[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Primul proiect cu apa sarata... Planificari, discutii, ganduri si emotii  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa sarata)
Author Message
OvidiuGL
Junior member

Joined: 25/07/2011 22:18:25
Messages: 70
Location: France
IP:
Offline

Va salut,

Am zero experienta in ceea ce priveste acvaristica de apa sarata dar nu mai pot rezista tentatiei de a incepe unul si mai ales din cauza bucuriei pe care mi-o ofera de fiecare data cand il vad la cineva sau in vreun pet shop. Am avut acvarii de apa dulce de cand sunt mic si de vreo 10 ani m-am ocupat mai serios de pasiunea asta. Am inceput acest topic pentru ca vreau sa ma asigur ca incep cu dreptul si sunt sigur ca am multe de invatat de la voi.

Sa va povestesc putin ideile: Proiectul se va desfasura intr-un acvariu de 110 litri (Aquatlantis 100) care acum este plin cu apa dulce si voi incerca sa folosesc tot ce pot legat de echipamente ca sa nu depasesc bugetul. Nu folosesc sump pentru ca nu am loc dar voi folosi un filtru extern Jble1501 pentru reglarea debitului la reactoare. Acvariul va fi casa a doi clovni si spre final a unei perechi de goby cu pistol shrimp. Incerc sa nu fortez limitele sistemului ca sa pot avea un acvariu curat, simplu si fara prea multe batai de cap. Coralii vor fi adaugati ulterior, incepand cu corali moi si terminand cu LPS.

In perioada urmatoare am decis sa cumpar echipamentul necesar si am facut o lista sa ma consult cu voi inainte sa cumpar:

Skimmer: TUNZE DOC Skimmer 9004 (foarte bun calitate/pret + are o forma care nu deranjeaza in acvariu)

Pompe apa: 4 x TUNZE Nanostream 6015 - 1800L (nu cred ca am nevoie de mai mult avand in vedere ca acvariul va fi dominat de LPS)

ATO: TUNZE Osmolateur Nano 3152 ( simplu si eficient chiar daca nu are senzor cu infrarosu)

Lumina: Neon ATI 39w 1xActinic 1xCoral+ ( Folosesc un sistem de iluminat abia cumparat cu reflector foarte bun. Sper sa fie de ajuns doar 2 neoane pentru ce am eu nevoie)

Reactoare: Aici voi cumpara 2 reactoare care vor fi conectate pe returul filtrului extern unde am control foarte bun la debit. 1 reactor cu Rowaphos + 1 reactor cu Carbune activ. <- Este ok ce vreau eu sa fac? A mai incercat cineva reactoare pe returul filtrului extern?

Refractrometru ATC (l-am gasit pe un site din franta si este ceva mai ieftin decat Red Sea)

Incalzitor: Aqua Medic Titanium 100w + Termostat Aqua Medic T controller twin (stiu ca temperatura in acvariile marine este foarte importanta si sper ca echipamentele de la aqua medic sa fie fiabile)

Sare: Red Sea Coral Pro (Foarte accesibil si ca bani si il gasesc la pet shop-ul din apropiere)

Osmozor: RUWAL Osmoseur Aquapro 50SS - 190 L/j (osmozor cu 5 etape de filtrare + tds)

Piatra vie: 15 kg piatra vie Indonesia + 5 kg piatra moarta din care as vrea sa fac niste platouri deasupra pietrei vii

Teste: Salifert: PO4, No3, Kh, Mg, Ca, nh4, no2


Cam astea sunt echipamentele cu care as vrea sa imi incep proiectul. Este bine ce am ales? Astept cu interes opinii, sfaturi si daca totul este in regula, in perioada urmatoare dau ok la comanda.

