[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
DIY with Arduino  XML
Forum Index » Hardware
Author Message
vm70
Member
[Avatar]

Joined: 16/08/2012 22:02:23
Messages: 173
Location: Bucuresti
IP:
Offline

@viulian

Ce se poate folosi ca referinta pentru calibrare la 20-25 grade? Ma gandisem la un termometru medical cu mercur, insa nu stiu daca o calibrare la 37 grade este valida...

Vali

This message was edited 1 time. Last update was at 04/04/2014 09:11:22


Reef 600L / Planted
gmanea
Member

Joined: 01/03/2012 22:52:18
Messages: 220
Location: Targoviste
IP:
Offline

viulian wrote:Mi se pare ca un afisaj electronic unde poti sa-ti arunci privirea "en passant" e mult mai util decat sa am cate un termometru in fiecare din cele 4 acvarii si sa ma uit la fiecare in parte ca e ok sau nu.

Am disponibil un Arduino Leonardo, si ma gandeam sa-mi comand un afisaj luminos si mare, si la fiecare 2 secunde sa scrie ceva de genul "1 - 24.5", apoi "2 - 23.7" unde prima cifra este acvariul, si alaturi temperatura.

Am studiat un pic, dar senzorii de temperatura par imprecisi (0.5 grade eroare) iar senzori cu 0.1C eroare am citit ca ar avea nevoie sa poti sa-i calibrezi. Sa vedem.


Codul era doar orientativ, nu scria nimic la seriala.
Am atasat un exemplu in care scrie data la seraiala.
Practic dupa ce incarci sketch-ul deschizi serial monitorul(ai grija la porturi) si trimiti un caracter spre arduino.
Ve primii inapoi data curenta.

Spor!
 Filename sketch.7z [Disk] Download
 Description No description given
 Filesize 2 Kbytes
 Downloaded:  7 time(s)

[Yahoo!]
viulian
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 03/10/2007 22:03:37
Messages: 3646
Location: Buc./Brx.
IP:
Offline

Am comandat 5 senzori DS18B20 etansi si un ecranel de Nokia 5110 de conectat la Arduino.

Cea mai mare problema este ca Arduino este exagerat de scump (adica un board + shield WIFI care nici macar nu merge cu hidden SSID).
Am gasit pcDuino care este mult mai puternic, ieftin, compatibil cu shield-urile Arduino - dar are HDMI, USB, Wifi, 2Gb Flash, SD Card, etc. Nu stiu daca e necesar sa aibe o tastatura conectata mereu (cum am vazut intr-un filmulet video), insa le-am scris la producatori sa intreb daca se poate (chiar si cu un firmware update sau ceva).
Sa vedem.
Dar un Arduino + shield wifi (care te obliga sa ai SSID on) incep sa sara calul si sa devina foarte scump - e absurd sa dai 60 de euro pe un shield wifi (cand o placa wifi de PC e 10-15 euro si poate nici atat).

http://www.prweb.com/releases/2014/04/prweb11723373.htm

De fapt, componentele (ecranul + senzorii) nu depind de Arduino si s-ar putea sa comand si un pcDuino dar sa vad ce imi raspund baietii.

This message was edited 1 time. Last update was at 10/04/2014 10:34:27


Acv. 30L, Acv. 10L, Acv. 16L, Reef 30L, Acv. 0.09L; In trecut: Acv. 25L, Acv. 8L
Pt. imbunatatit navigarea pe forum (My Stats, Big Images resize, Timezone fix)
[WWW]
vm70
Member
[Avatar]

Joined: 16/08/2012 22:02:23
Messages: 173
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Pentru wifi iti recomand asa ceva:
http://www.exp-tech.de/Shields/Sparkfun-RN-XV-WiFly-Module---Wire-Antenna.html

Sau, daca ai semnal wifi mai slab, poti alege:
http://www.exp-tech.de/Shields/RN-XV-WiFly-Module-RP-SMA-Connector-WRL-11047.html

impreuna cu o antena.

Ca si uC puternic la un pret bun, eu folosesc:
http://www.exp-tech.de/Mainboards/Teensy-3.html

Este 100% compatibil cu Aduino IDE, iar Cortex-ul M4 ani lumina in fata ATmega-ului.

Vali

This message was edited 2 times. Last update was at 10/04/2014 13:56:30


Reef 600L / Planted
viulian
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 03/10/2007 22:03:37
Messages: 3646
Location: Buc./Brx.
IP:
Offline

Vali, merci de raspuns.

