[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Principiu functionare filtru substrat  XML
Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Author Message
zaietz74
Junior member

Joined: 11/10/2014 18:35:25
Messages: 86
Location: Bucuresti-Focsani
IP:
Offline

Am achizitionat si montat de curand in acvariu un astfel de filtru. Este cel de la Eheim si este varianta in care filtrul extern trage apa prin sorbul normal si o impinge prin acest filtru de substrat. Ideea mea era ca fluxul de apa impins prin acest filtru sa miste din loc "mizeria" si astfel aceasta sa nu se mai "cuibareasca" in pietris intre momentele in care il curat cu aspiratorul de fund. Problema este urmatoarea: apa intra in acest filtru printr-un racord (teava) redus ca si diametru fata de "tubul" care ajunge efectiv in filtru astfel incat surplusul de apa sa se prelinga din acest tub agitand in acest fel si apa. Initial am crezut ca aceasta solutie prin care doar o parte din debitul filtrului extern este trimisa in filtrul de fund are ca scop sa nu fie foarte mare circulatia la nivelul substratului. Dar practica imi arata (sau asa mi se pare) ca filtrul de fund nu functioneaza sau cu alte cuvinte, partea de debit ghidata de furtunelul mai ingust nu face altceva decat sa se scurga la suprafata pe la marginea tubului care comunica cu substratul si nu este in stare sa "impinga" toata coloana de apa din acel tub. Exista vreo lege a hidrodinamicii sau a vaselor comunicante care spune ca totusi coloana de apa din tubul mare ar trebui sa fie impinsa in jos? Ce risc daca cuplez la capatul tubului o teava suficient de mare astfel incat apa sa nu se mai prelinga la marginea tubului si sa fie toata impinsa in substrat? Ati inteles ceva din ce balaresc eu aici sau e ora prea tarzie ca sa ma fac inteles? . Incerc sa atasez si o schema a acestui filtru, poate ma fac inteles. Daca nu se vede imaginea inserez si link-ul. Multumesc!
https://www.eheim.com/en_GB/products/accessories/installation/Undergravel_filter#
image
[Yahoo!]
Nimeni
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 27/08/2014 01:19:42
Messages: 459
Location: Helsinki - Finland
IP:
Offline

Eu de inteles... inteleg ce "balacaresti"..... numai ca nu ai dat "CATEVA DETALII"

- Ce dimensiune are acvariul?
- Ce filtru folosesti? (racordat la filtrul substrat, banuiesc ca ai un extern, nu? Daca da.... marca, modelul)
- Cate extensii ai folosit? Ai montat corect gratarele? Ai folosit placutele ptr laterale?
- Ce pietris folosesti peste gratar? Ce granulatie are? Ce cantitate ai pus? Cat de gros este stratul?

Situatia in care te afli este consecinta faptelor si actiunilor tale!
zaietz74
Junior member

Joined: 11/10/2014 18:35:25
Messages: 86
Location: Bucuresti-Focsani
IP:
Offline

Ok, iata detaliile. Acvariul este Juwel Rio 300 adica 350 litri, filtrul intern al lui tocmai ce a fost inlaturat, de la inceput filtrat cu un Eheim 2078 Professionel 3e. Acum, pe fundul acvariului au fost montate doua filtre substrat, fiecare cu teava de acces in cate unul din colturile posterioare ale acvariului, cele doua nu comunica direct intre ele la nivelul gratarelor de filtrare, placutele laterale montate toate cate au fost livrate, cateva din gratarele de filtrare au fost montate suprapuse langa tubul de acces pentru denivelarea reliefului si totul a fost acoperit cu pietris de 5-8 mm (Hornbach - sac de 25 Kg) in strat de aprox 4cm (nu chiar la "subler" dar media de grosime a stratului cam asta este. Evacuarea filtrului extern este splitata in doua (mufa "T"), o cale se duce spre cele doua tuburi de alimentare ale filtrului substrat (pana acolo trec bineinteles printr-o reductie si un robinet, de fiecare parte) iar cealalta cale duce spre o iesire eheim installationsSet 2 (filtrul extern fiind destul de puternic am zis sa nu-l trec cu totul doar prin substrat). Intrebarea mea ar fi, de fapt ar fi doua: sa fie vorba doar de cantitatea de apa (pot suprima usor iesirea de la suprafata apei a filtrului extern) pe care o impinge filtrul in tubul gros? si: are importanta la ce nivel se scufunda capatul tubului subtire in tubul gros al fitrului de substrat? Si inca una: de ce nu se intra direct cu grosimea furtunului de filtru (16-22) in tubul gros si se alege aceasta varianta cu tub mult mai subtire prins in inel astfel incat surplusul sa iasa la marginea tubului gros? Stiu ca cel mai usor ar fi sa experimentez dar cum timpul este insuficient pentru toti dintre noi am zis ca poate ma lamureste cineva unde s-a gresit din principiu. Daca mai sunt necesare lamuriri le dau cu placere
[Yahoo!]
Antoniot
Senior member
[Avatar]

Joined: 03/02/2006 22:52:38
Messages: 1283
Location: bucuresti,tineretului
IP:
Offline

pietrisul de 5-8 mm ca diametru este mult prea mare. As recomanda sa l schimbi cu unul de diametru de 1-2 mm.

Nu judeca din rezultate!
[Yahoo!]
zaietz74
Junior member

Joined: 11/10/2014 18:35:25
Messages: 86
Location: Bucuresti-Focsani
IP:
Offline

Antoniot wrote:pietrisul de 5-8 mm ca diametru este mult prea mare. As recomanda sa l schimbi cu unul de diametru de 1-2 mm.


Care ar fi explicatia pentru care este prea mare? Manualul de utilizare al filtrului de substrat spune ca pietrisul trebuie sa aiba minim 3mm in diametru (logic de altfel, pentru ca o granulatie de 1-2 mm nu ar face altceva decat sa umple foarte repede gratarele, fantele acestora avand undeva la 1,5-2 mm dupa aprecierea mea). In plus, m-am gandit ca o granulatie mai mare asigura spatii mai largi intre pietre si astfel circulatia apei nu este impiedicata. Nu este corect? Sa inteleg ca aceste spatii mai largi intre componentele pietrisului nu sunt ok?

This message was edited 1 time. Last update was at 25/02/2016 10:28:21

[Yahoo!]
 
Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com