[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Oare unde gresesc?  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
sandu14
Junior member

IP:

Salutare tuturor,
M-am hotarat sa va scriu despre poblemele pe care le am cu un acvariu mic si sa va cer voua cateva sfaturi deoarece sunt convins ca ma puteti ajuta.
Concret,de ziua fiului meu m-am hotarat sa-i cumpar un acvariu mic cu un beta in el. Am mers in Ordea la un magazin de profil fara sa studiez inainte ce si cum(clasica greseala a incepatorilor) crezand ca e foarte usor sa cumpar un acvariu mic cu un peste in el si sa urmez sfaturile personalului de acolo. Binenteles ca m-au asigurat ca pot pune pestele in acvariul umplut cu apa de la robinet in care sa pun cateva picaturi de albastru de metil si gata,betanul nostru va trai fericit....a trait exact 2 zile..tare mare suparare a fost in familie.Patind una ca asta am cautat pe net si am gasit acest minunat forum unde am inceput sa citesc si sa realizez ce mare greseala am putut face si am inteles ca este nevoie de multa rabdare si sa las acvariul la ciclat,de abia dupa cel putin 3 saptamani sa ma gandesc la pesti.
Acvariul este un Aqua Start 320 de 28 litri,capac cu neon de 11 watt ?i un filtru intern AQUA ONE MAXI 101F primit la pachet cu acvariul.Eu am mai cumparat un incalzitor Resin 25 W+1 termometru intern si chestii pentru decor. Dupa moartea pestelui am curatat tot acvariul din temelii,am lasat apa la statut 24 ore dupa care am umplut acvariul,am pus 10 ml de Easy start in prima zi,in ziua 7 asa cum scrie in instructiuni si acum sunt in a 13 zi iar apa din acvariu este tot tulbure si parca miroase urat. Mentionez ca nu am plante naturale in acvariu,doar artificiale (m-am gandit ca va fi greu sa le intretin corect,asa mi-a zis cei din magazin ca nu este usor dar acum imi pare rau cu nu am luat un acvariu mare si substrat cu plante naturale). Voi ce ma sfatuiti sa fac? sa mai las sa treaca zilele si sa nu fac nimic? ma ingrijoreaza ca apa tot tulbure este si a inceput sa miroase urat. Eu banuiesc ca acest filtru primit in acvariu este prea slab,ma gandesc sa investesc intr-un filtru intern mai serios(ma gandeam la un Fluval 1 Plus),ce parere aveti? merita sau nu? Sper sa pot remedia situatia deoarece fiul meu este tare nerabdator sa vada pesti in acvariu dar nu vrem sa le facem rau asa ca am amanat cumpararea pestilor. Apropo,daca totul va decurge bine si apa se va limpezi si testele de apa vaor da valori bune ma gandeam la maxim 6 pestisori gupy masculi pe criteriul ca sunt frumosi si destul de activi dar usor de intretinut. Dilema mea este daca e ok sa tin intr-un acvariu doar masculi gupy pentru ca nu vreau sa se inmulteasca si de aceea nu vreau femele. Va rog sa ma sfatuiti cum sa fac cu acvariul,cum sa fac apa sa fie limpede,oare va avea efect daca pun un filtru mai serios? Nu as vrea sa bag prea multe substante din magazin in apa,ce de acolo mi-au umplut capul cu prostii,chiar nu vreau sa ma mai iau dupa ei.
In speranta ca nu v-am plictisit astept cu nerabdare sfaturi de la voi. Multumesc anticipat.
aim icon [ICQ]
Cosmin
Senior member
[Avatar]

IP:

In timpul ciclarii apa sufera anumite modificari,e normal sa fie tulbure,nu stiu ce sa zic de miros.

In acvariul acela eu as baga maxim 5 Guppy.Poti pune doar masculi,nu va fi nicio problema,eventual poti adauga si 1 sau 2 melci Pomaceea.

Daca mananci un ban,iti creste valoarea.