Toate cele bune,
Ovidiu

This message was edited 1 time. Last update was at 13/01/2017 01:55:45

[Email]
elven
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 21/03/2011 20:08:34
Messages: 1873
Location: Constanta
IP:
Offline

1) teste salifert nu-ti trebuiesc pt inceput in faza de ciclare. Pe viitor ia-ti doar Ca, Kh No3 si hanna electronic de fosfor
2) uita-te pe net la reefscape....ca sa-ti faci o idee despre ce scape o sa abordezi
3) tunze osmolateur e cam scump....si din ce vad eu tu ai un acvariu de buget asa ca iti recomand sa-ti iei o pompa de aer (cel mai mic wattaj) 20 lei, un senzor de nivel 15 lei si gata sistemul ato. o sa-ti arat apoi ce trebuie sa faci sa-ti mearga.
4) uita de canistre si reactoare puse pe retur....nu o sa mearga si o sa se umple de mizerie. NU MAI FOLOSITI FILTRE EXTERNE LA ACVARII MARINE

ia-ti un comline http://www.marinedepot.com/Tunze_Comline_Filter_3162_Aerobic_Sponges-Tunze-TZ73162-FIFRISAS-vi.html
exact cum ai vazut skimmerul DOC COMLINE tunze asa exista si filtru special gandit de acvarii marine interne pentru ca tu nu o sa ai sump.

5) mai ieftin ca red sea este Aqua forest (200 si ceva de lei galeata mare) eu am trecut de la red sea la aqua forest si sunt multumit.
6) combinatia corect la neon este ATI CORAL PLUS si ATI BLUE PLUS. Nu recomand actinic decat intr-o combinatie mai mare de neoane.
7) in loc de pompa nanostream ia-ti un jebao rw4. aproape la fel la bani doar ca are wavemaker si nu se compara !
8) osmozor poti sa-ti iei si un aqulli cu NPS "Eftin si bun!"

This message was edited 4 times. Last update was at 13/01/2017 02:05:30


My "Black Water" reef 300L
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/0/28045.page
image
koala
Batran si obosit
[Avatar]

Joined: 05/03/2002 02:00:00
Messages: 23583
Location: Bucuresti
IP:
Offline

OvidiuGL wrote:... dar nu mai pot rezista tentatiei de a incepe unul si mai ales din cauza bucuriei pe care mi-o ofera de fiecare data cand il vad la cineva sau in vreun pet shop...

Sfatul meu, inainte de toate, este sa iei legatura cu colegul atar (http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/37917.page).
- sunteti in acelasi oras, roaga-l sa-ti acorde o juma' de ora,
- poate reusesti sa-i vezi bazinul si sa stai de vorba EXACT, "la obiect", despre fiecare nelamurire,
- atar e foarte ok, ca om, si o sa te ajute cu sfaturi si explicatii.

Dupa ce ai o idee cat de cat clara despre "ceea ce-ti doresti cu adevarat" si "ceea ce se poate, de fapt"... atunci putem discuta "la obiect" fiecare amanunt in parte.
In rest, tot ce-a zis elven este foarte corect!

Un ultim sfat: NU te grabi cu nimic! Intreaba de 2 ori, inainte sa dai banii pe ceva.

