[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Viitor acvariu plantat  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
viulian
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 03/10/2007 22:03:37
Messages: 3646
Location: Buc./Brx.
IP:
Offline

Esti pe calea cea buna inseamna - apa verde vine de la lumina foarte puternica si mi-ar place sa am si eu problema asta si atata lumina.
Daca lasi UV-ul, o sa aiba grija de asta.

Am un singur dubiu, spui ca furtunele de la filtru erau imbaxite rau dupa 5 saptamani, in conditiile in care ai 2 filtre ? (am facut diferenta fata de 2 ianuarie cand ai postat prima data)
Nu cumva dai FOARTE MULTA mancare ? care ar explica si problemele cu apa alba, si cu algele, si cu filtrele cu furtune murdare.

De ce zic ? Am un Eheim Ecco Pro 130 - cel mai mic - furtune de 12-16mm, fara burete la intrare (doar plasticul acela sa nu absoarba frunze / pesti) si cam tot de 5 saptamani e pus. Este ceva mizerie pe furtune (adica in mod clar nu mai sunt bec) se vede mazga aceea (maro?). Tin acvariul suprapopulat, mai multi pesti decat ar trebui in 25L de apa (sunt mici e drept) dar ar trebui sa am mult mai multa mizerie la un volum asa mic. Am schimbat doar perlonul zilele trecute (si tot asa aruncat apa din filtru, si inlocuit cu declorinata, ca sa nu mai amorsez sa-mi vina acru - dar e drept ca l-am instalat imediat dupa aceea, ca sa inceapa sa circule si apa din acvariu).

De asta zic. La cata apa ai acolo, o cantitate mica de mancare nici nu s-ar simti, ar trebui sa cureti filtrul odata la 3 luni minim. Dar daca intr-o luna furtunele erau imbaxite, doar de la mancare se depun bacterii / alge asa multe acolo ...

Acv. 30L, Acv. 10L, Acv. 16L, Reef 30L, Acv. 0.09L; In trecut: Acv. 25L, Acv. 8L
Pt. imbunatatit navigarea pe forum (My Stats, Big Images resize, Timezone fix)
[WWW]
costin_
Member

Joined: 22/12/2011 14:37:52
Messages: 161
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Pai sunt doua lucruri cu furtunele imbacsite:

In primul rand filtrul JBL a mers pe acvariul meu mic, astfel incat sa pot grabi putin startarea bazinului mare. Practic atunci cand am dat drumul la asta mare, JBL-ul mersese deja de vreo 2 luni in bazinul mic. E drept, asta a ajutat mult, am avut apa albicioasa doar o zi la startare, iar dupa vreo saptamana bazinul era deja ciclat (ok, poate 10 zile de fapt, oricum...).

In al doilea rand, JBL-ul este recunoscut ca are un debit de toata jena (scade cam cu 40%) atunci cand se colmateaza furtunele. Logica spune ca si Eheim-ul ar trebui sa faca la fel, dar se pare ca nu e chiar asa... De altfel este evident, tu la mini Eheim-ul tau ai aceleasi furtune pe care le are JBL-ul meu, desi filtrul este mai mic. Iar la mine Eheim-ul mare are furtune 16/22 (si 2 intrari), deci nicio sansa sa se colmateze curand. Rezumatul cred ca este Eheim > JBL, qed.

Mancare nu dau deloc mult, sunt chiar foarte foarte zgarcit. M-am gandit ca asa incurajez SAE si crevetii sa vaneze alge si resturi. Nush daca e tocmai sanatos, dar clar nu dau multa mancare

La obiect: o data pe zi, cat iau intre doua degete fulgi si tot asa granule pentru creveti.

Asadar, las UV-ul pornit 24/7 de-acum? Si lumina? Tin programul normal de iluminat?

This message was edited 1 time. Last update was at 13/02/2012 13:34:21

[Yahoo!]
viulian
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 03/10/2007 22:03:37
Messages: 3646
Location: Buc./Brx.
IP:
Offline

Aaaaa am inteles, era deja folosit chiar ramasesem surprins, dar ca a fost folosit in alta parte nu mi-a trecut prin cap. Cu toate ca ziceai parca asta la inceput, dar am uitat si nu m-am gandit ca pui si furtunele asa.