42 L

Biotop America de Sud
[WWW]
sandu14
Junior member

IP:

Multumesc Cosmin. Dupa parerea voastra e suficient acel filtru sau ar fi bine sa cumpar altul mai bun? Nu stric procesul de ciclare daca introduc un filtru nou in acvariu? eventual sa las si asta vechi pana se cicleaza si cel nou?
aim icon [ICQ]
sandu14
Junior member

IP:

Eventual sa schimb macar 5 litri de apa? sau sa nu ma ating de apa pe durata ciclarii?
aim icon [ICQ]
Cristi88
Junior member
[Avatar]

IP:

Salut

Eu cred ca nu ar fi trebuit sa pui apa de la robinet fiindc? este foarte dura dar nu mai imi amintesc ce trebuie sa pui in ea ca pestii sa poata sa stea smilie

Ape limpezi tuturor!!!
viulian
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Filtrul acela e ok pentru 1 betta in 28L, dar eu personal nu l-as tine cu 6 guppy - tinand cont ca guppi sunt pofticiosi si o sa fie tendinta foarte mare sa se dea mai multa mancare decat strictul necesar. Asa ca pe termen lung as schimba cu un filtru mai mare - care, pana se va cicla, poate rula in acelasi timp cu cel existent.

Nu inteleg totusi de ce miroase apa, tehnic mai mult decat a un miros statut sa zicem, de balta (dar foarte fin, nu in toata casa) nu ar avea de ce. Din cauza ca e foarte compact prezentat imi e greu sa inteleg ce s-ar putea totusi intamplat acolo

Acv. 30L, Acv. 10L, Acv. 16L, Reef 30L, Acv. 0.09L; In trecut: Acv. 25L, Acv. 8L
Pt. imbunatatit navigarea pe forum (My Stats, Big Images resize, Timezone fix)
[WWW]
Cosmin
Senior member
[Avatar]

IP:

@Cristi: Exista conditioneri pentru apa,dar odata ce omul are acvariul de cateva zile la ciclat fii sigur ca apa aia si-a schimbat valorile.

@Sandu: Ia vezi daca pe filtru scrie si debitul.

42 L

Biotop America de Sud
[WWW]
sandu14
Junior member

IP:

Nu miroase chiar urat,intradevar ai descris mai bine acel miros,un miros de apa statuta,exact cum ai zis. Deci sa nu ma panichez,astept linistit cat va fi nevoie si dupa aceea pot face pasii urmatori. Dar totusi,pot schimba o parte mica de apa sau nu are rost? Am mai pus mancare de pesti in apa sa fac ciclarea si a ramas cam multe chestii urate pe fundul bazinului. Referitor la filtru intern,ce ati alege in locul meu intre fluval 1 plus(cam scump dar pare foarte bun) sau Aquael Filtru Fan 1. Mii de multumiri inca o data pentru amabilitatea de a-mi raspunde,sa stiti ca apreciez foarte mult.
aim icon [ICQ]
Cosmin
Senior member
[Avatar]

IP:

De ce nu pui niste pietris in acvariu?Macar un strat de 1cm.,granulatie de 1 sau 2 mm.

42 L

Biotop America de Sud
[WWW]
sandu14
Junior member

IP:

Cosmin,
am gresit cand am descris filtrul...m-am uitat pe el si este Aqua One PF301,debit maxim scrie 250L/H dar are un buretel tare mic.
Pe fundul bazinului am pus din pacate decor colorat(tot la sfaturile "conoscatorilor di pet shop) iar acum mi-e groaza de golit tot si reciclat. Astept sa se decoloreze eventual si in itmp voi schimba cu un acvariu mai mare,cu substrat si plante naturale, asa cum e normal. Pana atunci vreau sa iasa ceva ok din asta. Sper ca va fi bine
aim icon [ICQ]
varol
Member

IP:

Daca ai substrat s-ar putea sa fi ramas planarii in el dupa reset si de aia sa miroasa.

Parerea mea:

Convinge copilul sa mai aiba putina rabdare si da-i inca un reset.
Scoate plantele artificiale.

Daca nu ai substrat cumpara (pe forumuri gasesti tot ce ai nevoie la preturi mici si sunt o gramada de site-uri de unde poti sa cumperi. La Pet Shop ideal este sa te duci sa cumperi cand stii exact ce vrei altfel angajatii o sa te trimita cu bolul in mana acasa si un caras si iti zic ca acel caras e perfect pentru bol) si planteaza.

