[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
ABACTOCHROMIS LABROSUS.."buzatul" de Malawi - fisa tehnica ( Mbuna/Malawi)  XML
Forum Index » Cichlidae
Author Message
malawi_crys
Senior member
[Avatar]

Joined: 07/04/2009 15:20:44
Messages: 598
Location: "Cichlidenland"
IP:
Offline

ABACTOCHROMIS LABROSUS..”BUZATUL” DE MALAWI


Desi nu este pentru prima data cand vorbim despre aceasta specie, am simtit nevoia de a va spune cateva cuvinte intr o sectiune separata despre acest reprezentant “atipic” al Mbunelor din Malawi, o specie , sa spunem , putin "atragatoare " conform canoanelor clasice in domeniul "frumosului" - ABACTOCHROMIS LABROSUS ... dar cu un pic de ajutor, sunt sigur ca veti putea descoperi adevarata lui frumusete

image

Dar tocmai aici este si farmecul – a gasi frumusetea ascunsa în tot ceea ce este clasificat ca "urât - ciudat," în conformitate cu conceptele universal acceptate în domeniul frumusetii. As spune ca în toti acesti ani de cand mi-am inceput aventura ciclidofila africana, am reusit sa descopar frumusetea "ascunsa" a fiecarei specii mai „aparte” pe care am avut ocazia sa o gazduiesc in acvariile mele.
Un peste nu trebuie neaparat sa fie colorat pentru a fi frumos!
Comportamentul sau, morfologia sa particulara il face sa fie „frumos”. Aceasta optica ar putea fi, de asemenea, explicatia privind preferintele mele speciale: în acvariile mele veti gasi mereu ciudatenii, specii cu "buze” mari, cu un aspect" aparte”. Cu cat este mai ciudat , cu atât îmi place mai mult: D Poate ca sunt un pic „ defect”

PROBLEME DE TAXONOMIE:

Melanochromis Labrosus fost considerat o "specie-problema" în ceea ce priveste pastrarea ca o specie de Mbuna sau plasarea în grupul de Haplochrominelor de Malawi – disputele din lumea stiintifica sunt cauzate de morfologia particulara a acestei specii, comparativ cu reprezentantii acestor grupuri mari de ciclide.

Aceasta specie a fost clasificata de catre Trewawas pentru prima data în 1935 ca " Melanochromis labrosus " – de-a lungul timpului suferind mai multe schimbari ale denumrii ("Haplochromis labrosus" Loisel, 1978, Merritt, 1978, Adler, 1979; "Cyrtocara Labrosa" Mayland , 1982).

În 2010, Michael K. Oliver si Matthew E. Arnegard au deschis "rana" din nou , re-examinând caracteristicile morfologice specifice ale acestei specii, iar cautarea lor s-a încheiat cu "desenarea" unui nou gen de Mbuna, al treisprezecelea, creat special pentru a gazdui aceasta specie - ABACTOCHROMIS LABROSUS *denumire actuala acceptata în lumea stiintifica.

Numele genului ABACTOCHROMIS vine de la latinul "AB ACTUS" care înseamna "indepartat, eliminat de la" ("ab" - de la "actus" - elimina), combinat cu numele frecvent utilizat pentru speciile de haplochromine- "CHROMIS". Deci denumirea se refera la faptul ca aceasta specie a fost extrasa din genul sau, MELANOCHROMIS, unde a stat pentru mai bine de 75 de ani.

S-au înregistrat pentru acest specii indigene douasprezece nume (Ambali et al., 2001), cel mai frecvent intalnit este NYAMLEPETU (în limba Tonga).

CARACTERISTICI MORFOLOGICE:
Abactochromisul este unic printre Mbuna datorita trasaturilor sale particulare- acele buze carnoase hipertrofiate si a altor detalii morfologice.

image

Unii cercetatori, inclusiv Ad Konings, au sustinut ca aceste buze carnoase, moi ii potenteaza actiunea de aspiratie micilor nevertebrate cu care se hraneste aceasta specie - buzele hipertrofice fiind folosite pentru a "etansa" fisurile, în timp ce prada vine aspirata din adapost, insa autorii acestei noi cercetari, Michael K. Oliver si Matthew E. Arnegard - au descoperit ca ele sunt destul de delicate pentru a fi utilizate în acest scop.