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
atar
Membru de baza

Joined: 18/06/2016 07:37:17
Messages: 308
Location: Galati
IP:
Offline

Te salut si succes.
Fara sump cred ca e mai mult decat dificil sa gestionezi un marin. Nu imposibil, dar eu nu as incerca.
In primul rand, skimmerul va trebui sa-l atasezi la acvariu. Atat vizual, cat si ca principiu, nu ma prea incanta ideea. In al doilea rand, vei fi nevoit sa faci schimburi dese, consistente si regulate de apa. Eu nu vreau sa fac schimburi decat "la nevoie". Nu regulat, ca o rutina.
Apoi, reactoarele. Vor trebui folosite reactoare ermetice. Asta inseamna mereu aparaie si mizerie cand le vei deconecta sa le cureti si sa schimbi antiphosul si carbunele.
Nici eu nu sunt deacord cu filtrele externe la marine pentru filtrare mecanica. Eu folosesc canistre doar sa plimb apa prin matrixul din ele. Fara bureti sau alte filtre.
Nu are rost sa dai bani pe toate testele. Iti dau eu o parte din ele. Amoniacul si nitritii le controlezi doar pe perioada ciclarii. Ale mele expira in vara. Ti le dau eu.
Te pot ajuta cu cateva teste de apa pentru phosphor, nitrati, kh, ph, mg, etc., pana ti le iei pe ale tale.
Si eu recomand Aquilli. Il folosesc cu succes.
Pentru inceput iti pot imprumuta refractometrul meu, ca sa iti stabilesti exact salinitatea la inceput si iti donez un hydrometru Aqua Medic, de care nu mai am nevoie.
Mi se pare ca mai am eu un circuit pentru ATO acasa. Ii dadusem unul si lui Jan. Iti va trebui doar o pompa mica de apa si rezervorul de apa. Vor trebui facuti si suportii pentru senzori.
Cauta totusi o solutie sa iti faci un Sump, cat de mic. Sa incapa un skimmer si 3 reactoare. Canistra JBL tine-o pentru Matrix, sau zeolit, ori spartura de lava.
Piatra vie, eu cred ca e mai mult moft inaintea ciclarii. Mergi pe piatra uscata si fa-ti un aranjament spectaculos cu adeziv de gresie CM25. Oricum vei baga bacterii.
Ganganiile si aiptasia vor veni pe parcurs, pe masura ce bagi pietricele cu corali
Daca ar fi sa o iau de la capat, as incepe cu aranjamentul pietrelor. Numai piatra uscata. Apoi, la minim o luna dupa ciclare, as baga ceva piatra vie in bazin pentru o luna, doua, pana imi colonizeaza cu ganganii piatra uscata, apoi as muta piatra vie in sump, ca sa nu imi afecteze vizual aranjamentul.
Si eu sunt incepator in marine, nu am inca nici un an de marin, dar am strans ceva informatie si atat cat pot, iti stau la dispozitie.
Macar greselile daca ti le pot impartasi, tot cred ca poate fi un plus pentru startul tau.
Greselile si graba costa sute, sau mii de lei si pot transforma acvaristica din relaxare in factor de stres.



koala
Batran si obosit
[Avatar]

Joined: 05/03/2002 02:00:00
Messages: 23583
Location: Bucuresti
IP:
Offline

+1


- Pentru pompa de apa (la ATO) noi folosim cu mare succes pompe de rulote: http://www.motorhome.ro/pompe-apa.html
- modelul "Pompa apa submersibila 12V Elegant" (prima, de sus) merge de 4 ani, la mine in sistem... si la altii. Sunt fiabile si eficiente.

This message was edited 1 time. Last update was at 13/01/2017 14:24:34


Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
dan.pavelescu
Liliacul
[Avatar]

Joined: 19/04/2011 15:50:00
Messages: 12935
Location: Bucuresti/Bruxelles
IP:
Offline

koala wrote:+1


- Pentru pompa de apa (la ATO) noi folosim cu mare succes pompe de rulote: http://www.motorhome.ro/pompe-apa.html
- modelul "Pompa apa submersibila 12V Elegant" (prima, de sus) merge de 4 ani, la mine i nsistem... si la altii. Sunt fiabile si eficiente.



Confirm ce spune unchiasul

I'm Batman!

The Forgotten Sands
Release the kraken!
Soupe de poisson

Mi te supui.
[WWW]
OvidiuGL
Junior member

Joined: 25/07/2011 22:18:25
Messages: 70
Location: France
IP:
Offline

@elven

Am inteles tot, mai putin partea cu filtrul extern si inlocuirea cu un filtru intern. Ideea era ca eu sa folosesc acest filtru extern doar ca pompa, fara nimic in el, ca sa am control la debit pentru reactoare. Nu inteleg cum as putea sa folosesc filtrul intern de la tunze pentru ce am eu nevoie. Imi scapa mie ceva?

Mersi pentru sfatul cu pompele jebao. O sa iau 2 x rw4 ca sa le pun in stanga si dreapta si sa bata spre geam.


@koala
Eu nu mai locuiesc in tara de vreo 3 ani desi ar fi fost tare bine sa vad acvariul cuiva si sa discutam in persoana. O sa schimb locatia si la profil.

Incerc sa obtin un sistem simplu si curat avand in vedere ca o sa am doar o pereche de clovni in el. Sunt pregatit cu multa rabdare si ma bucur ca am scris aici inainte sa cumpar echipamentele.

