[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Acvariul lui Mellbo (gilbert)  XML
Forum Index » Acvarii diverse - Jurnal
Author Message
mellbo
Member
[Avatar]

Joined: 23/05/2022 13:13:13
Messages: 293
Location: Hunedoara
IP:
Offline

E dificil sa masori lumina chiar si cu un aparat peformant de masurat intensitatea luminoasa. Lux
E dificil si in aer, variind foarte mult unghiul de proiectie pe senzor, daramite in apa unde e difractie si alte cele...
Cel mai realist este sa masori intensitatea in aer cu senzorul aliniat perfect, apoi cu matematica sa calculezi. Distanta, viteza luminii in apa, difractie, opacitate, batai de cap..stiu..

Referitor la 52%..nu e ca vreau neaparat, dar e vorba de diatome sau ce porcarie o fi aia.
Si nu stiu daca lor le place lumina sau prefera mai putina lumina, ca sa stiu ce sa fac cu lumina.
Verdeata aia nu m-ar deranja chiar mi se pare ok pe obiecte, dar chestia asta maro arata exact ca un rahat intins pe sticla.
[Email] [WWW]
Samy
Senior member

Joined: 11/01/2021 10:06:40
Messages: 1444
Location: Austria
IP:
Offline

Diatomemele acelea sunt ceva normal la inceput. Nu te mai stresa atata , asta indica si ca acvariu este inca in perioada de ciclare.
Dupa aceasta perioada nu vor mai aparea .
Pana atunci le cureti frumos si aia e
[Email]
Liv
Ultrahigh member

Joined: 12/11/2015 11:35:12
Messages: 2107
Location: Bucuresti, sector 2, Pantelimon
IP:
Offline

Diatomeele apar in mod normal la startul unui acvariu. De cele mai multe ori dispar singure dupa 1-3 luni fara nici o interventie.

In general exista mai multe metode de iluminat - de la becuri cu descarcare in gaz, neoane pina la leduri. La fiecare au fost stabilite metode empirice de calcul pentru acvarii. In mod sigur firmele mari - producatoare de sisteme de iluminat pt. acvarii - au stabilit ceva pe baza de masuratori cu aparatura mult mai buna fata de ce avem (sau gasim) noi, dar nu au publicat asa ceva.

La leduri a ramas ca metoda de calcul lumeni/litru (W/litru se folosesc la neoane). Referitor la ce leduri sa cumperi. Sa nu cumperi niciodata leduri sau benzi la care nu se specifica temperatura de culoare sau lungimea de unda si neaparat fluxul luminos in lumeni. Chiar si asa poti sa iei plasa cu banda de leduri cu puterea mult sub ce se specifica - am patit-o cu banda de leduri de 14,4W/m care aveau de fapt 8W/m. Ledurile sint foarte diferite in functie de producatorul ledului. Pot sa genereze de la 25lumen/W (cele foarte ieftine) pina la 140lumeni/W.

LE: Plantele care le ai sint plante usoare si nu necesita iluminat puternic (verifica totusi si la muschiul care il ai) sau fertilizare. 40-45 de lumeni/litru e prea mult pt. ele. Lasa-le la 20-25lumeni/litru (cam cit ai acum la 50%) si creste timpul de iluminat cu cite 30minute saptaminal pina cind vezi ca incep sa creasca repede. Indiferent ce fertilizant folosesti pune cam 25% din cantitatea recomandata de producator momentan. Ce fertilizant ai?

PS: Discutiile despre iluminat si fertilizarea plantelor nu se vor termina niciodata - cam la fel erau si in urma cu 20-30 de ani. Deci esti singurul care poate sa stabileasca ce e bine in acvariul tau dupa cum evolueaza plantele si animalele.

