[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Tropheops sp. "Mauve Yellow" Magunga ("fisa tehnica"- "eseu") - Mbuna/Malawi  XML
Forum Index » Cichlidae
Author Message
malawi_crys
Senior member
[Avatar]

Joined: 07/04/2009 15:20:44
Messages: 598
Location: "Cichlidenland"
IP:
Offline

Salutare !
Mi am zis sa profit de ocazia unei discutii pe marginea violentei si agresivitatii extreme care in opinia unora caracterizeaza speciile unui anumit grup de mbuna : genul Tropheops , acestea beneficiind de o imagine extrem de sifonata si o lipsa de popularitate in randul pasionatilor tocmai din acest motiv - si sa postez acest "eseu" de descriere a unui reprezentant al genului: Tropheops sp."Mauve Yellow"Magunga pe care am ocazia sa l gazduiesc in acvariul de 1200L si care , contrar celor vehiculate, nu a creat niciun fel de probleme care sa afecteze echilibrul acvariului.

Mi as dori ca aceasta "fisa tehnica" sa fie si prima dintr o serie mai lunga in care sa sistematizam informatiile si experientele personale cu diversele specii care ne au trecut prin acvariu sau pe care le avem , asezonandu le cu imagini si filmulete -

Asadar vorbim de o Mbuna din lacul Malawi care apartine genului Tropheops.

Denumire : - Tropheops sp. "Mauve Yellow" Magunga -

(denumire provizorie acordata acestei specii in 2001 de Ad Konings cu ocazia reclasificarii genului Pseudotropheus unde se regasea ca Pseudotropheus Tropheops "Mauve" (denumire acordata de Ribbink -1983) iar apoi in 1984 , Andreas Spreinat , Ps. "Tropheops Chitande Yellow", Ps."Tropheops Big Blue Yellow")

- Provenienta si aria de raspandire: coasta tanzaniana (de est) a lacului Malawi in zona Magunga Reef

- Habitat : populeaza habitatul "rocky" fara sedimente dar poate fi intalnit si in zona intermediara (de tranzitie)

- Dieta : vegetariana in principal - alge , aufwuchs pe care le "rascheteaza" de pe pietre gratie formei insolite craniului si gurii precum si a dentitiei specializate care amintesc de "verii" din Tanganijka: Tropheus.

- Dimorfism sexual :

- masculii de "Mauve Yellow" prezinta o coloratie de fond pe albastru cu galben-orange - in cazul masculilor dominanti, albastrul se estompeaza , acestia prezentand un colorit galben orange intens cu irizatii de albastru fara dungi verticale , cu cate un tiv negru pe anala , caudala, pectorale si pe varful dorsalei

image
image
image
image

- subdominantii raman la culoarea albastra cu galben orange doar in zona capului , acestia prezentand in anumite momente si acele dungi verticale .

image

image

- femela este de culoare galben intens dar cu aceleasi reflexe albastrii ale solzilor de pe corp .

image

Femela in incubatie:

image

image

Atentie: Aceasta varianta "Mauve Yellow" se diferentiaza de "Mauve" cu care imparte acelasi habitat si care au un colorit albastru deschis.

Dimensiune: 12cm masculii, 10cm femelele - in acvariu masculii pot ajunge si la 14cm pe fondul unei alimentatii bogate .

Comportamentul in mediul natural:

- in apele natale, aceasta specie nu formeaza grupuri - masculii sunt solitari - isi apara teritoriul luat in stapanire cu inversunare in confruntarile cu indivizi din aceeasi specie.

Comportamentul in acvariu - consideratii bazate pe experienta personala cu aceasta specie:

Pentru a gazdui in conditii optime aceasta specie , sunt de parere ca acvariul nu ar trebui sa fie unul sub 400L cu suficient spatiu de inot (aceasta specie ocupa toate palierele de inot in acvariu) si cu un decor care sa nu ofere posibilitatea ca masculul sa se "improprietareasca" excesiv .

Raportul ideal intre sexe ar trebui sa fie de 1 singur mascul in acvariu la 2- 3 femele.

