[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Sun Moon - 10L  XML
Forum Index » Nevertebrate de apa dulce
Author Message
viulian
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 03/10/2007 22:03:37
Messages: 3646
Location: Buc./Brx.
IP:
Offline

Cand m-am apucat sa cresc Fire Shrimp - a durat o vreme pana am putut sa-i reproduc. Acest acvariu este aplicarea lectiilor invatate cu "Setup nou - fempto aquarium". Am hotarat in inlocuiesc cu acest Dennerle de 10L din cateva motive:

a) am avut o vacanta in care am lasat mancare de weekend, dar in loc sa se topeasca progresiv pur si simplu s-a topit toata si cum nici n-a avut cine sa o manace in asa cantitate topita, mi-a acoperit HC-ul (o lasasem pe buturuga sus) si s-a pravalit la vale in fata. Cand m-am intors jumatate din HC era mort si acvariul arata foarte rau.
b) din cauza ca cei 3 Dario Dario nu pareau sa aiba de gand sa se reproduca. Am citit putinele articole despre reproducerea lor si se pare ca au nevoie de un spatiu mai mare ca sa isi stabileasca teritorii si masculu' sa-si duca femela acolo. Cum nici nu dadeau bine din coada odata se se intalneau la cotitura .... e clar ca era prea mic.
c) crevetii mureau unul cate unul cu toate ca am facut tot ce se poate ca am conditii pentru ei. Redus fertilizanti, redus CO2, 0 CO2 - schimburi mai dese samd ... No2/3 pe 0. Etc. Tot ce ramasese necontrolat era apa dedurizata. Cred ca instalatia cladirii scoate reduce folosind niste substante aparte care dau peste cap crevetii (de exemplu am gasit si aici o opinie asemanatoare - dar iar, sunt putini care raporteaza problema asta si confirma ca schimbarea apei a remediat lucrurile).

Asa ca azi am purces la a face o rocada + o schimbare radicala a acvariului:
a) mutat Dario Dario in acvariul de 16L.
b) transformat acesta in puiernita pentru creveti, dar ...

image image

Caracteristici:

a) Apa de osmoza remineralizata la kH 5, gH 7, pH 7.5
b) frunze Catappa
c) niste tuburi si ascunzatori pe care o sa prind moss cand il voi cumpara (zilele astea, cat de curand).
d) fara CO2, si fertilizanti foarte foarte rar.

Daca apa imi permitea reproducerea crevetilor, nu refaceam acvariul, vreau sa reusesc sa-i reproduc si mi-a casunat.

O lectie invatata, regula de 1W/L nu se aplica la acvarii mici. Trebuie minim 3W/L la acvarii mici .. si poate si asta e prea putin. Ducand la extrem, degeaba lipesti o planta intr-un degetar de un bec de 1W, nu straluceste nimic care sa o 'incarce' de energie. 1W / oricata apa este prea putin.

Speram totusi ca 10W vor fi suficienti la 5L display. De altfel, nu a fost nicio diferenta intre acesta si celalalt de 16L in ceea ce priveste fertilizarea si apa.
In cel de 16L insa Pogostemonul creste frumos si des, aici ramane mic si pipernicit chiar daca am triplat fertilizantii si umblat mult la CO2 si adaugat pe langa A1/V30/S7 si EasyCarbo / Profito samd. Am pus tot, si nu cresteau.
Pun totul pe seama luminii care a fost doar de 9W (/5L de apa in display). Pogostemonul vrea stralucire mai mare chiar daca era la 10cm sub luciul apei si cam la 20 de lumina (acvariul de 16 e identic la adancime, doar ca avea 2 lampi puse).

Daca imi reuseste in cateva luni sa reproduc creveti, o sa il refac tot cu Dennerle insa cu lumiCREE ... imi place mult Pogo chiar daca e dureros sa prinzi un peste care se piteste pe acolo.

This message was edited 1 time. Last update was at 28/06/2013 23:53:38


Acv. 30L, Acv. 10L, Acv. 16L, Reef 30L, Acv. 0.09L; In trecut: Acv. 25L, Acv. 8L
Pt. imbunatatit navigarea pe forum (My Stats, Big Images resize, Timezone fix)
[WWW]
mariusgiurgiu
Junior member
[Avatar]

Joined: 05/07/2011 18:57:39
Messages: 68
Location: Giurgiu
IP:
Offline

Foarte frumosi crevetii !.Sper sa-i inmultesti cat mai curand,mai ales acum ca stau doar ei in acvariul cel mic .
viulian
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 03/10/2007 22:03:37
Messages: 3646
Location: Buc./Brx.
IP:
Offline

Baieti, nu-mi vine sa cred dar ............ AM OUA!!!!!!

