[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Analiza intre costuri si efect pe fertilizantii Dennerle  XML
Forum Index » Plante de acvariu
Author Message
stefanp
Moderator

Joined: 06/09/2011 17:31:23
Messages: 9473
Location: Falticeni/Iasi
IP:
Offline

Salutare!
Am sa postez si aici un articol ce l-am scris pe blogul meu de acvaristica.
Dupa aproape 8 luni si jumatate de cand folosesc fertilizanti Dennerle (ma rog, la vremea cand am scris articolul, adica la inceputul lui iulie), cred ca pot face o analiza comparativa intre cat m-a costat, daca a meritat si daca voi mai continua.
Cam toata lumea se plangea si inca se plange de pretul mare al acestora si din aceasta cauza am stat si eu pe dubii la inceput; e adevarat mitul fertilizantilor prea scumpi? Sau nu?. Am decis sa incerc, iar rezultatele le veti gasi mai jos.

--------------------------------------------------------------------------------

Am decis de la inceput sa cumpar sticlele cu volumul cel mai mare si cutiile cu numarul cel mai mare de pastile, fiind mult mai economic pe termen lung, in ciuda unui cost initial mai mare; am preferat sa astept un pic mai mult pentru a aduna banii necesari. Am folosit ambele linii de fertilizanti Dennerle (Scaper's Green + NPK Booster si S7 + V30 +E15, de asemenea si aditie de Plantgold7) si au fost in total 4 sticle de 500 ml Scaper's Green, 4 sticle de 500 ml NPK Booster, 1 sticla de 500 ml S7 Vitamix, 1 sticla de 500 ml V30 Complete, 1 cutie de 40 tablete E15 FerActiv si undeva la aproape de 150 pastile Plantagold (aici nu mai retin exact). Costul total a fost in jur de 1300 RON (bineinteles, nu totul deodata, prima transa a insemnat cate o sticla din fiecare si cutia de E15 + una de Plantagold; dupa care, dupa nevoie luam din ce imi trebuia), o suma mare la prima vedere. Tragand linia la final insa, situatia se indulceste mult.

La un calcul simplu, in cele opt luni si jumatate, ar veni un cost de 150 RON/luna. Din start as spune ca nu e un cost foarte mare, tinand cont ca am fertilizat doua acvarii, unul de 270 de litri si unul de 50 (sau sa aproximam la un acvariu de 300 de litri, ca sa trag o alta linie de comparatie). De aici insa intervin si alti factori, care afecteaza costul final in cazul meu si care ar putea fi diminuat in cazul altor acvarii. In primul rand trebuie spus ca mi-a ramas aproape jumatate de sticla de V30 si cam un sfert din S7. Cu alte cuvinte, daca ar fi sa scad diferenta de bani, ar ramane undeva la 1150 lei totalul si un cost pe luna de 135 RON. Un alt aspect este acela ca acvariile mele au fost si in cazul acesta (ca de obicei ), pline cu plante; si cand spun pline, ma refer la faptul ca suprafata acvariilor era 100% acoperita cu plante (exceptand portiunile cu lemne), neexistand zona neplantata (si nu doar un gazon, ci tufe mari), ceea ce evident inseamna un consum mai mare de fertilizanti fata de un acvariu limitat la cateva tufe. De asemenea trebuie subliniat faptul ca am multe specii de plante pretentioase, cu un necesar mare de nutrienti, foarte multe plante rosii (a se vedea "The great Danish") mari iubitoare de fier si de fosfati. Si peste toate acestea, ambele acvarii au avut lumina din belsug, lumina de calitate, ce a dus la o crestere rapida si iarasi un consum constant, alert, de nutrienti. Unde vreau sa ajung cu toate acestea? La faptul ca dupa ce bazinele mele au ajuns la o oarecare maturitate, la o stabilitate, am inceput sa suprafertilizez, peste recomandarile celor de la Dennerle, ceea ce evident a dus la cresterea costurilor. In cazul unor acvarii cu mai putine plante, eventual mai putin pretentioase sau cu o iluminare ceva mai putin intensa si cantitatea de fertilizanti necesara va fi mai mica, iar atunci, cred ca la acelasi volum de apa se poate ajunge la un cost de 100, chiar 80 RON/luna.

