[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Alge – de unde? cand? de ce?  XML
Forum Index » Alge
Author Message
stefanp
Moderator

Joined: 06/09/2011 17:31:23
Messages: 9473
Location: Falticeni/Iasi
IP:
Offline

In urmatorul articol voi incerca sa va impartasesc din informatia si experienta acumulata de mine pana acum in ceea ce priveste algele.
Se vrea un articol dedicat incepatorilor, un articol ce sper sa ajute. Nu vom diseca aici fiecare alga in parte, ci vom vorbi despre cauze generale.

In titlu se afla trei intrebari:

- De unde? – In principiu algele (prin sporii acestora) sunt omniprezente. Si in apa unui acvariu proaspat startat se vor gasi spori de alge si depinde doar de acvarist daca le va oferi conditiile pentru dezvoltare sau nu. O alta sursa de alge ar fi plantele infestate introduse in acvariu; insa am vazut colegi acvaristi ce au introdus plante cu alge in bazine, dar conditiile acestora fiind impecabile, algele de pe plantele respective au batut in retragere pentru ca intr-un final sa dispara.
- Cand? – Algele pot sa ne “loveasca” in orice moment al vietii unui bazin, daca nu suntem atenti si scapam fraiele din mana. Bineinteles se pot observa perioade mai susceptibile pentru aparitia algelor, precum perioada de start sau ciclarea acvariului.
- De ce? – Aceasta este o intrebare dificila…fiecare bazin vine cu un raspuns diferit, fiecare bazin fiind diferit la randul lui. Unele alge au cauze bine stabilite, in timp ce in alte cazuri nu se poate stabili o cauza exacta.

Am intalnit unele ipoteze cum ca daca nu fertilizezi in acvariu, atunci nu se vor dezvolta alge. Acest lucru este FALS. Trebuie stiut faptul ca nutrientii nu apar doar din fertilizarea introdusa de noi artificial. Exista anumite cicluri precum ciclul azotului sau ciclul fosfatului sau altele, din care rezulta intr-un final nutrienti. Mancarea introdusa in bazin si ramasa nemancata, fecalele si urina pestilor, resturile de plante, toate se transforma rezultand intr-un final amoniac, nitriti, nitrati, fosfati si altele. Acestea , intr-un acvariu dezechilibrat pot duce la alge, chiar daca acvaristul nu fertilizeaza suplimentar, algele fiind niste organisme ce se pot dezvolta avand putine resurse la dispozitie, datorita faptului ca sunt extrem de adaptabile.

Este drept, exista acvarii in care nu se adauga nutrienti din exterior, iar algele nu apar, insa la fel de bine exista acvarii cu un adaos foarte mare de nutrienti in care de asemenea algele nu apar. De aici deriva faptul ca bazinul trebuie sa fie in ECHILIBRU. Echilibru este cuvantul cheie al unui acvariu fara alge, echilibrul trebuie sa fie scopul oricarui acvarist atunci cand isi ingrijeste bazinul.

Se vorbeste despre tringhiul de aur al acvaristicii: LUMINA – MICRONUTRIENTI – MACRONUTRIENTI (inclusiv carbonul din CO2). Trebuie sa invatam ca intre acesti trei factori trebuie sa existe un echilibru, fiecare dintre ei imbinandu-se. Nu putem lua in calcul doar lumina si sa ignoram pe celelalte, la fel cum nu putem lua in calcul doar fertilizantii sau doar bioxidul de carbon. Pe langa acesti trei piloni de baza as mai adauga si plantele, referindu-ma la speciile de plante pe care vrem sa le crestem si la numarul (masa) lor. Spre exemplu, daca vrem sa crestem diverse specii de muschi, anubias, vallisneria sau alte plante de genul, denumite si plante easy pentru ca nu necesita resurse ridicate, atunci nu va fi nevoie sa avem o iluminare puternica (in general se vorbeste de regula 1 W/litru; puteti citi un articol despre iluminarea acvariilor aici) si nici sa dozam prea multi fertilizanti, sau poate chiar nu va trebui sa ii dozam deloc; in acest caz trebuie sa luam in considerare si nivelul de populare al bazinului…dupa cum spuneam mai sus, toate resturile ramase se vor transforma in nutrienti; in cazul acvariului cu plante easy acei nutrienti este posibil sa multumeasca necesarul acestora. Pe de alta parte insa, un acvariu plantat in proportie de inspre 100%, cu plante cu cerinte ridicate va necesita o iluminare adecvata, mai puternica si un adaos de nutrienti fiindca productia proprie a bazinului nu satisface nevoile.
De asemenea trebuie mentionat faptul ca iluminarea este un factor foarte important, in functie de care ajustam si ceilalti doi factori. Odata cu o lumina puternica plantele vor fi fortate sa faca fotosinteza. Pentru a face fotosinteza au nevoie de nutrienti pentru a-si forma zaharurile si substantele necesare cresterii. Prin urmare odata cu lumina puternica si cantitatea de fertilizanti si co2 va trebui sa fie mai mare, pentru a sustine planta ce primeste semnalul de crestere. La fel functioneaza si in directia inversa: daca iluminarea bazinului este mai redusa, cantitatea de fertilizanti trebuie scazuta, pentru ca planta face mai putina fotosinteza si prin urmare nu va consuma nutrientii introdusi de noi in bazin.