DECI.

Mamica:

image image
image

Acvariul:

image image

Pentru puiuti si generatiile care vin am luat deja un acvariu de 10L de la Dennerle, pe care o sa-l decorez cum ma pricep mai bine. Acum detin secretul si il si explic mai jos (acum serios vorbind).

Dupa cum poate stiti, am tot avut creveti RCS si care dupa luni de zile, nu doar ca nu se reproduceau - ci si mureau in ritm de cate unul la cateva zile. Ajungeau la faza in care le aparea crapatura aceea dupa ceafa (care anunta ca naparlirea e iminenta) dar inainte sa naparleasca, ii gaseam morti.
A fost o enigma care m-a urmarit de vreo 6 luni, dar am elucidat-o. Ideea mi-a venit de la un film Mayday - Air Crash investigations (hehehe, nu-i asa ?) unde anchetatorii au descoperit misterul prabusirii unui avion pe Londra abia dupa ce au cautat intr-o zona imposibila, si anume gheata din conducte (dar afara nu era frig) era vorba de gheata adunata in timpul zborului. Momentul cheie pentru ei, si pentru mine cand am aflat, a fost citatul din A. C. Doyle, "If you eliminate the impossible, whatever remains, no matter how improbable, must be the truth".

Problema era ca ... si in acvariul refacut ... au continuat sa moara. Am pierdut deja 4 sau 5.

Acvariul refacut e cu apa de osmoza remineralizata la kH 4, Gh 8, ph 7.6, nu are CO2, nu are fertilizanti, are schimbari saptamanale de 50% asa de nerv si ca sa fiu sigur, si niste rasini Dennerle contra No3 doar ca sa fiu sigur ca nimic nu misca. Si ei continuau sa moara!
Asta la fel ca inainte unde aveam CO2 si fertilizam la greu si foloseam apa de la robinet.

Asa ca am aplicat citatul lui Sherlock Holmes, am zis:
a) apa de la robinet e imposibil sa fi fost cauza, acum e apa super ok pentru ei si tot degeaba. Masurat cu teste si tester portabil pH.
b) fertilizantii / CO2 nu au cum, aici sunt lipsa si tot mor.
c) m-am gandit ca de vina o fi fost geamul acrilic (caci mureau inainte) doar ca au murit la fel si intr-un alt acvariu (cel de 16L) de sticla.
d) substratul schimbat si el, nu el e cauza.

Ce mai ramasese la fel intre acvarii, lasand sticla la o parte, erau ... termometrele ... Facute de acelasi producator, acelasi model niste nano-uri de 50W. Daca elimina ceva cupru ?? Foarte improbabil, dar ca sa fiu sigur si citind ca RCS prefera temperatura mai mica, ca am scos complet termometrul. Tot am mai gasit vreo 1-2 picati dupa ce am facut asta.

Am eliminat astfel toate cauzele care le-ar fi produs moartea, asa ca am stabilit 'imposibilul' din citatul de mai sus.

Si in momentul asta m-a lovit... oamenii spunand ca daca mor inainte de naparlire, e o problema cu chimia apei ca poate e prea mult ceva (imposibil) sau prea putin (hmmm?) ce a ramas la fel, e hrana. Continuam sa hranesc cu CrustaGran si ceva pentru carapace dar pe net oamenii spun ca-si mai rasfata crevetii cu dovleac sau alte chestii verzi, fierte. Eu asta nu faceam.

Asa ca de vreo 2 zile ii hranesc si cu Dennerle Crusta Spinach Stixx .... si minune! Acvariul e plin de exoscheletoane si azi ... am gasit prima femela (o urmaresc de mult) cu oua!!!
Victorie

Concluzia - hrana este de vina - ce le dadeam nu asigura suficientul vreunei substante de care au nevoie cand fac molting. Pe langa toti cei care afirma ca sunt foarte usor de crescut, sunt si multi se vaita le mor crevetii in parametri perfecti. Cred ca primii care nu mai scapa de pui au noroc sa aibe hrana de pesti care asigura tot ce trebuie crevetilor. Am folosit si pastile pentru Cory, Crusta Gran, Tetra Color samd, Dennerle Mineral, tz. N-a fost suficient. Se pare ca dupa ce au avut parte de aceste Spinach Stixx s-a declansat procesul.

