[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Vreau sa incep....  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
CarmenTu
Junior member

Joined: 09/05/2014 15:49:23
Messages: 20
IP:
Offline

Bun, am acvariu dupa cum am mai spus de 120l, am luat nisip amestecat cu pietris 3-5 ml, ca si decor am o radacina si o piatra de rau. Acvariu are capac si 2 neoane de 18W. Filtrul este un JBL 401 greenline. Acum vreau sa stiu : 1-daca imi este necesara o pompa de aer
2- radacina daca am pus-o in apa pluteste, cum sa fac sa stea pe fundul acvariului
3-pana unde sa bag apa in acvariu
-la plante m-am gandit la Anubias si Microsorum, ca si pesti ma gandeam la neoni, sanitari si poate o pereche scalari zebra
4 - pot cicla acvariu fara pompa de aer( in cazul in care trebuie)
Va multumesc
sv_costin
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 11/11/2012 00:34:20
Messages: 329
Location: Bucuresti
IP:
Offline

1 . nu . Valulirea apei la out-ul filtrului e suficienta
2. cauta pe forum despre tratarea lemnelor pentru acvariu.( rezumatul a r fi ca trebuie fiarta in apa sarata mai multe ore, apoi lasata cateva zile scufundata in apa rece)..pentru o perioada va trebui tinuta la fund de pietre/ventuze
3. Toata lumea prefera ca apa sa fie cat mai aproape de buza superioara a acvariului. Totusi sa nu dea pe afara daca bagi mana in apa sau sasara pestii afara..eu de exemplu pun apa putin mai sus de linia capacului..
4. Da. Obligatoriu este sa pornesti filtrul si sa adaugi in el cat mai multe materiale filtrante biologice si ocazional cea mancare pentru pesti
[Yahoo!]
CarmenTu
Junior member

Joined: 09/05/2014 15:49:23
Messages: 20
IP:
Offline

multumesc mult de sfaturi si de rapiditatea raspunsului
sv_costin
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 11/11/2012 00:34:20
Messages: 329
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Cu placere!
\
Ar fi utila adaugarea locatiei la profil ca poate primesti niste pesti cadou....asa de inceput..desigur dupa ciclarea ca sa nu fie carne de tun..
[Yahoo!]
Claudiu1978
Member
[Avatar]

Joined: 04/08/2014 19:34:15
Messages: 146
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Salut!
Bine ai venit!
Nu vreau sa te sperii, dar cred ca jbl e401 s-ar putea sa fie insuficient in momentul in care vei baga si pestii in acvariu. Acvariul tau este de 120 litri brut, probabil ca net o sa ai cam cu vreo 10 -15 litri mai putin.
Asa am patit eu cu acvariu de 45 brut, filtru eheim pickup 45-de maxim 45 litri.
Ideea este ca nu facea fata la incarcatura biologica din acvariu: 4 guppy, 6 neoni, 3 sanitari ( 1 hoplo, 2 cory panda). A teebuit sa cumpar, chiaf azi un eheim eccopro 130, pt acvarii intre 60-130 litri. In momentul de fata merg cu ele in paralel pana se cicleaza filtrul extern, dupa renunt la cel intern.

Nu stiu, poate cei mai experimenta?i pot sa te sfatuiasca in acest sens.
Pe moment, cred ca ar merge si asa, dar cu timpul vei dori mai multi pesti in acvariu si s-ar putea ca jbl e401 sa nu mai fie suficient.

In rest, iti doresc mult succes si ape limpezi!

Sper sa nu fi suparat pe nimeni.
Si eu sunt nou!
[Email]
CarmenTu
Junior member

Joined: 09/05/2014 15:49:23
Messages: 20
IP:
Offline

multumesc de sfat, eu vreau acvariu pt fiul meu, nu vreau multi pesti, vreau sa pot avea grija corect de ei si nu cu prea multe complicatii (sper eu). Am dat drumu la ciclare , apa e un pic tulbure(am citit ca de la clor), dar ca in cateva zile se limpezeste. Astept cateva zile si apoi fac teste de apa. Ce ar mai trebui stiut???-pana sa cumpar pesti
geani
Membru de baza

Joined: 25/11/2012 11:44:20
Messages: 443
IP:
Offline

Pt a grabii ciclarea poti adauga bactozym, JBL filter start sau ceva asemanator , depinde ce gasesti in magazine. Citeste despre ele pe net, te ajuta.
Repet ce a spus colegul "Ar fi utila adaugarea locatiei la profil '' pt a-ti recomanda ceva magazine.
[Email]
claudiugeacar
Member
[Avatar]

