Gata sumpul, am terminat de lipit partile mari. Au mai ramas baghetele de sustinere pentru rafturi si capace, pe care le voi face probabil maine.
Deci, sa recapitulam:
- dimensiuni finale 1500 (L) x 500 (l) x 500 (h), totul in mm. Arata mare in adevaratul sens al cuvantului. Cu ceva vreme in urma mi s-ar fi parut mare sa-l am ca acvariu, acum a ajuns un "biet" recipient in care fac doar filtrare...
- sticla float, 10 mm laturile lungi si fundul, 8 mm laturile scurte si peretii despartitori
- silicon Dow Corning 881, au intrat cam 3 tuburi, in conditiile in care am lucrat cu rost de 3 mm intre pereti
Ca impresie generala, daca la prima vedere lipirea unui bazin de sticla mi se parea o "aventura" destul de complicat de realizat (mai ales ca trebuia sa lucrez singur...), pe masura ce ma adanceam in problema mi-am dat seama ca lucrurile sunt relativ simple. Trebuie doar putina atentie si indemanare.
Cea mai importanta "scula" in procesul asta a fost pistolul pneumatic de silicon, Este incredibil ce ajutor pot sa ai cu el, efectiv lipirea unei laturi lungi de 1,5 m de sticla n-a durat mai mult de 2-3 minute. Cred ca este cea mai buna investitie ce-am putut s-o fac in proiectul asta.
Am inceput prin verificarea placilor de sticla: dimensiuni, unghiuri drepte, ca sa nu am vreo surpriza cand ma apuc de lipit. Chiar daca n-au fost taiate perfect, deviatiile de la cote au fost minore, cantuirea a fost buna iar sticla a primit "bun de lucru" pentru a trece in etapa urmatoare: curatarea/degresarea muchiilor. Este foarte important sa se faca acest lucru cu foarte mare atentie. Am folosit alcool (solvent) tehnic luat din Dedeman (sticla transparenta, alcoolul are culoare violet-albastru). Apoi am trecut la lipirea de benzi de protectie de hartie de-a lungul muchiilor, ca sa nu murdaresc foarte tare sticla cand voi incepe sa ma invart cu silicon in jurul ei:
Etapa urmatoare: am fixat de picioarele suportului de metal, vertical, niste bare patrate de lemn. Ele au devenit suport de sustinere pentru peretele din spate al bazinului. L-am ridicat, sprijinit pe aceste bare de lemn si l-am fixat cu clesti.
Apoi am fixat de acel perete lung de sticla una din laturi, la unghi drept, dupa care am prins cele 2 placi una de alta folosind acei suporti metalici de colt, albastri, din foto
Dupa ce am pus distantierele si am mai verificat o data unghiurile, am strans bine suruburile suportului, rigidizand cele 2 placi de sticla una de cealalta.
Am folosit distantiere de 3 mm, baghete subtiri de lemn de aceasta dimensiune, luate gata taiate, din Hornbach. Am pus in pozele de mai jos cateva detalii cu distantierele si modul de prindere in unghi a celor 2 foi de sticla:
Pana acum toate bune si frumoase , toate operatiile de mai sus mi-au luat cam 2-3 ore, lejer si fara graba.
Mai departe, dupa pregatirea celor 2 pereti verticali, unul lung si unul scurt + placa de fund am mai verificat o data daca stau bine distantierele si daca unghiurile sunt drepte peste tot. Dupa care am scos distantierele (daca se respecta unghiurile si coltarul este strans fara sa tensioneze sticla, peretii trebuie sa stea perfect chiar si fara acele distantiere...). Am lipit cele 2 laturi si fundul, dpa cum spuneam, in cateva minute:
Apoi am fixat si cea de-a doua latura mica si am prins-o rapid:
Vazut din exterior, rostul de 3 mm de silicon arata cam asa:
Imagine de ansamblu cu 3 laturi lipite:
Cam asta am facut in prima zi. M-am oprit pentru ca mai era de lipit o latura lunga si mi-era teama ca greutatea ei sa nu miste ansamblul pe care tocmai il terminasem. Asa ca am luat o pauza pana in seara urmatoare, pentru a lasa siliconul sa se intareasca.
