[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
utilizare lampa uv  XML
Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Author Message
popey
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 04/03/2009 21:37:03
Messages: 483
Location: calarasi
IP:
Offline

Buna la baieti, mai deschid un topic intrucat cel mai nou topic despre lampile uv era de acum doi ani.
Deoarece mi s-a inverzit apa, am acizitionat o lampa uv-c de 5w, pentru acvariul meu de 200 litri. Cateva intrabari:
1.este suficienta puterea lampii pentru volumul apei?
2.cat sa las aprinsa lampa , pana se limpezeste apa, non stop, sau cu program?
3.dupa ce se limepzeste apa, mai las lampa in functiune? daca, da, cat timp?
4.pe timpul functionarii lampii, continui cu fertilizarea? (ferropol + 24)

Mentionez ca acvariul este populat cu sase discusi , 10 neoni , doi ramirezi, si doi sae , co2 1/sec, lumina 2x30w Osram Warm White , 2x30w Osram Fluora, o ora dimineata si sase seara , filtrare tetratec 700.

Bineinteles, ar mai fi o intrebare cruciala : de ce a aparut apa verde ? - vrea sa va spun ca nu este foarte verde, daca te uiti frontal, nu pare prea verde, daca o faci din lateral, e verde tare, abia daca se intrezareste celalt capat .
Foto vedere din fata
http://imageshack.us/f/268/p1070055ad.jpg/ ,

Foto vedere din lateral - apa verde :
http://imageshack.us/f/84/p1070056h.jpg/

Pozele sunt facute dupa 50% schimb de apa, nu este foarte verde apa, dar daca o las asa, in maxim trei zile se face foaaarte verde .

This message was edited 1 time. Last update was at 28/06/2011 21:46:32


nimeni nu s-a nascut invatat, dar multi au murit prosti
[Email] [Yahoo!]
aco
Member

Joined: 24/09/2010 23:38:48
Messages: 126
Location: Ploiesti
IP:
Offline

Apa verde a aparut din cauza unui dezechilibru intre lumina si fertilizare.
E cam micut acel uv de 5w pentru acvariul tau, insa isi va face treaba. Iti recomand sa-l folosesti doar pana scapi de apa verde, apoi il bagi in dulap si-l tii acolo pentru data viitoare cand ai nevoie de el.
Nu are rost sa fertilizezi intre timp, uv-ul distruge chelatii din fertilizant si acesta nu va mai putea fi absorbit de plante.

Putin offtopic: daca ai fi crescut discusii intr-un acvariu steril era de preferat sa lasi uv in functiune minim 12h/zi. Acvariu plantat + uv nu prea se impaca.
[Email] [Yahoo!]
alber
Moderator
[Avatar]

Joined: 26/09/2008 12:20:22
Messages: 4859
Location: bucuresti - berceni
IP:
Offline

1. Pentru acvariul tau ar fi ok, cu conditia sa-i asiguri un flow de cca 50-100 litri pe ora. Asta pentru a scapa rapid de apa verde.
2. Ideal ar fi non stop, dar avanda in cedere faptul ca vorbim de un plantat, ai putea s-o folosesti doar noaptea. Asta pentru a nu-ti "strica" fertilizantii
3. Avand in vedere ca ai discusi, lampa UV este foarte buna pentru a pastra apa cat mai curata si cat mai pura. Asa ca dupa ce scapi de apa verde, ai putea mentine lampa in functiune, pe o priza programabila, cate 2-3 ore pe noapte.
4. Fertilizeaza in continuare daca lasi lampa doar pe timpul noptii. Daca o lasi si ziua...habar n-am. Nu stiu daca vei fertiliza cu folos, sau fertilizantul va fi distrus de UV.

Ca si cauze ale aparitiei, ai putea lua in calcul lumina (prea puternica sau o schimbare brusca a tuburilor) sau un dezechilibru al nutrientilor.

Sfatul meu. Monteza lampa, las-o vreo trei zile non stop, iar in paralel in aceasta perioada baga si un black-out. Ar trebui sa scapi de ea fara probleme. Dupa astea trei zile, reiei fertilizarea si aditia de CO2.

LE In acest PDF vei gasi niste tabele care te vor ajuta sa stabilesti debitul pompei pentru UV, in functie de necesitati

This message was edited 1 time. Last update was at 28/06/2011 22:30:49


"e usor a scrie versuri, cand nimic nu ai a spune" - Mihai Eminescu
[Email] [Yahoo!]
aco
Member

Joined: 24/09/2010 23:38:48
Messages: 126
Location: Ploiesti
IP:
Offline

Daca lasa lampa cate 2-3 ore pe noapte va trebui sa fertilizeze zilnic, asta daca n-o face deja.
[Email] [Yahoo!]
popey
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 04/03/2009 21:37:03
Messages: 483
Location: calarasi
IP:
Offline

alber wrote:Ca si cauze ale aparitiei, ai putea lua in calcul lumina (prea puternica sau o schimbare brusca a tuburilor) sau un dezechilibru al nutrientilor



Pai sa vedem...120w/180litri = 0,6 w/litru , din cate stiu eu nu e mult....in legatura cu lumina ...
Singurul dezechilibru a aparut la co2 cand a luat-o razna reductorul, mi-a bagat co2 la greu, pestii erau cu boturile la suprfata dupa aer, in cateva zile remediat problema si revenit la 1bula/sec.