Acum m-am linistit. A fost o chestie grea care lovea asa in increderea de acvarist ... adica puii mei, ce se intampla aici ?

Dar acum e ok si sper sa fie si din ce in ce mai bine. Am postat ca poate ajuta pe cineva carora le mor crevetii din motive necunoscute .. un alt loc este sa se uite si la hrana - pare improbabil, dar la mine asta a fost.

Acv. 30L, Acv. 10L, Acv. 16L, Reef 30L, Acv. 0.09L; In trecut: Acv. 25L, Acv. 8L
Pt. imbunatatit navigarea pe forum (My Stats, Big Images resize, Timezone fix)
[WWW]
koala
Batran si obosit
[Avatar]

Joined: 05/03/2002 02:00:00
Messages: 23583
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Crevetii de apa sarata au nevoie de iod, in perioada in care naparlesc... ia vezi, nu cumva are legatura?

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
viulian
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 03/10/2007 22:03:37
Messages: 3646
Location: Buc./Brx.
IP:
Offline

@koala, citit mult despre iod intr-adevar si la cei de apa dulce - multe discutii despre iod ca nu e dovedit a fi necesar - multi zic ca nu folosesc si ca nu au nici o problema replica fiind - pai da, apa ta are iod. Multi pun din reflex ca oricum nu strica. Spanacul (ultima schimbare la acvariu) se pare ca nu e recomanat celor cu probleme de tiroida, are un efect in scaderea iodului aparent.
Mancarurile celelalte nu stiu daca au sau nu iod, nu scrie pe ele sigur (m-am uitat) - ceva de genul "vitamine, alge, spirulina, usturoi ...." dar nu stiu daca astea in sine au sau nu iod in ele. Iod separat nu e scris.

Asa ca habar n-am sincer ... Poate ma bucur prematur - mai astept vreo 2 saptamani sa ma conving.

Acv. 30L, Acv. 10L, Acv. 16L, Reef 30L, Acv. 0.09L; In trecut: Acv. 25L, Acv. 8L
Pt. imbunatatit navigarea pe forum (My Stats, Big Images resize, Timezone fix)
[WWW]
stefanp
Moderator

Joined: 06/09/2011 17:31:23
Messages: 9473
Location: Falticeni/Iasi
IP:
Offline

Ma bucur pentru tine
Si femela e un exemplar foarte reusit

Zambesc chiar de traiesc in conditii austere, caci bucuria mea se trage din alte sfere ! Jurnal acvariu (proiect finalizat) | Unu' micu' pentru creveti (proiect finalizat) | Borcanu' lu' Grigore (proiect finalizat)
Incercare de aquascaping (proiect finalizat) | La munte - nano (finalizat) | Highway to hell (finalizat) | The great Danish | Dennerle tank

Romanian Aquascaping Contest 2016

Blog despre acvaristica

Despre Dennerle
[WWW]
viulian
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 03/10/2007 22:03:37
Messages: 3646
Location: Buc./Brx.
IP:
Offline

Am puiiiiiii

Se pare ca a durat vreo 2 saptamani pana au aparut de cand am sesizat ca femelele au oua. Ma bucur caci e prima data cand reusesc sa-i impuiez (chiar daca altii fac de mult asta ).

Cateva poze:

image image

Cu toate ca folosesc apa de osmoza si nu hranesc atat de mult (zic eu) totusi moss-ul acesta are mici alge maronii. Cred ca acum lumina e prea multa totusi , dar am adaugat un piiic de fertilizant (Dennerle A1, 0.02 ml - care ar fi doza zilnica recomandata volumului de apa, doar ca mi-am propus sa adaug doar odata pe saptamana). Se acum apar frunzulite noi si se inverzeste moss-ul. Sper ca asta sa fie singura schimbare necesara.