Analiza lor anatomica a relevat o prezenta semnificativa de papile senzoriale care ar putea ajuta la identificarea "prazii", ascunse în crapaturile stâncilor. Cu toate acestea, cercetarile continua în acest domeniu pentru a întelege pe deplin rolul acestei caracteristici morfologice speciale.

Forma corpului acestei specii este atipica pentru speciile de Mbuna. Corpul Abactochromisului este alungit si aplatizat pe partile laterale, aducând foarte mult cu cel al unor pradatori din Tanganijka, gen Altolamprologus, sau cu cel al multor specii de Haplochromine din Malawi. Aceasta adaptare permite Abactochromisului sa se strecoare in spatii inguste, in fisurile stancilor in urmarirea prazii.

image

Cu toate acestea, dezbaterea pe problema mentinerii acestei specii in cadrului grupului Mbuna ramâne deschisa. Pentru unii cercetatori, Abactochromis labrosus ramane o Mbuna, cu mentiunea ca avem de a face cu un reprezentant atipic al acestui grup de ciclide.

AREAL DE RASPANDIRE:
Desi A. labrosus are o distributie larga in Lacul Malawi, datorita naturii sale solitare si pentru faptul ca acesta se camufleaza foarte bine în habitatele stancoase, este foarte rar intalnit chiar si in localitatile in care prezenta sa a fost raportata.
De exemplu, în timpul operatiunilor de capturare a ciclidelor pentru export din Lacul Malawi, în conformitate cu un comentariu personal al lui Stuart Grant, în iunie 1999, doar 5 - 10 exemplare din A.Labrosus (din aproape 75 000 de ciclide capturate) au fost întâlnite în decursul unui an.
A.labrosus prefera zonele din jurul insulelor si habitatul stâncos de-a lungul coastei de nord-est, la nord de râul Ruhuhu, fiind întâlnit la o adancime de 24-30m.

EXPERIENTE PERSONALE:
Aventura mea cu acesti buzati a început în 2012, cand am achizitionat un grup de 5 exemplare pe la 4 cm de la Fabbio Callegari,cu ocazia Congresul Asociatiei Ciclidofililor Italieni de la Faenza.
image

Eram indragostit de aceasta specie cu mult timp inainte iar atunci cand i-am vazut „live” în acvariul meu de 1200L, am fost foarte entuziasmat.

La inceput, era foarte dificil sa-i identific in acvariu. Erau foarte timizi iar culoarea maro lor ii ajuta foarte mult sa se camufleze in peisaj.
image

image

Zona pe care au preferat-o de la bun inceput a fost coltul din dreapta (cum priveam acvariul) - acest colt fiind preferat ulterior si de masculul dominant Labrosus.
Am observat ca au o crestere foarte lenta în comparatie cu cea a altor Mbuna - un alt indiciu care ne conduce cu gândul la asemanarea acestora cu Haps-ii.

DIMORFISM SEXUAL:
Nu am stiut pentru o lunga perioada de timp care este raportul dintre sexe in grupul meu de buzati. Diferentele dintre masculi si femele sunt aproape nule. image

Chiar si la maturitate, nu este usor sa-i diferentiezi. Ambele sexe au un colorit maro-închis iar pe înotatoarea anala atat la masculi cat si la femele sunt prezenti acei „oceli”.

DIMENSIUNE:
Cele mai mare specimen salbatic capturat, a fost de 12 cm. In captivitate, de obicei, dimensiunile la care pot ajunge sunt mai mari.
Exemplarele mele sunt înca tinere – femelele au in jur de 9-10cm, masculul fiind ceva mai mare (12 cm).