This message was edited 1 time. Last update was at 13/08/2022 07:39:23


Sa aveti animale sanatoase, plante frumoase si apa limpede.
flo77
Senior member

Joined: 16/02/2009 19:59:52
Messages: 1011
Location: Fish Room
IP:
Offline

@liv Trebuie sa tii seama ca este vorba de o aplicatie GRATIS pe telefon. Este mai ieftina decat un PAR metru si mult mai precisa decat metoda ochiului liber. Pe mine ma ajuta enorm la ce o folosesc . De exemplu ptr acvarii ma ajuta sa imi fac o parere despre un aniumit tip de lampa(una noua, la care producatorul nu ofera prea multe date) comparand-o cu ceea ce am. In cazul asta calibrarea nu este atat de importanta. Dava vrei sa-ti calibrezi telefonul, metoda comparatiei cu un aparat de masura performant este metoda preferata de mine.
Pana sa utilizez aceasta aplicatie aveam alte doua alternative: sa cheltui un pretty penny pe un aparat profesional pe care sa-l utilizez din an in paste sau sa ma pun pe o lista de asteptare ca sa utilizez un aparat profesional timp de o saptamana.
Aplicatia este destul de precisa ptr. iphone si nu prea ptr. Android.
Comparatia cu pH este putin cam exagerata, precizia masuratorilor nu este atat de importanta. In tracat fie spus. 2-4 luni intervalul intre calibrari este foarte mare , mai ales in cazul in care cu ajutorul pH metrului controlezi cantitatea de CO2 pe care o introduci in acvariu. In cazul asta as merge cu intervalul clasic de calibrare din industrie adica o saptamana.
@flash este o alicatie pe telefon, nu stiu ce link ai vrea sa pun.
@melbo man, tare mult iti place sa iti complici viata. Lasa diatomii sa-si urmeze ciclul vietii, nu-ti complica existenta cu calcule matematice complicate si ne necesare, nu incerca sa intervii prea mult si inutil in viata faunei din acvariu, incearca sa te obisnuiesti cu lucrurile mai putin placute din hobby(anumite mirosuri neplacute). Inteleg ca esti un perfectionist, dar nu intotdeauna vei putea gasi o formula matematica care sa-ti rezolve necunoscutele din acest hobby.

Nu cumpar, nu vand, nu fac schimb. Nu insista.
Liv
Ultrahigh member

Joined: 12/11/2015 11:35:12
Messages: 2107
Location: Bucuresti, sector 2, Pantelimon
IP:
Offline

De acord. Dar in cazul asta e la fel de buna ca stickurile de analiza a apei. Sint bune pentru comparatii, dar nu pentru masurare. Singurul avantaj fata de un luxmetru normal ar fi ca face direct conversii intre cele citeva unitati de masura care le folosim. O sa o folosesc in continuare, mersi ca ne-ai semnalat-o. Decit sa nu masor nimic mai bine sa pot compara ceva.

Am ramas cu impresia ca doar citiva dintre noi folosesc controlul pH-ului pt. CO2 (momentan mie mi se pare cam in plus la acvariile de apa dulce - parere personala fara sa o sustin). Pentru ei poate fi necesar calibrarea saptaminala. Eu masor pH-ul doar de citeva ori pe saptamina si tin sonda in solutie de stocare. Cam o data la 1-2 saptamini masor si buferul de 6,86. Daca eroarea depaseste 0,05 recalibrez pHmetrul. Asta se intimpla cam la 2 luni.

Link pentru cei care nu o gasesc:
https://play.google.com/store/apps/details?id=io.lightray.photone&hl=ro&gl=US

This message was edited 1 time. Last update was at 13/08/2022 10:46:39


Sa aveti animale sanatoase, plante frumoase si apa limpede.
Flash
Member

Joined: 14/07/2022 14:05:21
Messages: 138
Location: Brasov
IP:
Offline

@flo77 - imi arata cu totul altceva.
Aplicatia este destul de precisa ptr. iphone si nu prea ptr. Android
.
Eu am android si lampa pe care o am la pachet cu acvariu nu stiu cati lumeni are....ma gandeam sa masor...

@Liv - ms pentru link
[Email]
Bayek
Senior member

Joined: 08/04/2021 16:29:51
Messages: 760
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Sarakii acvaristi de acu 20 de ani oare cu ce masurau?

Da nici nu mai conteaza…
Samy
Senior member

Joined: 11/01/2021 10:06:40
Messages: 1444
Location: Austria
IP:
Offline

Bayek wrote:Sarakii acvaristi de acu 20 de ani oare cu ce masurau?