Ultima latura, cea lunga din fata n-am mai sprijinit-o dupa modelul celei din spate. Am prins-o doar de partile laterale in coltarele unghiulare, in partea de sus, dupa ce am bagat distantierele. Apoi lipire in interior, cu siliconul injectat in rost dupa acelasi model ca la celalalte laturi. Timp de lucru: cam 10 minute.
Dupa inca o zi de pauza pentru uscare am trecut la lipirea sticlelor de compartimentare. Fac aici o paranteza si vreau sa spun ca Dow Corning 881 e putin "altfel" fata de restul silicoanelor ce le-am vazut: vascozitate mult mai mare, miros foarte pregnant in prima faza dar surprinzator de "suportabil" in 1-2 zile de la aplicare... in plus face o priza extraordinara pe sticla, am incercat sa smulg 2 bucati de sticla lipite una de alta, la putina vreme de la imbinare si va spun ca este destul de dificil sa faci lucrul asta...
Deci am inceput aceeasi pregatire a sticlelor pentru compartimentare: verificare dimensiuni, unghiuri, degresare cu alcool izopropilic si banda de protectie lipita pe margini. Aici n-am mai fost chiar asa consecvent, fapt pentru care geamul a fost presarat in unele locuri cu ceva pete cam inestetice... Dar na, sumpul va fi in interior si nu se vor vedea...
Modul de fixare a despartiturilor in vederea lipirilor a fost ceva de genul: bare de aluminiu prinse in clesti pe peretii interiori, intre ele am bagat fortat o bucata de lemn, pe acele bare am sprijinit sticla ce trebuie lipita si am prins-o cu banda adeziva de hartie de bucata de lemn. Improvizatie simpla dar de efect: sticla a stat fixa cat am lipit-o si din nou am putut sa lucrez singur:
Montarea peretilor interiori mi-a luat cam jumatate de zi. Dupa ce am terminat am curatat putin zona lipiturilor ca sa arate cat de cat estetic, am dat jos benzile de hartie iar rezultatul il vedeti in pozele urmatoare:
Deci GATA!
A durat 3 zile (mai bine zis 3 seri...) de munca relativ lejera, nu-i nimic de speriat (asta o spun pentru cei care inca mai cred ca lipirea unui bazin de sticla mare este ceva inimaginabil de facut... )
Acum sunt in faza in care astept sa se usuce totul bine ca sa pot face o proba cu apa si apoi sa eliberez locul (sumpul isi va lua locul lui din viitor - sub masa) ca sa ma pot apuca de bazinul mare.
In incheiere, un scurt rezumat cu ceea ce a vrut sa fie finalizarea in cel mai placut mod a celor 3 zile de munca: lansarea la apa a sumpului!
O seara faina tuturor!
This message was edited 1 time. Last update was at 11/12/2015 13:10:54
Lucian wrote:Super tare fotografia cu schita sump-ului pe monitorul de pe perete si pe laptop...
Ne cam fierbi... dar focul arde frumos pana acum
Multam Lucian! Ai observat imediat monitoarele...
Cam asta-i stilul la mine, ochiometrul trebuie sa vada totul si in real, chiar daca in minte tot planul e deja facut.
koala wrote:Domnule, DA!... o lucrare serioasa, facuta cu simt de raspundere si fara graba.
Imi place stilul! ... multumim pentru "reportaj"!
Multam si tie de aprecieri.
"Reportajul" continua , episodul urmator va fi despre lipirea bazinului mare.
Intre doua lucrari de bricolaj as vrea sa pun aici, o intamplare din final de februarie, doar ca sa marchez momentul...