Mie mi s a ivit ocazia de a intra in posesia unui "reverse trio" adica 2M si o singura femela dar va pot spune ca acest "inconvenient" nu este atat de "tragic" pe cat pare Inafara obisnuitelor urmariri intre masculi , fara niciun fel de ciocniri intre ei , nu am observat nimic altceva. Mai mult , sunt episoade "inexplicabile" in care masculul subdominat il "hartuieste" pe cel dominant , iar acesta din urma nici macar nu pare afectat de situatie.

Am ales sa introduc aceasta specie de mbuna "agresiva" intr un acvariu plin cu haplocromine , in primul rand pentru ca este "altceva" ,ma indragostisem demult de ea si visam sa o am in acvariu iar in al doilea rand , poate pentru faptul ca sunt o fire mai rebela careia ii place sa faca anumite chestii contrar "uzantelor" si a "literelor de lege" ( a se vedea "directivele" din "Biblia" ciclidelor africane : "nu baga mbuna cu haps" , "nu trebui sa ai mai mult de 5 specii in acvariu", "aceasta specie este extrem de agresiva "etc.. ) ,tocmai pentru a demonstra ca realitatea "din teren " poate si este de cele mai multe ori total diferita iar aceste reguli sunt de fapt "mituri" ce pot fi desfiintate (bineinteles respectand anumite limite si asigurand in acvariul tau conditii propice cresterii si dezvoltarii unui anumit grup de pesti)

..sau poate sunt doar inconstient si mi place sa ma joc cu focul introducand in acvariu un "criminal" care mai devreme sau mai tarziu , va decima tot ce i sta in cale??: LOL

Trebuie sa spun ca nu sunt de acord cu catalogarea speciilor de ciclide (si nu numai) bazata pe nivelul de agresivitate care mi se pare mai mult decat relativa, in conditiile in care se vorbeste despre agresivitate fara a se tine cont de celelalte "variabile" care intra in joc(conditiile din acvariu - spatiu, aranjament roci, specii "conlocuitoare"etc )

Daca stam bine sa ne gandim, toate ciclidele , nu numai cele din Marile Lacuri Africane , pot fi caracterizate ca fiind agresive (mai mult sau mai putin) dar aceasta notiune este gresit inteleasa, pentru ca, de fapt, acest comportament "negativ" (pentru noi)este expresia nevoii de spatiu , adica a teritorialitatii , specifica fiecarei specii in parte , comportament care se accentueaza in perioada reproducerii si care influenteaza atat raporturile cu indivizii din aceeasi specie cat si raporturile cu celelalte specii.

Intr adevar , vorbind strict la subiect, genul Tropheops reuneste specii de mbuna temperamentale (peste tot apare catalogarea :Aggressive sau Higly Aggressive in dreptul lor) iar experientele unora care au intrat in contact cu ele nu au fost tocmai placute, unele fiind chiar tragice (se pot gasi pe net "povestiri " cu final nefericit in care masculul de Tropheops la un moment dat i se pune pata si decide sa omoare tot) .
Dar raman la parerea ca nu individul sau specie in sine este de condamnat , ci in primul rand noi, cei care in calitate de mici "Dumnezei" pastorim "micro-sistemele"create, iar din pacate, de multe ori , prin actiunile, inactiunile si omisiunile noastre cream "terenul fertil" pentru aparitia unor "anomalii in sistem" (imbolnaviri, agresivitate exacerbata, hibridizari etc).
Privind din acest unghi, putem spune ca nu exista ciclida africana agresiva si mai mult , ingestibila. Exista doar ciclide tinute in conditii improprii de catre "stapani" (din varii motive - nu vreau sa intru in detalii)

Revenind la ai mei Tropheopsi sp. "Mauve Yellow", Magunga...

Recunosc ca am stat un pic cu inima stransa la inceput , asteptandu ma la ce este mai rau din partea dumnealor(influentat de "zvonurile" de la coltu'strazii) insa nu au fost si nu sunt probleme deloc in acvariu din cauza lor.

De cum au ajuns in acvariu , masculul dominant s a pus pe tremurat invitand femela obosita dupa drum, la "dans".

Cu masculul subdominant , "ciocnirile " au ramas doar la stadiul de urmariri si atat, fara vatamari corporale sau alte asemenea.

