[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
As dori 2 raspunsuri...  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
oxyox
Junior member
[Avatar]

IP:

Salutare! As dori, daca se poate sa aflu din ce cauza cei doi pomacea ai mei au cochilia alba in varf? Esta cumva, dupa cum am inteles, lipsa de calciu? Daca da ce trebuie facut sa isi regenereze cochilia? Apoi am vazut pe net ca femela depune ouale in forma de ciorchine pe plante la suprafata apei (deasupra nivelului apei). Insa unul din ei a sapat nitel in substrat. A depus oua? sau s-a adapostit?
[Thumb - pomacea_brid_toperod_a.jpg]

This message was edited 1 time. Last update was at 13/06/2010 20:02:05

[Email]
mihai_ghe
Membru de baza

IP:

oxyox wrote:Salutare! As dori, daca se poate sa aflu din ce cauza cei doi pomacea ai mei au cochilia alba in varf? Esta cumva, dupa cum am inteles, lipsa de calciu? Daca da ce trebuie facut sa isi regenereze cochilia? Apoi am vazut pe net ca femela depune ouale in forma de ciorchine pe plante la suprafata apei (deasupra nivelului apei). Insa unul din ei a sapat nitel in substrat. A depus oua? sau s-a adapostit?

Dupa poza este lipsa de calciu,oua nu depun decat la suprafata pe capac sau pe plante dar afara din apa.
[Yahoo!]
oxyox
Junior member
[Avatar]

IP:

Ok dar ce trebuie facut?
[Email]
mihai_ghe
Membru de baza

IP:

oxyox wrote:Ok dar ce trebuie facut?

Folosesti functia search cu incredere .
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/9229.page#79311- asta am gasit la o prima cautare
[Yahoo!]
oxyox
Junior member
[Avatar]

IP:

multumesc pentru ajutor. am gasit ceva raspunsuri.
[Email]
andrei_0
Junior member

IP:

oxyox wrote:Esta cumva, dupa cum am inteles, lipsa de calciu?

Nu, e un fenomen normal. Cochilia melcului are 3 straturi: pe exterior este stratul acela galben de natura proteica, pe urma urmeaza un strat calcaros si apoi urmeaza stratul "perlat" (care e tot calcaros). Stratul proteic de la exterior se dizolva in timp in apa. Cum partea cea mai veche din cochilie este varful acesteia, aici se observa prima data acest fenomen. Pana aici melcul n-are nici o problema, doar ca aspectul lui nu e deosebit de estetic. Pe urma incepe sa se dizolve si stratul calcaros de dedesubt. Cu cat apa este mai acida cu atat dizolvarea e mai rapida. Daca in cochilie se formeaza o gaurica, melcul va secreta un nou invelis calcaros in zona respectiva (post mortem raman un fel de cicatrici pe cochilie). Daca gaura e prea mare, melcul nu mai reuseste s-o astupe si s-ar putea sa aiba probleme. In cazul asta poti tu sa lipesti cu superglue o bucatica dintr-o alta cochilie.

Cantitatea de calciu din apa are importanta doar prin prisma faptului ca melcul are nevoie de calciu ca sa isi construiasca/repare cochilia. Cu sau fara calciu, daca apa e acida cochilia se va roade oricum in timp. Daca adaugi surse de calciu in apa iti va creste duritatea acesteia, ceea ce pestii si plantele s-ar putea sa nu aprecieze. Nu te sfatuiesc sa adaugi calciu in apa decat daca apa ta e foarte de moale (sub 4 grade dGh), si evident ar trebui sa faci un test de duritate intai.

oxyox wrote:Daca da ce trebuie facut sa isi regenereze cochilia?
Nimic, stratul galben nu este un tesut viu, deci nu se poate regenera.

oxyox wrote:Insa unul din ei a sapat nitel in substrat. A depus oua? sau s-a adapostit?
In mediul natural melcii au o perioada de repaos, un fel de hibernare daca vrei. In acest timp ei se ingroapa in substrat si isi reduc metabolismul. Acest comportament este declansat in mod normal de scaderea temperaturii sau de venirea sezonului secetos. In acvariu temperatura e relativ constanta si nu putem vorbi de seceta, dar melcii mai iau din cand in cand cate o pauza. Ai mei nu puteau sa se ingroape in substrat dar isi inchideau partial capacelul si stateau asa cateva zile. Prima data am crezut ca atata le-a fost dar cand sa ii scot din acvariu au dat semne ca sunt ok si ca nu vor sa fie deranjati

Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to: