oxyox wrote:Esta cumva, dupa cum am inteles, lipsa de calciu?
Nu, e un fenomen normal. Cochilia melcului are 3 straturi: pe exterior este stratul acela galben de natura proteica, pe urma urmeaza un strat calcaros si apoi urmeaza stratul "perlat" (care e tot calcaros). Stratul proteic de la exterior se dizolva in timp in apa. Cum partea cea mai veche din cochilie este varful acesteia, aici se observa prima data acest fenomen. Pana aici melcul n-are nici o problema, doar ca aspectul lui nu e deosebit de estetic. Pe urma incepe sa se dizolve si stratul calcaros de dedesubt. Cu cat apa este mai acida cu atat dizolvarea e mai rapida. Daca in cochilie se formeaza o gaurica, melcul va secreta un nou invelis calcaros in zona respectiva (post mortem raman un fel de cicatrici pe cochilie). Daca gaura e prea mare, melcul nu mai reuseste s-o astupe si s-ar putea sa aiba probleme. In cazul asta poti tu sa lipesti cu superglue o bucatica dintr-o alta cochilie.
Cantitatea de calciu din apa are importanta doar prin prisma faptului ca melcul are nevoie de calciu ca sa isi construiasca/repare cochilia. Cu sau fara calciu, daca apa e acida cochilia se va roade oricum in timp. Daca adaugi surse de calciu in apa iti va creste duritatea acesteia, ceea ce pestii si plantele s-ar putea sa nu aprecieze. Nu te sfatuiesc sa adaugi calciu in apa decat daca apa ta e foarte de moale (sub 4 grade dGh), si evident ar trebui sa faci un test de duritate intai.
oxyox wrote:Daca da ce trebuie facut sa isi regenereze cochilia?
Nimic, stratul galben nu este un tesut viu, deci nu se poate regenera.
oxyox wrote:Insa unul din ei a sapat nitel in substrat. A depus oua? sau s-a adapostit?
In mediul natural melcii au o perioada de repaos, un fel de hibernare daca vrei. In acest timp ei se ingroapa in substrat si isi reduc metabolismul. Acest comportament este declansat in mod normal de scaderea temperaturii sau de venirea sezonului secetos. In acvariu temperatura e relativ constanta si nu putem vorbi de seceta, dar melcii mai iau din cand in cand cate o pauza. Ai mei nu puteau sa se ingroape in substrat dar isi inchideau partial capacelul si stateau asa cateva zile. Prima data am crezut ca atata le-a fost

dar cand sa ii scot din acvariu au dat semne ca sunt ok si ca nu vor sa fie deranjati