Exista cateva cauze cunoscute si general acceptate a fi cauzatoare sau favorizante in aparitia algelor.

1. Acvariu neciclat

Perioada de startare a unui acvariu este una foarte sensibila, din doua motive. Unul este acela ca bazinul inca nu si-a pornit toate procesele biologice si chimice necesare functionarii corecte; astfel apar valorile crescute ale amoniacului, nitritilor si nitratilor; de asemenea plantele nu sunt adaptate la noile conditii si nu “lucreaza” la capacitate maxima si nici masa de plante nu este la fel de mare. Al doilea motiv din care aceasta perioada este sensibila, este acvaristul insusi; mai ales acvaristul incepator nu are rabdarea necesara pentru ca ciclul azotului sa se completeze, adauga pesti si de multi ori adauga prea multi pesti, crescand astfel cantitatea de nutrienti din apa; de asemenea se intampla sa foloseasca prea multa lumina pentru plantele neadaptate inca.

Eu unul am pornit intotdeauna bazinul cu aproximativ jumatate din capacitatea lampii (grosier vorbind in jur de 0.5 W/litru), pentru o perioada de 6 ore/zi. In timp am crescut atat intensitatea luminii cat si durata de iluminare, adaptat si cu cresterea plantelor si in acelasi timp am ajustat si cantitatea de fertilizant. Astfel n-am avut niciodata probleme cu algele la startarea bazinelor.

Credeti-ma ca merita sa aveti un pic de rabdare la inceput, pentru ca va scapa de multe neplaceri mai tarziu. Click pentru articolul despre ->ciclarea bazinului<-



2. Circulatia apei si agitarea suprafetei acesteia insuficiente

Trebuie stiut faptul ca pentru a absorbi nutrientii plantele necesita curenti in apa care sa aduca acei nutrienti la nivelul frunzelor. O apa “statuta”, necirculata va crea zone in care nutrientii “baltesc” (ca sa ma exprim mai din topor) si zone in care apa este saraca in acestia (fiind absorbiti de frunzele plantelor). Si cand spun nutrienti ma refer atat la fertilizantii lichizi adaugati de noi cat si bioxidul de carbon. O circulatie buna a apei va asigura uniformizarea acestor nutrienti (ii va aduce inapoi in zonele sarace), asigurand prezenta acestora fiecarei plante. De asemenea o circulatie buna a apei nu va permite nici formarea unor zone in care detritusul sa se acumuleze, zone ce vor duce la cresterea concentratiei de azot si fosfat, peste limitele stabilite de noi.

Agitarea suprafetei apei este importanta pentru oxigenarea acesteia (oxigen ce va fi mai departe "imprastiat" in bazin prin curentii de apa despre care am vorbit mai sus). Mai ales vara trebuie sa fim atenti cu acest aspect, pentru ca la temperaturi ridicate cantitatea de oxigen din apa scade. De asemenea agitarea suprafetei contribuie la prevenirea formarii biofilmului.



3. Concetratie insuficienta de CO2 sau fluctuatiile acestuia

Am intalnit multi acvaristi incepatori ce nu realizeaza importanta bioxidului de carbon in acvariu (in speta a carbonului). Dupa cum spuneam mai sus, CO2-ul este unul din factorii triunghiului de aur. Carbonul este un nutrient ABSOLUT NECESAR plantelor si indispensabil; el ia parte la formarea zaharurilor necesare plantei pentru a creste. Fara carbon plantele NU pot trai.