De primul shield stiam ceva si din cate stiu nu e standalone (e prea mic) ci e facut sa inlocuieasca un modul xbee de pe un shield pentru xbee, ceva gen http://www.exp-tech.de/Shields/Arduino-Wireless-SD-Shield.html ?

Daca e asa, tot la 50 euros ma duce ceva wifi

Acv. 30L, Acv. 10L, Acv. 16L, Reef 30L, Acv. 0.09L; In trecut: Acv. 25L, Acv. 8L
Pt. imbunatatit navigarea pe forum (My Stats, Big Images resize, Timezone fix)
[WWW]
vm70
Member
[Avatar]

Joined: 16/08/2012 22:02:23
Messages: 173
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Eu nu il folosesc ca shield, ci il montez direct pe aceeasi placuta cu uC-ul, folosind:
http://www.exp-tech.de/Shields/Breakout-Board-for-XBee-Module-BOB-08276.html

Comunica foarte usor pe seriala( e vazut de Arduino ca un dispozitiv serial obisnuit), eu ma conectez pe el prin telnet.

Vali

This message was edited 1 time. Last update was at 10/04/2014 14:28:49


Reef 600L / Planted
maddoxcbr
Member

Joined: 29/09/2013 19:25:20
Messages: 110
Location: Bacau
IP:
Offline

Am reusit sa ma lamuresc si cu codul , multumesc tuturor pentru lamuriri si ajutorul oferit.
Am reusit sa dimez 4 canale diferite la interval de o ora. Momentan in teste ,urmeaza confectionarea unei cutii si sper ca saptamana viitoare sa il pun la treaba.

[url=http://www.TickerFactory.com/]
image
[/url]
[Yahoo!]
viulian
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 03/10/2007 22:03:37
Messages: 3646
Location: Buc./Brx.
IP:
Offline

Am facut si eu primul senzor de temperatura, deocamdata e instalat pe protoboard cu ecranul TFT (cu SD card inclus) de la Adafruit revandut de Arduino Italia. Am intampinat cateva probleme, le voi exemplifica mai jos cu ceva poze.

1. Arduino Leonardo, ei bine, pe net se gaseste varianta mufata, sau nemufata. La varianta cumparata de mine de la un magazin de mult, 1+ an, avea mufele lungi acelea pe laterale, dar nu si cupla de pe pinii de SPI !!

image

Insa, cele pe net care se vand mufate, am vazut ca apar cu o cupla tata pentru cei 6 pini, dar nu am cabluri de conectat protoboard-ul decat tata - tata. Si cum nu mai aveam rabdare sa cumpar si o cupla din aceea, am tabarat pe niste placute cu led pe care le, sa le iau mufa, sa-mi fac montajul:

image image

image image

image

Rezultatul intermediar e foarte placut insa, folosind ecranul http://arduino.cc/en/Guide/TFT si un LM35 (0-100 C):

image

Observatii:
a) ecranul acela Arduino TFT, functioneaza, dar e facut special pentru Adruino Robot. Adica nu merge ca shield pentru Leonardo / Uno. Aveam sentimentul ca ar merge, dar nu. In plus, are nevoie de pinii SPI - altfel spun ca viteza de randare este foarte lenta. Asa ca acum avand si cupla SPI, am putut sa trag fire si sa ma joc cu el, merge. Insa, parerea mea, si pe SPI, framerate-ul este de 0.5 cadre pe secunda, adica are nevoie de cel putin de 2 secunde ca sa afiseze un bitmap de 160x128 px pe ecran. Functiile de drawText / Line, etc, par a fi mai rapidute un pic.
b) cu toate ca functioneaza, are un defect din fabricatie si cam in stanga jos exista o zona de cativa pixeli care se vede un pic mai inchis la culoare, chiar daca ar trebui sa fie albi. Quality control: slabut.
c) Ecranul NU merge cu ultimul Arduino IDE stabil cu biblioteca de TFT integrata. Apar 4 dungi orizontale negre pe fond alb ca in poza de mai jos. Dupa un mini heart attack, am gasit pe net ca e din cauza ca Arduino TFT au schimbat un pic chip-ul fata de ceea ce Adafruit a facut, si initializarea nu se face corect - trebuie luata cea mai noua biblioteca TFT de la Arduino de pe site, sau ultimul Arduino IDE nightly (care include bibiloteca). Cum timpul e pretios, am mers sa iau doar biblioteca (n-am chef de buguri nightly), si apoi codul sursa exemplu a functionat corect.