ACVARIUL si „colegii de camera”:
Pentru a creste aceasta specie ar fi nevoie de un minim 350L pentru un trio. Un acvariu mai mare ar fi de preferat deoarece aceasta specie prezinta o agresivitate intra-specie destul de pronuntata .
Layout-ul ar trebuie sa se re-creeze habitatul specific litoralului “rocky”, pentru a satisface nevoile acestei specii, insa ar putea fi, de asemenea, un acvariu biotop intermediar.
image

Din punct de vedere al asocierii , fiind o Mbuna atipica, Abactochromis labrosus va sta foarte bine atat in acvariile FULL Mbuna (chiar cu mbuna “forte” de tipul M.zebra Maison Reef , Petrotilapia etc) cat si in acvariile mixte , alaturi de marile Haplochromine de Malawi.
De exemplu, în acvariul meu, traiesc fara probleme alaturi de Haps cum ar fi: Fossorochormis rostratus, Taenioletrinops furcicauda, Placidochromis phenochilus Mdoka si Gisseli, Eclectochromis lobochilus Hertae, etc Lethrinops Albus si Mbuna: un mic grup Tropheops Mauve Yellow si Ps. Acei.

image

Am observat ca zona di acel colt de acvariu devine subiect de disputa intre masculul dominant de Labrosus si cel de Eclectochromis Lobochilus Hertae mai ales in perioada reproducerii.

COMPORTAMENT ALIMENTAR:
Foarte interesant este si comportamentul lor alimentar. La fel cum o fac în natura, cauta hrana prin rotirea corpului la unghiuri diferite, chiar si la 90 de grade, iar cu buzele lor "adulmeca" toate crapaturile, toate gaurile dintre pietre.



image

image

image

image

image

image
Dieta lor in natura consta in mici nevertebrate , crustacee si pui de mbuna . Eu folosesc ca hrana de baza, granule NLS Cichlid Formula si, ocazional, le-am dat o pasta facuta in casa din creveti, usturoi si boia de ardei dulce.

REPRODUCERE:
În primavara anului 2013, buzatii mei au început sa se reproduca si asa am reusit sa aflu care era raportul dintre sexe in acel grup de 5 exemplare(2 masculi si 3 femele )- Am fost norocos .
image

Intr-un acvariu sa tinem un singur mascul si mai multe femele .
Masculul subdominant sufera destul de mult in prezenta celui dominant. In vara lui 2013 am ajustat raportul M / F din grupul initial, prin eliminarea unei perechi care au ajuns în România si care în prezent o duc extrem de bine
Masculul imbracat de sarbatoare îsi schimba coloritul . Capul se deschide la culoare iar barele negre verticale se intensifica pe corp .
image

image

image

Ritualul de împerechere al Abactochromisului labrosus nu a fost observat în natura .

La prima depunere din acvariul meu, nu am fost pe faza . Am vazut doar femela cu gura plina , si cum era de asteptat, nu a dus sarcina la bun sfarsit.
Apoi, am fost mai norocos. Am reusit sa imortalizez evenimentul .
Masculul urmareste femelele foarte insistent atunci când vrea sa se împerecheze. Cheama femela cu miscari bruste, nervoase în zona aleasa pentru consumarea „dragostei”.

Avem aici o mostra a acestui ritual de curtare :


Masculul meu dominant a ales col?ul cel mai îndepartat al acvariului dupa pietre. Depunerea are loc pe nisip aproape de pietre.


Dupa ceva timp, proaspetele mamici au început sa pastreze ouale si asa am putut vedea primii mici buzati.


Aceasta specie nu depune foarte multe icre. Numarul de pui nu a depasit 17 , spre deosebire de alte specii, puii de Labrosus la nastere sunt maricei( aproape 1 cm in lungime ) - cei mici au o culoare galben-portocalie. image


Asa cum am mai spus au o crestere destul de lenta . Inca de la o varsta frageda , puiutii arata caracteristicile tipice acestei specii- buzele hipertrofiate. ( 11 IMAGINI )
image

image

image

image
image

Un fapt foarte interesant este aceasta: multe specii de "buzati" din Malawi (Placidochromis Milomo, Eclectochromis Ornatus, Chilotilapia euchilus) pierd aceasta caracteristica ( buzele carnoase), cu fiecare generatie care se naste în captivitate .
Un specimen F0 - salbatic - de Milomo prezinta aceste buze extrem de umflate , însa în captivitate , urmasii lui vor începe sa piarda aceasta caracteristica cu fiecare generatie . Explicatia ar putea fi aceasta: în captivitate , neavând nici o modalitate de a utiliza aceste buze in scopul pentru care au fost dezvoltate asa cum o faceau în natura, cresterea tesutului buzei se opreste.
Cu acest Abactochromis, situatia este cu totul diferita. Nu conteaza daca vom avea exemplare din a nu stiu cata generatie nascuta in captivitate / buzele lor vor fi mereu ca cele ale unui specimen salbatic.