Atunci da, nu stiu ce sa zic. E ok cred sa lasi UV pornit nonstop si acelasi program de iluminare (macar stii ca mor de la UV si nu de la lumina). Aici am gasit mai multe detalii: http://www.americanaquariumproducts.com/AquariumUVSterilization.html

Acv. 30L, Acv. 10L, Acv. 16L, Reef 30L, Acv. 0.09L; In trecut: Acv. 25L, Acv. 8L
Pt. imbunatatit navigarea pe forum (My Stats, Big Images resize, Timezone fix)
[WWW]
costin_
Member

Joined: 22/12/2011 14:37:52
Messages: 161
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Eh, cu usurare pot sa spun ca apa verde este pe duca. Dupa 24 ore de UV si un schimb de apa deja lucrurile arata bine. Inainte de schimbul de apa era deja mult mai limpede decat ieri.

Am gasit insa filamentoase la greu... dar la greu... Ma rog, acum pot sa ma gandesc ce-i de facut.
[Yahoo!]
viulian
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 03/10/2007 22:03:37
Messages: 3646
Location: Buc./Brx.
IP:
Offline

Poze ?

Cred ca merge H2O2 contra filamentoaselor, m-am jucat ieri un pic - in acvariul de 16L nu vreau sa reduc concentratiile de fertilizanti si nici lumina vreau sa creasca mai repede plantele. Atentie mare la dozaj insa, din cate vad pe net, cam 1ml / L cu filtrele oprite 30min, pus cu siringa in zonele afectate - doza asta nu ar produce probleme pestilor, dar afecteaza unele plante cu frunze subtiri.

Alte idei ar fi reducerea fertilizantilor la jumatate, sau marit cantitatea de CO2 in speranta ca surplusul ar fi mai bine consumat de plante (atentie la pesti insa).

Acv. 30L, Acv. 10L, Acv. 16L, Reef 30L, Acv. 0.09L; In trecut: Acv. 25L, Acv. 8L
Pt. imbunatatit navigarea pe forum (My Stats, Big Images resize, Timezone fix)
[WWW]
costin_
Member

Joined: 22/12/2011 14:37:52
Messages: 161
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Este oficial: apa este limpede din nou. Poate sunt subiectiv, dar imi pare mai limpede decat am avut-o vreodata in bazinul asta. Iata si poza de azi dimineata.



Nu cred ca se mai vad alge in poza, pentru ca am curatat cu rabdare tot, iar filamentoasele astea sunt chiar usor de indepartat (cu rabdare). De asemenea ignorati bucatile de riccia zburatoare prin acvariu, am reamenajat cioata/cioatele din stanga, pentru ca riccia crescuse prea mult si incepuse sa putrezeasca. In vreo saptamana sper sa arate de senzatie bucata aceea proaspat legata.

Tot astazi imi vin si solutii N si P pentru macro fertilizare, comandate de la un baiat ce prepara pentru solutiile PPS. Voi incerca sa adaug N pana ajung la GSA apoi P si mai vedem pe masura ce ma apropii de adevar...

Din pacate la episodul cu apa verde cred ca am pierdut cativa creveti. Doi i-am gasit eu morti (iar unul avea oute sub codita ), dar la o privire prin acvariu nu mai este colcaiala de dinainte. Asta este, invatam...
[Yahoo!]
gigiacvariu
Unripe member

Joined: 13/02/2012 13:47:29
Messages: 1
IP:
Offline

Salut la toata lumea,

Costin, felicitari pentru acvariu. Arata foarte bine.
Incep si eu cam acelasi lucru ca si tine. Acvariu 190 L, Juwel Trigon de colt. Nu-mi permit sa dau sfaturi dar cercetand am vazut o treaba care mi se pare foarte logica si anume nutrienti in capsule, care se introduc in substrat langa radacinile plantelor. In acest fel s-ar diminua incurajarea algelor.
Are cineva experienta cu incalzitoarele de substrat?
costin_
Member

Joined: 22/12/2011 14:37:52
Messages: 161
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Am studiat si eu ambele mentionate de tine si concluziile au fost urmatoarele:

Capsule pentru substrat voi folosi, dar eu am sol fertil (FertiSoil parca se cheama), destul de scump totusi dar face toti banii. Am gandit ca momentan nu mai este nevoie de adaos prin capsule, poate peste 2-3 luni. Oricum, fertilizarea substratului nu este mutual exclusiva cu fertilizarea in coloana de apa (cum le place baietilor sa-i spuna). De altfel exista plante care nici nu se planteaza in substrat; vezi Riccia, Anubias, diverse specii de moss (din ce am eu).