Am acoperit si sorb-ul filtrului cu o bucata de perlon decupat. Incredibil cata mizerie se aduna in acvariul asta asa mic.

image image

Acv. 30L, Acv. 10L, Acv. 16L, Reef 30L, Acv. 0.09L; In trecut: Acv. 25L, Acv. 8L
Pt. imbunatatit navigarea pe forum (My Stats, Big Images resize, Timezone fix)
[WWW]
stefanp
Moderator

Joined: 06/09/2011 17:31:23
Messages: 9473
Location: Falticeni/Iasi
IP:
Offline


A venit soarele si pe strada ta

Zambesc chiar de traiesc in conditii austere, caci bucuria mea se trage din alte sfere ! Jurnal acvariu (proiect finalizat) | Unu' micu' pentru creveti (proiect finalizat) | Borcanu' lu' Grigore (proiect finalizat)
Incercare de aquascaping (proiect finalizat) | La munte - nano (finalizat) | Highway to hell (finalizat) | The great Danish | Dennerle tank

Romanian Aquascaping Contest 2016

Blog despre acvaristica

Despre Dennerle
[WWW]
viulian
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 03/10/2007 22:03:37
Messages: 3646
Location: Buc./Brx.
IP:
Offline

Stii cat de frustrant e sa vezi ca altii pot si tu chiar daca te stradui, o dai continuu in bara ?

De curiozitate Stefan, tu cu ce hranesti crevetii ? faci ceva special pentru ei ? Macar sa stiu sa caut - sa am o alternativa ... deocamdata merg pe ceea ce am descoperit prin incercare si eroare da' poate un pic de varietate n-ar strica.

Acv. 30L, Acv. 10L, Acv. 16L, Reef 30L, Acv. 0.09L; In trecut: Acv. 25L, Acv. 8L
Pt. imbunatatit navigarea pe forum (My Stats, Big Images resize, Timezone fix)
[WWW]
stefanp
Moderator

Joined: 06/09/2011 17:31:23
Messages: 9473
Location: Falticeni/Iasi
IP:
Offline

Te cred ca-i frustrant, dar important e ca "s-a rupt blestemul"

Nu fac nimic special pentru creveti.
Stau in apa de la robinet, kh 11, temperatura pe la 24 de grade. Le dau de mancare jbl novoprawn 6 zile pe saptamana si o zi pauza ca sa-i mai las sa curete prin acvariu.
Aaaa si le adaug in apa dupa schimb, vitamine lichide. Acum nu stiu daca ajuta in mod special, dar asa pun in toate 3 acvariile.

Zambesc chiar de traiesc in conditii austere, caci bucuria mea se trage din alte sfere ! Jurnal acvariu (proiect finalizat) | Unu' micu' pentru creveti (proiect finalizat) | Borcanu' lu' Grigore (proiect finalizat)
Incercare de aquascaping (proiect finalizat) | La munte - nano (finalizat) | Highway to hell (finalizat) | The great Danish | Dennerle tank

Romanian Aquascaping Contest 2016

Blog despre acvaristica

Despre Dennerle
[WWW]
viulian
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 03/10/2007 22:03:37
Messages: 3646
Location: Buc./Brx.
IP:
Offline

N-am mai postat de mult aici, asa ca o fac acum. In sfarsit am runda doi de oua dupa o perioada de o luna in care nu s-a intamplat mai nimic si in plus am mai pierdut vreo 2 creveti.

Bon..

image image
image

Povestea este asa:

Doar cu apa de osmoza remineralizata, nu prea misca nimic. E drept ca n-au mai murit pe capete ...
Insa toti melcutii Physa Marmorata au inceput aibe carapacea alba si sa ii gasesc morti dar nedezvoltati. Ma asteptam ca sa vad oua peste tot de la melcuti, sa se faca mari de 5mm, dar nimic.
Ceva lipseste in mod sigur din aceasta combinatie de RO+Remineralizare. Ori asta, ori NitratStop-ul de la Dennerle.

De cateva zile am hotarat sa renunt la apa remineralizata la kH 4 / gH 9 - si folosesc apa plata de la magazin. pH 7.2 in rest nu m-a interesat nimic.
Pentru 2-3L cat am nevoie saptamanal am zis sa incerc (pastrez NitratStop-ul)...

Ei bine si surpriza la shrimpoaica azi la 2-3 zile dupa ce am trecut pe apa plata.

Oricum, cred ca acest acvariu e pe ultima suta de metri. Am curatat pompa zilele trecute si am gasit-o pline cu carapace albe de melcuti DAR si cu niste dungi ciudate albe (deformate din interior spre exterior, lungi). Mi-e teama sa nu ia foc - sigur nu le avea data trecuta cand am curatat-o. De asemenea acrilicul acesta e de proasta calitate si crapaturile acelea de stress sunt si mai mari.
Am cumparat deja un Dennerle de 10L + Dennerle External Skimmer Filter + am niste substrat fin Aquatic Nature.