Probabil va veti intreba cum de exista acvarii fara adaos de co2 si in care plantele cresc, unele chiar bine. Da, se poate, dar asta nu inseamna ca nu exista carbon in acvariu. Carbon si CO2 rezulta din reactiile de descompunere a diverselor materii din apa, iar pentru o serie de plante cu cerinte minime si intr-un acvariu low-light se poate sa fie de ajuns. Sau va veti intreba de unde primesc plantele carbon, in natura. Pai in acest caz trebuie spus ca multe dintre plante traiesc in mediu semi-emers sau chiar emers, luand procesand bioxidul de carbon din aer. Si de asemenea gazul se dizolva in apa datorita miscarii suprafetei acesteia, bioxidul de carbon fiind un gaz foarte solubil (mai solubil decat oxigenul).

Exista doua metode de a adauga carbon in bazin: una prin sistemul sub presiune cu butelie, ce introduce gaz in apa, sau prin adaugarea de substante lichide pe baza de glutaraldehida care prin descompunere ofera carbon plantelor, aceste substante fiind Easy Carbo sau Flourish Excel.

Asadar in cazul in care plusam cu lumina sau fertilizanti insa nu asiguram carbonul necesar, echilibrul de care vorbeam se pierde, planta nu va “lucra” corect iar algele nu vor intarzia sa apara.

Fluctuatiile CO2-ului pot duce si ele la aparitia algelor. O data pentru ca ajungem in situatia de mai sus, a unei concentratii insuficiente si o data pentru ca bioxidul de carbon influenteaza valoarea pH-ului din apa. Acestea nefiind stabile, pot dezechilibra bazinul (fortand plantele sa fie intr-un proces continuu de adaptare (si bineinteles impreuna cu celelalte vietuitoare)) si pot duce la aparitia algelor. Din aceasta cauza este recomandata folosirea unui pH controller, ce va controla aditia de co2 si nivelul pH-ului, tinandu-le constante.



4. Mentenanta insuficienta si incorecta a bazinului

Un factor foarte important in buna functionare a acvariului este munca de mentenanta si curatenia pe care acvaristul o face. Este foarte important schimbul saptamanal de apa (personal fac un schimb de 50% in fiecare saptamana).

Este foarte importanta sifonarea usoara a substratului pentru a preveni colmatarea acestuia, formarea gazelor toxice si mentinerea potentialului redox. Trebuie mentionat faptul ca sifonarea nu trebuie facuta excesiv, in sensul ca nu trebuie sa sifonam prea adanc sau foarte insistent deoarece in substrat exista culturi de bacterii benefice, exista riscul de a dezradacina plante si in cazul in care avem un substrat fertil sub pietris, exista riscul sa il aducem la suprafata.

Este de asemenea important sa curatam resturile de plante moarte sau resturi rezultate din tundere si este important sa identificam “zonele moarte” ale bazinului (fara circulatie) unde se aduna detritus si sa le curatam (odata cu imbunatatirea circulatiei).



5. Filtrare insuficienta sau suprapopulare

Filtrarea este un element cheie intr-un acvariu. Ea asigura transformarea substantelor toxice precum amoniac si nitriti, substante ce duc la aparitia algelor si sunt toxice pentru vietatile din bazin.

Suprapopularea este o problema mai ales la acvaristii incepatori. O suprapopulare va duce la cresterea cantitatii de deseuri si toxine, care in cazul unei filtrari neadecvate se vor acumula.



Cam acestea sunt elementele de baza din punctul meu de vedere. Daca am scapat ceva, trageti-ma de ureche Daca le veti urma, cu siguranta va fi mult mai usor sa aveti un bazin frumos.

P.S.: Exista in randul animalelor, unele ajutoare in lupta contra algelor. Acestea ar fi: amano shrimp (Caridina multidentata), SAE (Siamese algae eater, Crossocheilus siamensis), Otocinclus affinis, melcii Neritina (Neritina sp. zebra). Atentie insa, aceste vietati doar ajuta, nu si rezolva problemele. O invazie serioasa de alge nu poate fi combututa doar de pesti si melci ci doar gasind si reparand cauza.



Nota: Articol creat pentru comunitatea acvariu.ro, reproducerea sau citarea acestuia se face cu trimitere catre link-ul acesta.

This message was edited 3 times. Last update was at 11/10/2013 20:31:24


Zambesc chiar de traiesc in conditii austere, caci bucuria mea se trage din alte sfere ! Jurnal acvariu (proiect finalizat) | Unu' micu' pentru creveti (proiect finalizat) | Borcanu' lu' Grigore (proiect finalizat)
Incercare de aquascaping (proiect finalizat) | La munte - nano (finalizat) | Highway to hell (finalizat) | The great Danish | Dennerle tank

Romanian Aquascaping Contest 2016

Blog despre acvaristica

Despre Dennerle
[WWW]
 
Forum Index » Alge
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com