Ce rulez acum pe el (doar sa afiseze temperatura) este o varianta simplificata a tutorialului de aici: http://www.instructables.com/id/Mini-Arduino-enviroment-monitor/ care e insa facuta pentru ecranul de la Adafruit si a trebuit sa modific ca in loc de tft.initR (care apeleaza direct API Adafruit) sa foloseasca tft.begin() care face setup-ul ecranului Ardiono, altfel, tot 4 linii negre obtineam ...

image

d) Biblioteca de SD card (pentru data logging), adauga cam 10K la fisierul binar (din vreo 29k disponibili pe Leonardo). Adica daca vrei sa afisezi o poza mica, un bitmap de 48x48 pixeli, fisierul .rom are 25k, foarte putin spatiu de manevra.

Raman la concluzia ca Arduino a pornit cu o idee faina, si a ajuns o jegmaneala si pierdere de timp.

Anticipam frustrarea cu limitarile si costurile, asa ca montajul o sa ajunga un termometru de camera. De ce?

Am comandat un pcDuino3 la 80 euros. 1Gb ram, 1Gb CPU, 4Gb flash, Wifi + Gigabit Ethernet, SDCard socket pana la 32Gb, SATA, iesire HDMI, 3 porturi USB din care unul USB OTG, iesire audio SI: pinii pentru shield-uri Arduino, cu porturi memory mapped (le citesti si scrii de pe /proc/ ). Ruleaza Ubuntu 12.04 sau Android 4.2. Cand o sa vina o sa deschid un topic de DIY cu pcDuino

Deci nu ma voi mai intoarce ever la Arduino. Insa, pana vine pcDuino si cei 5 senzori DS18B20 izolati la apa - urmeaza sa ma joc cu LM35 ca senzor de temperatura de acvariu. Vreau sa-l izolez, am cumparat si cei 2 condensatori + rezistenta care filtreaza oscilatiile LM35 cand e conectat la cablu lung (care incepe sa devina un "condensator" ne-neglijabil). Am gasit si un algoritm interesant pe net de facut average (altfel temperatura citita sare aiurea) - am implementat doar filtrul median + medie , nu si IIR Butterworth dar o sa il incerc:

http://www.elcojacobs.com/eleminating-noise-from-sensor-readings-on-arduino-with-digital-filtering/

Singura problema cu pcDuino este ca placa are 3.3V. Ma tenta sa folosesc acest TFT la pcDuino, dar http://arduino.cc/en/Main/GTFT spune clar ca merge la 5V. Pe de alta parte, ei spun ca e pe baza ecranului TFT facut de Adafruit, iar acel ecran pare a merge la 3.3V. Acum nu stiu daca ecranul e acelasi, sau daca au facut un ecran care sa se comporte identic ca API dar electric e diferit, si vrea doar 5V. Nu mai dau banii pe Arduino insa, asa ca daca nu merge, nu voi lua nimic de la Adafruit, o sa folosesc ecranelul de Nokia 5110 care a sosit.

La cele 4 acvarii, in 2 ani am avut probleme cu 2 incalzitoare. Unul nu mai incalzea, dar se aprindea si se stingea, alttul a ramas blocat si noroc ca am pus mana pe acvariu si am simtit ca e mai cald decat de obicei. Vreau ceva care sa ma alerteze daca apare o problema (o sa fie un buzzer integrat in sistem) si vreau sa le citesc temperaturile si de pe telefonul mobil. Nu stiu cat ar iesi fisierul .rom pe un Adruino cu asa ceva (sdcard pt data logging, tft library, ethernet si un server care asculta), dar pe pcDuino nu ma va mai interesa

Acv. 30L, Acv. 10L, Acv. 16L, Reef 30L, Acv. 0.09L; In trecut: Acv. 25L, Acv. 8L
Pt. imbunatatit navigarea pe forum (My Stats, Big Images resize, Timezone fix)
[WWW]
pufiman
Junior member

Joined: 09/01/2009 12:06:23
Messages: 81
Location: Cluj
IP:
Offline

Salutare,

Am o problema cu Arduino si nu stiu cum sa o rezolv.
Am incercat sa implementez solutia de la Jarduino, dar sunt intr-un impas.
Incerc sa dimez niste leduri, iar semnalul PWM trece printr-un IRF54ON.
Arduino si ledurile au aceeasi sursa, dar trec prin niste limitatoare de tensiune.

