[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Experiment ciudat JBL - Ferropol 24 + Test Fe  XML
Forum Index » Plante de acvariu
Author Message
djphazer
Senior member
[Avatar]

Joined: 17/09/2010 03:03:20
Messages: 719
Location: Constanta
IP:
Offline

Salutare colegi. Am facut astazi un test de Fe dupa o perioada destul de buna de timp (3-4 saptamani). Avand in vedere ca nu mai am nici gram sau urma de alge (doar 2-3 pete de GSA pe frunzele batrane de Anubias), am inceput sa supradozez, si anume 8-9 picaturi la 180L apa (producatorul recomanda 1pic/50L). Stupoarea a venit cand am facut testul. Acesta arata o mare gaura de covrig, si anume 0 !. Partea ciudata deabia acuma vine. Am zis bun, plantele mele sunt ele mai "flamande" asa ca am mai pus 5 picaturi si am repetat testul dupa 5-10 minute cu acelasi rezultat. Si tot asa pana cand am ajuns la 40 de picaturi. Multi se vor duce cu gandul la test dar acesta este in termenul de valabilitate, iar cand am bagat o picatura de ferropol in eprubeta, apa si`a schimbat brusc culoarea in cel mai inchis mov, maximul de pe scala, aratand ca acesta functioneaza. Poate sa explice cineva ciudatenia ? Nu sunt primul care o remarca. A patit-o si colegul LeicaBogdan care a aruncat testul desi era valabil . Si Catalin Cirstea zicea ceva asemanator.

Bazin 180L + 64l sump, lumina 1x 21w daylight, 1x39w tropical pink, 2x 39w osram 865, co2 presurizat 4 bule/sec zi si noapte, fertilizare ferropol 24 si pps-pro. Mentionez ca plantele merg excelent si nu am nici urma de alge. Nu ma plang in niciun fel dar nu imi explic "dilema fierului".

.
[Email] [Yahoo!]
gengiskhan
Moderator
[Avatar]

Joined: 22/02/2008 20:43:44
Messages: 1509
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Dilema nu e noua intr-adevar.
Problema vine de la chelatii aia de fier care sunt in compozitia ferropolului. De fapt, treaba asta se intampla cu mai multe linii de fertilizare, nu numai la JBL.

O explicatie exacta nu stiu sa-ti dau. Una aproximativa (adica are ceva gauri pe poate le astupa alti colegi) ar fi urmatoarea: chelatii aia din ferropol se descompun destul de repede in acvariu si/sau sunt asimilati de plante. Din cauza asta, nu apar in teste. Dar asta nu inseamna ca plantele duc lipsa de fier.

Alte explicatii ar putea fi:
* daca ai instalat UV la acvariu, asta ar cam descompune destul de repede compusii aia de fier si - iarasi - nu ar mai aparea in teste.
* din cauza altor compusi din apa din acvariu, testele pot sa nu functioneze corect. Parca pe alte teste nu am vazut, dar stiu sigur ca pe cele de la ADA e data o lista de compusi care afecteaza rezultatele testelor. Presupun ca e valabil si pentru alte teste, nu numai cele de la ADA. Asta nu contrazice cu nimic faptul ca atunci cand ai pus ferropol direct in eprubeta de testare s-a colorat apa (fiind o concentratie foarte mare si testarea imediata - practic instantanee - se poate comporta altfel).

Recomandarea mea in cazuri de genul asta este sa observi plantele zilnic (ceea ce cred ca fiecare dintre noi face) si sa inveti sa observi carentele de fier (sau de alte elemente). Intre timp, eu as doza folosind cantitatea recomandata de producator. In cazul bazinelor plantate bine, evident ca trebuie crescuta cantitatea de fertilizant. Totusi, 40 de picaturi e cam mult...

I can't brain today ... I have the dumbs.
[WWW] [Yahoo!]
djphazer
Senior member
[Avatar]

Joined: 17/09/2010 03:03:20
Messages: 719
Location: Constanta
IP:
Offline

Multumesc de raspuns.
Ideea e ca editia noua de test de la JBL (din care face parte si al meu) pune in evidenta si chelatii de fier. Cel putin asa spune producatorul si asa spun si unii colegi.
40 de picaturi am pus doar sa vad daca apare macar 0,05 ppm pe test, dar nici macar asa. Cel mai probabil e o chestie legata de duritate. Apa din Constanta e celebra pentru ea, si nu mare mi`ar fi surpriza daca ar afecta si fierul/testul. UV am dar il pornesc numai ocazional, deci nu e cazul. O sa incerc si ferropol saptamanal ca poate producatorul a luat si asta in calcul cand a conceput testul. Plantele, dupa cum am spus merg excelent iar alge nu am nici de samanta . O sa continui cu 8-9 picaturi pe zi ca asa a mers cel mai ok de pana acum.

.
[Email] [Yahoo!]
 
Forum Index » Plante de acvariu
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com