[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Articol : Ciclarea, sau ciclul azotului pentru INCEPATORI  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
djphazer
Senior member
[Avatar]

Joined: 17/09/2010 03:03:20
Messages: 719
Location: Constanta
IP:
Offline

Ciclul azotului pentru incepatori.



Dupa cum stiu cunoscatorii, si prin acest articol, vor afla si incepatorii, intr-un acvariu au loc procese chimice si biologice echilibrate, fara de care biotopul numit "acvariu" nu ar exista. Un simplu bazin de sticla cu pesti in el nu se poate numi acvariu, iar de biotop sau ecosistem nici nu se pune problema.
Totul porneste de la amoniac (NH3). Amoniacul apare in apa din hrana ramasa neconsumata, dejectiile pestilor, resturi vegetale sau animale in descompunere. Dupa cum stim, amoniacul (NH3) este nociv chiar si in mediul terestru. In mediul acvatic in schimb, este extrem de periculos.
Aici intervin bacteriile Nitrosomonas sp. Ele transforma amoniacul (NH3) in nitrit (NO2). Ele vor forma o colonie acolo unde se pot fixa, si au un flux de apa constant. Cea mai mare parte a acestor colonii, este prezenta in filtru. Mediile filtrante cu o suprafata mare, automat pot gazdui un numar mai mare de bacterii.
Mediile filtrante cu suprafata mare apreciate cel mai mult in randul acvaristilor sunt : ceramica poroasa (denumiri comerciale : Sera Siporax, Eheim Substrat pro etc.), zeolitul, si buretii fini. Ciclul azotului nu se incheie la nitrit (NO2), acesta fiind si el toxic pentru vietuitoarele acvariului. Nitritul (NO2) este preluat de alte bacterii benefice (Nitrobacter sp.), prezente si ele in filtru.
care il transforma in nitrat (NO3). Acesta din urma, este mai putin toxic decat precedentele, dar pentru o perioada indelungata, se poate acumula si el in cantitati periculoase. Avantajul cel mai mare o constituie plantele, care asimileaza nitratul (NO3) fiindu-le necesar dezvoltarii.

Suportii biologici (ceramica, zeolit, burete etc.) impreuna cu coloniile bacteriene ce ii populeaza, reprezinta filtrarea biologica a acvariului. Un acvariu cu o filtrare biologica bine dezvoltata este un acvariu ciclat.

Cum se realizeaza ciclarea ?

In momentul amenajarii unui nou acvariu (in special primul acvariu), tentatia de a il popula imediat cu pesti este mare, mai ales cand exista confuzia ca singurul lucru periculos in apa acvariului este clorul (Cl).
De fapt, intoxicatiile cu amoniac (NH3), sau nitrit (NO2) aduc moartea primilor locuitori ai acvariului, si batai de cap incepatorilor.
O ciclare corespunzatoare asigura stabilitatea acvariului, si conditii bune de viata pentru locuitori lui.

Un exemplu de ciclare traditionala :

Dupa amplasarea acvariului, asezarea substratului fertil pentru plante, spalarea si asezarea pietrisului si a decorurilor, plantarea, instalarea echipamentelor, iar in final, umplerea cu apa, etapele ar trebui sa fie urmatoarele:

1. Pornirea filtrului - filtrele sunt de multe dimensiuni, forme, modele, principii de functionare, eficiente, calitate, pret si asa mai departe. Un singur lucru e cert, si anume FILTRUL NU SE OPRESTE NICIODATA.
Bacteriile ce urmeaza sa se formeze in mediile filtrante au nevoie de un flux constant de apa pentru a supravietui. Oprirea filtrului pentru perioade mai lungi de cateva ore la un bazin ciclat, poate aduce deciclarea, si anume moartea coloniilor bacteriene din filtru.
La un bazin in curs de ciclare, bacteriile nu se pot forma fara un flux constant de apa.

2. "Stimularea" ciclarii. Pentru a se putea inmulti si dezvolta, coloniile bacteriene au nevoie de hrana. Hrana este reprezentata intocmai de amoniac (NH3) pentru Nitrosomonas sp., si nitrit (NO2) pentru Nitrobacter sp.
Pentru a asigura aceste substante, puteti introduce in apa zilnic o cantitate mica de hrana pentru pesti. Aceasta etapa ar trebui sa dureze minim o saptamana.

3. Testarea apei. Pentru a avea o idee despre cum decurge ciclarea, se recomanda testarea apei la interval de cateva zile. Testele ce ar trebui facute, sunt cele pentru nitrit (NO2), si nitrat (NO3). Aceste teste se gasesc in comert la magazinele de profil.
Valorile maxime la care se pot introduce primii pesti sunt : nitrit (NO2) 1-5 mg/l , nitrat (NO3) 10-25 mg/l.

4. Introducerea primilor pesti. Deabia dupa ce ati atins valorile de mai sus, sau unele chiar mai joase (in special a NO2), puteti introduce primii pesti. Primii pesti introdusi vor trebui sa fie specii rezistente. Pestii alesi de multi dintre acvaristi pentru ciclare sunt pestii din genul Corydoras.