@
Nu am loc de sump si nu vreau sa renunt din cauza asta. Timpul imi permite sa fac schimburi saptamanale de apa si nu ma deranjeaza cum nu m-a deranjat nici la acvariile de apa dulce. Imi place si mie cum suna ideea de a face schimburi "la nevoie" dar deocamdata ma adaptez nevoilor si sunt convins ca o sa mearga pana o sa transform acvariul actual intr-un sump pentru ceva mai mare.

Ai dreptate cu reactoarele si aparaia dar nu vad alta solutie daca nu am sump. Filtrul extern vreau sa il folosesc gol doar ca si pompa externa si curatat si el la cateva saptamani daca este nevoie. O alta solutie la care m-am gandit ca sa evit filtrul extern ar fi sa iau o pompa, o bag in acvariu si de acolo sa plec prin T cu 2 furtune spre fiecare reactor.

Asa cum i-am scris si lui Koala eu nu mai locuiesc in tara de ceva timp si nu avem cum sa discutam la o bere in fata acvariului. Mersi oricum pentru tot ajutorul.

[Email]
aurecj
Senior member

Joined: 09/05/2006 09:35:36
Messages: 754
Location: Cluj-Napoca
IP:
Offline

koala wrote:+1


- Pentru pompa de apa (la ATO) noi folosim cu mare succes pompe de rulote: http://www.motorhome.ro/pompe-apa.html
- modelul "Pompa apa submersibila 12V Elegant" (prima, de sus) merge de 4 ani, la mine in sistem... si la altii. Sunt fiabile si eficiente.


Ai dreptate, pompele de genul asta sunt foarte OK, la fel ca si celelalte pompe propuse de ceilalti colegi inainte, insa dupa parerea mea (proprie si personala, sa ne intelegem, da?! ), pompele astea au un debit cam mare pentru un acvariu de 50-100 litri si fara sump.

Eu am avut la acvariul ce tocmai l-am desfiintat (60 litri) initial o solutie de genul asta, insa nu-mi placea deloc faptul ca trebuia sa mearga 1-2 secunde, si avea debit asa mare, asa ca in cele din urma chiar daca a costat ceva, mi-a luat o solutie de la Tunze cu pompa peristaltica, iar de aia am fost foarte multumit, deoarece facea aditia incet, dar sigur...

La acvariul mare, acum (350 litri) am o pompa de-asta mica, cu debit de vreo 200 l/ora, insa chiar si asta, merge (verificat) cam 5-6 secunde maxim in momentul in care este cuplata de senzor.
[Email] [Yahoo!]
elven
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 21/03/2011 20:08:34
Messages: 1873
Location: Constanta
IP:
Offline



treaba cu sistemul COMLINE de la tunze e simpla.

sunt 2 componente:
https://www.tunze.com/en/catalogue/katalog-ii.html?user_tunzeprod_pi1%5Bpredid%5D=-infoxunter066
1) Skimmerul Tunze comline doc 9004
2) filtrul (reactor) Filter 3162

Astea doua iti elimina nevoia de a mai avea sump/reactoare/canistre goale si ale chestii ce atarna peste sticla de la bazin.

sunt practic 2 cutii negre cu prindere pe magnet. le pui pe spate ...pe lantura unde ai fundal negru si deabia se vor vedea +ca le maschezi cu pietre.
una din cutii e skimmer, a2a este un filtru foarte puternic in care bagi tu mediu de filtrare: carbune, phosguard etc....

simplu ! si elegant !
PS tunze sunt premium. Pompe extrem de economice ca si consum de curent, puternice si fiabile.

This message was edited 1 time. Last update was at 13/01/2017 17:11:16


My "Black Water" reef 300L
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/0/28045.page
image
OvidiuGL
Junior member

Joined: 25/07/2011 22:18:25
Messages: 70
Location: France
IP:
Offline

Skimmer-ul ramane pe lista pentru ca este foarte bun si compact.