Masculul dominant si a aparat teritoriul (piatra aceea inclinata din coltul dreapta ) pana in momentul imperecherii propriu -zise (inclusiv).
Cei mai "afectati" sa zicem ca au fost tinerii Abactochromis labrosus care frecventau aceeasi zona "roccioasa".

Pot spune , facand o comparatie , ca micutul mascul de Placidochromis Jalo reef este cu mult mai aprig decat Tropheopsul atunci cand vine vorba de depunere ..iar ca "probleme "create in acvariu, campionul absolut este masculul de Moorii , care a fost anihilat de sosirea Gisselilor in peisaj(fiecare nas isi are nasul lui )

Dupa depunere, masculul dominant a abandonat teritoriul iar de atunci bantuie prin intreg acvariul fara sa deranjeze pe nimeni.

Avansurile facute femelei aflate in perioada de incubatie au fost sporadice si destul de linistite. Femela a dus "sarcina " la bun sfarsit fara probleme .



Au rezultat 28 pui , vigurosi , destul de maricei la nastere - au un ritm de crestere "ametitor". La 1 luna de viata masoara 1cm . Sunt colorati - galbeni cu aripioarele orange.

image

image

image


In rest, se comporta ca orice alt reprezentant al grupului Mbuna : "paste" regulat copertura algala de pe pietre .

Asadar, acestea fiind spuse, daca am gasit "solutia magica" pentru anihilarea "agresivitatii" Tropheopsilor inseamna ca am facut o "inconstient" si din greseala insa ma bucur de faptul ca , contrar previziunilor nefaste, prezenta acestei specii "criminale" alaturi de celellate cu care este total"incompatibila"(potrivit "unora"), nu a influentat negativ echilibrul si pacea din "zona" si nici nu am motive sa cred ca pe viitor situatia ar avea sanse sa se modifice

Ingredientele acestei "solutii magice" ar putea fi (pe langa faptul ca am avut noroc de niste exemplare foarte linistite ) :

- acvariul "generos" setat in principal(culmea)pentru speciile sabbiofile (gen Blue followers) , suprapopulat (cf "unora")

- grupul "prietenilor de joaca" presarat si cu indivizi de talie net superioara Tropheopsilor si cu temperament destul de "forte"

- momentul in care au ajuns in acvariu, adica dupa stabilirea grupului principal de haplocromine .

- lipsa ascunzisurilor (contrar sfaturilor cf carora un acvariu pt Tropheopsi si pt mbune in general, trebuie sa aiba multe grote , ascunzisuri etc )

..si poate ca ar mai fi dar acum nu mai sunt in stare sa le identific

Nu pot spune ca "experienta" mea(pozitiva) cu acesti Tropheopsi se poate repeta si in cazul vostru (chiar daca sa spunem ar avea parte de "conditii" similare).

Este un peste temperamental (fara doar si poate) insa nu din cale afara de agresiv sau criminal!!! ..iar in anumite conditii, pe un "teren propice" , cresterea acestei specii poate pune probleme si se poate lasa chiar si cu rezultate neplacute (totul depinde numai de noi)

This message was edited 2 times. Last update was at 14/05/2013 22:48:47


"Acvariul nu este nimic mai mult decât un colt de natura plin de viata. Este o lume în continua miscare, care ne ofera posibilitatea de a cunoaste, observa si studia secretele unei lumi ascunse si fascinante.
Cei care iubesc natura, iubesc mai intai viata, apoi pe sine."

http://www.youtube.com/watch?v=D7MSHYMdHZs&list=UUxfp5BJGnBbRR1ZvAA-_S6Q&index=9&feature=plcp

http://s147.photobucket.com/albums/r283/crys1976_photos/
[Email] [Yahoo!]
pomi
Senior member
[Avatar]

Joined: 23/01/2009 22:01:46
Messages: 1089
Location: Bucuresti-Pajura
IP:
Offline

Foarte frumos si util acest scurt documentar, despre aceasta specie, mai ales ca e bazat pe experienta proprie. Sper ca vor urma si altele, nu ?!