Joined: 24/09/2013 20:23:40
Messages: 118
Location: Domnesti, Ilfov
IP:
Offline

Claudiu1978 wrote:Salut!
Bine ai venit!
Nu vreau sa te sperii, dar cred ca jbl e401 s-ar putea sa fie insuficient in momentul in care vei baga si pestii in acvariu. Acvariul tau este de 120 litri brut, probabil ca net o sa ai cam cu vreo 10 -15 litri mai putin.
Asa am patit eu cu acvariu de 45 brut, filtru eheim pickup 45-de maxim 45 litri.
Ideea este ca nu facea fata la incarcatura biologica din acvariu: 4 guppy, 6 neoni, 3 sanitari ( 1 hoplo, 2 cory panda). A teebuit sa cumpar, chiaf azi un eheim eccopro 130, pt acvarii intre 60-130 litri. In momentul de fata merg cu ele in paralel pana se cicleaza filtrul extern, dupa renunt la cel intern.

Nu stiu, poate cei mai experimenta?i pot sa te sfatuiasca in acest sens.
Pe moment, cred ca ar merge si asa, dar cu timpul vei dori mai multi pesti in acvariu si s-ar putea ca jbl e401 sa nu mai fie suficient.

In rest, iti doresc mult succes si ape limpezi!

Sper sa nu fi suparat pe nimeni.
Si eu sunt nou!


Claudiu, iti dau un sfat. Si e valabil si pentru Carmen. Nu renuntati la filtrul intern. Filtrul extern e foarte bun pentru filtrarea biologica si mentinerea parametrilor chimici ai apei, prin prisma asigurarii unei cantitati cat mai mari a mediului de dezvoltare a bacteriilor denitrificatoare. Cu toate astea, din experienta personala va pot spune ca, pentru filtrarea mecanica (a particulelor din apa), filtrul intern nu are rival.
Va dau un exemplu scurt. Am primit unacvariu de 96 litri brut (60x40x40), in care am pus filtrul extern Eheim eccopro 130 de la un alt acvariu (pentru ca era deja ciclat). Dupa cateva saptamani, apa din acvariu era muradar de-a dreptul, plina de tot felulde particule. Asa ca am achizitionat un filtru Eheim pickup 45 (cum ai tu, Claudiu, desi e mic pentru acvariul meu). Ei bine, dupa doar doua zile, apa este limpede si nu mai am nicio problema cu particulele, nici macar la hranirea pestilor (am foarte multi corydoras care tulburau apa tot scormonind prin substrat).
In concluzie, puneti un filtru extern, va ajuta la mentinerea parametrilor chimici ai apei, dar nu renuntati la filtrul intern. Ajuta atat la filtrarea mecanica, cat si la asigurarea unui curent constant al apei in acvariu.

Toate cele bune!

Acvaristica este modul cel mai simplu (si direct) prin care omul poate intelege influenta sa asupra naturii.
Ape limpezi!
Claudiu1978
Member
[Avatar]

Joined: 04/08/2014 19:34:15
Messages: 146
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Multumesc pt sfat. Bine de stiut.
Dar ca simpla constatare a mea, apa este mult mai curata de cand am instalat eheim eccopro 130. Si asta in decurs de numai 24 de ore.
Eu ma gandesc ca pt 45 l brut, aprox 36 net, eccopro-ul ar trebui sa fie arhisuficient.
Probabil ca voi incerca teoria ta, dupa ce se face ciclarea.

Scuze Carmen, sper sa nu fii deranjat cu interventia mea.
Spor cu ciclarea!
[Email]
danutzu
Junior member
[Avatar]

Joined: 19/02/2014 18:33:29
Messages: 94
Location: BUC, Militari Rezidence
IP:
Offline

Salut,

Pot sa confirm si eu cu filtrul extern.

De cand am instalat un Eheim 2213 cu canistra de 3litri
plina cu 2litri de siporax si un burete grosier este apa cristal in acvariu.

Recomand instalarea unuia extern si veti avea numai de castigat.