Legat de filtru eu am o alta varianta cu reactoare care stau pe marginea geamului din spate si au o pompa cu debit mic, in special pentru GFO care face destula mizerie. Ma cam sperie filtrul intern pentru ca este puternic si nu pot sa vad in interior sa stiu daca debitul este puternic sau lent in functie de cum se misca materialul din el.

http://www.aqua-store.fr/filtre-fluidise-aquarium/2820-filtre-anti-phosphate-42cm-rwpo4-130-400.html

Mi se pare foarte bun faptul ca are pompa fiindca asa pot sa renunt fara nici o problema la filtrul extern si nici nu ocupa spatiu in display.
[Email]
OvidiuGL
Junior member

Joined: 25/07/2011 22:18:25
Messages: 70
Location: France
IP:
Offline

Ce parere aveti de filtrarea cu bio pelleti? Foloseste cineva? Merita investit de la inceput sau doar daca sunt probleme cu No3 ? Nu are piatra vie rolul filtrarii si scaderea nitratilor?
[Email]
elven
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 21/03/2011 20:08:34
Messages: 1873
Location: Constanta
IP:
Offline

eu am folosit si sincer nu m-a dat pe spate asa ca am renuntat. oricum la acvariul tau fara sump e cam greu sa bagi filtru cu biopeleti.
comline filterul e foarte usor de curatat si iti poti pune tu ce material vrei. trebuie sa fie cat de cat si estetic acvariul. nu stiu daca te va avantaja solutia cu reactoare....dar poti sa incerci.

My "Black Water" reef 300L
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/0/28045.page
image
um02122
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 12/12/2013 23:41:44
Messages: 4731
Location: Berks
IP:
Offline

Eu am experienta cu filtrul Tunze.
Exista doua variante, unul cu pompa de valuri si unul cu pompa de debit.
Cel cu pompa de debit iti permite folosirea a mai mult material filtrant.

Iti recomand cu caldura folosirea in filtru a:
- JBL BioNitratEx
- RowaPhos
- RedSea Carbon ReefSpec

Legat de canistra, poti incerca daca iti place sa experimentezi. Probabil ca ceva prefiltrare ai putea reduce munca de mentenanta la ea.

Ideea e ca nu poti prezice ce si cum va merge.
Eu am trei filtre HOB pe trei acvarii si unul merge impecabil de vre un an fara curatat - la picatura. Buretele de pe intake e colmatat incat doar o picatura - doua trec la secunda.
Merge asa de foarte multe luni si BioNitratEx-ul din el merge acum pe anaerob (hidrogen sulfurat). Asta mi-a permis sa nu mai fac schimburi de apa la acvariu de multe luni.
La celelalte filtre nu a mers, buretele de prefiltru se colmateaza complet si atunci trebuie sa-l curat si apoi am iar filtrare aeroba.

Parerea mea e ca ar trebui sa te lupti pentru sump.
Si un acvariu mai mare.

PS. Se vede ca ai citit putin inainte.
Daca ai sursa de apa marina, merita incercat (iesi mai ieftin).

This message was edited 1 time. Last update was at 14/01/2017 14:38:28


___________
Pana acum eram sarac dar mi-am cumparat un dictionar de sinonime si acum sunt nevoias, sarman, oropsit si necajit.
OvidiuGL
Junior member

Joined: 25/07/2011 22:18:25
Messages: 70
Location: France
IP:
Offline

Din ce inteleg de la voi acest filtru este mult mai bun decat il vad eu in mintea mea. Eu m-am gandit ca piatra vie va fi suficienta pentru denitrificare avand in vedere ca o sa am o singura pereche de clovni si pentru faptul ca o sa fac schimburi de apa la o saptamana sau doua ca sa revitalizez sistemul si sa elimin si din mizerie. Din cauza asta nu am luat in calcul un filtru intern in care sa pun material gen BioNitratEx si am considerat ca pot tine lucrurile sub control. Daca voi imi spuneti totusi ca ar cam trebui sa adaug si ceva material special pentru Nitrati atunci o sa adaug si filtrul fara probleme si o sa pastrez doar un reactor separat pentru RowaPhos pentru ca am inteles ca isi face mult mai bine treaba intr-un filtru fluidizat.

Am renuntat de tot la canistra in final pentru ca nu vreau complicatii din cauza lui.