* 27 februarie 2013
Azi n-am lucrat nimic dar am avut o zi plina: am fost in Serbia sa ma intalnesc cu un om deosebit care ma ajuta la partea estetica a proiectului, fundalul si pietrele.
Detalii la momentul potrivit...
Pentru cine a fost vreodata in Novi Sad si a vazut acvariul de prezentare de la Spens, imaginea va parea familiara
This message was edited 1 time. Last update was at 11/12/2015 13:11:53
Ne intoarcem din nou in zona de DIY, am terminat de lipit/verificat sumpul de 350 litri, trecem la o treaba oarecum mai... mare
* 27 februarie 2013
Update cu vesti bune: am terminat lipirea bazinului. Asta o spun si pentru ca am cativa pesti “gazduiti” prin tara, pe la colegi de breasla si care din lipsa de spatiu din partea mea inca n-au plecat spre mine...
Iar cuvantul “bazin” chiar isi are locul aici: e incredibil de mare, cel putin eu unul ma sperii de fiecare data cand il vad, acum ca e gata. Probabil imi va lua ceva timp sa ma obisnuiesc cu monstrul ce-l voi avea in casa de acum incolo. Am avut sticla ceva timp in casa dar nu am realizat care-s adevaratele dimensiuni decat dupa ce l-am vazut prinzand contur.
Dar hai s-o luam metodic, cu inceputul. Ca o observatie, chiar daca a durat putin mai mult, intregul proces de lipire a decurs fara incidente si, tinand seama ca am facut totul doar in doi oameni, eu zic ca a fost (pana acum) un succes.
Prima miscare a fost sa prind placa de PAL (18 mm) de suportul metalic, cu suruburi autofiletante. Apoi deasupra am lipit cu silicon polisitren extrudat de 20 mm. In dreptul locurilor de trecere a tuburilor de overflow spre sump am decupat cele 2 placi cu ajutorul unei carote metalice:
Metoda ce-am folosit-o pentru pozitionarea peretelui vertical inainte de lipire este deja “clasica” sprijinire a acestuia cu ajutorul unor profile de lemn, drepte, prinse rigid de picioarele metalice ale suportului. Dupa ce am asezat prima foaie de fund pe patul de polistiren am facut diverse simulari de asezare (pentru rostul ce-l lasam, distante, etc...) cu ajutorul unor bucati mai mici de sticla.
Potrivirea gaurilor de trecere:
Cand totul a parut ca e ok, a urmat lipirea celei de-a doua foi de fund peste prima si “urcarea” primei fete verticale la locul ei. Ca sa evit un eventual dezastru, cat timp am manipulat placa de 35 kg am pus peste foile de fund un strat protector de polistiren. Odata adusa pe pozitie, ea a fost prinsa in clesti si a ramas rigida acolo.
Dupa latura mare a urmat una din laturile mici, pusa si ea pe pozitie si prinsa cu clestele unghiular, la colt.
Distanta intre placi (zona in care va intra siliconul, practic lipitura) a ramas de 3 mm si am obtinut-o cu ajutorul unor betisoare din lemn.
Dupa inca o verificare, a urmat lipirea propriu-zisa a celor 2 fete. Binenteles, “protagonistul” a fost din nou pistolul pneumatic . Consumul de silicon a fost direct proportional cu grosimea celor 2 placi de fund si a rostului: inainte de terminarea primei lungimi de 2.7 m deja schimbam la al doilea tub
Si binenteles ca, in binecunoscuta traditie a poporului roman care zice ca orice lucrare monumentala se intampla cu sacrificii, cam asta a fost situatia si in cazul meu...
Si imediat dupa lipirea primelor doua laturi verticale, a urmat si a treia:
Un detaliu despre cum arata lipiturile din interior si exterior:
Cam asta a fost in prima zi de lucru. Deja bazinul prinsese contur si avea deja o alta “perspectiva”.