Si nu, nu m-a suparat faptul ca a trebuit sa fertilizez mai mult decat recomandarile firmei. Pana acum, din gamele de fertilizanti folosite de mine, nu am gasit una cu care sa nu fie nevoie sa suprafertilizez si cred ca nu gresesc cand spun ca "The great Danish" a fost cel mai mare "consumator" dintre setupurile avute pana acum. De altfel este imposibil sa poti trasa niste recomandari valabile pentru orice acvariu, indiferent ca e unul precum l-am avut eu sau unul cu doua-trei plante, fara co2 si cu putina lumina.

Pana acum am vorbit doar de cheltuieli. Am variat de la 135 RON/luna in cazul meu, pana la 100 sau chiar 80 RON/luna in cazul unui acvariu moderat din punct de vedere al cerintelor, repet, la un volum de 300 de litri de apa. Aveti un acvariu de 150 de litri? Simplu, injumatatiti costurile si variem de la 65-70 RON/luna (pentru un acvariu cu multe plante pretentioase si bombardat cu lumina), pana la 40-50 RON/luna pentru un acvariu moderat. Aveti un acvariu de 100 de litri? Mai coborati la pret. Mai are rost sa vorbim pentru cei cu un acvariu nano, de 50 de litri sau chiar mai putin? Costurile deja devin infime...cat un pachet de tigari (si asta pe luna!).

Dar precum ziceam, am vorbit doar de cheltuieli. Haideti sa vorbim si de venituri. In tot acest timp, de opt luni si jumatate, am vandut plante de 1100 RON (cu aproximatie in plus sau in minus cateva zeci de lei). Si asta in conditiile in care am donat plante catre diversi colegi iar atunci cand am vandut, toate preturile au fost de foarte bun simt, ba cred ca printre cele mai mici judecand dupa ce vad pe forumuri si facebook, pentru ca nu vanzarea plantelor face obiectul principal in cazul meu. De asemenea, am incercat sa formez un aquascape, ceea ce a dus si la tunderi de varfuri pentru a forma tufe, cu alte cuvinte, plante ce nu pot fi vandute. Mai pe scurt, pentru cineva care vrea sa vanda mai des plante, suma poate creste usor cu cateva sute de lei. Asadar, tragand inca o data linie, am ajuns la suma de 200 RON pe opt luni si jumatate, adica 23 RON/luna, pentru 300 litri de apa ). Iar pentru cineva vrea, poate ajunge fara probleme la un cost final de 0 RON ;).

La acesti fertilizanti lichizi, mai putem adauga (si recomand cu caldura) si un substrat fertil. Eu am folosit ambele variante de la Dennerle, atat DeponitMix Professional 9in1 (pentru acvariul mare), cat si Scaper's Soil (pentru cel mic). Costul in plus ar fi de 300 RON, dar vorbim de o valabilitate de cel putin doi ani in cazul deponitmix si un an pentru Scaper's Soil. Costul adaugat il puteti calcula si voi, este unul mic. Din nou acesta scade in cazul unor acvarii mai mici (dar atentie, durata de folosire ramane aceeasi ;) ).

