Acest setup este dedicat unui peste foarte drag mie. Este vorba despre Tahuantinsuyoa macantzatza cunoscut printre acvaristi Inca stone fish. Este un peste interesant cu o reproducere si mai interesanta, fiind un biparental larvofil intarziat ce isi depune in apale natale ponta pe suporturi mobile( de obicei frunze uscate). Acest obicei il are si in acvarii facand un adevarat spectacol cand intra in rut.
Ca sa-l aduc in Romania am asteptat 2 ani si multumesc colegei noastre Maria Daniela atat pentru comanda comuna cat si pentru trimiterea perechi de Tahuantini. Acesti pesti sunt wild Rio Ucayali si voi incerca sa realizez un biotop cat mai aproape de aceasta zona. Rog pe cei care au materiale desprea aceasta zona, in special despre flora si fauna acvatica din acesta regiune sa nu se sfiasca sa posteze.
Asa cum spuneam mai sus fiind o specie foarte interesanta si cu personalitate acest setup le este dedicat lor:
-acvariul- 200l Eheim aquatic;
-filtrare - filtru extern Eheim 2224 + un noname de 600l/h intern care are rol mai mult de powerhead;
-lumina- naturala, acvariu desparte o camera de loja:
-incalzitor -un Resun de 200w;
-substrat - nisip coartos de Baumax ;
-hardscape- lemne si pietre de rau, frunze uscate;
-flora- Staurogine repens, Hydrocotyle leucocephala si cativa pui de Ludwigia peruensis care pe viitor doresc sa fie planta preponderenta.
-fauna - O pereche de T. macantzatza wild Rio Ucayali.
Un filmulet
Editat de stefanp: Ti-am modificat eu ca sa apara filmuletul direct in post.
This message was edited 1 time. Last update was at 24/07/2014 12:13:39
Nu ma pricep la biotopuri, desi realizez ca e dificil sa creezi unul asa cum trebuie. Vrei sa-l inscrii si pe la concursul? Sunt vreo doua dedicate biotopurilor, in perioada asta.
Imi place insa cum ai aranjat lemnele
paradoxx
Setupul in faza actuala are trei saptamani.
stefanp
Am sa particip la cele doua concursuri dar nu cu acest setup. Acesta este prea crud, abia prin ianuarie preconizez ca va arata asa cum vreau eu.
Reusit biotop, da dupa cum spui inca crud , interesant faptul ca e cu lumina naturala asta e dus la extrem , astept cu interes evolutia lui imi place substratul (a si radacinile foarte faine )am folosit si eu si dupa mine e cel mai aproape de un aspect natural .modul cum reflecta lumina e placut nimic deranjant plus granulatia fina il face greu de colmatat si totodata spatiul mic dintre granule ofera suport adecvat bacteriilor . Numai bine
"A dream come true " .. Stiu ca demult ii cautai .Tin minte ca vorbeam anul trecut de aceasta specie cu nume imposibil de pronuntat si foarte greu de reperat pe listele importatorilor. Imi pare rau ca nu am putut sa ti dau o mana de ajutor in a-i procura. Dar se pare ca perseverenta a dat roade pana la urma.
Ma bucur mult ca ai reusit sa -i gasesti si ca in sfarsit dupa o lunga asteptare , te bucuri de ei admirandu-i la tine acasa.
Felicitari!
Unde mai punem ca in foarte scurt timp , urmarind filmuletul de mai sus, esti proaspatul bunic a celor 10 "pietricele" ! Asta inseamna ca perechea s-a acomodat foarte bine la tine in timp record iar rezultatele nu au intarziat sa apara. Bravo!
Trebuie neaparat sa -i vad si eu "live" iar asta imi doresc sa se intample in perioada imediat urmatoare ( daca ma primesti intr-o vizita de lucru, bineinteles).
Numai bine!