Cred ca o mare pacatosenie la acvariile "shrimp only" sunt viermisorii de substrat. Pentru ca toate mancarurile pentru creveti cad la fund, si chit ca mananca la ele cateva ore, inevitabil se strecoara ramasite in substrat si viermii sunt din PLIN. Aspir la greu substratul si trag o gramada de viermi, dar apar la loc in cateva zile. La acvariul nou grosimea substratului o sa fie doar de vreo 2-3mm.

Acv. 30L, Acv. 10L, Acv. 16L, Reef 30L, Acv. 0.09L; In trecut: Acv. 25L, Acv. 8L
Pt. imbunatatit navigarea pe forum (My Stats, Big Images resize, Timezone fix)
[WWW]
Daniela76
Member
[Avatar]

Joined: 14/01/2012 22:21:35
Messages: 209
Location: Bruxelles
IP:
Offline

viulian Sa stii ca aceiasi problema o am si eu cu melcii, imi mor pe capete. Le-am facut ciclare ca la pesti, nimic. Abia un exemplar din 5 supravietuieste. Plantele merg bine, pestii n-au nimic, treaba cu melcii nu merge. Maidanezi am avut dar i-au rezolvat 2 melci ucigasi. Astia sunt mai longevivi, rezista vreo 2-3 saptamani.
Dar stai asa ca mi-am adus aminte, vanzatorul de langa mine, e si el pasionat de acvaristica dar nu a ajuns pana la remineralizare. Mi-a spus acelasi lucru, nu-i traiesc melcii. In magazin la el la fel. Sa fie ceva in apa care sa scape osmozorului sau sa lipseasca ceva?

This message was edited 1 time. Last update was at 07/08/2012 00:02:01

viulian
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 03/10/2007 22:03:37
Messages: 3646
Location: Buc./Brx.
IP:
Offline

Aaaaaaaa

Habar n-aveam ca si la altii e problema asta, dar e clar ca melcuti din astia am avut in toate 3 acvariile (am si in acvariul bec! sunt plini de alge, hehehe) si traiesc si par a fi IMBATABILI (cred ca maidanezi numesti tu Physa Marmorata ?) si o duc foarte bine, mai putin in asta cu RO + Dennerle.
Surprinzator nu vad nici o problema la Neritine. La fel de curioase si alearga peste tot (pe de alta parte nu vad nici oua de la ele). Carapacea e ok din cate am studiat.

Sunt convins ca lipseste ceva Dennerle Remineral+. Cred ca totusi nu e facut pentru plante pentru ca moss-ul (ma asteptam sa nu se umple de alge) e negru tot sus la lumina, abia acum am inceput sa pun niste fertilizanti.

Cred ca de vina e apa noastra super dura.
In cladire aici e o instalatie de dedurizare la parter care cred ca inlocuieste gH-ul urias cu o alta combinatie pe baza de Na. Nu se aduna nimic pe fundul fierbatorului de apa / pe grila de la capatul de dus, nu raman pete pe vase - deci din punctul asta de vedere functioneaza perfect.
Insa apa asta dedurizata se pare ca interactioneaza nasol cu crevetii (care imi tot mureau).
Apoi, cand am trecut pe RO + Remineral, crevetii OK - nu au mai murit .... dar nici nu au explodat in numar. Intre timp adaugam si Crusta-Fit de la dennerle (un soi de melanj care cica e necesar crevetilor, dar, in continuare, nimic, nu mureau dar nici nu se reproduceau asa cum discuta multi alti oameni). Am hranit cu de TOATE - am adaugat Nitrat Stop cat pentru un acvariu de 300L si nitratii nu au trecut niciodata mai sus de 10 chit ca hraneam la greu. Plus schimburi de 50% saptamanal JUST IN CASE. Nimic nimic, tot am feelingul ca lipseste ceva.
Urmeaza acum sa vad cum e cu apa plata - macar o luna - ca sa-mi fac o impresie.