Ok, acum ca am terminat cu partea financiara, sa spun doua, trei vorbe si despre calitatea acestor fertilizanti Dennerle. Desi am folosit si gama JBL, cat si linia de fertilizare Easy Life, pot spune foarte linistit ca de cea Dennerle am fost cel mai multumit. Am avut cea mai usoara adaptare a plantelor nou cumparate si introduse in bazin la startarea setupului; am avut cele mai frumoase culori la plante; am avut cele mai sanatoase plante in ceea ce priveste "durabilitatea" lor in timp, in sensul ca am avut tufe plantate la inceputul setupului la care nu am umblat si nu am replantat pana la final...tulpini "batrane" de opt luni si jumatate ce au dus fara probleme lastari sanatosi si frumosi pana la final, tulpini ce nu s-au topit si nici n-au pierdut frunze la baza la fel cum eram obisnuit pana acum (si vorbim de tufe serioase, cu multe plante). De asemenea am avut cele mai frumoase tufe de Alternanthera reineckii "mini", nu ca ar fi o planta dificila, insa este cunoscuta problema ei cu frunzele de la baza care prind GSA (si eventual se mai gauresc); ori in cazul acesta, dupa stabilizarea bazinului si atingerea ritmului final de fertilizare, n-am mai avut problema asta. Si daca tot am ajuns la capitolul alge, pot spune ca n-am avut pic de alga in bazin, inafara de cateva smocuri de BBA, pe lemnele care erau in bataia curentilor de apa (asta fiind si cauza de altfel, BBA-ul fiind o alga ce nu are legatura cu fertilizarea, cel putin din experienta mea); si cand spun cateva smocuri, le puteam numara pe degete. Absolut nicio alga, desi am introdus (chiar la inceput), plante cu inceput de fuzz pe ele. Mi-a fost din nou frica in iarna, atunci cand am plecat doua saptamani si jumatate si am pus fertilizant cat pentru aproape doua saptamani, tot deodata...am crezut ca voi pati ca iarna trecuta, cand m-am umplut de thread algae; de data asta, bazinul impecabil. Asadar, pe scurt, ca sa nu scriu ode , am fost foarte multumit.


Am sa va arat in cele ce urmeaza cateva poze, ca sa sustin cele scrise mai sus.

Din acvariul mic

Rotala macrandra mini green
image

Anubias Pinto
image

Micranthemum "Monte Carlo"
image

Din acvariul mare

Rotala rotundifolia sp. red
image

Rotala rotundifolia sp red
image

Rotala rotundifolia sp red
image

image

image

Rotala walichii
image

Ludwigia senegalensis
image

Ludwigia senegalensis
image

Proserpinaca palustris
image

image

Alternanthera reineckii "mini"
image

Rotala goias
image

Polygonum sp. Kawagoeanum
image

image

Rotala butterfly
image

Ludwigia mini "Super red"
image

Mix plante acvariu
image

Rotala macrandra
image

Lindernia sp. India
image

Rotala macrandra mini type IV
image

Ludwigia inclinata
image

Lagenandra meeboldii 'Red'
image

Radacini de Rotala macrandra mini type IV, de la doar doua fire, crescute intr-o luna si un pic
image

image

Un fir de Rotala macrandra mini type IV
image

Rotala macrandra narrow leaf
image

Setupul "The great Danish"
image

La finalul articolului si a acestei experiente cu gama de fertilizanti Dennerle, cred ca pot spune fara nicio indoiala ca e una profesionista, de calitate, de care am fost cel mai multumit pana acum si gama cu care voi merge de acum inainte. Mi-am lamurit atat mie, cat cred ca si voua ca "mitul" ca este o gama scumpa, este cam fals; adica da, este mai scumpa (la o prima vedere) decat alte linii de fertilizare, insa din punctul meu de vedere este si mult peste, iar costul final poate deveni chiar neglijabil.

Va recomand cu incredere, atat celor cu experienta, cat si incepatorilor (pentru cei din urma atat timp cat vorbim de un incepator documentat, care nu neglijeaza acvariul pe celelalte aspecte importante precum filtrare, iluminare, care ignorate pot duce la un esec in ceea ce priveste acvariul).

This message was edited 3 times. Last update was at 14/08/2015 18:36:34


Zambesc chiar de traiesc in conditii austere, caci bucuria mea se trage din alte sfere ! Jurnal acvariu (proiect finalizat) | Unu' micu' pentru creveti (proiect finalizat) | Borcanu' lu' Grigore (proiect finalizat)
Incercare de aquascaping (proiect finalizat) | La munte - nano (finalizat) | Highway to hell (finalizat) | The great Danish | Dennerle tank

Romanian Aquascaping Contest 2016

Blog despre acvaristica

Despre Dennerle
[WWW]
IwaGumiGUY
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 03/06/2013 19:57:00
Messages: 402
Location: Medias
IP:
Offline