Cris
"Acvariul nu este nimic mai mult decât un colt de natura plin de viata. Este o lume în continua miscare, care ne ofera posibilitatea de a cunoaste, observa si studia secretele unei lumi ascunse si fascinante.
Cei care iubesc natura, iubesc mai intai viata, apoi pe sine."
Ai pomenit la inceput despre reproducerea "particulara" a acestor ciclide fara insa a intra prea mult in detalii.
Sunt sigur ca nu sunt multi cei care cunosc aceasta specie iar pentru cei interesati ma gandesc ca ar fi interesant sa le oferim cateva informatii.
Reproducerea, daca ne referim strict la depunerea in sine , este una clasica. Femela depune icrele pe suporturi mobile ( frunze) cum bine ai spus.
Ceea ce urmeaza , intregul proces de ingrijire a "pietricelelor" este cu adevarat special.
La 2-3 zile de la depunere, tatal culege intreaga ponta in gura, iar apoi, aceasta este transferata la femela si invers pe durata intregii incubatii. Puii proaspat eliberati raman in grija ambilor parinti care la cel mai mic semn de pericol ii culeg in gura. Un ritual ce ne aminteste de incubatorii bucali din Marile Lacuri africane insa , in cazul de fata , pot spune ca avem de a face cu un ritual mult mai complex si , implicit , cu atat mai interesant.
Poate la urmatoarea depunere, Emil ne va putea delecta cu un "documentar" al intregului proces Ar fi minunat!
"Acvariul nu este nimic mai mult decât un colt de natura plin de viata. Este o lume în continua miscare, care ne ofera posibilitatea de a cunoaste, observa si studia secretele unei lumi ascunse si fascinante.
Cei care iubesc natura, iubesc mai intai viata, apoi pe sine."
Binenteles ca te primesc si chiar cu bucurie.Sa nu zici ca esti in tara si taci malc?!?
Povestea micutilor nu este chiar asa vesela dar asta ti-o voi povestii cand ne vom intalni. Oricum ma bucur de ei si sunt deosebiti.
Deosebit la ei este chiar depunerea pontei pe suporturi mobile ,de obicei frunze uscate de copaci pe care le aleg de pe fundul apei. Acestea sunt transportate de ei in locuri ferite unde depun. Dupa depunere frunza este mutata din loc in loc ca sa nu fie descoperite de
pradatori sau cand parintilor li se pare ca locul nu mai asigura siguranta. Aceasta perioada dureaza 2-3 zile dupa care unul din parinti sau ambi iau larvele in gura .Urmeaza o perioada de circa 2 saptamani in care rolul de incubator alterneaza de la tata la mama identic cu cea a geofagilor biparentali.
This message was edited 1 time. Last update was at 03/08/2014 16:36:33
Tahuantinii cresc greu. I-a intrecut cei 7 pui de dorsigera pe care ii pusesem sa le tina de urat. Am mai scos din acestia, am lasat doar patru dar ma bate gandul sa-i scot si pe acestia si sa-i las doar pe ei. Sau sa-i scot si pe acestia patru si sa bag alti pui de dorsigera mici. Voi ce parere aveti?
Un filmulet facut pe 26 08 ac.:
by koala: Ti-am reparat linkurile youtube.
This message was edited 1 time. Last update was at 28/08/2014 19:16:09
Un biotop superb, cu pesti deosebiti.
Sa-ti traiasca “pietricelele”, sa te bucuri de ele si sa ne mai incanti si pe noi cu asemenea imagini (macar din cand in cand).
Iti doresc ape limpezi si o duminica placuta,
Severin
Multumesc amandorora, Tahuantinii sunt cu adevarat niste pestisori speciali. Cresc incet dar intr-un fel ma bucur de aceasta pentru ca nu va trebui sa ma despart de o parte din ei prea repede.
De ceva timp. mai precis de cand s-a micsorat ziua, ma confrunt cu ceva alge brune. Va trebui sa suplimentez lumina. Ceva legat de aceasta problema, ceva pentru un acvariu de 200l?