La lumina care o ai sunt destule plante care se pot dezvolta. Ia niste pietre si mopani si leaga niste anubias nana petite de ele sau imbraca-le in moss. Echinodorus bleheri, Vallisneria spiralis, Egeria densa sau chiar Cryptocoryne wendtii cresc lejer cu lumina care o ai. Daca mai bagi si niste micro/macro si easy carbo o sa vezi ca a meritat. Plantele nu au numai rol de decor. Sunt un factor important in ecosistem (de fapt coloana vertebrala), ofera siguranta pestilor, ajuta la ciclare si mentinerea ciclului azotului. Fara plate vietuitoarele sunt stresate si deviaza de la comportamentul lor normal si echilibrul foarte usor de dat peste cap (mai ales intr-un nano).

Daca vrei alt filtru poti sa incerci. Daca vrei ceva mai bun incearca sa iei cu doua compartimente si in unul pune burete in celalalt mini siporax. Eu zic ca daca faci un schimb de 30% saptamanal si aspiri substratul face fata si ala. Cu schimbul de apa, curatarea filtrului si a buretilor fara sa deciclezi sau sa dai parametrii peste cap cred ca ai citit.

Daca vrei betta neaparat tine-l singur. Mai baga ceva melci comunitari, melanoides 2 pomaceea si 2 asasini. Fara guppy, creveti sau alti pesti. Betta o sa nenoroceasca masculii de guppy si aia o sa incerce sa-l ciupeasca (Gandeste-te ca bagi un un buldog cu un caniche intr-o camera).

Aici ai o lista cu pesti care pot fi tinuti in nano: http://www.nanotanks.co.uk/nano_fish.htm.
Studiaz-o alegeti impreuna ce vreti dar tine cont de cerintele lor.

Nu mai folosii tot felul de solutii care zic ca fac si dreg pentru ca dai banii degeaba si mai mult strica. Singura solutie care se merita in opinia mea este Easy Life Fluid Filter Mediu. Foloseste cu incredere.

Succes cu acvariul

LE: chiar daca nu vrei sa plantezi sfatul meu este sa pui substrat oricum pentru ca acolo se formeaza marea majoritate a bacterilor care fac posibila ciclul azotului (ciclarea)

This message was edited 1 time. Last update was at 23/09/2013 22:34:55

Black
Member
[Avatar]

IP:

Parerea mea este ca betanul a murit de la socul de temperatura,probabil apa de la robinet avea o temperatura prea scazuta,de regula acesti pesti sunt tinuti la temperaturi de 27 C+.In general sunt pesti rezistenti,nu mor asa usor chiar daca nu sunt intr-o apa ciclata.
Cat despre filtre am ajuns la concluzia ca decat un "invartitor" de apa (asa numesc eu filtrele alea mici cu un burete ce fac doar curent in acvariu) mai bine un burete cu o pompa de aer.Filtrele interne sunt prea mici pentru a a sigura filtrare biologica,bineinteles nu vorbesc despre cele biobox.Incearca sa faci rost de un filtru extern sau daca este prea costisitor si complicat atunci mergi pe varianta unui filtru cascada,dar unul de o marime suficienta sa pui ceva material filtrant,nu doar sa invarta apa.
Un acvariu mic necesita un filtru maricel,eu am ajuns sa-mi fac la acvariul de 50 litri un extern de 10 litri,momentan am 2 litri de siporax si vreau sa mai completez cu roca vulcanica cat incape.Rezultatul:apa curata,acvariu stabil,lipsa biofilm.Am incercat si filtre interne,si cascade mai mici,n-ajungeam aici daca acestea isi faceau treaba.
Succes !

http://www.youtube.com/watch?v=3pfTFevnEMU
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24485.page
[WWW]
varol
Member

IP:

De fapt filtrul cacada "plimba" apa mai putin in acvariu decat unul intern. Daca ai cum sa tai sau la cine sa tai capacul poti sa-i pui unul cascada dar filtrul intern face fata.

