[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
va rog un sfat pentru un incepator  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
kasperle
Junior member

IP:

Buna sunt Andreea, din Rm . Valcea. Am un acvariu de 60 L Eheim cumparat de la Hornbach cu tot cu echipamet. M-am informat inainte, asa ca am plantat cateva plantute intr-un substrat acoperit de pietris, am pus toate echipamentele in functiune , am hranit acvariu zilnic cu un pic de mancare si a trecut o saptamana. Am achizitionat apoi cu emotie primii nostri pesti 2 sanitari si 2 leeri , oferta la noi in oras fiind limitata atunci. au mai trecut aproape trei saptamani si am achizitionat 7 neoni. dupa inca o saptamana in familia noastra au mai aparut 4 neoni si 4 beta ( 1 mascul si 3 femele). Totul pare sa mearga bine acolo apa este limpede de trei zie au aparut alge maro pe piatra pe geam si pe pietris. Am citit si ne-am informat ce trebuie sa facem pentru a scapa de ele. Insa marea problema a aparut azi cand fica mea a implinit 8 ani si colega ei stiind ca noi avem un acvariu i-a facut cadou 2 scalari si un carasel. Problema. Cred ca nu mai exista compatibilitate la noi in acvariu si pe deasupra cred ca acum este si suprapopulat. Va rog, da-ti ne un sfat, suntem constienti ca o parte din pesti trebuie sa plece , dar care si unde sa ii ducem? Multumim.
Alex.B
Senior member
[Avatar]

IP:

Bine ai venit. Pai sa o luam asa. Scalarii cresc prea mari pentru acvariu ala, prefera o apa mai calda. Carasul nici el nu e potrivit pentru acvariu, creste mare, murdareste rau apa, papa plante. Deci scapa de astia, Apoi betta, scapa si de ei. Betta se tine doar mascul si cam atat, numai cand depun se baga impreuna, urmand dupa sa scoti femela. Iti recomand sa opresti neonii si sanitarii. Atat. Mancare putina, schimb la saptamana de 10% din volumul apei. Dupa ce totul e in echilibru si intelegeti cam cum e cu acvariul putem trece la fineturi. Plante mai pretentioase, un mic aranjament, etc. Nu ezitati sa cititi sectiunea de la coltul incepatorului. Mult succes!

This message was edited 2 times. Last update was at 17/04/2010 00:21:17

fost cesrobis
alber
Moderator
[Avatar]

IP:

Buuuun
Sa speram ca acvariul s-a stabilizat, chiar daca pestii au fost adusi cam devreme. Dar nu-i asta problema.
Asa cum v-ati sesizat si voi, incompatibilitatea si suprapopularea este problema.
Sanitarii-cum se numesc, sau descrie-i. Vezi poate ii identifici, cautand Coridoras ori Ancistrus pe google. Sa zicem ca ar putea ramane.
Cei 11 neoni-ok, pot ramane.

Pazea ca vin problemele:
Leeri-cresc destul de marisori pentru bazinul tau. Deci....
Betta. Probabil ca fiind trei femele impart in mod democratic bataia pe care le-o ofera masculul. Trebuie sa le scoti. Nu stiu ce varsta au, deci nu pot sti daca sunt agresivi sau inca nu. Betta sunt pesti solitari, si nu se prea asociaza cu alte specii de pesti. Nu se vor tine doua exemplare de Betta in acelasi bazin.
Cei doi scalari. Trebuiesc dati. Poate acum sunt ok, ca sunt mici. Maitarziu, vor deveni prea mari pentru bazinul vostru. Un scalar vrea cel putin 50 litri de apa. Doar el, fara alte specii.
Carasul. Trebuie sa plece si el. Vrea apa rece si multa. Tot vreo 50 de litri. Iar la maturitate, va papa cam tot ce-i incape in gura. Asa ca adio neoni. A, si adio plante. Distrug astia tot.
Ce poti face? Pestii ii duci la un pet-shop si ii vinzi sau ii schimbi pe ceva mancare.Acelasi lucru il poti face pe forum, la mica publicitate.
Acuma, cateva sfaturi.
Nu suprapopula
Nu tine specii incompatibile
Ofera-le pestilor conditiile unui trai sanatos.
Orice incalcare a celor de mai sus, duce la stres, slabirea sistemului imunitar al pestelui, imbolnavirea si in cele din urma moartea sa.