0744 442 366 Dan
[Yahoo!]
CarmenTu
Junior member

Joined: 09/05/2014 15:49:23
Messages: 20
IP:
Offline

Eu locuiesc in Germania, nu stiu unde sa adaug la profil. Avem o adevarata problema cu pestii ca fiul meu vrea un Rechin in acvariu . Vreau 3 sanitari ancistrus si cu rechinul o lasam balta. , dar ce mai punem langa. Eu ma gandeam la o pereche de scalari si vreo 10 neoni. Nu stiu daca sunt multi. Cu ciclarea merge bine. Apa e limpede si plantele sunt frumoase, radacina pluteste inca ,dar am pus piatra pe ea si acum sta la fund. E posibil ca testul de apa sa fie aproape bun??? Am facut azi unul si e aproape perfect
CarmenTu
Junior member

Joined: 09/05/2014 15:49:23
Messages: 20
IP:
Offline

Cam asa arata acvariul meu in momentul acesta, numai ca piatra o sa vina jos cand radacina nu o sa mai puteasca. Ce ziceti?
[Thumb - DSCN3855.JPG]

[Thumb - DSCN3854.JPG]

Claudiu1978
Member
[Avatar]

Joined: 04/08/2014 19:34:15
Messages: 146
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Pt incepatori, asa ca noi, arata bine, chiar foarte bine. Cred ca mai merge sa pui plante. Anubias nana ar mai merge. O legi de piatra sau de cioata. Nu se planteaza in substrat. Este o planta care nu are asa multe pretentii in ceea ce priveste lumina.
Apropo...ce plante ai bagat in acvariu?
Din cate vad ai pus vallisneria, parca si echinodorus, ceratopteris thalictroides.
Mai poti sa pui apa pana la baza capacului, sa nu se mai vada spatiul acela gol.
Legat de pesti, nu stiu ce sa spun. Nu cred ca sunt multi. Dar cred ca scalari cu neoni nu prea or sa se inteleaga. Cei mai experimentati poate te vor sfatui mai bine.
Oricum din cate vad, esti pe drumul cel bun.

Mult succes in continuare!
[Email]
CarmenTu
Junior member

Joined: 09/05/2014 15:49:23
Messages: 20
IP:
Offline

Ca si plante am Anubias, Microsorum si Vallisneria. Nu am vrut mai multe plante ca sa nu invarc acvariu. Apa da vroiam mai sus dar cred ca imi acopar tubul pe unde curge apa in acvariu si nu cred ca e bine. Tubul e pus cat de sus am putut.
Multumesc mult pt sfaturi.
eugen2265
Member
[Avatar]

Joined: 13/02/2011 23:00:14
Messages: 196
Location: Bucuresti- B-dul.CTIN BRANCOVEANU
IP:
Offline

Sarut miinile Carmen si bine ai venit in ale acvaristicii. Filtrul extern pe care-l ai e foarte foarte mic.Filtrele sunt masurate fara materialele filtrante si puse exact linga buza acvariului. Gindeste-te la filtrul tau ce distanta are de la capacul lui pina la buza acvariului, si daca m--ai are si materiale de filtrare.M-ai are el 450l/h ?Pentru acvariul tau cel mai bun filtru este de 1000 -1200l/h,Cu cit ai sertare mai multe cu atit ai suprafata mai mare de filtrare biologica,Sa ai un filtru cu 3-4 sertare.Eu la acvariul meu de 80L,am un filtru extern SunSun 1000l/h si are 3 sertare pline cu sipforax si deasupra am pus un strat subtirel cu vata de perlon.Sti cum am apa in acvariu? super limpede,nici nu zici ca am apa in acvariu.Am vazut in poza ca ai anubias si microsorum. Scoate anubiasul si microsorum -ul din nisip si ancoreaza-le de radacina.Parerea mea ,eu as ancora anubiasul de piatra si cealalta planta de radacina.Ai face bine sa legi si un anubias 2 de radacina ca e suuuuper radacina .Baga m-ai multe plante ca ai loc destul.Lumina pe care o ai e insuficienta.trebuie sa ai 1w la litru Scalarii daca au depus icre sunt foarte foarte agresivi,o sa le plingi de mila neonilor.Am avut scalari de multe ori si i--am donat nu-mai din aceasta cauza.Daca ai acvariul plantat m-ai bine au unde sa se ascunda. SUCCES si APE LIMPEZI
[Email] [Yahoo!] [MSN]
kirucd
DIY Master
[Avatar]
Joined: 07/05/2011 19:27:18
Messages: 8217
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Filtrarea biologica nu se face la debite mari. Important este ca volumul mediilor biologice
sa fie corelat cu debitul de apa care trece prin aceste medii si cu incarcarea biologica din
acvariu (cu cat mai multe vietati in bazin cu atat mai mare incarcarea biologica, cu cat mai
multa mancare trebuie sa dai cu atat mai mare este incarcarea biologica).