Eu la 25l am si intern si cascada si daca vrei extern singurul care il gasesti la un pret accesibil este BOYU 05 sau ceva de genul care este o chinezarie ieftina si nu face banii. Restul filtrelor externe pentru nano sunt foarte scumpe. Mai exista niste filtre interne ca un fel de sump BLUWAVE dar nu se merita pentru 28l cat ai tu ( modelul 03 care e cel mai mic al lor este prea mare pentru un nano de 28 l)

Si tot apropo de ce a scris Black e foarte posibil sa fi murit bettanul pentru ca nu l-ai aclimatizat. Apropo albastru de metil ucide bacteriile care fac ciclarea dar la betta nu conteaza asa mult din cauza modului in care respira.

Eu tot zic sa-i dai reset acum si sa faci totul cum trebuie ca sa nu iti para rau sau sa renunti mai tarziu.

sandu14
Junior member

IP:

Voi cumpara maine Easy Life Fluid Filter Mediu,pare chiar ok si pe viitor. Va in la curent cu evolutia ciclarii. Va multumesc tuturor
aim icon [ICQ]
sandu14
Junior member

IP:

Va salut din nou.
Din pacate au trecut aproape 3 saptamani de cand am lasat acvariul la ciclat dar din pacate apa nu se limpezeste. Cu parere de rau va spun ca nu am putut restarta totul asa cu m-ati sfatuit deoaerece speram ca se va limpezi apa fara sa o iau de la capat cu tot mai ales ca fiul meu ma tot intreaba cand bagam pesti in acvariu insa se pare ca tot voi fi nevoit sa o iau de la capat... Ieri am fost intr-un petshop sa cumpar un test PH si la sfatul omului de acolo am cumparat si 2 sanitari corydoras sa incerc sa-i las sa vad cum se comporta ptr ca nu sunt sensibili si sa mai consume din mancarea care se lasa pe fund pentru ca de cate ori puneam mancare ptr grabirea ciclarii se aduna pe fund insa sunt convins ca nu e ok apa pentru ei deoarece sunt foarte agitati si inoata pe langa geamul acvariului in sus si in jos de parca ar vrea sa scape din bazin. Testul PH-ului a dat valoarea 8.0 . Alte teste inca nu am facut. Am zis ca mai stau pana sambata cand voi avea mai mult timp si restartez totul de la zero si il fac cu substart+plante naturale asa cum m-ati sfatuit. Voi ce spuneti? Eu cred ca apa asta este asa din cauza ornamentului de pe fund pe care chiar daca l-am spalat in nu stiu cate ape banuiesc ca tot nu e ok.
Va multumesc anticipat pentru sfaturi.
PSe data asta atasez si o poza sa vedeti si voi cum sta treaba
[Thumb - 2013-10-02 08.40.21.jpg]

This message was edited 1 time. Last update was at 03/10/2013 12:39:22

aim icon [ICQ]
varol
Member

IP:

Nimic din ce ai acolo nu este normal .

Ceva de acolo (cred ca acel coral) iti ridica ph-ul. Substratul mai mult strica. Scoate tot si dai reset. Citeste ce te-au sfatuit ceilalti. Succes
koala
Batran si obosit
[Avatar]

IP:

Salut!

- scoate afara toate chestiile alea de plastic si arunca-le! E o tiganie infioratoare si arata "ieftin". Serios!
- spala bine cateva maini de pietris marunt (sau nisip) - pentru substrat... un strat de 3-4 cm grosime e suficient.
- cauta pe la rubrica "Donatii" cateva plante usor de intretinut: Vallisneria ar fi perfecta!
- pui nisipul in acvariu si infigi plantele cu radacinile in el.
- pui apa de la robinet,
- lasi acvariul asa vreme de 3 saptamani,
- in prima zi arunci inauntru putina mancare... putina inseamna cat iei intre degete... repeti in ziua a 7-a.
- in cea de-a 2-a saptamana bagi inauntru un melc din ala galben (Pomacea).
- dupa cele 3 saptamani poti sa bagi acolo un mascul de Betta... sau 4-5 masculi de guppy... nu mai mult!
- hrana = 1 data/zi ... cate putin.
- daca ai in casa o temperatura de 24-26 grade, nu ai nevoie de incalzitor!
- filtrul acela e in regula atata vreme cat nu aglomerezi acvariul si nu dai mancare in exces.
- acvariul sa nu stea in bataia directa a razelor de soare... undeva pe partea opusa ferestrelor e perfect.
- lumina = 8-10 ore/zilnic

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
varol
Member

IP:

Daca chiar vrei sa-l faci calumea citeste ce ti-am mai scris si eu si altii mai sus si nu te grabi. Fa-le pe toate pas cu pas exact cum trebuie. Chiar daca dureaza cu doua zile mai mult sa astepti substratu cumparat spre exemplu, daca e mai bun asteapta-l.