La multi ani Cristi si hai cu puii la Bucuresti

Biotop Malawi || Biotop Amazon
malawi_crys
Senior member
[Avatar]

Joined: 07/04/2009 15:20:44
Messages: 598
Location: "Cichlidenland"
IP:
Offline

pomi wrote:Foarte frumos si util acest scurt documentar, despre aceasta specie, mai ales ca e bazat pe experienta proprie.

La multi ani Cristi si hai cu puii la Bucuresti


Multumesc maestre Pomi!
Fac si eu ce pot Ma bucur ca il gasesti util .Asta era si ideea

Sper ca vor urma si altele, nu ?!


Asa imi doresc insa trebuie sa profit acum de elanul si entuziasmul la "scrisuri" care ma caracterizeaza la inceput de an Dupa , e mai greu..

Puii "criminali" sunt in crestere pentru moment..Exportul se va realiza in "primavera"(pe bani grei ) Promise! Facem si rezervari !

"Acvariul nu este nimic mai mult decât un colt de natura plin de viata. Este o lume în continua miscare, care ne ofera posibilitatea de a cunoaste, observa si studia secretele unei lumi ascunse si fascinante.
Cei care iubesc natura, iubesc mai intai viata, apoi pe sine."

http://www.youtube.com/watch?v=D7MSHYMdHZs&list=UUxfp5BJGnBbRR1ZvAA-_S6Q&index=9&feature=plcp

http://s147.photobucket.com/albums/r283/crys1976_photos/
[Email] [Yahoo!]
vereb
Senior member
[Avatar]

Joined: 29/09/2010 11:22:37
Messages: 1228
Location: Iasi/Stuttgart
IP:
Offline

tot neavind somn la aceasta ora, ce mi-am zis, ia sa mai dau un search despre cicilre africane si hopa , de ce am dat , un topic super interesant redactat de colegul nostru malawi_crys.
Cristian, iti multumesc ptr aceast document (asa vad eu), tot respectul . Cand va veni timpul bazinului mare am ales cu ce specii voi popula

fostul user ozy
[WWW]
malawi_crys
Senior member
[Avatar]

Joined: 07/04/2009 15:20:44
Messages: 598
Location: "Cichlidenland"
IP:
Offline

De abia acum l ai vazut?! E destul de vechi..de pe la inceputul anului..
Poate ca ar fi fost o idee buna sa ajunga "lipicios", astfel ar fi fost mai usor de gasit.
Oricum mai bine mai tarziu decat niciodat'
Ma bucur mult ca l ai gasit interesant si ti multumesc pentru aprecieri!

Ar fi o idee interesanta sa redactam pe modelul acestuia (insa nu obligatoriu) astfel de "fise tehnice" ale speciilor cu care ne am intalnit, le am avut in acvarii , impartasind experienta noastra si celorlati. Mai mult , o astfel de initiativa ar avea rolul de a face un fel de "publicitate" anumitor specii mai aparte, mai rare sau care nu sunt cunoscute indeajuns la noi.

Ca sa ramanem "on-topic", profit de ocazie si postez cateva imagini cu puii de Tropheops Mauve ,acum in jur de 5cm, facute recent:

image

image

Aceasta pare o fetita:
image

Iar acestia baietei (dupa "calculele" mele ):
image

"Acvariul nu este nimic mai mult decât un colt de natura plin de viata. Este o lume în continua miscare, care ne ofera posibilitatea de a cunoaste, observa si studia secretele unei lumi ascunse si fascinante.
Cei care iubesc natura, iubesc mai intai viata, apoi pe sine."

http://www.youtube.com/watch?v=D7MSHYMdHZs&list=UUxfp5BJGnBbRR1ZvAA-_S6Q&index=9&feature=plcp

http://s147.photobucket.com/albums/r283/crys1976_photos/
[Email] [Yahoo!]
Arhitectul
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 29/12/2012 23:44:47
Messages: 326
Location: Otopeni
IP:
Offline

Foarte interesant !

Abia acum am citit si eu ...

Pacat ca nu e lipicios ...

Numai bine !

http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/0/40629.page
[Yahoo!]
vereb
Senior member
[Avatar]

Joined: 29/09/2010 11:22:37
Messages: 1228
Location: Iasi/Stuttgart
IP:
Offline

Cristian,
ai mare dreptate, ar trebui sa vorbim cu un administrator ori moderator sa-l faca sticky!!! Multumesc lor .
Din pacate, ieri noaptea l-am vazut si, este super fain, ar mai fi bine daca am\ar contribui mai si cei cu experienta la elaborarea unor asa zise,,FISA TEHNICA,,.

