[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Nasterea la guppy  XML
Forum Index » Vivipari
Author Message
Dolly
Dust in the wind
[Avatar]

Joined: 06/07/2004 10:53:13
Messages: 4562
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Nasterea la guppy

In primul rand trebuie sa stiti ca odata ajunsa la maturitate, o femela de guppy va naste "fara pauza", neavand perioada de inmultire specifica. De obicei nasc odata pe luna, de la 2-3 la peste 100 de pui, in functie de marimea si varsta femelei, hrana oferita, temperatura apei, stress, fond genetic avut si alti factori. S-au vazut cazuri cand femelele au nascut dupa 21 de zile de la nasterea anterioara. Interesant este ca dupa o imperechere, femela poate naste de 4-5 ori fara a mai fi nevoie de o noua imperechere cu masculul. Este o adaptare la conditiile din mediul natural unde uneori masculii se gasesc in numar redus.

Dupa imperechere, icrele incep sa se dezvolte in corpul femelei. Se spune ca o hranire variata si bogata (bogata nu inseamna exagerata!) ajuta la obtinerea unui numar mai mare de pui si la o calitate mai mare a acestora din punct de vedere al coloritului si marimii.

In caz ca nu stiati, aflati acum ca majoritatea viviparilor, deci si guppy, isi mananca puii. Unele rase sunt mai tolerante cu puietul, altele nu, asa ca trebuie sa aveti in vedere lucrul acesta. Canibalismul se datoreaza mai multor factori.

Motivele pentru care guppy isi mananca puii ar fi
1. Lipsa hranei vii din alimentatia pestilor sau prezenta ei foarte rar in dieta. (sunt totusi niste vietati care in natura se hranesc vanand, iar acest simt l-au pastrat si in acvariile noastre).
2. Probabil si parintii fac o selectie a puilor, mancandu-i pe cei mai slabi. Nu se stie daca selectia este facuta "constient", cert este ca puii cei mai vigurosi se descurca inca din primele clipe de viata si se ascund imediat de lacomia parintilor (aici trebuie sa-i ajutati si dvs., pentru ca mediul din acvariu nu ofera suficiente refugii nici pentru cei mai "descurcareti" dintre pui; cititi mai jos despre metodele de salvare).
3. Instinctul de vanator al parintilor este un motiv principal al reducerii efectivului de pui.

Pentru a fi pregatiti sa salvati puii in momentul nasterii trebuie sa stiti cum arata si cum se comporta o femela gravida cand se pregateste de nastere. Evident, abdomenul va fi foarte umflat (nu neaparat totusi - unele femele nu "tradeaza" sarcina, avand doar foarte putini pui). Majoritatea insa vor avea o burta mare si o pata de culoare inchisa catre zona anala.

Pata apare mult inaintea nasterii (pe la jumatatea perioadei de gestatie) deci nu este un semn foarte folositor. La specimenele mai transparente, in special femelele de guppy albino sau galben/argintiu puteti vedea chiar ochii puilor in abdomenul femelei, in zona petei.
Un semn clar care indica apropierea nasterii este forma zonei anale care este "patrata" si nu rotunjita cum este de obicei. (v. poza aici).
Femela este agitata, respira mult mai repede, si uneori poate avea o culoare mai intensa. Unele femele se retrag intr-o zona linistita, altele preferand sa "mature" geamurile in sus si in jos. Din momentul in care observati ca se incordeaza, cu un fel de arcuire a corpului, (cu bolta pe abdomen) incepe nasterea. Aceasta este pozitia caracteristica atunci cand este nascut un nou pui.

Femelele mai batrane nasc si cate 2 pui odata. Perioadele de pauza intre eliminarea a doi pui variaza. Oricum, de obicei, nasterea dureaza cateva ore.

Pui guppy

Primul gest al puilor este sa se ridice la suprafata apei pentru a-si umple vezica inotatoare cu aer. Veti obesrva ca au un inot dezechilibrat si au tendinta de a cadea atrasi de gravitatie (parca "topaie" prin acvariu). Ajung la echilibru dupa cateva ore sau mai repede. Acestea sunt momentele cand sunt cel mai vulnerabili. Puii de guppy se ascund si stau asa pana cand se dezmeticesc si sunt capabili sa inoate bine, sau pana cand sunt depistati si trebuie sa se ascunda in alt loc, daca au norocul sa nu fie inghititi din prima incercare.
Puii care "topaie" si dupa 1 zi de la nastere sunt bolnavi si de obicei trebuiesc sacrificati. Se pare ca au o problema la mentinerea echilibrului, posibil malformatii la vezica inotatoare. O alta cauza al topaielilor ar fi mutarea femelei chiar inainte de a naste intr-un acvariu cu o apa mai rece decat cea in care a stat.

