[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Suport instalatie iluminare acvariu  XML
Forum Index » Hardware
Author Message
viulian
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 03/10/2007 22:03:37
Messages: 3646
Location: Buc./Brx.
IP:
Offline

Acvariul meu e luminat de o lampa Ai Sol Nano, lampa care vine cu un suport de toata jena. Este conceput pentru acvarii cu geam de 1cm grosime minim, asa ca multa vreme am fost nevoit sa fac o super-improvizatie ca sa o pot fixa si sa folosesc o proptea incat presiunea pe geamul din spate sa fie cat mai mica. Improvizatia a constat in a lipi la baza bratului un alt suport de la o lampa Dennerle incat sa il pot fixa pe geamul din spate iar lampa sa o sprijin de capacul de sticla cu o proptea incat sa mai preiau din presiunea de pe geamul din spate.

In ultima vreme insa am sesizat ca acel plastic de fixare pe geam a inceput sa se fisureze, iar lampa, fara acea proptea, se apropia din ce in ce mai mult de capacul de sticla al acvariului. Cum ma batea gandul sa cumpar un skimmer HOB, aveam deja 2 motive sa schimb sistemul de sustinere.

O introducere mai ampla. Sa purcedem

Materia prima, in total (si cu ce nu e in poza) a costat cam echivalentul a 150 RON + cateva seri in care asteptam sa se usuce aracetul, mai prindeam cateva coltare, samd. Lemnul este de dimensiune 18x18 mm.

image

Dar, ca inainte de orice lucru, trebuie sa ne facem incalzirea : vin fiert! Prima taietura ca sa verificam ca vinul e bun - decenta, asa ca mergem mai departe!

image image

Prima dilema a fost cum pot sa aliniez structura incat atunci cand va sta vertical, picioarele sa fie plane si sa nu o tina inclinata samd. Pana la urma mi-a picat fisa:

image

Am proptit-o in mobila, am mai taiat un lemn despartitor incat sa tin picioarele alaturate, si le-am strans cu un zgarci. Tot timpul m-am ajutat de un coltar de metal de 90 de grade, ca sa am o impresie de perpendicularitate cat de cat.

image image

image image

A doua problema mai simplu de rezolvat a fost cum aduc la nivel o bara dintre cele doua picioare care le va impiedica sa se bombeze in lateral. Din cauza ca podeaua nu e perfect dreapta, am fost nevoit sa le ridic cu coltarele pe care le voi folosi mai incolo pentru rigidizare suplimentara:

image image

A doua zi am prins bara de jos (de la "calcaie" sa zicem) si m-am apucat sa rigidizez serios:

image image

Deja totul incepea sa capete sens, asa ca am inceput sa lucrez la partea de sus, care va tine lampa. Bara suport va fi prinsa intre picioarele verticale, iar pe ea, la 90 de grade, vin 2 alte sipci lipte aproape una de alta incat sa am loc pentru suruburi, cat si flexibilitate in a deplasa lampa mai in spate in caz ca mai umblu la acvariu samd. La randul lor, cele 2 sipci suport le-am prins cu un mic distantier masurat dupa, incat sa nu se desparta una de alta sub greutatea lampii:

image

image image

Urmatorul pas a fost lacuirea. N-am mai lacuit niciodata, asa ca nu a iesit perfect, si nici rabdare n-am mai avut cateva zile sa dau straturi suplimentare de lac - pana la urma nu vreau sa straluceasca, vreau cat de cat sa fie rezista 1-2 ani la unele picaturi de apa care pot ajunge pe lemn ..

image image

image

Aranjament:

image image

image image

image image

image image

image image

image image

Insa cum nimic nu e perfect, cu toata atentia la detalii, am descoperit ca una din sipcile de suport este un piiiic de tot inclinata, si lampa nu statea perfect orizontal cu acvariul. Am improvizat din ceva aluminiu (sau ce o fi, se fac acele cutii pentru alimente, cand ceri la pachet) o mica saiba care sa aduca lampa la nivel. Prima data am testat cu ceva carton doar sa vad ca merge ideea:

image

image image

image image

image

Uitandu-ma cu atentie la suportul care sustinea initial lampa pe geam, se vad fisurile care explica de ce a inceput sa se incline toata sandramaua. Felicitari Dennerle ca le-a facut din plastic care s-e fisureaza si nu casant - aveam mereu o strangere de inima cand dadeam capacul de sticla la o parte si singurul loc de sustinere al lampii (mult aplecate acum spre luciul apei) era in spate.