Da nici nu mai conteaza…


Corect




Acum cateva cuvinte si pentru @malebo.
Este foarte tare ce ai facut pe partea de tehnica . Nu mai bine lasi putin asta la o parte si incepi sa inveti si acvaristica?
Mie unul imi displace total ce e in acel acvariu comparativ cu ce tehnica ai .
Ca si colegul aici ma opresc!
Bafta
[Email]
mellbo
Member
[Avatar]

Joined: 23/05/2022 13:13:13
Messages: 293
Location: Hunedoara
IP:
Offline

nu e chiar asa. ce am facut eu acolo exista si in comert pe bani multi. de exemplu chiler sau sistemul de dozaj. si alte cele. de ce ma priviti ciudat pentru ca nu le-am cumparat ci le-am construit?

Oricum de asta sunt pe forum; sa invat. dar daca preturile sunt asa cum sunt, "ne descurcam".
Cat despre faptul ca nu-ti place aranjamentul din acvariul meu...sunt de acord cu tine. Nici mie nu-mi place foarte mult comparativ cu ce aveti voi pe-aici. Dar..o perioada il las asa.. Pentru ca deja am tot rascolit prin el de cateva ori..si imi pare rau sa chinui vietuitoarele din el.
Cand o sa ma hotarasc sa fac schimbari o sa pun un alt acvariu la semiciclat, macar 26-27 de zile.

Nu stiu daca si voua vi se intampla asta, probabil ca Da, dar la inceput acvariul asta de 60x30x36 mi se parea gigantic, si acum mi se pare un pahar mai maricel...

This message was edited 8 times. Last update was at 14/08/2022 00:12:18

[Email] [WWW]
Liv
Ultrahigh member

Joined: 12/11/2015 11:35:12
Messages: 2107
Location: Bucuresti, sector 2, Pantelimon
IP:
Offline

Daca ne dai si niste scheme si programe (mura-n gura) poate reusesc si altii sa faca ceva.

Cabomba aquatica cred ca se va face prea mare pentru acvariul tau. Egeria cu lumina buna si fertilizare va creste ca o nebuna - ia in calcul ca o sa bagi foarfeca in ea cel mult la 2-4 saptamini.

CNC-ul si imprimanta nu sint prea zgomotoase?

Toti vrem un acvariu mai mare. Sau macar inca un acvariu.

Sa aveti animale sanatoase, plante frumoase si apa limpede.
Liv
Ultrahigh member

Joined: 12/11/2015 11:35:12
Messages: 2107
Location: Bucuresti, sector 2, Pantelimon
IP:
Offline

Bayek wrote:Sarakii acvaristi de acu 20 de ani oare cu ce masurau?

Da nici nu mai conteaza…


In 1980-1990 cu nimic. Nu aveam asa ceva pe atunci. Cine avea pompa de aer sau incalzitor era in culmea fericirii. Daca faceai si un termostat amarit cu un termistor PTC (erau singurii care se gaseau) si 2-3 tranzistori se chema culmea automatizarii. Sa masori pH, TDS, ... - astea erau aparate industriale care se puteau gasi doar in fabricile care produceau ceva pt. export. Cel mult puteai avea un termometru. Auzi domne vrea pompa de apa - da' galeata ce are? Iluminat - becuri cu incandescenta pornite seara si oprite la culcare - manual bineinteles. Gazon? Valisneria si Egeria. CO2 - cum sa bagi asa ceva in apa - otravesti pestii. Rimless = cornier de 20 cu sticla lipita cu chit. SAMD. Totul se facea la ochiometru. Dupa citeva luni, mai multe pierderi si nenumarate intrebari invatai ce sa faci fara sa masori nimic si incepeai sa mai dai si la altii. Un drum la Bucuresti se termina prin Obor si plecai de acolo cu o punga cu pesti/plante lipita de piele citeva ore daca era prea frig.

Sa aveti animale sanatoase, plante frumoase si apa limpede.
mellbo
Member
[Avatar]

Joined: 23/05/2022 13:13:13
Messages: 293
Location: Hunedoara
IP:
Offline

Am 45 de ani , si-am prins si eu vremurile alea. Dar am evoluat si nu privim in urma nostalgic.
Eu privesc in urma cu tristete sau amuzament in domeniile in care am activat odinioara in conditii similare de neajunsuri..

De fapt, evolutia asta...ma refer la noi la romani. Pentru ca ele ca produse erau si-atunci pe vremea aia, doar ca...stiti bine de ce n-am avut nici ce manca ce sa vorbim despre cu ce sa masurati voi PH..
Am avut si eu prieteni care pe vremea aia erau "acvaristi". Tare ma tem ca ceea ce se intampla atunci nu putea avea termenul de "acvarism". In fine.