Da , interasant articol, felicitari ptr acvarii si ptr descrierea facuta in legatura cu gama Dennerle ! Cand am citit cat ai cheltuit pe toata gama am crezut ca ai apasat o tasta in plus din greseala ) , dar apoi m-am linistit vazand ca ai reusit sa iti recuperezi din investitie.
Totusi consider ca la noi , inca e o gama destul de costisitoare, tinand cont de salariile noastre. Da , este de top-ptr acvaristi de top , sunt sigur ca isi merita toti banii dar costurile m-au determinat si pe mine sa optez ptr alte branduri.
Mersi inca odata , jos palaria ptr asemenea topicuri detaliate, toata stima ptr dedicarea si impartasirea experientelor in materie de aparaturi si branduri noi, ptr ca trebuie recunoscut : multi stiu , se pricep de minune , dar nu impartasesc informatia si cu atat mai putin isi fac timp ptr forumuri sau de administrat bloguri!

This message was edited 1 time. Last update was at 14/08/2015 18:13:22

[Yahoo!]
stefanp
Moderator

Joined: 06/09/2011 17:31:23
Messages: 9473
Location: Falticeni/Iasi
IP:
Offline

IwaGumiGUY wrote: Cand am citit cat ai cheltuit pe toata gama am crezut ca ai apasat o tasta in plus din greseala )



Dar investitia a fost facut in timp, nu toti banii i-am dat odata.

IwaGumiGUY wrote:
Totusi consider ca la noi , inca e o gama destul de costisitoare, tinand cont de salariile noastre.


Da, suma e mare, dar impartita pe luni...ai vazut si tu, 135 lei/luna. (nu mai iau in discutia vanzarea de plante si faptul ca am supra-fertilizat)
Mie sincer nu mi se pare o suma uriasa...si nu ma dau banii afara din casa. Spun asta facand in minte comparatii cam cat costa tigarile, berea, o seara de petrecut in oras, o masa la restaurant, o shawarma si un suc, un tricou "da firma", etc. (alege fiecare ce vrea )
Mie unul nu imi este greu sa tai de pe ici, de pe colo si sa pun sa-mi iau ceva calumea pentru hobby-ul meu.

Bun, cand n-ai de unde...n-ai de unde. Nu e nimeni absurd
Inteleg ideea de low-cost, faci un acvariu asa pentru sufletul tau, il tii pe buget redus; nicio problema.

Si e vorba de 300 de litri de apa.
Pentru marea majoritate care au acvarii sub 150 de litri (multa lume cu nano-uri sau cu acvarii de 120-150 litri), vorbim de niste costuri pe care nici nu le simti, comparativ cu cheltuielile lunare. Ce sa zic, 4 pachete de tigari pe luna pentru un acvariu de 150 de litri sau 1 pachet si jumate' pentru un nano de 50 de litri. (fac comparatia cu tigarile ca mi-e mai la indemana, fiind fumator )

In cazul asta, poate sa-mi zica oricine, orice, ca nu cred nimic

IwaGumiGUY wrote:
Da , este de top-ptr acvaristi de top , sunt sigur ca isi merita toti banii dar costurile m-au detarminat si pe mine sa optez ptr alte branduri.


Imi pare foarte rau ca n-am facut un asemenea calcul si anul trecut cand am folosit gama Easy Life.
La cate bidoane am folosit, cred ca m-am apropiat destul de mult de costul de anul asta.

IwaGumiGUY wrote:
Mersi inca odata , jos palaria ptr asemenea topicuri detaliate, toata stima ptr dedicarea si impartasirea experientelor in materie de aparaturi si branduri noi, ptr ca trebuie recunoscut : multi stiu , se pricep de minune , dar nu impartasesc informatia si cu atat mai putin isi fac timp ptr forumuri sau de administrat bloguri!