Filtrele externe sint un compromis intre filtrarea mecanica si cea biologica. Sfatul meu este
sa umpli filtrul pe care il ai numai cu medii biologice de calitate (Matrix, Eheim Substrate Pro,
Ada Bio Rio etc.) si sa cumperi un mic filtru intern pe care sa il folosesti exclusiv pentru
filtrare mecanica (bureti si perlon curatate, perlonul schimbat, regulat). Daca nu exagerezi
cu numarul si talia pestilor atunci filtrul pe care il ai poate sa fie suficient.

Testele pe care le-ai facut arata probabil bine pentru ca ciclul azotului inca nu a inceput.

Citeste putin despre ciclul azotului si filtrare, gasesti multe articole interesante pe forum.

O zi buna,
Dragos

P.S. @claudiugeacar ai vrut sa te referi la bacterii nitrificatoare, cele denitrificatoare apar in
conditii anaerobe.

This message was edited 1 time. Last update was at 18/08/2014 02:51:35


Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page
CarmenTu
Junior member

Joined: 09/05/2014 15:49:23
Messages: 20
IP:
Offline

Multumesc mult de sfaturi si ma apuc de treaba.
claudiugeacar
Member
[Avatar]

Joined: 24/09/2013 20:23:40
Messages: 118
Location: Domnesti, Ilfov
IP:
Offline

Dragos, ai dreptate. Am incurcat tipul de bacterii gandindu-ma la efecte (pe care le-am incurcat la randul lor... deh, ora tarzie si oboseala deja acumulata...).
Asta am vrut sa subliniez si eu, faptul ca filtrele externe sunt foarte bune pentru filtrarea biologica, doar ca ar fi bine sa fie suplimentate cu un filtru intern (oricat de mic) care sa se ocupe exclusiv de filtrarea mecanica, pentru a ajuta la reducerea particulelor in suspensie. Asta am observat din utilizarea unui Eheim eccopro 130 la un acvariu de 96 l brut. Dupa ce am mai adaugat un filtru intern pickup 45, apa a devenit mult mai limpede si nu a mai trebuit sa umblu la filtrul extern atat de des (se colmata filtrul de perlon in cateva zile). Stiu, trebuie sa renunt la perlon si o sa o fac in zilele urmatoare.
Din punct de vedere al chimiei apei (si deci al bunastarii fiintelor din acvariu) filtrele externe sunt cele mai bune. Dar si un filtru intern poate fi un ajutor (suplimentar) binevenit.

O zi buna tuturor!

This message was edited 1 time. Last update was at 18/08/2014 17:29:20


Acvaristica este modul cel mai simplu (si direct) prin care omul poate intelege influenta sa asupra naturii.
Ape limpezi!
eugen2265
Member
[Avatar]

Joined: 13/02/2011 23:00:14
Messages: 196
Location: Bucuresti- B-dul.CTIN BRANCOVEANU
IP:
Offline

Am citit aseara sau dimineata la ora 2 si ceva sfaturile catre Carmen si ma luase niste nervi,de mama focului. Bine ca nu am putut scrie datorita intunericului din camera.Atit vreau sa intreb pe cei care dati sfaturi. De ce se mai fabrica filtrele externe cu un debit m-ai mare?de la 500L /h la 2000 daca cele de 400 sunt bune.Asta e invatare de minte sa nu mai da sfaturi aiurea E bine sa le citesc si .........
[Email] [Yahoo!] [MSN]
CarmenTu
Junior member

Joined: 09/05/2014 15:49:23
Messages: 20
IP:
Offline

Acum sa va mai spun ce am facut . La presiunea fiului meu si bine ............si la dorinta mea am cumparat 6 neoni si 12 Guppy. Treaba e ca neonii stau la fundul acvariului iar Guppy chiar deasupra. Poate asta nu e chiar o problema, gandindu-ma la adaptare, dar cand sting lumina la acvariu fug pestii in toate partiile de zici ca i-o apucat ceva , cam dupa o jumatate de ora incep sa se linisteasca. E normal...
 
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com