La un momendat, povesteai Cristian despre puii de Tropheusi si citeva poza ai anexat,pare mi se dar acuma au crescut super frumosi

Stiu ca, momentul de fata acvariul meu este mic, dar ma rog la Doamne Doamne , poate voi primi cadou max 3 pui , de ziua mea

fostul user ozy
[WWW]
Lucian
Administrator
[Avatar]

Joined: 20/12/2001 02:00:00
Messages: 6118
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Done


„Singurele lucruri care se intampla rapid intr-un acvariu sunt cele rele. Lucrurile bine facute se observa in timp si necesita rabdare, rabdare, rabdare...”
vereb
Senior member
[Avatar]

Joined: 29/09/2010 11:22:37
Messages: 1228
Location: Iasi/Stuttgart
IP:
Offline

Multumesc Marele Gandalf

fostul user ozy
[WWW]
malawi_crys
Senior member
[Avatar]

Joined: 07/04/2009 15:20:44
Messages: 598
Location: "Cichlidenland"
IP:
Offline

Eu trebuie sa multumesc Marelui Gandalf in primul rand!
Si va multumesc si voua , tuturor , pentru "sustinerea cauzei"


"Acvariul nu este nimic mai mult decât un colt de natura plin de viata. Este o lume în continua miscare, care ne ofera posibilitatea de a cunoaste, observa si studia secretele unei lumi ascunse si fascinante.
Cei care iubesc natura, iubesc mai intai viata, apoi pe sine."

http://www.youtube.com/watch?v=D7MSHYMdHZs&list=UUxfp5BJGnBbRR1ZvAA-_S6Q&index=9&feature=plcp

http://s147.photobucket.com/albums/r283/crys1976_photos/
[Email] [Yahoo!]
Lucian
Administrator
[Avatar]

Joined: 20/12/2001 02:00:00
Messages: 6118
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Frumos ar fi ca dupa ce se mai aduna ceva informatii (sau cand decideti voi) sa separam informatia pura intr-un articol si discutiile pe marginea lui sa fie un post separat.
Ce spuneti?


„Singurele lucruri care se intampla rapid intr-un acvariu sunt cele rele. Lucrurile bine facute se observa in timp si necesita rabdare, rabdare, rabdare...”
malawi_crys
Senior member
[Avatar]

Joined: 07/04/2009 15:20:44
Messages: 598
Location: "Cichlidenland"
IP:
Offline

Lucian wrote:Frumos ar fi ca dupa ce se mai aduna ceva informatii (sau cand decideti voi) sa separam informatia pura intr-un articol si discutiile pe marginea lui sa fie un post separat.
Ce spuneti?


Ottima idea! Sunt "Pro"!

Intentia mea, in mare, cam asta a fost de la inceput - aceste "fise" sa cuprinda informatii"pure" privind speciile in cauza(denumire, habitat, dimorfism sexual, dieta, comportament , imagini etc) iar ca o ultima sectiune sa zicem, cateva consideratii pe marginea experientei personale (in masura in care le avem sau le am avut in acvarii).
In timp, s ar forma o baza de informatii extrem de utile aflata la dispozitia tuturor.
La partea cu decantarea informatiei pure de "filosofarile"personale , cel putin eu ,stau extrem de prost O sa avem nevoie de ajutoare specializate

"Acvariul nu este nimic mai mult decât un colt de natura plin de viata. Este o lume în continua miscare, care ne ofera posibilitatea de a cunoaste, observa si studia secretele unei lumi ascunse si fascinante.
Cei care iubesc natura, iubesc mai intai viata, apoi pe sine."

http://www.youtube.com/watch?v=D7MSHYMdHZs&list=UUxfp5BJGnBbRR1ZvAA-_S6Q&index=9&feature=plcp

http://s147.photobucket.com/albums/r283/crys1976_photos/
[Email] [Yahoo!]
 
Forum Index » Cichlidae
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com