Routerul si imprimanta abia se aud. Poti soptii langa ele linistit. Vorbesc serios.

ONTOPIC:
Trebuie sa refac circuitul de retur la filtru extern. EU am filtrul dupa cum ati vazut langa acvariu nu mai jos, si imi formeaza aer undeva pe conducta si vad ca e mai galagios si s-a mai redus din debit. Plus ca la intervale regulate 5-10 minute parca apuca la rotor cate ceva aer. Ca de unde-l tot ia nu stiu... Nu va ganditi la etanseitatea traseelor ca am avut eu grija..

Actual am teama ca ia aer pe undeva filtrul pur si simplu doar ca teoria nu pot sa o observ atata timp cat nu e umed niciodata..nicaieri.

This message was edited 3 times. Last update was at 14/08/2022 11:29:27

[Email] [WWW]
Samy
Senior member

Joined: 11/01/2021 10:06:40
Messages: 1444
Location: Austria
IP:
Offline

Sa mai discutat de asta, pozitionarea filtrului .


App. Eu nam zis de aranjamente. Mam referit per total .
In special acvaristica este ce se afla in interiorul bazinului. Sol plante decor vietuitoare etc. Acolo ai multe de invatat.
Tehnica tare sau nu alea nu prea mai devin interessante dupa un timp.
Dar interiorul da,acolo evolueaza creste etc
Pentru aia se fac acvarile sa le privim,nu tehnica ce se afla in spate. Nu aia ne ofera placere si liniste cand privim. Asta cred eu.
[Thumb - Screenshot_20220813-224221_Chrome.jpg]

This message was edited 1 time. Last update was at 14/08/2022 12:42:17

[Email]
Liv
Ultrahigh member

Joined: 12/11/2015 11:35:12
Messages: 2107
Location: Bucuresti, sector 2, Pantelimon
IP:
Offline

mellbo wrote:
Trebuie sa refac circuitul de retur la filtru extern. EU am filtrul dupa cum ati vazut langa acvariu nu mai jos, si imi formeaza aer undeva pe conducta si vad ca e mai galagios si s-a mai redus din debit. Plus ca la intervale regulate 5-10 minute parca apuca la rotor cate ceva aer. Ca de unde-l tot ia nu stiu... Nu va ganditi la etanseitatea traseelor ca am avut eu grija..

Actual am teama ca ia aer pe undeva filtrul pur si simplu doar ca teoria nu pot sa o observ atata timp cat nu e umed niciodata..nicaieri.


Daca ai aer la rotor il ia de pe tur, nu de pe retur. Pompa face o presiune scazuta in interiorul filtrului. Daca ai un por pe undeva suge aer pe acolo. Verifica toate imbinarile la furtun si garnitura de la capacul filtrului. Poti sa ungi toate imbinarile cu vaselina siliconica (daca tii neaparat poti sa gasesti vaselina siliconica alimentara). Preventiv unge si toate filetele, garniturile si imbinarile cu furtun cu vaselina siliconica. Vaselina siliconica e inerta chimic, asigura o etansare mai buna si in viitor o sa desfaci imbinarile si filetele mult mai usor.

Sint rare cazurile in care furtunele Eheim se colmateaza, dar e posibil. Totusi sint sceptic ca e vorba de colmatarea furtunului de pe retur la Eheim - dar e o posibilitate. In primele 6-12 luni de la punerea infunctiune a unui acvariu furtunele de la filtrele externe se colmateaza mult mai des. Poti sa verifici vizual - cu o lanterna mai puternica - daca ai depuneri pe interiorul furtunului (nu prea cred). Daca nu ai o perie pt. furtun si ajungi la concluzia ca trebuie sa cureti furtunul foloseste un cablu UTP de vreo 2 metri la care tragi firele din interior peste izolatia cablului - de cele mai multe ori trece si prin robinetele deschise.