Pentru putin, placerea este de partea mea.
N-am inteles si n-am sa inteleg niciodata pe cei care nu impartasesc cunostintele, experienta mai departe...dar e alegerea fiecaruia (la fel cum nu inteleg de ce vand unii plante la niste preturi astronomice, dar asta e alta discutie )

This message was edited 4 times. Last update was at 14/08/2015 18:35:44


Zambesc chiar de traiesc in conditii austere, caci bucuria mea se trage din alte sfere ! Jurnal acvariu (proiect finalizat) | Unu' micu' pentru creveti (proiect finalizat) | Borcanu' lu' Grigore (proiect finalizat)
Incercare de aquascaping (proiect finalizat) | La munte - nano (finalizat) | Highway to hell (finalizat) | The great Danish | Dennerle tank

Romanian Aquascaping Contest 2016

Blog despre acvaristica

Despre Dennerle
[WWW]
IwaGumiGUY
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 03/06/2013 19:57:00
Messages: 402
Location: Medias
IP:
Offline

Bun exemplut dat cu fumatorii, nici nu m-am gandit la el nefiind fumator. Dar ce te faci cand esti si fumator si acvarist?) Ai automat 2 abonamente

Legat de gama Easy Life , am realizat ca si aceasta e destul de costisitoare, sau e cam diluata , dupa parerea mea trebuie pus mult fertilizant ptr a ajunge la o concentratie dorita.

Mare pacat ptr cei ca Bitanu de la care avem niste topicuri foarte explicite si foarte folositoare dar care, din cate am inteles a renuntat la acvaristica . Mare pacat ptr cei ca el . Vazusem in topicurile mai vechi de cativa ani niste acvarisiti foarte buni care aveau niste acvarii impunatoare si care , dint-o data au disparut din activitatea forumului. Cum e si vorba romanului : branza buna in burduf de caine
[Yahoo!]
Nimeni
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 27/08/2014 01:19:42
Messages: 459
Location: Helsinki - Finland
IP:
Offline

IwaGumiGUY wrote: Mare pacat ptr cei ca Bitanu de la care avem niste topicuri foarte explicite si foarte folositoare dar care, din cate am inteles a renuntat la acvaristica . Mare pacat ptr cei ca el . Vazusem in topicurile mai vechi de cativa ani niste acvarisiti foarte buni care aveau niste acvarii impunatoare si care , dint-o data au disparut din activitatea forumului. Cum e si vorba romanului : branza buna in burduf de caine


Sa nu mai folosesti NICIODATA expresia de mai sus.... Asta daca intradevar, ii respecti pe cei ca Bitanu si restul: de la ei... ai avut ocazia sa inveti sau "sa prinzi" niste chestii "gratuite" (as putea spune)

Alegerea de a renunta la acvaristica sau de a se retrage... tine de fiecare persoana in parte si NU TREBUIE JUDECAT SAU CONDAMNAT PTR ASTA!

Ps: Stefan... salut initiativa ta (citisem deja pe FB articolul si imi era oarecum sa comentez, nefiind "in bransa", gradinar adica)
Costurile si "modul de gandire asupra cheltuielilor" il adusesem si eu odata in discutie, dar am fost gresit inteles... fiind acuzat de partinire... asa ca mai bine "tac si citesc... invat cate ceva". Spor in continuare

Situatia in care te afli este consecinta faptelor si actiunilor tale!
IwaGumiGUY
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 03/06/2013 19:57:00
Messages: 402
Location: Medias
IP:
Offline

M-ai inteles gresit Nimeni , eu nu am criticat faptul ca s-a retras Bitanu sau altii din acvarisitica , era o remarca facuta despre cei care desi sunt buni in acvarisitca si inca o practica , nu impartasesc informatia. Poate te-ai grabit cand ai citit postul sau poate l-am formulat eu mai...
[Yahoo!]
narcis
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 04/11/2011 22:32:48
Messages: 2472
Location: pitesti
IP:
Offline

Remarca a fost total nelalocul ei.