Incep sa cred ca Remineral+ e doar pentru pesti (contine tot ce trebuie ca sa tii Discusi sau alti pesti cu necesitati aparte ale apei). Plantele cred ca rezista din cauza fertilizantilor (moss-ul meu aproape s-a acoperit de o alga neagra / maro sau pur si simplu moare, insa de vreo saptamana am gasit un mic fertilizant complet pentru acvarii cu creveti - Dennerle Tagesunder - pun cate o picatura la 2 zile - am inceput sa zaresc si eu ceva verde pe acolo).

Prin urmare - cred ca e la limita cu RO dar nu imi pare o solutie pe termen lung...
Nu voi schimba deocamdata in cel de 10L pana nu testez teritoriul si cu apa plata sa vad macar de care apa sa folosesc.

This message was edited 1 time. Last update was at 07/08/2012 01:24:27


Acv. 30L, Acv. 10L, Acv. 16L, Reef 30L, Acv. 0.09L; In trecut: Acv. 25L, Acv. 8L
Pt. imbunatatit navigarea pe forum (My Stats, Big Images resize, Timezone fix)
[WWW]
Daniela76
Member
[Avatar]

Joined: 14/01/2012 22:21:35
Messages: 209
Location: Bruxelles
IP:
Offline

Da! La Physa Marmorata ma refeream, care se inmultisera la un moment dat alarmant. 2 ucigasi au rezolvat problema rapid, ma intreb ce or sa mai manance. Neritinele nu traiesc la mine orice as face. Cred ca am avut vreo 6 pana acum si m-am lasat pagubasa. Au trait Pomaceea blue pe care i-am scos pentru ca imi mancau plantele. Am avut un exemplar care a ajuns cam de 6 cm diametru, dar, atentie, l-am avut in acvariul mic unde combinam apa de osmoza cu cea de robinet. L-am bagat in acvariul mare si dupa vreo 2 zile am avut impresia ca a intrat intr-un fel de soc, era afara din cochilie, chircit si nu misca, parca era paralizat. L-am bagat repede in acvariul mic si si-a revenit.
In acvariul mare am mai luat 2 Mélanoïde, unul a murit unul traieste. Sunt melci frumosi si vreo 10 euro bucata. Dar nu mai dau banii pe melci, m-am lecuit. Sunt curoasa cum o sa mearga la tine cu apa plata.
kirucd
DIY Master
[Avatar]
Joined: 07/05/2011 19:27:18
Messages: 8209
Location: Bucuresti
IP:
Offline

In acvariul cu discusi unde folosesc apa RO am si creveti care se inmultesc. Dar nu folosesc numai remineralizare
gen Remineral+, folosesc si minerale pentru discusi. Deci e posibil ca din Remineral+ sa lipseasca anumite lucruri.

O zi buna,
Dragos

Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page
viulian
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 03/10/2007 22:03:37
Messages: 3646
Location: Buc./Brx.
IP:
Offline

Mi-am gasit timp sa fac schimbarea - nu mai deschid alt topic - ramane tot asta - doar ca s-a schimbat un pic acvariul

a) Dennerle Cube 10L
b) Dennerle External Skimfilter (2L) - cu output-ul redus la jumatate
c) aceeasi lampa Dennerle de 9W
d) substrat Aquatic Nature Shrimp Substrate (am luat o punga de 1.5kg dar cred ca au intrat doar vreo 300g).
e) vreo 10 shrimp (RCS + Sakura)
f) Java moss + o buturuga de plastic pe post de decor.

Am revenit la RO remineralizata, deoarece dupa trecerea la apa plata de la magazin, Sakura mureau 1 la 2 zile. Cred ca Sakura astia nu sunt de fapt la fel de robusti precum RCS. Singurul lucru intalnit pe net despre Sakura este ca ar fi RCS alesi 'de mana' - doar ca mie mi-e clar ca nu e doar atat.
RCS au si parti transparente (spre deosebire de Sakura care sunt rosu complet), RCS au un soi de Rosu intens (gen culoarea vinului), Sakura au un Rosu mai galbui un pic, mai spre portocaliu - RCS par a se reproduce, Sakura nu, iar Sakura imi sunt imposibil de tinut in apa de la robinet / apa plata, supravietuiesc doar in apa RO remineralizata.

kH 3, Ph 7

Cateva poze:

image image
image image
image image
image image

O sa incerc sa tin kH-ul si mai jos (gen 2-3) sa vad daca are vreo diferenta.

