[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Viitor acvariu plantat  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
costin_
Member

Joined: 22/12/2011 14:37:52
Messages: 161
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Asadar poze si intrebari:

1. Acesta este Green Spot, sau Green Dust? Evident, eu caut sa ajung la Green Spot, dar nu sunt convins ca/daca am ajuns inca (iar daca am ajuns, conform MCI ar trebui sa revin la doza anterioara de KNO3):


2. Plaja mea din fata acvariului are niste bule in substrat. Mi-este teama ca acele bule nu-s tocmai sanatoase, mai ales ca plaja nu este plantata. Aveti ceva sugestii? Sa rascolesc substratul, sa-l las asa, sa iau melci de substrat? De asemenea mi se pare ca are si o tenta albastruie acolo unde sunt aceste bule. Imi este teama sa nu fie aceiasi situatie si in restul substratului (sub plante), iar acolo rascolitul substratului nici macar nu este o optiune...


3. Acesta este ceea ce eu cred ca ar fi staghorn. Preponderent pe Alternathera si pe Moss:



In alta ordine de idei, iata si o poza de ansamblu:


Pentru poze va recomand sa dati zoom cu incredere, pentru a observa detaliile.
Imi cer scuze pentru postul foarte lung, m-ar ajuta orice parere.
[Yahoo!]
costin_
Member

Joined: 22/12/2011 14:37:52
Messages: 161
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Dupa mai bine de trei ani de la ultimul post, am gasit nimerit sa scriu un post de incheiere al setup-ului de mai sus. In principiu vreme de vreo 2 ani de zile a mers foarte bine, apoi a intervenit o acuta lipsa de timp si niste greseli monumentale ale mele.

Va fi un post lungut si deci pentru cine are timp si rabadre.

Voi continua povestea din toamna anului 2013 cand s-a nascut fiul meu. In ceea ce priveste acvariul, timpul a scazut spre zero. Nu mai aveam timp nici macar sa bag de seama ca exista acvariu in casa mea, daramite sa fac schimburi de apa. Mancare pentru pesti dadeam poate la 2-3 zile iar fertilizanti poate la saptamana. De teste nici nu incape discutie. Cu toate acestea, acvariul a continuat sa mearga. Ok, nu mai aveam creveti, dar aveam o populatie sanatoasa de guppy endler, pe care ii am si acum si imi sunt tare dragi, cativa neoni, un otto. Chiar si plantele o duceau foarte bine, desi estetic totul arata ca o jungla.

Vreo 6 luni mai tarziu, intr-unul din drumurile mele pe la un supermarket m-am nimerit si intr-un pet shop. Nu stiu ce mi-a venit, ma simteam vinovat pentru ca nu mai schimbasem apa in acvariu de vreo luna de zile, asa ca am cumparat o sticla de Tetra nitrate minus. Probabil cunoscatorii deja au un zambet in coltul gurii de-acum... Am turnat cantitatea recomandata in acvariu si m-am simtit mandru ca am facut o fapta buna. Toate acestea desi nu aveam niciun semn ca lucrurile nu ar fi ok, dar deh...

Nu cred ca a mai trecut o luna dupa isprava de mai sus si a venit nota de plata: o invazie de cyanobacteria. Cred ca invazie este un cuvant dragalas pentru ce am patit eu insa: absolut totul era acoperit cu o pelicula albastrui-verzuie care mirosea infernal si elibera si un soi de bule cand o deranjam. Am pierdut tot gazonul, am pierdut alternathera, didiplis diandra... de fapt am ramas doar cu blyxa japonica si bacopa iar de cyano tot nu scapam doar eliminand-o mecanic.

(Aici voi face o paranteza pentru cei care nu au inteles ce s-a petrecut. Acvariul meu era intr-un echilibru dpdv al nitratilor inainte ca eu sa torn solutia de la Tetra: pestii produceau iar plantele consumau. Probabil aveam un echilibru aproape perfect iar eu nici nu bagasem de seama. Concluzia mea dupa patanie este ca eu am indus o acuta deficienta de nitrati, mai ales ca nici nu mai fertilizam periodic cum ar fi trebuit. Fiind la sectiunea incepatori, daca cineva are rabdare sa citeasca, ar fi o lectie de invatat: Nu bagati tot felul de substante in acvariu, cu atat mai mult cand nu aveti o problema ce trebuie rezolvata.)