Am vrut si eu incalzitor de substrat, dar am fost sfatuit (si am si citit pe net) ca este util abia peste 2 ani de zile, cand substratul va deveni cam steril. Eu fiind la primul acvariu plantat am fost convins ca in 2 ani voi reface setup-ul si nu cred ca ma insel: sunt multe lucruri pe care le-as corecta a doua oara. De exemplu cioata din dreapta care nu poate fi scoasa pentru ca e ingropata adanc... si exemplele pot continua. Astfel, probabil la urmatorul setup voi folosi si incalzitor, la primul insa nu cred ca merita. Nu in ultimul rand cred ca poti investi banii de incalzitor de substrat in lucruri muuult mai utile pentru pornire, gen instalatie CO2, lampa, becuri/neoane mai de calitate/filtru mai bun/etc.

In alta ordine de idei, felicitari pentru acvariu, abia astept sa vad inca un setup pe colt. Iti spun sincer ca am cautat mult si bine pe net aranjamente si surse de inspiratie, dar sunt destul de putine... Have fun!
[Yahoo!]
costin_
Member

Joined: 22/12/2011 14:37:52
Messages: 161
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Am ajuns acasa la o mare surpriza: apa din acvariu este CRISTAL. Nu am avut pana acum apa atat de clara in niciun acvariu... a trebuit sa clipesc de 2 ori sa ma gandesc daca nu cumva s-a golit acvariul Asadar, dupa experienta mea recomand oricui un filtru UV...

Credeti-ma ca poza nu face dreptate, totusi iata:



Gata, sper sa nu va mai agasez cu posturi o vreme macar...

This message was edited 1 time. Last update was at 13/02/2012 22:32:38

[Yahoo!]
BGD46
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 13/08/2011 17:01:37
Messages: 378
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Cu poze poti sa ne "agasezi" fara probleme.
Arata foarte bine.
stefanp
Moderator

Joined: 06/09/2011 17:31:23
Messages: 9473
Location: Falticeni/Iasi
IP:
Offline

Si mie imi place
Tu ia si streseaza-ne, ca ne descurcam noi cu cititul/uitatul

Zambesc chiar de traiesc in conditii austere, caci bucuria mea se trage din alte sfere ! Jurnal acvariu (proiect finalizat) | Unu' micu' pentru creveti (proiect finalizat) | Borcanu' lu' Grigore (proiect finalizat)
Incercare de aquascaping (proiect finalizat) | La munte - nano (finalizat) | Highway to hell (finalizat) | The great Danish | Dennerle tank

Romanian Aquascaping Contest 2016

Blog despre acvaristica

Despre Dennerle
[WWW]
costin_
Member

Joined: 22/12/2011 14:37:52
Messages: 161
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Lucrurile merg bine. Azi am reusit sa prind una din preferatele mele din setup-ul actual:



Am prins un singur bulb in Hornbach si era vai de capul lui. Cand am plantat-o mai avea cam jumatate de frunza; acum sunt vreo 6-7 frunze si am dubii pentru ca am plantat-o cam in fata acvariului. Stie cineva cum/daca se multiplica?

Si una de ansamblu:


Poate imi spune si mie cineva daca merge combinatia de cabomba aquatica cu furcata. M-am gandit ca ar fi interesant, dar nu am idee cum va iesi in cele din urma.
[Yahoo!]
costin_
Member

Joined: 22/12/2011 14:37:52
Messages: 161
Location: Bucuresti
IP:
Offline

In alta ordine de idei, mi-au sarit 2 pestisori din acvariu. Un SAE si un neon. SAE am reusit sa-l salvez, pentru ca a sarit cand eram langa acvariu; sper sa supravietuiasca... Neonul insa a sarit peste noapte, dimineata l-am gasit si nu mai aveam ce sa-i fac.

Nu prea am solutie la problema asta... am vazut cu ochii mei cat de sus a sarit SAE-le: a ajuns pana la lampa
, apoi a cazut in spatele acvariului. Deci sa cobor nivelul apei nu e nicidecum de ajutor. Ma gandesc la un soi de plasa, care sa fie si tare pentru a se putea sustine deasupra acvariului?