Pe Superfish-ul de 8L mi-a casunat din cateva motive:
a) acrilicul prost
b) pompa de apa din ce in ce mai zgomotoasa (dupa cam un an de curatat, avea niste urme albe pe ea - zic eu de la faptul ca s-a incins rau inauntru poate)
c) fantele prin care apa curgea din compartimentul mare in cel din spate - cu burete - greu de protejat - am gasit cativa pui de creveti pe la burete. Grrrr ...
d) mi se pare ca daca apa nu e adunata de deasupra fundului acvariului (ci tot de sus) toata mizeria ramane pe substrat care trebuie aspirat foarte foarte des.

Sper ca in configuratia standard in care e acum sa fie mai putin de munca ..

LE:

Daca despre Sakura se considera ca sunt doar RCS - dar cel putin la mine in acvariu nu se descurca deloc la fel de bine - m-am gandit sa fac legatura cu bee shrimp de care am avut si a mai ramas doar unul, patind la fel ca si Sakura. Insa despre bee shrimp se stiu mai multe aparent, oamenii ii tin la kh 1-2, si gh nu mai mult de 6 (ceea ce este MULT sub apa plata / apa de la robinet). Si cred ca de fapt Sakura au cerinte asemanatoare cu bee shrimp - si nu ca RCS - probabil de aceea au supravietuit in kh 4 (ro + remineralizare) fiind undeva la limita lor superioara. La urmatorul schimb o sa reduc la kH 2 (de fapt pe instructiunile de la substrat spune ca reduce kH-ul, fiind specific crevetilor). Monitorizez dar macar mai am o pista de studiat pentru reproducerea animalutelor astora ..

This message was edited 2 times. Last update was at 13/08/2012 00:18:18


Acv. 30L, Acv. 10L, Acv. 16L, Reef 30L, Acv. 0.09L; In trecut: Acv. 25L, Acv. 8L
Pt. imbunatatit navigarea pe forum (My Stats, Big Images resize, Timezone fix)
[WWW]
viulian
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 03/10/2007 22:03:37
Messages: 3646
Location: Buc./Brx.
IP:
Offline

Vreau sa confirm presupunerea facuta, Sakura rezista doar la kH = 2 (sau pe acolo). Nu doar ca rezista, dar se mai si reproduc! Yeeeey!
In sfarsit, am reusit sa-i tin - cat m-a enervat problema asta. Iata vreo 2 generatii:

image image

Din pacate la acest acvariu nu o sa mai am ce comenta, cat timp nu schimb nimic. Deocamdata totul e in parametri, filtrul Dennerle extern parca s-a colmatat un pic si debitul nu mai e asa intens.
De asemenea, mancarea pentru creveti vrand nevrand duce la explozia numarului de viermi de substrat (par albi in acvariu, dar am incercat sa le fac o poza macro dupa ce i-am aspirat, si sunt un roz deschis de fapt).

Acv. 30L, Acv. 10L, Acv. 16L, Reef 30L, Acv. 0.09L; In trecut: Acv. 25L, Acv. 8L
Pt. imbunatatit navigarea pe forum (My Stats, Big Images resize, Timezone fix)
[WWW]
daniel12
Senior member
[Avatar]

Joined: 20/12/2011 15:58:38
Messages: 855
Location: Bucuresti/Dr.Taberei
IP:
Offline

Salut Iuliane,

Tocmai ce experimentez si eu cu nevetebratele mai in detaliu un pic. Am avut de mai multe ori RCS dar nu m-am concentrat asupra lor sa le ofer conditii prielnice.

Iti scriu legat de proiectul nou, voi deschide si un jurnal despre el.

In ultima actualizare nu zici nimic de fenomenul cu melcii, probabil ca in acvariul nou nu ai de unde maidanezi. La mine s-a intamplat acelasi fenomen, cat am ciclat acvariul am fost napadit de melci, acum au disparut. Nici noaptea nu mai ies pe geam sa pasca la GSA.

Dupa ciclare schimburile saptamanale de amestec RO cu apa de la robinet le-a redus numarul. Mai am un cub de 10L Dennerle in care am observat acelasi lucru. Dupa ce am inceput sa bag amestec de RO cu apa de robinet, melcii au murit, am cochilii ca dovada.

Melcii nu sunt problema dar cum ai remarcat si tu, RCS nu se inmulteste. Din cele 2-3 femele de RCS ale mele una era gestanta dar nu a tinut ouale, le-a abandonat. Banuiesc ca nu amestecul e de vina. Sau?