Legat de sump si acvariu mai mare trebuie sa subliniez faptul ca acum este doar inceputul, scopul fiind ca acvariul actual sa devina sump pentru un acvariu mai mare si chiar nu imi permite buzunarul sa cumpar si acvariu mare si alta mobila si alt sistem de iluminare si alte pompe mai mari si mai multa sare +echipamente de sump gen overflow etc. Prefer sa incep cu acvariul asta mai micut cu o singura pereche de clovni si sa pastrez si o calitate solida la echipamente ca sa nu iau doar ce este mai ieftin.

Sursa mea de apa marina este din mediterana si concentratia de sare este mult mai mare (38ppt) decat in zonele cu recif deci nu pot sa folosesc. Daca as fi putut cred ca aveam deja de 2 ani acvariu marin in casa

[Email]
dan.pavelescu
Liliacul
[Avatar]

Joined: 19/04/2011 15:50:00
Messages: 12935
Location: Bucuresti/Bruxelles
IP:
Offline

OvidiuGL wrote:avand in vedere ca o sa am o singura pereche de clovni


Da, sigur
Bine ai venit in club, esti clientul cu numarul 872 care spune asta

I'm Batman!

The Forgotten Sands
Release the kraken!
Soupe de poisson

Mi te supui.
[WWW]
alexiumihai
Membru de baza

Joined: 05/05/2012 17:02:42
Messages: 335
Location: Bucuresti Sector3 - Piata Ambrozie
IP:
Offline

Si apa aia de mare o poti dilua cu apa de osmoza sa ajungi la salinitatea care trebuie.
alexiumihai
Membru de baza

Joined: 05/05/2012 17:02:42
Messages: 335
Location: Bucuresti Sector3 - Piata Ambrozie
IP:
Offline

Ce dimensiuni are acvariul?

Mai este o varianta. S? pui un geam despartitor. ?i s? separi partea de filtrare de display - un fel de all in one.
OvidiuGL
Junior member

Joined: 25/07/2011 22:18:25
Messages: 70
Location: France
IP:
Offline

Da, sigur
Bine ai venit in club, esti clientul cu numarul 872 care spune asta


Pfoai No comment.

Orice as zice acum oricum nu ar avea sens deci o sa merg mai departe sa-mi termin lectura la corali pentru incepatori



P.S. O sa vezi ca doar doi pesti o sa am si daca o sa vezi vreun gobby e din cauza ca am vrut un pistol shrimp si au venit la pachet

This message was edited 1 time. Last update was at 14/01/2017 20:43:29

[Email]
OvidiuGL
Junior member

Joined: 25/07/2011 22:18:25
Messages: 70
Location: France
IP:
Offline

@alexiumihai

Cred ca e cu mult mai greu si peste masurile mele sa iau apa din mare dintr-o zona curata, sa o trec prin tratamentele de prefiltrare si sa o combin cu apa de osmoza plus ca imi trebuie un spatiu de depozitare care sa nu fie in casa . Avand acvariul nano pot sa folosesc sare linistit.

Lxlxh 100x30x35 - Cred ca este prea mic ca sa tai si mai mult din display.
[Email]
um02122
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 12/12/2013 23:41:44
Messages: 4731
Location: Berks
IP:
Offline

OvidiuGL wrote: Eu m-am gandit ca piatra vie va fi suficienta pentru denitrificare ...


Pana la denitrificare va trece multa apa prin pompe.
Cu piatra vie obtii nitrificare relativ rapid.
Pentru denitrificare, ai nevoie de mult timp (a se citI luni, mai exact de la 12 luni in sus), piatra relativ mare ca dimensiuni si care are zone ce vor putea sustine o populatie bacteriana anaeroba. Faci acelasi lucru cu un reactor la picatura si cu deep sand bed.

Cam la fel functioneaza si BioNitratEx-ul: saculetul e dintr-o pasla densa care limiteaza debitul maxim de apa prin mediu.

___________
Pana acum eram sarac dar mi-am cumparat un dictionar de sinonime si acum sunt nevoias, sarman, oropsit si necajit.
 
Forum Index » Coltul incepatorului (apa sarata)
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com