Fertilizarea o fac zilnic, deci aco a intuit bine . aco, imi plac acvariile plantate, de aceea incerc sa cred ca discusii cresc in natura, nu in acvarii sterile, fapt pentru care ma experimentez cu ajutorul vostru in a creste discusi in acvariu plantat .

Alber, ma doare tare de tot sa ii las in bezna trei zile, era o solutie si fara lampa uv, care dupa ce am citit pe aici ar da rezultate, am preferat sa mai investetsc ceva money si in asta, asa ca lasa-ma sa incerc trei zile fara black-out si daca nu da rezultate considerabile, o sa ii las in lumea umbrelor pe cei din apa
Iar in ceea ce priveste debitul, dupa cum spune producatorul la tetratec ex700, ar fi de 700 de litri pe ora , daca ar fi sa il cred pe jumate, tot ar fi de 350 litri, deci suficient ?


LE : intradevar, dupa tabelul de la jbl, ar correspunde filtrarea , ma gandesc ca poate este prea mare, acolo zice ca o lampa de 5w este pentru un debit de 200-400 litri pe ora, iar daca asta al meu face cum zice tetratecul, 7ool/h, sa nu fie prea mult, oricum e o discrepanta undeva

This message was edited 1 time. Last update was at 28/06/2011 22:58:47


nimeni nu s-a nascut invatat, dar multi au murit prosti
[Email] [Yahoo!]
aco
Member

Joined: 24/09/2010 23:38:48
Messages: 126
Location: Ploiesti
IP:
Offline

Alber recomanda un debit mic pentru ca razele uv sa apuce sa arda tot ce e "suspect" in apa la o singura trecere. Cu cat viteza de curgere a apei prin sterilizator e mai mare cu atat razele uv-c actioneaza pe o suprafata mai mica de apa, deci e nevoie sa lasi mai mult timp lampa in functiune.
Acum e logic, tu n-o sa dai filtrul la minim doar pentru uv.
Ideal ar fi sa ai o pompa separata pe care sa tii uv-ul, eu asa il folosesc. E mai comod la curatare si nici nu incarc inutil filtrul extern.

This message was edited 1 time. Last update was at 28/06/2011 22:55:12

[Email] [Yahoo!]
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

Joined: 01/03/2002 09:35:00
Messages: 11163
Location: Egiptu' Antic
IP:
Offline

Sint convins ca lampa de 5 W te va scapa de apa verde. Eu mai las UV pornit inca 1-2 zile dupa ce trece verzeala. Am avut si perioade in care lasam UV nonstop si n-am observat la plante semne de suferinta desi am citit si eu ca UV ar "strica" fertilizantii ....... n-am gasit nimic care sa ma convinga ca intr-adevar asa e, n-am gasit nimic care sa ma convinga ca nu e asa ....... imi ramine doar sa ma tin cont de observatia mea ca plantele merg la fel de bine si cu UV pornit nonstop.
Eu zic sa continui cu fertilizarea si in perioada in care merge UV, n-ai ce pierde.

popey wrote:imi plac acvariile plantate, de aceea incerc sa cred ca discusii cresc in natura, nu in acvarii sterile

Daca vrei sa-i cresti ca in natura va trebui sa modifici total acvariu tau . Trebuie sa dispara majoritatea plantelor, lumina trebuie sa fie foarte slaba, bagi niste buturugi ....... din punctul de vedere al discusilor acvariu tau n-are legatura nici o cu natura ....... e la fel de departe de natura ca un acvariu steril .

Poze: smilie ... Poze cu plante
popey
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 04/03/2009 21:37:03
Messages: 483
Location: calarasi
IP:
Offline

Ei, dragii mei, am avut o surpriza in sensul ca cel de la care am luat lampa mi-a dat un PM prin care spunea ca becul din interiorul lampii este de fapt de 9w. Eu nu a fost curios sa vad ce are in lampa, daca am vazut ca se aprinde si pe capac scrie ca este de 5w, am luat-o ca atare .

Trecand peste asta, evolutia este surpinzator de buna, poate si pentru faptul ca becul este mai puternic, dar cred ca si datorita schimbului de apa pe care l-am facut inainte de a porni lampa uv. Dupa cum asteptam, au aparut asadar rezultatele considerabile deci , Alber, sper ca scap de black-out

Dom` Porc, multam de sfat, azi am sarit fertilizarea, de maine o reiau .

Sfat pentru cei tineri - daca nu ai un batran, sa-ti cumperi! - cunostintele vaste despre acvaristica sunt inca odata dovedite, , multam imparatiei !

nimeni nu s-a nascut invatat, dar multi au murit prosti
[Email] [Yahoo!]
popey
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 04/03/2009 21:37:03
Messages: 483
Location: calarasi
IP:
Offline

Revin cu cateva imagini dupa trei zile de sterilizare cu lampa uv, un mic filmulet, aparatul foto este acelasi de proasta calitate, scuze !

Am continuat cu fertilizarea pe timpul utilizarii lampii, iar acum, dupa trei zile , am pus-o pe o priza programabila , 3 ore pe noapte .
Folositi cu incredere lampa uv, are efecte care merita toti banii!

nimeni nu s-a nascut invatat, dar multi au murit prosti
[Email] [Yahoo!]
 
Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com