5. Incheierea ciclarii. Pentru a va asigura ca ciclul azotului s-a incheiat, va fi nevoie de o noua testare a apei. Pentru a putea spune ca un bazin este cu adevarat ciclat, nitritul (NO2) ar trebui sa fie absent (0 mg/l), iar concentratia nitratului (NO3), ar trebui sa se situeze in jurul valorii de 10 mg/l


Trucuri pentru o ciclare mai usoara:

Exista si unele trucuri care usureaza ciclarea/scurteaza timpul necesar acesteia. Cel mai benefic si ecologic, este stoarcerea in acvariu al unui burete ce provine de la un alt acvariu deja ciclat, sau adaugarea de suport biologic de la un acvariu ciclat (ceramica, zeolit, burete). Prin aceasta metoda, se vor transfera o parte din bacteriile necesare ciclarii noului acvariu.
De asemenea, exista in comert substante si solutii ce contin "colonii" de bacterii, sau substante chimice necesare dezvoltarii acestora. Informatiile privind utilizarea lor se regasesc pe ambalajul acestora, si se vor respecta cu strictete.

Indiferent de metoda de ciclare aleasa, testele de nitrit (NO2), si nitrat (NO3) nu ar trebui sa lipseasca. Doar cu ajutorul lor ne putem asigura ca un acvariu este cu adevarat ciclat.

Va doresc ciclare usoara, si ape limpezi !


Ii rog pe cei care au alte pareri, sau completari, sa se exprime.

This message was edited 3 times. Last update was at 07/10/2010 19:33:17


.
[Email] [Yahoo!]
calin_gherman
Ultra High Member
[Avatar]

Joined: 01/10/2007 21:59:26
Messages: 1802
Location: Cluj Napoca
IP:
Offline

Ma scuzi Phazere, dar eu te rog sa dai sursa ...nu de alta dar nu-s de acord cu muuulte din chestiile care le-ai descris aici. Dar nu ma pronunt pana nu ne spui de unde e preluata. No offense !

http://www.acvariu.ro/coppermine/index.php?cat=12817
[Email]
Emimag
Member
[Avatar]

Joined: 06/10/2010 12:05:30
Messages: 116
Location: Iasi
IP:
Offline

djphazer wrote:



Dupa cum stiu cunoscatorii, si prin acest articol, vor afla si incepatorii, intr-un acvariu au loc procese chimice si biologice echilibrate, fara de care biotopul numit "acvariu" nu ar exista. Un simplu bazin de sticla cu pesti in el nu se poate numi acvariu, iar de biotop sau ecosistem nici nu se pune problema.


O mica rectificare: biotopul nu este acelasi lucru cu ecosistemul. E nevoie si de biocenoza. Biotopul + biocenoza= ecosistem. Adica apa si pietrisul (biotop)+ plante si pesti(biocenoza) alcatuiesc acvariul (ecosistem). O explicatie destul de generala!

Omnia tempus habent!
popey
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 04/03/2009 21:37:03
Messages: 483
Location: calarasi
IP:
Offline

djphazer wrote: Exista si unele trucuri care usureaza ciclarea/scurteaza timpul necesar acesteia. Cel mai benefic si ecologic, este stoarcerea in acvariu al unui burete ce provine de la un alt acvariu deja ciclat, sau adaugarea de suport biologic de la un acvariu ciclat (ceramica, zeolit, burete). Prin aceasta metoda, se vor transfera o parte din bacteriile necesare ciclarii noului acvariu.


Nu as sfatui pe nimeni sa faca asta, indiferent cine a scris-o ( vezi minnardy) , din punctul meu de vedere, odata cu bacteriile "necesare" poti transporta si unele de care nu ai habar, generatoare de boli sau alge, sau mai stiu eu ce paraziti...
Nu sunt impotriva Bactozymului spre exemplu, care pe mine m-a ajutat, ca incepator, asta nu inseamna ca il recomand, recomand rabdare si pornirea ciclului azotului pe cai naturale.



nimeni nu s-a nascut invatat, dar multi au murit prosti
[Email] [Yahoo!]
djphazer
Senior member
[Avatar]

Joined: 17/09/2010 03:03:20
Messages: 719
Location: Constanta
IP:
Offline

@minnardy sursa sunt eu, cand ma plictisesc si am putin timp liber. Nu am vrut sa fie un articol pompos despre ciclare, ci unul usor de inteles de catre incepatori. De altfel am si precizat, se pot adauga completari/modificari pana se ajunge la o forma finala. Articolul este bazat pe experiente personale si nu am avut vreodata probleme . Se vrea a fi un articol usor de inteles si de aplicat de catre incepatorii care nu inteleg cum e cu ciclarea. Normal ca exista metode si procedee mult mai bune, dar, macar din asta sa inteleaga ceva, ca de "caras in bol" sunt pline petshop-urile .

@popey e la mintea cocosului sa nu storci bureti din acvarii cu probleme ... pe mine m-a ajutat mult metoda asta, la fel cum te-a ajutat pe tine bactozym-ul. Fiecare are preferintele lui, si e liber sa aleaga ce crede el pentru acvariul lui.

@Emimag nici nu am precizat ca biotop si ecosistem ar fi sinonime . Sunt student la biologie, stiu sa fac diferenta .

This message was edited 2 times. Last update was at 08/10/2010 01:30:29


.
[Email] [Yahoo!]
fishyman
Membru de baza
[Avatar]
Joined: 31/08/2008 20:49:45
Messages: 406
Location: Brasov, Florilor
IP:
Offline

Felicitari djphazer, o descriere buna a ciclarii, ramane sa pui si durata fazelor ciclarii. Asteptam si alte descrieri de specialitate, pe intelesul tuturor.

acvariul meu
[Email] [WWW] [Yahoo!]
 
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com