Mumtumim de concluzii stefan, plantele tale aratau foarte bine si au crescut foarte bine. Un mare plus a fost si substratul care a sustinut linia de fertilizare.
Mai sunt si alte aspecte de luat in considerare, cum ar fi lumina si co2, mentinerea unui ph stabil, toate impreuna au dus la acele rezultate.
Totusi, ramane o gama de fertilizare destul de scumpa, care la noi in petshopuri nu o gasesti, ca multe altele necesare . Gama EL e putin mai jos la bani, nici eu n-am facut calcule, dar o gasesc mult mai repede in petshopuri si chiar in hypermarket(auchan de ex), de unde pot completa repede si fara costul transportului un oarecare element care s-a terminat(asta ca exemplu). Plus ca multi dintre noi nu suntem nici fumatori, data viitoare compare cu costurile unei beri, dulciuri, ce mai consumam astia nefumatori si cu prestanta.
[ICQ]
stefanp
Moderator

Joined: 06/09/2011 17:31:23
Messages: 9473
Location: Falticeni/Iasi
IP:
Offline

IwaGumiGUY wrote:Bun exemplut dat cu fumatorii, nici nu m-am gandit la el nefiind fumator. Dar ce te faci cand esti si fumator si acvarist?) Ai automat 2 abonamente



Pai io am ambele vicii...solutia? Am lasat-o mai moale cu fumatul

narcis wrote:Mumtumim de concluzii stefan, plantele tale aratau foarte bine si au crescut foarte bine. Un mare plus a fost si substratul care a sustinut linia de fertilizare.


Mersi Narcis!
Legat de substrat, asa e; sunt un sustinator al fertilului la radacini.
Imi pare doar rau ca n-am putut sa tin bazinul pana sa sec substratul

narcis wrote:Mai sunt si alte aspecte de luat in considerare, cum ar fi lumina si co2, mentinerea unui ph stabil, toate impreuna au dus la acele rezultate.


Absolut!
O lumina buna si o aditie de co2 sunt necesare, la genul asta de bazine.
Bine, fertilizantii astia se pot folosi fara nicio problema si la acvarii fara co2 si cu lumina mai slaba, insa bineinteles intr-o cantitate mult mai mica.

narcis wrote:
care la noi in petshopuri nu o gasesti,


La partea cu banii, fiecare stie cum isi calculeaza bugetul, nu mai insist aici.
Insa de gasit, se gaseste
Vezi shop.acvariu.ro, nevertebrate.ro, tropheus.ro si animax.ro (dintre distribuitorii autorizati, dar mai sunt cativa care aduc dennerle).
Se gasesc fara probleme in online, iar animaxul cam are centre in orasele mari.
Bun, e drept ca easy life e gasit in si mai multe locuri si probabil cu stocuri mai mari, dar e si de atat timp pe piata. (sau jbl si alte game) Presupun ca in timp si dennerle se va gasi mai usor...asta bineinteles daca va fi cerere.

narcis wrote:
Plus ca multi dintre noi nu suntem nici fumatori


Pai am scris mai sus si bere, shawarma, masa la restaurant si inca alte cateva exemple.
Eventual a se completa pe linia punctata dupa preferinte

Zambesc chiar de traiesc in conditii austere, caci bucuria mea se trage din alte sfere ! Jurnal acvariu (proiect finalizat) | Unu' micu' pentru creveti (proiect finalizat) | Borcanu' lu' Grigore (proiect finalizat)
Incercare de aquascaping (proiect finalizat) | La munte - nano (finalizat) | Highway to hell (finalizat) | The great Danish | Dennerle tank

Romanian Aquascaping Contest 2016

Blog despre acvaristica

Despre Dennerle
[WWW]
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

Joined: 01/03/2002 09:35:00
Messages: 11163
Location: Egiptu' Antic
IP:
Offline

stefanp wrote:variem de la 65-70 RON/luna (pentru un acvariu cu multe plante pretentioase si bombardat cu lumina), pana la 40-50 RON/luna pentru un acvariu moderat. Aveti un acvariu de 100 de litri? Mai coborati la pret.

Costurile cu fertilizarea Dennerle mi se par infime fata de:
1. costurile totale ale unui acvariu cu dotari tehnice serioase
2. tam-tam-ul care se face din interes pe tema pretului fertilizantilor de top

Poze: smilie ... Poze cu plante
 
Forum Index » Plante de acvariu
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com