Asadar, ce face lumea care are acvarii open top?
[Yahoo!]
stefanp
Moderator

Joined: 06/09/2011 17:31:23
Messages: 9473
Location: Falticeni/Iasi
IP:
Offline

Si mie mi-au sarit neoni din acvariu. Tot la o plasa m-am gandit, insa n-am apucat sa pun inca in aplicare. Dar cred ca e o solutie buna.

Zambesc chiar de traiesc in conditii austere, caci bucuria mea se trage din alte sfere ! Jurnal acvariu (proiect finalizat) | Unu' micu' pentru creveti (proiect finalizat) | Borcanu' lu' Grigore (proiect finalizat)
Incercare de aquascaping (proiect finalizat) | La munte - nano (finalizat) | Highway to hell (finalizat) | The great Danish | Dennerle tank

Romanian Aquascaping Contest 2016

Blog despre acvaristica

Despre Dennerle
[WWW]
Marius_NE
Member
[Avatar]

Joined: 04/08/2008 00:33:06
Messages: 183
Location: Neuchâtel, CH
IP:
Offline

costin_ wrote:In alta ordine de idei, mi-au sarit 2 pestisori din acvariu. Un SAE si un neon. SAE am reusit sa-l salvez, pentru ca a sarit cand eram langa acvariu; sper sa supravietuiasca... Neonul insa a sarit peste noapte, dimineata l-am gasit si nu mai aveam ce sa-i fac.

Nu prea am solutie la problema asta... am vazut cu ochii mei cat de sus a sarit SAE-le: a ajuns pana la lampa
, apoi a cazut in spatele acvariului. Deci sa cobor nivelul apei nu e nicidecum de ajutor. Ma gandesc la un soi de plasa, care sa fie si tare pentru a se putea sustine deasupra acvariului?

Asadar, ce face lumea care are acvarii open top?


Cauta pe net, e asa numitul eggcrate, care se foloseste, printre altele, in acoperirea lampilor de neoane din birouri (directioneaza lumina in asa fel incat nu sunt pierdeir aproape deloc). Cred ca ai putea gasi la magazine de bricolaje/constructii interioare).

Let the good times roll..
viulian
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 03/10/2007 22:03:37
Messages: 3646
Location: Buc./Brx.
IP:
Offline

Super fain acvariu - bushy rau cred ca ai sta sa te uiti la fiecare planta in parte.

Despre pestii care sar, sentimentul meu e ca nu le convine ceva in apa. La mine au sarit dario dario cat si creveti, asta in prima saptamana cand i-am pus in acvariu. Noroc ca eram acasa si auzeam rapaind ceva pe masa (am acvariu de 8L, sta pe masa ) si au stat asa vreo 2-3 minute pana cand zgomotul necunoscut mie m-a facut sa ma duc si sa caut sursa.

Acum nu mai sar ... chiar daca las acvariul fara capac. (Il las cu capac oricum caci mi se evapora mai putin, dar am si uitat sa-l pun cand fac curat samd) si fara probleme.

E drept ca pot sari si daca sunt speriati, iar in particular, atat Neonii cat si SAE sunt bun saritori dar na - de aceea zic ca e foarte posibil sa fie din cauza ca nu le convine ceva - pentru ca de ce ar sari in necunoscut, daca le e bine deja ?

PS: ce filtru UV folosesti ?

Acv. 30L, Acv. 10L, Acv. 16L, Reef 30L, Acv. 0.09L; In trecut: Acv. 25L, Acv. 8L
Pt. imbunatatit navigarea pe forum (My Stats, Big Images resize, Timezone fix)
[WWW]
costin_
Member

Joined: 22/12/2011 14:37:52
Messages: 161
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Filtrul UV este JBL, varianta de 9W. L-am pus si pe asta pe temporizator, merge 6 ore pe timp de noapte. N-am prea gasit recomandari in sensul programului, asa ca am facut cum m-a taiat capul.

Despre pestii saritori, SAE vad ca sunt foarte speriosi cand ma apropii de acvariu. Interesant este ca sar mai ales (de fapt exclusiv) cand lumina este stinsa si afara este lumina (deci ei nu dorm). De asemenea neonul sarise pe timpul noptii/dimineata. Ma rog, o sa mai stau cu ochii pe ei, iar daca este cazul caut acel eggcrate si ma apuc de bricolat. Problema este ca mai am si chestii pe la suprafata, gen riccia si pistia, care m-ar incurca oarecum. I-am inspectat si pe timpul noptii cu lanterna de la telefon, dar e clar ca atunci toata lumea doarme, doar crevetii sunt iesiti la curatenie.