Deja se prefigura finalul acestui setup, insa deja baiatul meu se apropia de un anisor, colicile trecusera, el incepuse sa mearga, iar eu parca incepeam iarasi sa am timp sa ma ocup de plantele mele. Eram impartit intre a vinde tot sau a-mi pune ambitia sa dovedesc aceasta scarbosenie albastruie care imi strica de-acum feng shui-ul in tot livingul.

Asadar am inceput sa citesc ce-i de facut, am schimbat becul MH la lampa (trecusera mai bine de 2 ani de la ultimul schimb de bec) si am cumparat Blue Exit de la EasyLife. Ok, nu ma incanta ideea de a baga iar chestii putin cunoscute in acvariul meu, dar de data aceasta aveam o problema ce nu disparea doar prin schimburi de apa si eliminare mecanica. Cu ocazia asta mi-am luat si rezerva pentru testul permanent de CO2, caci de vreun an de zile injectam dupa ureche, cam ce stiam eu ca mersese pe vremuri.

(Aici alta paranteza pentru incepatori: da, chiar este important sa schimbati becuri/neoane dupa cum spun producatorii. Ok, poate unii exagereaza ca va indeamna sa faceti asta la fiecare 6 luni, dar exista un sambure de adevar acolo: spectrul de lumina emis se deplaseza pe masura ce se acumuleaza orele de functionare, iar lampa va incepe sa emita lumina pe lungimi de unda ce nu folosesc plantelor, dar folosesc din belsug algelor.)

Am facut exact cum ziceau cei de la Easy Life, daca tin bine minte a trebuit sa las vreo 3 saptamani acvariul fara schimb de apa, dupa ce am adaugat cantitatea necesara de Blue Exit. Ce-i drept, a functionat: pelicula gelatinoasa verde-albastruie s-a facut maron. Am scos-o cu grija din tot acvariul, am facut schimb de apa si am revenit la un scenariu mai normal. Invinsesem cyanobacteria, dar cu ce pret? Si mai ales: dince cauza? M-apuca rasul cand ma gandesc.

Am recuperat vreo 10 fire din fostul gazon de eleocharis parvula si am incercat sa cresc iarasi un gazon frumos. Aici insa a venit ultima piedica: substratul meu trecuse de 3 ani si era sol fertil la origine. Pur si simplu nu mai aveam nutrienti in substrat, iar nicio cantitate de bile de fertilizant nu putea corecta treaba asta. De fapt solul meu fertil ajunsese mai mult mal decat sol. Aici am tras eu o concluzie: solul fertil nu este pentru mine, deoarece nu vreau sa fiu fortat sa refac acvariul la maxim 2 ani sau chiar mai devreme. Eu ma pot bucura de acelasi setup destui ani, iar daca vreau sa schimb ceva prefer sa schimb decor, plante, fauna, dar toate astea fara a desface totul. Sigur, altii au alte preferinte iar pentru primul an cel putin pot confirma ca solul fertil este spectaculos! Puteti avea gazon complet in 1-2 luni de zile cu tot cu ciclatul acvariului.

Asadar am mutat toata populatia in acvariul meu mic si am golit complet bazinul mare. Acum am luat deja decizia de a nu vinde tot, ba exact opusul: incep un nou proiect. Voi deschide curand un jurnal nou, cat priveste cel pe care il inchei a fost o experienta foarte faina pentru mine si vreau sa va multumesc tuturor pentru sfaturile voastre!

Cele bune dragilor!

[Yahoo!]
stefanp
Moderator

Joined: 06/09/2011 17:31:23
Messages: 9473
Location: Falticeni/Iasi
IP:
Offline

costin_ wrote: Acum am luat deja decizia de a nu vinde tot, ba exact opusul: incep un nou proiect.


Foarte bine ai facut !
Ne bucuram ca ai revenit sa ne povestesti cele intamplate si sa impartasesti cu noi noul jurnal.
Vom fi cu ochii pe tine

Zambesc chiar de traiesc in conditii austere, caci bucuria mea se trage din alte sfere ! Jurnal acvariu (proiect finalizat) | Unu' micu' pentru creveti (proiect finalizat) | Borcanu' lu' Grigore (proiect finalizat)
Incercare de aquascaping (proiect finalizat) | La munte - nano (finalizat) | Highway to hell (finalizat) | The great Danish | Dennerle tank

Romanian Aquascaping Contest 2016

Blog despre acvaristica

Despre Dennerle
[WWW]
 
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com