This message was edited 2 times. Last update was at 11/12/2015 13:16:01
Interesanta abordarea lipiturii pentru geamurile care formeaza fundul dublu al bazinului:
a) Pe la noi, moda este sa lipesti geamurile (lateralele) "peste" primul geam de fund,
b) Geamul suplimentar (dublura fundului) vine taiat la cotele interioare obtinute mai sus... astfel ca lateralele acvariului sunt prinse practic in 2 cordoane de silicon. Lipitura astfel rezultata "sustine" eforturi diferite: la forfecare si la intindere.
Stiu koala, celalalt acvariu al meu > 500 litri a fost lipit dupa metoda descrisa de tine.
Adevarul e ca am tot stat, am cautat si am cugetat inainte de a ma apuca de monstrul asta cum sa fac.
Pana la urma am tras concluzia, din ce-am mai vazut pe la altii, ca pentru mastodonti de genul asta ar fi mai corect ca geamurile laterale sa "imbrace" fundul. La mine vor fi 10+10 mm de silicon solicitati la intindere in loc de 10 mm intindere + 12 mm forfecare cum ar fi fost in varianta cealalta. Argumentul hotarator a fost ca n-am vrut sa am concentratori de tensiune chiar pe marginile foii de fund, datorita greutatii colilor de sticla laterale.
Oricum, cale de intoarcere nu mai e si o perioada voi sta stresat...
Da, e un punct de vedere pertinent si nu cred ca e mare diferenta de rezistenta intre cele 2 "modele" de lipitura... stai linistit, nu e cazul sa iti faci nici cea mai mica problema vis-a-vis de acvariul prezentat mai sus. Stiu cum te simti imediat dupa ce umpli bazinul cu apa , eu am trait asemenea "teama" de fiecare data cand am trecut de la un acvariu mai mic -> la unul mai mare.
Deci, felicitari inca o data pentru realizare!... asteptam continuarea .
In ziua a doua a “marii lipituri” (la propriu ) a fost mai simplu. Am lasat intre prima si a doua zi sa treaca putin timp ca siliconul deja aplicat sa se usuce putin. Asta pentru ca utima fata a trebuit s-o lipesc din interiorul bazinului si mi-era sa nu fac vreo minune catarat acolo.
Si inca ceva: pentru foto mai de ansamblu am trecut pe superangular, cu obiectiv normal mi-am dat seama ca era imposibil sa prind tot in cadru, camera care gazduia animalul devenise prea mica...
Ultima fata laterala pregatita, degresata si cu banda de hartie protectoare lipita. Aer in piept si hopa sus cu cele 35 de kg:
Aveam 15 mm de polistiren la dispozitie pe care trebuia asezata cu grija acea fata:
Am asezat-o pe pozitie, am pus distantierele si am prins-o cu clestii unghiulari. Vedere din interior, cu toate sculele gata de “atac”:
Prima lipitura, de sus in jos, pe latura mica:
Coltul, incarcat cu grija si apoi mai departe pe latura lunga de 2.7 m. La fiecare 50-60 cm m-am oprit pentru a curata excesul de silicon.
Gata tot, aproape 3 tuburi de silicon pentru a lipi acea fata...
Detaliu cu aspectul lipiturii, din exteriorul bazinului:
Vedere de ansamblu cu totul terminat. De data asta am pozat din exteriorul camerei, sa se vada “grozavia” in intregime:
Am mai terminat o etapa, cea mai grea. De acum ma voi transforma in instalator si electronist pentru ce mai e de facut.
This message was edited 1 time. Last update was at 11/12/2015 13:20:20
Aseara tarziu am lipit si intariturile transversale. Acestea au latime de 10 cm si sunt din sticla de 10 mm:
Si daca tot eram la capitolul silicon-ultimele lipituri, am prins si pieptenele de la caseta de overflow, cel care va da inaltimea apei in bazin.
Si inca un eveniment notabil: am primit si backgroundul, e incredibil de realist realizat. Astept sa fac proba cu apa dupa care va urma montarea lui.