image image

Am eliberat si geamul din spate acum, ca sa instalez skimmerul ... a venit intre timp, o sa-l pornesc azi sau maine si o sa postez la topicul acvariului. Deocamdata sunt multumit de lucrare, totul e fain. Pe viitor o sa agat cablurile care vin la lampa (cel de alimentare si cel de la controller) de niste agatatoare pe care nu le-am instalat inca, urmeaza sa vad cum o sa aranjez skimmer-ul inainte.

image

Sper ca e util cuiva, eu n-am gasit pe net usor (majoritatea dau gauri in tavan si agata lampa de un suport) dar eu nu vreau sa fac asta. Asa ca asta e solutia mea sa vedem acum cat de rezistenta o fi in timp.

Acv. 30L, Acv. 10L, Acv. 16L, Reef 30L, Acv. 0.09L; In trecut: Acv. 25L, Acv. 8L
Pt. imbunatatit navigarea pe forum (My Stats, Big Images resize, Timezone fix)
[WWW]
Gabriel
<'))))<
[Avatar]

Joined: 23/11/2001 02:00:00
Messages: 2030
Location: Constanta
IP:
Offline

Cineva a avut chef de bricolaj

Presupun ca ai mai facut si cu alta ocazie o astfel de lucrare pentru ca este ingrijita si bine executata. Sau, daca nu, esti foarte indemanatic.

Un lac aplicat cu pensula ar fi fost probabil mai indicat. Oricum nu are ce sa pateasca. E o chestie ce tine exclusiv de estetica dupa mine.

O singura nedumerire am.
Nu stiu cat de grea este lampa si cat de lungi sunt cele doua bucati de lemn pe care ea este prinsa dar toata greutatea ei
se descarca prin cele doua piese de colt metalice care, asa cum sunt asezate, pun stres pe cele doua suruburi
infiletate in bucata superioara a suportului.
Daca lemnul este de esenta moale este posibil ca in timp sa cedeze la contactul cu cele doua suburi.

To live you must learn to die
viulian
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 03/10/2007 22:03:37
Messages: 3646
Location: Buc./Brx.
IP:
Offline

Yep chef de bricolaj. Nu am mai lucrat decat un dulap de colt odata, mult mai grosier insa dar prefer sa masor de 10 ori si sa fiu atent. Totusi mi-a iesit cu o miiica abatere, de am facut saiba aceea.

Despre lac si suportul lampii ai dreptate; ar fi mers mai bine la pensula cred, si n-as fi facut lipicios peste tot, sg problema ca nu gaseam decat cantitati mari, 500ml de exemplu, si nu aveam ce face cu atat. Am gasit spray la 250g si pe ala l-am folosit.

Suportul lampii are 26cm lungimea, si cred ca e o esenta moale (nu stiu insa) caci la holsuruburi de 3.5mm s-a spintecat deja jos la talpi. Asa ca am folosit dupa aceea doar holsuruburi de 3.0mm diametru. Am si pus aracet copios, ar trebui insa sa nu se fisureze brusc si sa am timp sa vad ca e ceva in neregula. Nu prea are joc sus jos - pare destul de rigida.
Lampa are cu putin sub 1kg (2 pounds). Sa vedem in timp acum, am masurat inaltimea intre lampa si capacul de geam, 8.5 mm, ma mai uit peste o luna.

Acv. 30L, Acv. 10L, Acv. 16L, Reef 30L, Acv. 0.09L; In trecut: Acv. 25L, Acv. 8L
Pt. imbunatatit navigarea pe forum (My Stats, Big Images resize, Timezone fix)
[WWW]
 
Forum Index » Hardware
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com