Problema este ca nu se dimeaza ledurile, decat intr-un caz care l-am gasit din intamplare: daca pun un Multimetru setat pe citire Voltaj, un cap pe 5v la Arduino si un cap pe portul PWM. Atunci se aprind ledurile, dar nu se mai dimeaza decat daca fac iara faza cu multimetru.
Oare am un Arduino bulit sau e altceva?
alexiumihai
Membru de baza

Joined: 05/05/2012 17:02:42
Messages: 335
Location: Bucuresti Sector3 - Piata Ambrozie
IP:
Offline

Salutare,

Fa si tu o schema cum le-ai conectat.
Pe ce pini de la arduino, GND este comun, ce fel de limitatoare?
Pini de la arduino sunt bine definiti in cod.
Ce arduino?
Cate leduri sunt in serie, la ce Voltaj le alimentezi.
pufiman
Junior member

Joined: 09/01/2009 12:06:23
Messages: 81
Location: Cluj
IP:
Offline

Salut, schema nu am acum, dar cum ziceam sursa initiala e comuna, dar la arduino ajunge 11V si la leduri ajung voltaje diderite intre 22V si 16V limitate prin asa ceva:http://www.ebay.com/itm/5pcs-DC-DC-3A-Buck-Converter-Adjustable-Step-Down-Power-Supply-Module-LM2596S-/201084486537?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item2ed191c389
Dupa limitatorul de voltaj de deasupa e IRF-ul si apoi trece printr-un limitator de amperi la leduri.
Arduino e Mega sii pinii sunt intre 7 si 9, la fel se intampla cu toti.
Voltajul la leduri e intre 3.2 si 3.6V ori nr de leduri. E vorba de 3 canale blue, red si violet.
alexiumihai
Membru de baza

Joined: 05/05/2012 17:02:42
Messages: 335
Location: Bucuresti Sector3 - Piata Ambrozie
IP:
Offline

Salut,

Din cate am inteles ce ai vrut sa faci, uite o schema cu conectarile.

image

Poti incerca pt test-ul de dimare, din arduino exemplul cu blink.
pufiman
Junior member

Joined: 09/01/2009 12:06:23
Messages: 81
Location: Cluj
IP:
Offline

Cam asa sunt legate intere ele, numai ca am impresia ca PWM-ul merge la pinul 1 de la IRF, si mai am niste rezistente pe placa...
alexiumihai
Membru de baza

Joined: 05/05/2012 17:02:42
Messages: 335
Location: Bucuresti Sector3 - Piata Ambrozie
IP:
Offline

Incearca schema asta si cu programul arduino -> examples -> 01. basics -> blink
Modifici pini pt tine.
si vezi daca merge
pufiman
Junior member

Joined: 09/01/2009 12:06:23
Messages: 81
Location: Cluj
IP:
Offline

Tocmai am testat cu blink si nu se aprinde lumina...
Shubi
CNC-ist de frunte

Joined: 25/03/2012 13:43:16
Messages: 2463
Location: Timisoara
IP:
Offline

Are cineva Jarduino V1.2 ?
bsbircea
Member
[Avatar]

Joined: 16/03/2014 14:01:12
Messages: 235
Location: Campina
IP:
Offline

Maestre, ce nu fac eu pt tine. Iti pun diseara pe mail.

I slice'n'dice live animals and glue them to rocks!
[Email]
koala
Batran si obosit
[Avatar]

Joined: 05/03/2002 02:00:00
Messages: 23583
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Shubi wrote:Are cineva Jarduino V1.2 ?

https://code.google.com/p/jarduino-aquarium-controller/downloads/list

Cu putin noroc, gasim si parola arhivei.

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
Shubi
CNC-ist de frunte

Joined: 25/03/2012 13:43:16
Messages: 2463
Location: Timisoara
IP:
Offline

Saru`mana, acu`trebe parola sau poate-l are Bogdan dezarhivat gata
bsbircea
Member
[Avatar]

Joined: 16/03/2014 14:01:12
Messages: 235
Location: Campina
IP:
Offline

Are baiatu! Nu va rezolv io pe voi? Da' tre sa ajung acasa.

I slice'n'dice live animals and glue them to rocks!
[Email]
 
Forum Index » Hardware
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com