[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Despre spyrogyra  XML
Forum Index » Alge
Author Message
stefanp
Moderator

Joined: 06/09/2011 17:31:23
Messages: 9473
Location: Falticeni/Iasi
IP:
Offline

Spirogyra este o alga filamentoasa, pluricelulara din genul algelor verzi, ordinul Zygnematales, cunoscuta sub numele popular de “matasea broastei”.

A primit acest nume datorita aranjamentului cloroplastelor in forma helicoida sau spiralata. Se gaseste in apele dulci, cuprinzand peste 400 de specii. Are un diametru de la 10 pana la 100 micrometri si ajunge la cativa centimetri in lungime. Creste ca un singur fir, fara ramuri.

image

Aceasta alga se inmulteste atat sexuat cat si asexuat. Reproducerea sexuata are loc atunci cand doua filamente de sex diferit se apropie si emit un canal prin care continutul a doua celule se uneste; se formeaza astfel o celula ou (zigot) ce cade pe fundul apei, urmand sa se dezvolte ulterior. Reproducerea asexuata se face prin diviziune transversala, metoda prin care alga creste in lungime.

In acvariile noastre apare ca un manunchi de fire lungi, neramificate, alunecoase la atingere ce se pot intinde in intreg acvariul. Este o alga ce apreciaza cam aceleasi conditii necesare plantelor (apa bogata in nutrienti, co2 si iluminare buna), ceea ce o face o alga destul de greu de eradicat.

image

Exista mai multe variante care ar explica aparitia acesteia. Spre exemplu se spune ca apare dupa un spike de amoniac precum pesti morti lasati in acvariu, schimburi insuficiente de apa si filtre murdare. O alta teorie ar fi ca apare de la o concentratie prea mare a micronutrientilor, mai ales fierul.

In aceeasi nota exista si mai multe variante de eradicare, variante ce nu dau tot timpul rezultat, variind de la un acvariu la altul. Una din variante este curatirea manuala impreuna cu o mai mare grija la mentenanta acvariului (spalarea filtrelor, schimburi mai mari de apa). O alta solutie este dezechilibrarea bazinului din punct de vedere al nutrientilor; am citit colegi acvaristi ce au taiat drastic fertilizarea timp de cateva zile, combinat cu schimburi majore de apa, pentru a destabiliza conditiile apreciate de alga. Personal nu agreez aceasta varianta, deoarece poate duce la alte probleme si la aparitia altor alge, odata cu suferinta plantelor. Am citit si varianta black-out ului.

image

O ultima varianta este folosirea apei oxigenate, varianta la care am apelat si eu cand am avut probleme cu spirogyra. In cazul meu invazia nu era majora, deoarece aveam grija sa o curat manual in fiecare zi (spirogyra este o alga ce nu este fixata de plante si prin urmare se curata foarte usor), insa dupa o perioada m-am plictisit datorita ritmului rapid de regenerare a acesteia. Astfel am decis sa folosesc tratamentul cu apa oxigenata. Dozele recomandate variaza de la 50 pana la 100 ml la 100 litri de apa. Eu am inceput cu 50 de ml, dupa care am repetat tratamentul de doua ori cu doze crescande, de aproximativ 60 respectiv 75 ml. N-am urcat mai mult pentru ca mi-a fost frica sa nu afectez plantele si pestii/crevetii. Doza se adauga seara, dupa stingerea luminilor. Am lasat-o pana a doua zi dimineata/amiaza cand am facut un schimb de apa de 50%. Dupa acest tratament alga si-a pierdut culoarea verde si a luat o culoare gri, iar in cateva zile a inceput sa se topeasca si sa dispara.

In mod normal, in cazul unei alge recomand gasirea cauzei si nu tratarea efectului si cu atat mai putin folosirea unui algicid. Insa in cazul spirogyrei nu sunt cunoscute clar cauzele aparitiei. Este o alga ce apare in bazine stabile. La mine a aparut la cateva luni dupa startarea setupului, luni in care bazinul a avut aceeasi parametri, aceeasi lumina si fertilizare, acelasi program de mentenanta. N-am avut probleme cu nicio alta alga. Pur si simplu a aparut. Nici nu introdusem plante sau pesti noi in bazin.


Nota: Articol creat pentru comunitatea acvariu.ro, reproducerea sau citarea acestuia se face cu trimitere catre link-ul acesta.

Zambesc chiar de traiesc in conditii austere, caci bucuria mea se trage din alte sfere ! Jurnal acvariu (proiect finalizat) | Unu' micu' pentru creveti (proiect finalizat) | Borcanu' lu' Grigore (proiect finalizat)
Incercare de aquascaping (proiect finalizat) | La munte - nano (finalizat) | Highway to hell (finalizat) | The great Danish | Dennerle tank

Romanian Aquascaping Contest 2016

Blog despre acvaristica

Despre Dennerle
[WWW]
 
Forum Index » Alge
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com