[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Elatine triandra - articol  XML
Forum Index » Plante de acvariu
Author Message
stefanp
Moderator

Joined: 06/09/2011 17:31:23
Messages: 9473
Location: Falticeni/Iasi
IP:
Offline

De aproape jumatate de an, am placerea sa cresc in bazinul cel mic o planta frumoasa si relativ rara la noi in tara, Elatine triandra, ce am primit-o de la un prieten acvarist de aici, caruia ii multumesc si pe aceasta cale (este vorba despre "Porcu" pe forum).

image

Elatine triandra este o planta stem ce apartine familiei Elatinaceae, genul Elatine, fiind nativa din SUA si Canada. In habitatul natural, Elatine triandra creste la marginea apelor curgatoare dar si mlastinilor, in zona maloasa. Creste in zonele mai reci, fiind astfel o planta anuala ce supravietuieste de la an la an prin seminte; acesta este si motivul pentru care in acvariile noastre nu apreciaza apa prea calda, sub 24 grade Celsius fiind o temperatura buna. Diametrul stemului este de 1-2 cm si in general in acvarii este folosita in partea din fata a acestuia, fiind o planta micuta ce se intinde pe substrat. Eu folosind-o insa intr-un acvariu mic, am plantat-o in partea din spate, ca planta de fundal.

Majoritatea site-ului o prezinta ca o planta cu grad de dificultate moderat spre greu, insa pot sa spun ca e o planta usor de crescut daca ii oferi conditiile necesare. E o idee mai putin sensibila pana se adapteaza in noul bazin, au trecut cateva zile, o saptamana pana sa porneasca in crestere, insa dupa aceasta perioada a crescut fara oprire, devenind chiar invaziva as putea spune Este in schimb o planta sensibila la transport, acesta fiind si motivul pentru care se gaseste destul de greu in comert.

Elatine triandra este o planta careia ii place fertilizarea la radacina, cat si in apa. Are nevoie de niveluri destul de mari de fier si de macronutrienti (in special nitrati si carbon), in lipsa carora planta se va topi si dezintegra. De asemenea este iubitoare de lumina si trebuie plantata in zone in care sa nu fie umbrita. La mine in acvariu nivelul de fier este intre 0.6 si 0.8 ppm iar nitratii sunt ridicati, undeva la 25 ppm, inainte de schimbul de apa poate si mai mult. Fertilizarea o fac cu JBL Ferropol si JBL Ferropol24, Seachem Nitrogen, Easy Life Fosfo si Easy Life Kalium. Aditia de CO2 vine de la butelie si mentin un pH al apei in jurul valorii 6.7, cu un kH de 9 (daca imi aduc bine aminte de la ultima masuratoare), cu alte cuvinte CO2-ul abunda in apa (pe vremea cand aveam un test de la JBL, statea pe culoarea galben); la acesta adaug si Easy Life EasyCarbo. Lumina este asigurata de doua lampi, una Arc-Pod de 9W ce produce o lumina roz (cu spectru mai mult spre rosu) favorabila plantelor si o lampa de 11 W Aquazonic, cu un temperatura de culoare de 6700 K; perioada de iluminare e in felul urmator: dimineata 4 ore doar cu lampa Arc-Pod, iar seara inca 4 ore cu ambele lampi aprinse. Astfel, in perioada de intensitate maxima, 20 de wati lumineaza acvariul de 13 litri brut si aproximativ 10 in display-ul efectiv (adica peste 1.5 W/litru conform impanzitei reguli de watt pe litru).

image

Un lucru ce l-am observat legat de lumina este acela ca in zonele in care lumina nu este destul de intensa, planta creste in inaltime si produce distante internodale mai lungi. Atunci cand este in lumina directa si intensa, Elatine triandra se "culca" si creste intinsa pe substrat si cu ajutorul radacinilor adventive care apar la internoduri si se fixeaza in substrat, nepermitandu-i sa se ridice mai apoi.

Fiind o planta stem, inmultirea acestei plante este simpla. Se tund partile superioare si se replanteaza. Astfel se pot obtine tufisoare frumoase. Fiind o planta iubitoare de lumina tunderea este necesara, altfel, datorita cresterii rapide se va umbri singura, partile de la baza putand suferi pentru ca mai apoi sa se desprinda. Asadar nu neglijati acest aspect.

image

Un aspect foarte interesant ce l-am citit pe internet este ca Elatine triandra are capacitatea de a produce seminte atunci cand este crescuta submers (poate fi crescuta si emers), seminte ce pot fi purtate de curentii de apa si astfel planta aparand in alte locuri decat unde a fost plantata initial.

Fiind o planta de un verde intens si proaspat va da un contrast frumos plantata langa niste roci negre sau alte plante, de culoare rosie.



Voi mai reveni cu cateva poze dupa ce cresc plantutele din nou, pentru ca tocmai le-am tuns

This message was edited 2 times. Last update was at 07/05/2014 14:46:35


Zambesc chiar de traiesc in conditii austere, caci bucuria mea se trage din alte sfere ! Jurnal acvariu (proiect finalizat) | Unu' micu' pentru creveti (proiect finalizat) | Borcanu' lu' Grigore (proiect finalizat)
Incercare de aquascaping (proiect finalizat) | La munte - nano (finalizat) | Highway to hell (finalizat) | The great Danish | Dennerle tank

Romanian Aquascaping Contest 2016

Blog despre acvaristica

Despre Dennerle
[WWW]
 
Forum Index » Plante de acvariu
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com