CONCLUZIE:

Rar întâlnit in salbaticie .. rar gasit pe listele de importatori ... foarte rar prezent în acvariile ciclidofililor ..

Abactochromis labrosus este o specie care ”o si ama o si odia” ( fie se îndrageste, fie se “uraste").

Culoarea sa nu este idealul pentru gusturile noastre .. Este adevarat! ..insa compenseaza din plin pe alte planuri acest neajuns ..
Aceasta specie este evident: nu este pentru toata lumea. Daca acceptati provocarea de a creste o specie de Mbuna "neobisnuita", si daca veti putea descoperi frumusetea care se ascunde în spatele acelui chip ciudat, atunci aceasta specie va avea un loc sigur în acvariile voastre cu ciclide africane.
Sper ca prezentare mea sa vina in sprijinul cunoasterii acestei specii si imi doresc sa cred ca macar intr-o mica masura va deschide „apetitul” multor ciclidofili pentru aceasta specie neobisnuita.


Bibliografia:
-KONINGS, A. (1995): Malawi Cichlids in their natural habitat, second edition.Cichlid Press, St. Leon-Rot, Germany.
-KONINGS, A. (2007): Malawi Cichlids in their natural habitat, fourth edition. Cichlid Press, El Paso, Texas.
-OLIVER, M. K. & ARNEGARD, M. E. (2010): A new genus for Melanochromis labrosus, a problematic Lake Malawi cichlid with
hypertrophied lips (Teleostei: Cichlidae). Ichthyological Exploration of Freshwaters, 21 (3): 209-232.







This message was edited 4 times. Last update was at 08/03/2014 20:18:27


"Acvariul nu este nimic mai mult decât un colt de natura plin de viata. Este o lume în continua miscare, care ne ofera posibilitatea de a cunoaste, observa si studia secretele unei lumi ascunse si fascinante.
Cei care iubesc natura, iubesc mai intai viata, apoi pe sine."

http://www.youtube.com/watch?v=D7MSHYMdHZs&list=UUxfp5BJGnBbRR1ZvAA-_S6Q&index=9&feature=plcp

http://s147.photobucket.com/albums/r283/crys1976_photos/
[Email] [Yahoo!]
adiradu
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 31/05/2011 21:00:58
Messages: 379
Location: Dumbravita, Timis
IP:
Offline

Frumos buzatul asta si imi face o deosebita placere sa ma "reintalnesc" cu el...

Si frumoasa recenzia viz-a-vis de acest minunat peste. Pe care, fie vorba intre noi, mi l-as dori si eu adaugat printre mbunele mele...

Malawi - "The land of make-believe" (2013)
Tanganyika - "The Sound Of Silence" (2016)
Tanganyika - "The Insider" (2016)
Shadows - The Mammoth (2017)
[Email] [WWW] [Yahoo!]
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

Joined: 01/03/2002 09:35:00
Messages: 11163
Location: Egiptu' Antic
IP:
Offline

Multumim pentru topic .

malawi_crys wrote:Un peste nu trebuie neaparat sa fie colorat pentru a fi frumos!
Comportamentul sau, morfologia sa particulara il face sa fie „frumos”. Aceasta optica ar putea fi, de asemenea, explicatia privind preferintele mele speciale: în acvariile mele veti gasi mereu ciudatenii, specii cu "buze” mari, cu un aspect" aparte”. Cu cat este mai ciudat , cu atât îmi place mai mult Poate ca sunt un pic „ defect”

Defect nu esti ....... mie imi plac foarte mult Julidochromisii chiar daca momentan nu am ....... sint pe lista cu "o sa am".

L-am transformat in Sticky, la fel ca celelalte .

This message was edited 1 time. Last update was at 08/03/2014 20:19:13


Poze: smilie ... Poze cu plante
 
Forum Index » Cichlidae
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com