Metodele de abordare a nasterii si salvarii puilor:

1. Femela este pusa intr-o "cusca" numita si maternitate, cu cateva zile inainte de nastere. Aceasta are o forma paralelipipedica - cu un gratar prin care trec puii.

2. Femela este pusa intr-un acvariu cu multe plante si ascunzisuri. Puii se vor ascunde foarte usor si vor scapa.

3. La multi cei care pe langa guppy mai cresc si alti pesti iar nasterea se face tot in acvariul comun - foarte rar scapa 2-3 pui, dar ei nu vor rezista oricum pentru ca, desi sunt foarte descurcareti, nu vor reusi sa se hraneasca cum trebuie stand mereu ascunsi. De obicei insa, cine creste si alti pesti in acvariul cu guppy nu-si propune inmultirea acestora.

4. Metoda care imita mediul natural al guppylor. In acvariu sunt cateva zeci poate chiar sute de guppy maturi si sute de pui de toate varstele. Este un acvariu unde se gasesc numai guppy si este tipul de aranjament se recomanda tuturor celor care vor sa se bucure de frumusetea acestui peste dar sa-l si inmulteasca fara prea mari complicatii. Acvariul va fi amenajat cat mai natural, cu cat mai multe plante. Plantele vor fi aranjate uniform dar trebuie aleasa o zona intr-unul din colturile acvariului, "zona de pui" unde se va crea o mare aglomeratie de plante, zona in care vor sta puii pentru a fi feriti de adulti. Desi la inceputul formarii acestui biotop adultii isi vor manca puii cu mai mult interes, acesta va scadea cu timpul deoarece se vor obisnui sa vada pui in apropierea lor; se vor obisnui si cu ideea ca nu-i pot prinde (orice pui care a supravietuit in primele ore de viata este apoi mult mai greu de prins). Probabil va veti intreba ce faceti cu atatia pui; nu vor fi prea multi pentru ca totusi instinctele canibalistice ale parintilor se vor indrepta catre noii nascuti care au un comportament specific usor de reperat. Sansele acestora de a scapa scad odata cu cresterea densitatii populatiei, asa ca se ajunge la un echilibru. Pana si puii mai maricei pot manca puii de 1 zi spre exemplu.
Femelele vor naste instinctiv in zona de aglomeratie a plantelor acordand o sansa in plus puilor. In acest perimetru adultii se descurca mai greu si nu prea vor intra - veti constata cu timpul strangera unui "nor" de puiet aici. Daca puii descopera o zona unde se simt in siguranta, nu o mai parasesc.

In prima zi de viata puii nu prea prezinta interes pentru hrana, dar apoi vor fi foarte lacomi pe toata perioada cresterii. Hranirea puilor se va face cu artemia vie si hrana maruntita.

Articol salvat de pe http://oldforum.acvariu.ro (stiu ca link-ul nu mai este functional, dar am considerat cinstit sa precizez acest lucru). Am facut mici modificari pentru ca si acvaristica a mai avansat intre timp.




This message was edited 2 times. Last update was at 23/02/2011 21:53:12

djphazer
Senior member
[Avatar]

Joined: 17/09/2010 03:03:20
Messages: 719
Location: Constanta
IP:
Offline

Scurt si la obiect. Bravo Dolly. Eu unul votez pentru sticky.

.
[Email] [Yahoo!]
Dolly
Dust in the wind
[Avatar]

Joined: 06/07/2004 10:53:13
Messages: 4562
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Intrucit se incadreaza tot in categoria viviparilor, am sa postez urmatoarele poze edificatoare, pentru ca am observat ca sunt din ce in ce mai multi useri care au nelamuri in ceea ce priveste aspectul unei femele gestante de xipho, platy, molly. Cind se apropie momentul nasterii, comportamentul este in general acelasi - devin mai agitate, respira mult mai repede, unele se retrag intr-o zona linistita, altele inoata in josul si in susul gemului acvariului. Zona anala capata o forma "patrata" si nu rotunjita cum este de obicei. Femele de xipho pot deveni ceva mai agresive cu partenerul sau cu ceilalti pesti din bazin.

Femela gestanta xipho
Femela gestanta platy
Femela gestanta molly
Femela gestanta guppy
 
Forum Index » Vivipari
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com