Sa aveti animale sanatoase, plante frumoase si apa limpede.
mellbo
Member
[Avatar]

Joined: 23/05/2022 13:13:13
Messages: 293
Location: Hunedoara
IP:
Offline

vaselina siliconica am pus la toate garniturile din prima zi. furtunele sunt extraordinar de intepenite plus ca am pus adeziv bi-component la imbinari plus colier. in bataie de joc. apoi verificate cu presiune de aer sub apa. nu, nu poate fi din furtune.

doar la etansarea capacului filtrului daca e sa fie, ori la semeringurile din cupla rapida. am pus cam multa media, mai scot putin. poate il tine cumva fortat.. poate.

depuneri am mult. e scurt traseul le duc la dus, dar se fac urgent.

oricum. schimb traseul putin. am gresit ceva pe acolo..

This message was edited 2 times. Last update was at 14/08/2022 15:34:31

[Email] [WWW]
Liv
Ultrahigh member

Joined: 12/11/2015 11:35:12
Messages: 2107
Location: Bucuresti, sector 2, Pantelimon
IP:
Offline

Ce adeziv bicomponent? Poate a crapat in timp ce se intarea.

Sa aveti animale sanatoase, plante frumoase si apa limpede.
mellbo
Member
[Avatar]

Joined: 23/05/2022 13:13:13
Messages: 293
Location: Hunedoara
IP:
Offline

Acum am desfacut traseul. E un adeziv care ramane elastic, ca un fel de silicon. dar nu se discuta, lipiturile si furtunul erau perfecte.

Mai vad eu cu aerul de unde... Deocamdata am iesirea cu spraybar submers orientat spre luciu. In cazul meu ca nu e dedesubt filtrul m-ar avantaja ca apa sa cada fara sa impinga apa. Ceva gen cascada.

Daca ar cadea apa pe o suprafata de plexic si de pe plexic in apa, impartit in mai multe ape, in mod natural zic, s-ar mai oxigena apa suficient oare?

This message was edited 2 times. Last update was at 14/08/2022 17:29:58

[Email] [WWW]
Liv
Ultrahigh member

Joined: 12/11/2015 11:35:12
Messages: 2107
Location: Bucuresti, sector 2, Pantelimon
IP:
Offline

In principiu da. Agitatia apei la suprafata (valurile) dizolva mai mult oxigen in apa decit o pompa de aer. Dar in acelasi timp scoate si CO2-ul din apa - oricum CO2 se dizolva in apa mult mai rapid decit aerul. Daca vei folosi CO2 sa retii asta.

Scutura canistra putin (stinga-dreapta, inainte-inapoi) - cum ai loc prin spate. Am bagat 20cm cubi de CO2 intr-un reactor (cu o seringa) - s-a dizolvat complet in 2-3 minute. Am bagat si 20 cm cubi de aer in acelasi reactor - dupa 12 ore tot mai era ceva gaz acolo. Deci aerul se dizolva mult mai greu in apa.

Adica e posibil sa ai aer in canistra filtrului si dupa citeva zile.

Sa aveti animale sanatoase, plante frumoase si apa limpede.
mellbo
Member
[Avatar]

Joined: 23/05/2022 13:13:13
Messages: 293
Location: Hunedoara
IP:
Offline

daca o sa gasesc de cumparat separat tot ansamblu de conectare rapida o sa aflu pe unde curge. sigur ia aer filtrul pe undeva, pentru ca e de o luna si tot asa face.

traseul de admisie are o singura mufa. mufa filtrului, restul e sub apa. deci pe admisie nu poate lua aer. pe evacuare.. nu cred.. ca conteaza. nivelul pompei e mai jos decat luciul apei. teoretic dupa amorsare ar trebui sa scoata tot aerul.

ce am observat, ca e transparent filtrul, in sertarul de jos unde e prima filtrare, e plin de bule de aer.

ca doar nu or fi atata descompunere..
[Email] [WWW]
mellbo
Member
[Avatar]

Joined: 23/05/2022 13:13:13
Messages: 293
Location: Hunedoara
IP:
Offline

Este posibil clatirea mediilor filtrante in apa declorinata, fara a folosi doar apa din acvariu? Sau e doar un mit?

https://aquariumscience.org/index.php/6-9-tap-water-rinsing/#:~:text=There%20is%20the%20constant%20myth,is%20simply%20a%20false%20myth.

This message was edited 2 times. Last update was at 14/08/2022 20:28:58

[Email] [WWW]
 
Forum Index » Acvarii diverse - Jurnal
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com