This message was edited 1 time. Last update was at 16/04/2010 23:11:00

"e usor a scrie versuri, cand nimic nu ai a spune" - Mihai Eminescu
[Email] [Yahoo!]
Dolly
Dust in the wind
[Avatar]

IP:

Citeste Volumul acvariului si numarul pestilor. Iti va fi de mare ajutor.
kasperle
Junior member

IP:

multumesc mult pentru sfaturi, sanitarii sunt Ancistrus negri. Noi am primit alte sfaturi de la pet shop legat de beta, ca ar trebui sa aiba un mascul 3 femele ca sa isi formeze aripioare frumos colorate, ca numai o femela l-ar stresa, etc. sfaturi de genul acesta. Cred ca nu prea pot sa am incredere in domnul de la pet shop, dupa cate am mai citit pe net. Beta sunt pui foarte mici deocamdata, si m-am indragostit de ei. Am o intrebare pot pastra Beta masculul intr-un bol?
alber
Moderator
[Avatar]

IP:

Un"bol" paralelipipedic, cu filtru si incalzitor ar fi ideal. De vreo 10-15 litri
Nu sunt ei pretentiosi, dar nici gura nu au sa vorbeasca.
Bolurile nu sunt bune. Iti strica imaginea, (datorita formei rotunde) dezorienteaza si streseaza pestele.

[Email] [Yahoo!]
sece4u20
Member
[Avatar]

IP:

da. masculul de beta poti sa il tii si intr-un cub cu l10 pana la 20 litri de apa. masculul beta se va tine singur. daca nu ai un mini filtru pt oxigenarea apei, faci schimburi de apa la 2-3 zile ( nu toata apa, din 10 litri poti sa schimbi 2-3 litri apa declorinata)

daca doresti un mascul superb poti sa il tii intr-un cub cu laturile de 14-15 cm. faptul ca ii va fi restrans spatiul de inot ii va dezvolta frumos si armonios inotatoarele.

This message was edited 1 time. Last update was at 16/04/2010 23:33:22

mesaj pentru europa si nu numai
alber
Moderator
[Avatar]

IP:

sece4u20 wrote:daca doresti un mascul superb poti sa il tii intr-un cub cu laturile de 14-15 cm. faptul ca ii va fi restrans spatiul de inot ii va dezvolta frumos si armonios inotatoarele.

Ai vazut ce frumos se dezvolta si baietii aia la puscarie. Ce muschi pun pe ei in celulele alea stramte si neaerisite. Adevarul ca mai deschid geamul din cand in cand, asa, ca la un schimb de apa.

[Email] [Yahoo!]
sece4u20
Member
[Avatar]

IP:

sa inteleg ca ma contrazici ??? asta nu e spusa de mine este spusa de cei ce participa la concursurile organizate pt acest peste.
si mie mi sa parut ciudat sa tii un peste in 3 litri de apa, sau si mai rau.

mesaj pentru europa si nu numai
alber
Moderator
[Avatar]

IP:

Da te contrazic si iti explic imediat de ce.
Sunt (si nu doar eu) impotriva oricarei metode nenaturale de obtinere a unor rezultate cu pestii pe care ii detin.
Ce fac baietii iai la care ai citit tu chestiile alea, este un fel de legare a picioarelor la chinezoaice. Nu le intreba nimeni daca vor sau daca le place. Asa si cu amaratii astia de pesti. Nici nu stiu pe ce lume traiesc, nu vor nici aripi voalate sa-i impiedice la inot, dar noi ii punem in vase de trei litri jumate numa pentru placerea noastra meschina si egoista.
Daca avem un peste frumos, hai sa-i oferim conditii decente de trai. Sunt sigur ca noua noastra colega nu tinteste vreun premiu in acvaristica, sau sa obtina vreo noua linie de Betta. Cel putin deocamdata.
Asa ca, hai sa facem o acvaristica frumoasa, corecta si de ce nu umana.