E drept, inca nu am masurat kH-ul, gH-ul si nitratii in acest acvariu.
viulian
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 03/10/2007 22:03:37
Messages: 3646
Location: Buc./Brx.
IP:
Offline

Salut Daniel,

Ai remarcat bine ca nu zic nimic de melci de fapt nici nu mi-a trecut prin cap, ei nemaifiind pe acolo. Poate rar daca mai vad cate vreun pui, dar adulti nu. Probabil mai sunt ceva oua pe acolo (acvariul e nou, dar moss-ul l-am luat din celalalt). Multumesc pentru confirmarea cu apa osmosata, de curiozitate, doar amesteci RO cu apa de la robinet - sau adaugi si saruri ?

Despre RCS, as vrea sa stiu mai multe ca sa ma asigur ca inteleg problema:
a) ii ai de multa vreme ?
b) au loc de ascunzis ? Ei par niste creaturi retrase cand au loc sa se ascunda - altfel, daca sunt doar plante, cred ca e mai greu.
c) de asemenea, folosesti ceva fertilizanti pentru plante / CO2 ?

Am sesizat ca au nevoie de mancare diferita ca sa se reproduca si incerc sa le dau ceva specific lor (Complete, Crusta-Fit, Spinach Bar, etc). De cateva ori am avut sentimentul ca abia dupa ce le-am dat diferit in fiecare zi, abia dupa am vazut si femele cu oua.
Multi folosesc de asemenea si fruze de Catappa - inca nu mi-e clar ce-si iau iei de acolo, dar ii vad mereu pe frunza respectiva; cu toate ca mi-e greu s-o pozitionez in acv de 10L caci e prea mare si o ia curentul. Mai multe detalii aici: http://www.plantedtank.net/forums/showthread.php?t=131721
Adaug deasemenea si Iodide pentru acv. marin (am un shrimp acolo si cei marini au clar nevoie) asa ca adaug proportional ceva la asta mic. Si aici e cu dus intors, unii spun ca nu au nevoie si ca shrimpii lor sunt perfecti si ca e un mit nedovedit, altii spun ca pun si ca e mai bine. Asa ca am mers pe ideea ca daca nu e toxic si nu ataca nimic, macar sa pun.

Si cam asa ... dar kH-ul clar a schimbat balanta.

Bafta cu noul setup, astept sa postezi de el!

MTS nu ?

Acv. 30L, Acv. 10L, Acv. 16L, Reef 30L, Acv. 0.09L; In trecut: Acv. 25L, Acv. 8L
Pt. imbunatatit navigarea pe forum (My Stats, Big Images resize, Timezone fix)
[WWW]
daniel12
Senior member
[Avatar]

Joined: 20/12/2011 15:58:38
Messages: 855
Location: Bucuresti/Dr.Taberei
IP:
Offline

In apa pun Spureal de la Aqua Medic. Cica e un remineralizator (nu cred ca exista cuvantul asta ) care are si substante de protectie pentru clor. Ceva in genul conditioner-ului pentru apa cu clor.

Pun si Minaroll de la esha doar ca asta am inteles ca-i pentru pesti. Mai pun cand si cand 1 data la 2-3 zile Crusta-Fit ca a venit la setul cu nano-ul de 10L. Am mai pus Crusta-Fit si n-am observat diferente.

RCS ii am de ceva vreme si am mai adaugat niste Sakura Red pe langa 4 Amano si cei 5 red claw.

Plante am anubias, willow moss (fontinalis), blyxa, pogostemon helferi, au unde sa se ascunda.

Fertilizanti pun PPS-Pro, Easycarbo, si Tracemix. CO2 de la butelie 1bps non-stop.

Mancare le arunc tablete de pleco de la Hikari si artemia congelata. Cea din urma am inteles ca nu-i recomandata ca mor de la ea. N-am observat decese. Amano devoreaza artemia si Red Claw se bat si ei pe ea.

Asta cu Red Claw e cam problema ca fug cu tabletele de alge si nu stiu daca mai manaca si restul ceva.

Despre catappa am inteles ca e folosita pentru a scadea pH-ul. Elibereaza tanini in apa iar crevetii nu o manaca direct ci se hranesc cu microorganisme care mananca frunza. Am scris asta sa inteleaga si altii ca stiu ca intelegi ce zic aia acolo

MTS???
 
Forum Index » Nevertebrate de apa dulce
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com