Pentru un strat de 5 cm fata- 7cm spate de substrat iti trebuie cam 6-7 kg.
Poti sa cumperi la un pret decent substrat bun (gasesti si pe forum si la o gramada de pet shopuri online)

Cumpara niste mopani si pietre de pe forum, sau cumpara nuca de cocos si fati-le tu (gasesti tutoriale cum sa fierbi si pregatesti nucile de cocos peste tot), sau pur si simplu pregateste tu pietrele sau lemnele (citeste pe forum ce trebuie sa faci).
Leaga niste moss si anuabias petite de lemne si/sau pietre.

Gasesti pe forum plante foarte ieftine. Ti-am scris mai sus ce plante poti sa folosesti.
Filtrul este bun daca faci schimb de apa cam 30% pe saptamana si cureti substratul este suficient. Daca vrei sa fii sigur ca nu ai probleme cumpara un substrat care faciliteaza aparitia bacteriilor benefice.

Dupa ce ai aranjat decorul si plantezi pune apa declorinata nu direct de la ghiuveta. Ia niste melanoides (melci de substrat) si baga-i in acvariu si lasa-l la ciclat. Pune cate putina mancare cum te-a sfatuit koala. Probabil cu plantele o sa iei si melci comunitari pe care poti sa-i lasi in acvariu. Nu lua pesti de sacrificiu si alte prostii care cica te ajuta la ciclat pentru ca sunt degeaba. Bacteriile au un ciclu pe care nu poti sa-l influentezi.

Lumineaza 4 ore la inceput si creste programul treptat. Daca vrei poti sa cumperi si micro/macro fertilizanti si easy carbo de pe forum pentru plante.

Dupa ce ai terminat ciclarea cumpara pesti.
Daca vrei betta tine-l singur.
Daca vrei guppy ia masculi.
Poti sa ma iei un trio de killifish.
Sunt o gramada de pesti pentru nano ti-am dat si un site mai sus.

Daca vrei acvariul fara plante poti sa iei niste ciclide dwarf.
Spor la treaba.

Cristi88
Junior member
[Avatar]

IP:

Apa nu cred ca e ok dar acei cory de care ai spus se comporta normal,asa se plimb ei.
Am vazut peste tot ca asa faceau.

Ape limpezi tuturor!!!
stefanp
Moderator

IP:

varol wrote:

Lumineaza 4 ore la inceput si creste programul treptat. Daca vrei poti sa cumperi si micro/macro fertilizanti si easy carbo de pe forum pentru plante.

Poti sa tii lumina la inceput vreo 5-6 ore. Au totusi nevoie si plantele de o durata de iluminare cat de cat, pentru a putea face fotosinteza.
De fertilizanti nu e cazul sa vorbim acum, poate doar de ceva micro fertilizanti (un exemplu ar fi JBL Ferropol+JBL Ferropol24). Macro fertilizanti mai tarziu, in functie de ce plante vei avea si dupa ce intelegi un pic cum sta treaba cu un bazin plantat.
Easy carbo e bun de folosit de la inceput.

Ca sa grabesti un pic ciclarea si sa ii faci o bucurie copilului, poti cumpara un flacon de JBL Filterstart, va grabi un pic ciclarea (dar nu inseamna ca se face instant).

Zambesc chiar de traiesc in conditii austere, caci bucuria mea se trage din alte sfere ! Jurnal acvariu (proiect finalizat) | Unu' micu' pentru creveti (proiect finalizat) | Borcanu' lu' Grigore (proiect finalizat)
Incercare de aquascaping (proiect finalizat) | La munte - nano (finalizat) | Highway to hell (finalizat) | The great Danish | Dennerle tank

Romanian Aquascaping Contest 2016

Blog despre acvaristica

Despre Dennerle
[WWW]

Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to: