[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Iwagumi (incercare)  XML
Forum Index » Acvarii plantate - Jurnal
Author Message
danc
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 08/02/2010 16:08:10
Messages: 322
Location: Cluj-Napoca
IP:
Offline

Salutare tuturor aquascaperilor si amatorilor de aquascape,

Cateva detalii despre acvariu si mai jos si pozele:

Acvariu 70x30x40 (84l, ~70net)
Capac facut la comanda
Lumina: 2x 18w Fluora, 1x 18w Osram 865 Daylight, 1x 18w Biolux 965, Total: 72W, 5ore pe zi. Balast Osram 3/4 x 18W QTIS
Filtru: AquaEl Fan2
Co2: ~2 bps
Flora: Acicularis, staurogyne, HC, lilaeopsis, rotala macandra, flame moss
Fauna: neoni rosii + albastri, rummy red nose, microrasbora galaxy, oto, creveti rcs

Pozele:
-inainte de alge
image

image

-dupa invazie
image
Partea "buna" e ca nu s-a dezvoltat decat pe pietre si sticla
image
image


Acest proiect a pornit de la dorinta de a creste cat mai mult HC in acvariu, astfel am considerat ca acest stil de aquascape s-ar potrivi cel mai bine. Acvariul este setat din data de 10, luna aceasta, nu vroiam sa pun inca poze decat atunci cand voi ajunge (daca) intr-un punct in care voi considera eu ca sunt multumit , insa am dat peste o problema, si anume, evident, algele. Nu am decat un singur tip de alga, (sau poate mai multe), eu am identificat-o ca fiind GDA insa nu sunt 100% sigur, s-a dezvoltat pe geam si decor (pietre), insa vad si urme de GSA pe cateva frunze de staurogyne....

Cateva detalii legate de fertilizare si parametrii apei de azi:

1ml pps pro inainte de aprinderea luminii

1ml micro la o ora dupa aprinderea luminii + 4ml easy carbo

seara la ora 20:

Fosfati : 0,2
Nitrati : 2
Nitriti : 0,1
Fier : 0
Ph : 6,7 (test facut la ora 20:00)
KH : 3
[Email] [WWW]
aurel
Junior member

Joined: 14/06/2010 21:49:57
Messages: 85
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Iti spun ce nu imi place:

Pietrele, eu as intoarce piatra din dreapta si as mai adauga in ca una putin mai mica in partea stanga. In spate e mai ok sa fie substratul mai gros, dupa poze as zice ca e o groapa in spatele pietrelor?!!! Flame moss-ul cum l-ai prins? Rotala e cea care pluteste?

Pietrele sigur nu sunt calcaroase? mie imi par a fi! daca ai KH=3 poate nu or fi. Folosesti apa de osmoza?

Mai lucreaza putin la hardscaping (ti-am zis mai sus cum as aranja eu pietrele), vezi ca sunt destule exemple pe internet, cel mai la indemana fiind youtube.
danc
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 08/02/2010 16:08:10
Messages: 322
Location: Cluj-Napoca
IP:
Offline

Multumesc frumos pentru raspuns aurel.

Nu doream sugestii de reamenajare a setup'ului, l-am realizat asa pentru ca asa am dorit eu, ca tie ti-ar placea altfel sau lui x, sau y, asta e o alta chestiune. Vorbim aici de gusturi, m-am uitat peste acvariul tau si la fel, as putea sa-ti spun ca mai ai mult de lucru la el pana sa arate a stilul "dutch", caci vreau sa cred ca spre acel stil inclini.
Iar faptul ca nu stii care e rotala macandra dar totusi vorbesti de hardscape, apa de osmoza, kh....ma face sa cred ca: fie esti ironic, fie nu prea ai tu treaba cu acvaristica dar iti dai totusi cu parerea. Pietrele nu sunt calcaroase ! Nu folosesc apa de osmoza, nu am de ce, duritatea apei in Cluj-Napoca este foarte mica, deci o apa foarte moale (GH = 2).

Am deschis acest topic din doua motive:

1. Pentru a prezenta acest proiect care evident, este in dezvoltare, pe parcurs sunt convins ca vor mai aparea modificari, cum de altfel acea rotala macandra am pus-o acolo cu un scop, ca indicator al conditiilor din acvariu si nu pentru estetica.

2. Pentru a primi sfaturi, sugestii sau pur si simplu discutii din experientele celor care s-au confruntat cu aceasta alga: GDA (green dust algae). Poate gresesc eu in schema de fertilizare si/sau iluminare, poate ar fi indicat sa urmez un anumit protocol....nu stiu ce solutie sa urmez de aceea am nevoie de putin ajutor.

P.S: dupa ce scap de GDA putem discuta si despre hardscape'ul acvariului.
[Email] [WWW]
vereb
Senior member
[Avatar]

Joined: 29/09/2010 11:22:37
Messages: 1228
Location: Iasi/Stuttgart
IP:
Offline

Danc

ma gindesc ca sunt prea multi watti la acvariul tau desi timpul de functionare 5 ore,hm
parametrii apei arata ok (parerea mea)
am inteles CO2 ,2 bule /sec dar nu mai inteleg de ce pui 4ml de easy carbo la 70 si litri net?
clar spune producatorul 20 picaturi = 1ml la 50 litri de apa, oare surplusul de co2 sa ajute la dezvoltarea algelor? aici sa fie un dezechilibru?
de obicei cind se face ciclarea bazinului apar aceste alge,cred ca nu treb sa iti faci probleme

asteptam raspunsul lui @Radu.U in aceasta problema

fostul user ozy
[WWW]
danc
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 08/02/2010 16:08:10
Messages: 322
Location: Cluj-Napoca
IP:
Offline

Merci de raspuns vereb.

Doar ieri am dozat 4ml, la sugestia unui prieten, stiam ca este prea mult insa tot am dozat, in ideea ca nu se poate intampla nimic rau si n-a murit niciun crevete. De regula dozez 2ml dupa aprinderea luminii. Posibil sa fie un dezechilibru intre anumiti parametrii, asa cum zici, poate amoniacul prea ridicat...ma gandesc, pentru ca au fost zile in care am avut nitritii la 0,2 ! Dar asta datorita faptului ca filtrul vechi intern s-a defectat si am fost nevoit sa cumpar altul nou...am stors eu buretele din cel vechi in cel nou,dar degeaba si la acest filtru fan2 ii lipseste filtrarea biologica, nu are decat un burete mare.

Legat de perioada de iluminare, am inceput de la 2 ore si am crescut treptat. Nu cred ca e prea multa lumina, adica 1W/l ... am vazut acvarii mult mult mai iluminate si nu aveau probleme cu algele.

Mai astept, mai urmaresc atent si va tin la curent cu evolutia...sper sa scap de alga asta, desi arata pietrele mai natural, nu-mi place deloc sa o vad pe sticla !!! Acum o razui, a doua zi e la loc.
[Email] [WWW]
vereb
Senior member
[Avatar]

Joined: 29/09/2010 11:22:37
Messages: 1228
Location: Iasi/Stuttgart
IP:
Offline

Am inteles,
incearca sa scoti pietrele din bazin si curata bine cu o perie ori
sa mergi 3 zile cu acvariul complet acoperit (patura,ceva care sa nu permita lumina) si scoti din functiune neoanele.

fostul user ozy
[WWW]
cristi386
Member
[Avatar]

Joined: 21/04/2010 15:20:07
Messages: 161
Location: Dambovita
IP:
Offline

Salut,frumos acvariu felicitari.
[Yahoo!]
gengiskhan
Moderator
[Avatar]

Joined: 22/02/2008 20:43:44
Messages: 1509
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Salut! Felicitari, frumos hardscape.

Esti sigur ca e GDA ce ai tu acolo?
Intreb pentru ca: eu rar am vazut alga aceasta altundeva decat pe sticla acvariului + in ultima poza pare a fi altceva... Bineinteles, pot sa ma insel, poate din cauza formei sau texturii pietrelor...

Dar GDA totusi nu cred ca este. Poate e vorba despre GSA pe pietre si GDA pe sticla?
Ai specificat ca ai red cherry. Cati? Ca la mine s-au ocupat ei de algele care apareau pe pietre, le-au curatat de tot.

Iar lumina... e prea multa! Nu de alta, da' nu e nici pe departe nevoie de atata lumina. Eu personal as merge linistit cu 2 tuburi momentan, poate l-as aprinde si pe al treilea dar doar pentru cateva ore din perioada de iluminat.
Folosesti un test permanent de pH? As fi curios daca 2 bule pe secunda sunt de-ajuns (culoare verde spre galben pe testul permanent) in conditiile in care ai difuzor, nu reactor de CO2. Daca pestii mai suporta, poate ar trebui sa ridici putin si aditia de CO2.

I can't brain today ... I have the dumbs.
[WWW] [Yahoo!]
danc
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 08/02/2010 16:08:10
Messages: 322
Location: Cluj-Napoca
IP:
Offline

Merci cristi386

Salut Radu,

Doar presupun ca e GDA, stiu doar ca e ca o pacla compacta atat pe sticla cat si pe pietre, se poate indeparta cu unghia si/sau o periuta de dinti, insa nu vreau sa intervin mecanic si asupra pietrelor, as vrea sa o fac sa dispara doar din fertilizare...
Din cate stiu eu, daca este GSA in acvariu, o alta alga nu se poate dezvolta, dar poate ma insel si e posibil sa fie ambele. Ceea ce spuneam eu ca am pe staurogyne este intradevar GSA doar ca e intr-o cantitate foarte mica, aproape nesemnificativa.

Red cherry nu am foarte multi in acest acvariu, ii tin intr-un acvariu mai mic, de acolo ii selectez pe cei mai decolorati si ii pun in acesta, in ideea ca poate reusesc o linie sakura, ma rog . As putea sa pun mai multi daca zici ca la tine au avut efect, oricum nu strica mai multi rcs...

Din pacate doar cu toate 4 tuburi pot merge aprinse (sau 3), sunt legate in serie si nu cred ca permite droserul alta varianta...nu ma pricep foarte mult la electrice dar chiar nu cred ca exista o alta posibilitate de iluminare pornind de la acest balast pe care l-am descris mai sus. Nu as vrea sa mai umblu la fire, m-am chinuit vreo 2 ore cu legatul caci era tare ciudata schema de pe balast
Am si un test permanent de ph de la JBL insa am renuntat la el, nu indica prea ok, adica imi ar?ta o culoare galbena ceea ce inseamna ca e prea mult co2 dizolvat in apa, iar daca faceam separat un test de ph/kh rezulta ca am prea putin co2 dizolvat in apa, asta dupa varianta tabelului kh/ph, dar nici nu stiu sincer care varianta e mai ok...poate imi recomanzi tu un test permanent care sa indice mai corect.
Folosesc filtru de tigara in loc de difuzor sau reactor, la acvariul meu nici nu am nevoie de altceva. Pestii suporta, oricum am inteles ca primele vietuitoare afectate de un ph scazut ar fi crevetii, iar asta ar rezulta din comportamentul lor.

Crezi ca ar fi lumina prea multa o problema de aici si aparitia acestor alge verzi ? Cum se face atunci ca la exact acelasi stil de aquascape, chiar cu 2 tipuri de plante doar, multi aquascaperi folosesc lumina intensa, de chiar 2W/l si cu tuburi T5 ?!

Sunt oarecum linistit, repet, de faptul ca plantele nu sunt afectate de nicio alga, sper sa ramana la fel !!!

Si merci de aprecieri Radule.
[Email] [WWW]
gengiskhan
Moderator
[Avatar]

Joined: 22/02/2008 20:43:44
Messages: 1509
Location: Bucuresti
IP:
Offline

De ce ziceam ca pate nu se vede bine ce-i pe piatra aia... mie, asa de aici, uitandu-ma la monitor, imi pare BGA... Dar presupun ca pe asta o stii si ca nu e ce cred/mi se pare mie.

Treaba cu GSA ==> nu mai sunt alte alge nu e adevarata. Intr-un acvariu (de la munca, nu este al meu! ) am: GSA, GDA, BBA, BGA... si ce abrevieri or mai fi. Serios, avem de toate.

Despre lumina...
Daca poti sa mergi numai cu 3 (ai spus in paranteza 3), atunci stinge-l pe cel pe care poti sa-l stingi. Parerea mea. Acuma, de ce vezi in unele specificatii 2W/l... nu stiu ce sa-ti spun, cred ca oamenii vor sa spuna ca aia-i lumina pe care au folosit-o cand au facut poza
Pe bune acuma, am citit mai multe pareri despre intensitatea luminii si treaba e simpla: mai multa lumina = mai mult CO2 + fertilizare ==> o crestere mult accelerata a plantelor. Asta in cazul acvariilor deja stabile, in care plantele au prins teren destul. Mai conteaza foarte mult un alt amanunt: cat de sus e ridicata lampa. Degeaba ai 2W/l daca lampa e la 50+ cm de luciul apei si acvariul e inalt de 50 de cm de exemplu.

In afara de parerile multora (din afara...) legat de intensitatea luminii, am observat si la mine cam acelasi lucru. Eu aveam la acvariul mare plantat cam 0.7 W/l. Am putut sa cresc covor de Parvula, Glosso, HC... fara probleme. Si sunt ferm convins acum ca ar fi mers si cu putin mai putina lumina. Cand vorbim de olandeze, acolo e normal sa fie nevoie de mai multa lumina (si tot la 1W/l s-ar opri) pentru ca multe zone sunt umbrite de catre alte plante, avem de-a face cu tufe mari s.a.m.d. Dar in cazul unui iwagumi nu ar trebui sa fie deloc aceeasi problema.

Treaba asta cu lumina nu o sa o putem clarifica decat in momentul in care o sa ajunga si in manutele noastre ceea ce se numeste pe-afara PAR meter. Numai asa am putea avea o idee despre ce se petrece exact cu lumina acolo. Din pacate, aparatele astea sunt scumpe (pentru noi) si nici nu prea am vazut pe nicaieri. Ce-i drept nici n-am cautat tare mult...

In cazul tau, eu sunt sigur ca lumina prea multa e cauza ... hai sa nu spunem aparitiei algelor ci cantitatii algelor. Adica daca ai mai reduce lumina sigur s-ar vedea si o reducere in ritmul de crestere al algelor. Iar referitor la RCS - da! ajuta mult! Daca ai destui si daca nu ti-i decimeaza pestii, atunci ai sa vezi ca vor curata pietrele alea de alge.

In legatura cu testul permanent nu stiu ce sa-ti spun. Eu am folosit de la Aquatic Nature si parea sa fie ok. Acuma, as fi sarit sa-ti recomand solutie de KH 4 (fix), dar tu ai KH mai mic de 4 deci... teoretic, ai putea folosi si apa din acvariu. Totusi, ma gandesc sa nu-ti afecteze rezultatele unii compusi din solutiile de fertilizare... nu stiu ce sa spun.

I can't brain today ... I have the dumbs.
[WWW] [Yahoo!]
danc
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 08/02/2010 16:08:10
Messages: 322
Location: Cluj-Napoca
IP:
Offline

Mi-ai dat de gandit, asta-i clar

Acvariul l-am setat pe 10 luna aceasta, iar la 2 zile dupa mine un prieten si-a setat acvariul, acelasi stil, acelasi tip de piatra si de pietris, plante, doar lumina diferita, in sensul ca alti producatori. Acvariul lui este un rio 180, cu ~150l apa, la care are 150W din 4 tuburi + 2 reflectoare pe 2 dintre ele si nu are nicio alga, decat ieri am vazut ceva urme slabe de alga verde pe o piatra...

Mai astept pana se finalizeaza ciclarea iar apoi voi vedea cum stau lucrurile, daca va fi la fel cu alga pe sticla, probabil voi renunta la un tub...oricum nu cred ca voi lasa mai mult de 6ore lumina aprinsa, prefer o perioada mai scurta de iluminare dar intensa de data aceasta.
[Email] [WWW]
aurel
Junior member

Joined: 14/06/2010 21:49:57
Messages: 85
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Imi pare rau nu am vrut sa par ironic, am fost mai critic dar in sensul constructiv. Nu sunt incepator intr-ale acvaristicii, as putea spune ca sunt cativa anisori buni de cand cresc plante si pesti iar setup-ul prezentat aici nu mai este de actualitate (nu e olandez), probabil te-a indus in eroare numarul de posturi de pe acest forum, dar nu e un criteriu dupa care sa ma judeci. Nu vreau sa-ti mai poluez jurnalul. Mult succes
vereb
Senior member
[Avatar]

Joined: 29/09/2010 11:22:37
Messages: 1228
Location: Iasi/Stuttgart
IP:
Offline

@danc

sunt de aceasi parere cu @gengiskhan

trebuie neaparat sa renunti la un tub de neon,cred ca vrei sa fie frumos si bine iluminat dar lasind aceasi putere si 6 ore nu faci decit sa cresti algele (pina se cicleaza),mai degraba mergi 8 ore cu o putere de watti mai mic

da ,si numarul mai mare de RCS cu siguranta vor face curatenie dar am o teama ptr ei din cauza axelrudi (le plac crevetii mai ales cind cresc), nu prea au unde sa se se ascunda in acvariul tau RCS-si!

fostul user ozy
[WWW]
gengiskhan
Moderator
[Avatar]

Joined: 22/02/2008 20:43:44
Messages: 1509
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Eu cred ca algele in general si ciclarea nu sunt atat de legate. Da, sunt unele tipuri de alge care pot aparea in perioada de ciclare, dar nu faptul ca acvariul este ciclat te scapa de alge.

Sunt si eu curios de rezultate, dar poate te mai gandesti cu lumina, e cam foarte multa pentru perioada de ciclare macar. Chiar si 6 ore pe zi. Nu mai bine pui de exemplu 2 tuburi (am inteles ca nu poti, era un exemplu) si lasi 8 - 10 ore pe zi?

I can't brain today ... I have the dumbs.
[WWW] [Yahoo!]
vereb
Senior member
[Avatar]

Joined: 29/09/2010 11:22:37
Messages: 1228
Location: Iasi/Stuttgart
IP:
Offline

Eu cred ca se poate scapa de un tub fara sa fie afectata instalatia macr pina se face ciclarea completa.

1. Scoti firele de la tubul care nu va functiona si le legi la tubul urmator (poti prelungi firele prin adaugarea de papucei ca sa nu inadesti) ori.
2 ideea lui @pomi invelesti ori maschezi cu folie de aluminiu tubul respectiv

fostul user ozy
[WWW]
danc
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 08/02/2010 16:08:10
Messages: 322
Location: Cluj-Napoca
IP:
Offline

Am ales varianta mai simpla cu invelirea unui tub in folie de aluminiu. Nu dauneaza instalatiei si/sau tubului, sa se supra incalzeasca ?

image


[Email] [WWW]
vereb
Senior member
[Avatar]

Joined: 29/09/2010 11:22:37
Messages: 1228
Location: Iasi/Stuttgart
IP:
Offline

Teoretic nu este nicio problema,neonul nu emana caldura ca un bec incandescent,
Ideea sa nu infasori strins pe tub ca sa mai elibereze caldura ori pe capete sa lasi mai lejer,mai poti face niste gauri in folie care este cu fata la capac.(cu fata din interiorul capacului)

fostul user ozy
[WWW]
danc
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 08/02/2010 16:08:10
Messages: 322
Location: Cluj-Napoca
IP:
Offline

Aceeasi piatra care e mai sus plina de alge, azi cand am invelit tubul am vazut ca arata asa:

image

Ma gandesc sa fie crevetii "vinovati" sau dispare de la sine alga....

This message was edited 1 time. Last update was at 01/12/2010 12:11:31

[Email] [WWW]
danc
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 08/02/2010 16:08:10
Messages: 322
Location: Cluj-Napoca
IP:
Offline

vereb wrote:Teoretic nu este nicio problema,neonul nu emana caldura ca un bec incandescent,
Ideea sa nu infasori strins pe tub ca sa mai elibereze caldura ori pe capete sa lasi mai lejer,mai poti face niste gauri in folie care este cu fata la capac.(cu fata din interiorul capacului)


Nu e strans pe tub, e chiar lejer, doar am lipit pe capete si la mijloc cu putin scoci sa nu se desfaca iar in partea dintre tub si capac am facut niste gauri...sper sa nu creeze probleme chiar si asa.
[Email] [WWW]
vereb
Senior member
[Avatar]

Joined: 29/09/2010 11:22:37
Messages: 1228
Location: Iasi/Stuttgart
IP:
Offline

@danc

totul este Ok (ai procedat super,nici nu apucam sa iti dau pareri ca deja le faceai )

fostul user ozy
[WWW]
 
Forum Index » Acvarii plantate - Jurnal
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com