Nu stiu ce parametri i-ar deranja, masor periodic toate cele si nu am vazut nimic in neregula.

Azi pe seara era spectacol in acvariu: toate plantele eliberau bule de oxigen, parca aveam perdea de aer in tot acvariul... incredibil...
[Yahoo!]
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

Joined: 01/03/2002 09:35:00
Messages: 11163
Location: Egiptu' Antic
IP:
Offline

E putin haotic inca da' totusi are forma, mie imi place .

costin_ wrote:Poate imi spune si mie cineva daca merge combinatia de cabomba aquatica cu furcata. M-am gandit ca ar fi interesant, dar nu am idee cum va iesi in cele din urma.

Merge , de ce nu?
Demult ma gindesc la un setup cu tufe mixte. Sa detaliez un pic:
In aquascapingu' actual si trecut tufele-s formate dintr-o singura specie. Ma intreb cum ar arata niste tufe mixte, o tufa din 5 fire de Cabomba furcata si 5 fire de Cabomba caroliniana (sau aquatica) ........ sau o tufa mare din 20 fire de Rotala rotundifolia "red" si 20 fire de Rotala rotundifolia "green" ....... Myriophyllum red si green sau orice alte plante cu frunze asemantare ca forma si diferite la culoare. N-am vazut asa ceva da' cred c-ar fi interesant. Poate ne delectezi c-o tufa mixta de Cabombe .

Poze: smilie ... Poze cu plante
costin_
Member

Joined: 22/12/2011 14:37:52
Messages: 161
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Sa va mai povestesc ce s-a mai intamplat intre timp.

Am inceput sa incerc metoda MCI metionata de Iulian. Asadar, am luat solutie KNO3 si am inceput usurel. Prima saptamana 5ml solutie zilnic (asta inseamna cam 0.5mg zilnic). A doua saptamana am dublat, adaugand 10ml solutie zilnic (adica 1mg zilnic). S-a terminat si a doua saptamana dar nu am avut cum sa fac schimbul de apa (timpul deh), asa ca doar am completat apa evaporata cu apa distilata (urmeaza instalatia de osmoza) si am continuat cu doza de 1mg KNO3 zilnic si in saptamana a 3-a. Ce am remarcat: de 3 zile nu au mai aparut thread algae, par sa fi disparut cu desavarsire. Totusi, in locul lor au aparut acum staghorn, sau cel putin mie asa imi par.

Sincer, ma simt putin implinit, chiar daca am schimbat threaded pe staghorn. Voi incerca sa maresc doza de KNO3 pana ajung la vestitele green spot, pentru ca apoi sa ma pot apuca si de dozat P (care acum lipseste cu desavarsire - pe masurate).

Problema mea este ca nu stiu daca am ajuns sau nu la Green Spot Algae, pentru ca ceva ar fi pe geam, dar mi-e teama sa nu confund cu Green Dust. O sa pun niste poze, sa-mi dati si voi o parere.
[Yahoo!]
viulian
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 03/10/2007 22:03:37
Messages: 3646
Location: Buc./Brx.
IP:
Offline

Perfect. MCI imi place ca nu le e rusine sa recomande si metode neortodoxe impotriva algelor - asa ca si staghorn (dar sa pui poze) si threaded se duc cu H2O2.
Green spot odata ce apare, am inteles ca dispare de la sine dupa vreo 3 saptamani daca nu le deranjezi - altfel daca le racai se depun altundeva.

MCI mai insista si pe echilibrul Mg:Ca drept sursa posibila, in caz ca nu merge cautatul Green Spot altfel (sau e un green dust prea intens). Chiar rad de EI care spune ce sa faci, dar dadeau exemplu de un acvariu unde EI nu l-a scapat de alge, dar reglat dezechilibrul Mg:Ca a ajutat.

Asteptam poze

This message was edited 1 time. Last update was at 27/02/2012 18:51:17


Acv. 30L, Acv. 10L, Acv. 16L, Reef 30L, Acv. 0.09L; In trecut: Acv. 25L, Acv. 8L
Pt. imbunatatit navigarea pe forum (My Stats, Big Images resize, Timezone fix)
[WWW]
 
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com