Pun cateva poze, dupa ce-l voi lipi in interiorul bazinului o sa revin cu mai multe imagini.
This message was edited 1 time. Last update was at 11/12/2015 13:21:57
Hehe, stiam eu ca le vine randul si "intaritoarelor" ... da, e lucrare profi si poti dormi linitit!
- cat de misto poa' sa fie backgroundul!!!!... sunt speachless de-a dreptu'.
- incredibil de realist, culori placute ochiului si textura (forma) naturala... sarbii aia chiar fac treaba buna!
Later edit: Spune-mi, te rog, cum e spatele backgroundului?... ma refer la forma:
- e o suprafata plina, neteda?... care se poate lipi de geam (ca o foaie de polistiren, de exemplu)?
- sau spatele backgroundului este "negativul" fetei?... si iti ramane un spatiu gol intre geam si decor, dupa montaj?
This message was edited 4 times. Last update was at 12/06/2013 10:49:48
koala wrote:
Later edit: Spune-mi, te rog, cum e spatele backgroundului?... ma refer la forma:
- e o suprafata plina, neteda?... care se poate lipi de geam (ca o foaie de polistiren, de exemplu)?
- sau spatele backgroundului este "negativul" fetei?... si iti ramane un spatiu gol intre geam si decor, dupa montaj?
Nu este background din acela la care raman goluri in spate in dreptul zonelor bombate din fata.
Suprafata pe spate este dreapta si are doar un caroiaj de "crestaturi" de 1-2 mm adancime, pentru marirea aderentei siliconului la lipire.
- si-au dat seama ca spatiul ala gol creeaza mai multe probleme, decat rezolva.
- ideea cu spatiu gol, in spate, in care se indesi tu (ca acvarist) nu stiu ce bucati de burete, nu e foarte reusita... n-ai acces facil acolo si curatarea buretilor e un calvar.
Da koala, e mare mester Florian (asa-l cheama pe ownerul de la Akvadekor). Are experienta MARE, nu zice asta ca-i foarte modest dar se pare ca are multe sute de bazine/backgrounduri facute. In afara de ce-am reusit sa vad eu si ce mi-a mai povestit el, am vazut ceva poze de la ceva expozitie permanenta din Canada unde el face partea de hardware, erau acolo o gramada de acvarii mari, superbe, lucrate de el...
Partea proasta e ca s-a cam saturat si el de diverse "aspecte" din tara vecina si e cam pe picior de plecare spre Canada. Definitiv.
Dupa mai mult de 3 saptamani de stat la dospit, in 15 martie a avut loc lansarea la apa.
Am bagat cu furtunul la presiune mare, apa a curs timp de vreo 3 ore. L-am umplut pana sus, am lasat apa in el cateva ore si apoi l-am golit (in alte 3 ore... )
Chiar daca am stat putin cu sufletul la gura, lipiturile au tinut si n-au dat semne ca ar fi vreo problema.
Am imortalizat inceputul "aventurii":
Si cateva imagini din timpul operatiunii:
Incet-incet bazinul s-a umplut... mai intai jumatate:
... apoi complet. Iar ajutorul meu "principal" s-a lasat pana la urma fotografiat, ca sa se vada prin comparatie marimea grozaviei:
Cand apa a ajuns sus am verificat daca overflowul functioneaza si inaltimea apei in bazin este ok:
Un stres permanent in cele 3 ore cat a durat "operatiunea" monstrul: verificarea in permanenta a orizontalitatii ansamblului. Mi-era teama (nu stiu de ce) ca podeaua s-ar putea lasa sub cele aproape 1.5 tone de apa:
Gata, totul iesise exact cum trebuie. Dupa golirea bazinului si uscarea lui urmeaza o operatiune ceva mai delicata in care voi avea nevoie de mult , lipirea backgroundului.
This message was edited 1 time. Last update was at 11/12/2015 13:24:12