[Email] [Yahoo!]
kasperle
Junior member

IP:

multumesc pentru sfaturi. Sunt binevenite. Ma uit la acvariu si sunt cam dezamagita , nu pentru ca trebuie sa scap de scalari si de carasei oricum nu imi placeau dar nici nu ii puteam lasa sa moara asa ca maine la pet shop, dar imi pare rau de leeri au fost primii locatari, au crescut sub ochi mei si m-am atasat de ei. Cu beta o sa rezolv problema pastrez masculul dau femelele. Mie ciuda ca am ascultat sfaturile omului de la pet shop fara sa citesc mai multe inainte. Probabil ca si alga aceea maro a aparut datorita unui dezechilibru, maine fac o aspirare si o curatire de geamuri.
alber
Moderator
[Avatar]

IP:

Algele maro sunt normale in perioada de inceput a unui acvariu
Citeste tema data de Dolly si cat mai multe articole.
Vei vedea, acvaristica este ceva minunat, de care nu mai scapi.
Nu mai lua nici o decizie in functie de sfaturile celor din pet shop. Inainte de a cumpara ceva, vino, pune o intrebare si vedem ce-i de facut.

[Email] [Yahoo!]
kasperle
Junior member

IP:

multumesc
Dolly
Dust in the wind
[Avatar]

IP:

Ar fi bine sa iei niste teste de pH, NO2, NO3 - ca sa verifici calitatea apei din bazin.

This message was edited 1 time. Last update was at 17/04/2010 00:08:39

kasperle
Junior member

IP:

Da sunt de acord cu alber, nu doresc sa particip la concursuri sau sa chinui vreun peste doresc un mic colt de natura care sa ne bucure pe toti , dar ca orice neprofi cad foarte usor in pacatul de a asculta sfaturile oricui care PARE ca are habar. Si mai cedez si la rugamintile copiilor: "Mami ce frumos e beta ", Mami vreau scalari". Vrem pesti sanatosi si veseli care sa se simta bine. Bineinteles ca ne dorim si un acvariu aspectos care sa fie curat si ingrijit. si suntem un pic speriati de cate mai avem de invatat si de cate lucruri mai avem nevoie : teste, co2
kasperle
Junior member

IP:

buna din nou
avem si ceva poze, sunt facute cu telefonul, asa ca nu foarte bune calitativ. Am fi recunoscatori pentru orice sfaturi
[Thumb - IMG_0200.jpg]

[Thumb - IMG_0177.jpg]

Alex.B
Senior member
[Avatar]

IP:

Dupa ce va faceti mana cu acvariul, in privinta amenajarii recomand plante ce nu au nevoie de multa lumina, dat fiind iluminatul standard al acestui tip de acvariu. Recomand o buturuga pe care sa prindeti anubias sau bolbitis, ceva moss, care se poate pune pe ramurile buturugii sua pe pietre la baza acesteia. Criptocoryne iar sunt potrivite acestui acvariu. Un exemplu de acvariu poate fi asta in care predomina plante cu nevoi mici de lumina si nutrienti.
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/60/9342.page

fost cesrobis
kasperle
Junior member

IP:

buna, multumim de sfat o sa tinem cont de el. Am dus de dimineata la pet shop : scalarii, 3 beta femele, si caraselul. Acum am ramas cu cei doi leeri, 11 neoni , 2 sanitari si un beta mic care asteapta noua locuinta. De leeri ne despartim mai greu, si sunt inca mici , sper sa fie OK.
Dolly
Dust in the wind
[Avatar]

IP:

kasperle wrote: Am dus de dimineata la pet shop : scalarii, 3 beta femele, si caraselul.

kasperle wrote: De leeri ne despartim mai greu, si sunt inca mici , sper sa fie OK.

La maturiate, leeri ating dimensiuna de cca. 12 cm. Un cuplu are nevoie de un bazin de aproximativ 100l. Trebuie avut in vedere faptul ca masculii nu se agreaza. E bine sa stii acest lucru pt a preintimpina eventualele probleme nedorite.
kasperle
Junior member

IP:

Buna, dolli sper ca citesti mesajul, ne pare foarte rau ca nu am urmat sfatul tau.
Cei doi leeri ai nostri sunt morti unul azi dimineata, celalalt l-am gasit acum. si beta este cam apatic . Este posibil sa fi fost beta de vina? E destul de mic.

Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to: