[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Conversie juwel rio 180 in marin  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa sarata)
Author Message
adivb
Senior member
[Avatar]

Joined: 23/09/2015 10:52:26
Messages: 575
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Eu nu as incepe cu 100% piatra uscata. Macar un 10-20% piatra vie (sau "inviata", de pe la altii din acvarii). Sigur vei vrea corali dupa o vreme si e bine sa ai deja o microfauna care va popula si celelalte pietre.

Piatra uscata trebuie tratata/curatata ( prin diferitele metode), pt ca acea microfauna care a existat candva, s-a uscat odata cu piatra si iti va genera nutrienti, fosfati...si bineinteles alge. Eu le-am lasat in otet cu apa mai mult de o saptamana. Si cu o pompa sa invarta apa. Nu mai stiu proportia otet/apa. Nu-ti inchipui ce a putut iesi din ele.

Chiar si dupa acest tratament, eu tot as pune niste mediu antifostat in acvariu. Pt a tine nivelul de fosfati in parametrii si a evita pe cat posibil unele alge. Bineinteles, ca pe langa pesti iti va trebui o echipa CUC (crabi, melci etc), sa te ajute in curatatul pietrelor.

Mai e o varianta, acea piatra uscata scoasa din carierele de suprafata, genul Marco, Key Largo rock. Dar aceasta nu e poroasa si cantareste destul de mult.

Oricum, chiar si cu fish only, tot va trebui sa ai niste pompe de valuri sa nu lase detritus sa se acumuleze printre pietre sau in interiorul acestora. Cand o sa vrei corali, aceste acumulari vor fi o mare problema.

Ref, goby...NU de la inceput. Ei filtreaza nisipul pt a cauta vietati. Pt ca initial acel nisip nu e populat, o sa moara de foame. Aceeasi greseala am facut-o si eu la inceput. Si acum imi pare rau dupa goby ca l-am pierdut din nestiinta mea.

Succes!
Humbert
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 26/10/2008 15:59:25
Messages: 2614
Location: Bucuresti, P-ta 1 Mai
IP:
Offline

Manuelita wrote:Nu era vorba ca algele apar ca urmare a nutrientilor rezultati din biofiltrare? La inceput ar trebui sa fie cea mai saraca in nutrienti apa, acestia se acumuleaza in timp, in special daca nu se fac suficiente schimburi de apa. Nu e clar daca exista in cantitae suficienta bacterii anaerobe care sa reduca nutrientii. Daca am inteles cele de mai sus corect, de ce apar alge la inceput?

algele sunt organisme oportuniste perfect adaptate pentru a profita de cantitati infime de nutrienti.
nu exista apa fara macar o cantitate infima de nutrienti, gandeste-te ca ai pus un peste care a facut un caca, automat ai nutrienti.
in ocean oricum nivelurile de nutrienti sunt aproape nedetectabile (dar exista o "oferta" nelimitata de nutrienti la aceste niveluri).
in conditiile astea, e suficient sa aduci un spor de alga pe un frag sau in apa in care ai adus pestii de la petshop si gata algele.
problema este mai acuta la inceput pentru ca acvariul inca nu are o populatie de alte creaturi decat algele care sa intre in concurenta cu algele pentru acei nutrienti (corali sau bureti sau alte miliarde de mici creaturi care inseamna biodiversitate benefica intr-un acvariu)

lucrurile sunt de fapt foarte complicate intr-un acvariu dpdv al proceselor biologice care se petrec, noi de fapt nu prea avem habar despre ce se intampla exact acolo, doar "zgariem suprafata" cum se zice.


Si coralii nu sufera ca stau pe uscat cat sunt curatati?

pai nu am curatat pietrele pe uscat, le-am curatat in acvariu.

dar nu din cauza ca ar suferi coralii de la expunerea la aer, ci pt ca mi-e mie super complicat sa scot pietrele cu corali din acvariu (curge apa, pot rupe corali etc) - coralii nu numai ca rezista 10-15 minute fara apa (plus ca ii poti pulveriza), dar unele specii de corali de suprafata, cum sunt unii sps, chiar sunt adaptati la statul afara din apa pt ca traiesc in zone unde sunt maree.
e super interesant, vezi aici mai multe
https://www.advancedaquarist.com/2009/9/short

This message was edited 2 times. Last update was at 21/03/2019 09:42:46




Manuelita
Member

Joined: 25/04/2006 13:00:59
Messages: 184
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Buna din nou.

Desi toate argumentele logice erau sa incep de la un acvariu nou, mic, am decis sa folosesc acvariul pe care il aveam deja, de 180 l, pentru initial un FOWLR si poate ulterior cativa zoas.
Motivele au fost:
- nu puteam renunta la acv existent pentru ca abia il primisesm cadou nou nout de la sot, nu m-ar mai fi sprijinit in proiectele viitoare daca renuntam la el si nici nu doream sa am 2 acv in acelasi timp
- un acv mai mic e mai instabil si mai ales nu m-ar fi satsifacut nici 1 luna, asa ca as fi dat bani (nu conteaza cat de putini) pe ceva ce stiam din capul locului ca nu ma va bucura suficient
- voi popula acv existent din pct de vedere al vietuitoarele ca pe unul mai mic ptr a simplifica lucrurile

Am pentru el asa (multumesc ptr sfaturi!):

- skimmer in display (ca nu am sump) Tunze 9004
- filtrul intern al acv cu 2 l Matrix si pompa de 600 l/h
- filtru extern Cristal Profi 701 cu Siporax
- nisip Redsea Pink (adica bej strat de ~2-3 cm in acv
- Jebao OW 10 de 4000 l/h + Koralia 1600 L/h
- 12 kg piatra uscata
- bacterii Biodigest si Seachem Stability
- teste Salifert NO2,NO3, NH3+NH4, PH, KH
- sare Redsea Salt (nu Coral Pro)
- salimetru (deocamdata)
Deocamdata are lumina lui originala LED 2x 23 W (nu am inteles de ce Juwel indica lumina LED in w)
Ce imi mai trebuie musai?

Acvariul este la ciclat de 9 zile. Am adaugat mancare de pesti (wafe) de vreo 3 ori, nu s-au descompus cu totul, s-au faramitat si invelit in mucegai

Intrebari "tehnica"

- sa pun Matrix Pond in canistra sa ma ajute cu nitratii?
- care este cantitatea si nuanta de lumina necesara ptr zoas? mi s-a recomandat Mars Aqua 300 W, am citit ca lumina albastra e nasopala ptr ochi, ma gandesc ca 300 W ar fi cam multa ptr corali soft si as vrea sa vad ce alte variante tot mai low cost am
- NH3+4 am fix 0.15 de cand am inceput sa masor, cam din a 2-3 zi, nu se clinteste nici in sus nici in jos. e normal? Nu trebuia sa creasca f tare si apoi sa scada? Sunt eficiente bacteriile la sticla sau nu s-a descompus suficient mancarea inca?
- in apa de fantana (putz) am nitrati, am vb cu un nene care pune inst de osmoza si de dedurizare si mi-a spus ca el ar rezolva cu nitratii insa faptul ca am nitrati arata ca apa este contaminata si deci ar putea fi si alti contaminanti prin ea de care noi sa nu stim pentru ca nu ii cautam prin testare specifica si ei pot fi foooooarte multi si nici un laborator nu imi va da o lista completa, asa ca omul imi recomanda sa nu folosesc apa respectiva deloc (am vrut sa pun o inst de osmoza mai serioasa ca sa si bem apa). Ce parere aveti? Am citit pe site-uri prin US ca pesticidele si ierbicidele nu sunt indepartate de RO dar ar fi indepartate de filtrul de carbon, ceea ce orice inst de osmoza mai cat de cat are. O fi suficient? Ma gandesc ca nici substantele din plastic ce intra in apa imbuteliata mai ales vara cand sta in camioane ore intregi nu sunt sanatate curata, mai si poluezi mediul cu sticle, cari, etc...


Intrebari vietuitoare:
Deci am: 1 x 0.4 * 05 m , cu 140 l apa intrata in acv si cele 12 kg piatra + 13 kg nisip

- nu sunt fan clowni (inca) dar 1 pereche pare cel mai intelept lucru
- mi-ar placea un yw goby + shrimp
- mi-ar placea 1 steluta de mare dar nu ma lamuresc daca este vreo specie ptr care acv meu sa fie suficient de mare si care sa se hraneasca cu ce e prin acv (ador Linckia dar fix de asta nu vreau sa o infometez); as putea tine vreo steluta oricat de "urata", de care?
- 1 tectus si 1-2 nasarius?
- blue leg hermit mi-ar placea, cati sa iau? Daca ii pun cochilii de melc de gradina ii plac? Sau musai marini si de unde iau daca marini?
- imi mai plac toti ceilalti goby, mai pot tine ceva?
- imi place blue tang dar ar "incapea" un pui mic ptr scurt timp asa ca nu as lua

Intrebari "filozofice"
Faptul ca pestii de apa sarata, cu exceptia catorva, sunt preponderent prinsi din natura, nu va deranjeaza la simtul etic? Eu cam am o problema serioasa cu asta si imi tot gasesc scuze (ca ajutam bastinasii care ii prind sa castige, ca si in natura mor f multi din cei care ies din icre, ca daca le oferi conditii bune se simt f bine acv, ca nu au constiinta si deci nu "sufera", etc.) dar in esenta simt ca e ceva gresit. Ce parere aveti?
Humbert
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 26/10/2008 15:59:25
Messages: 2614
Location: Bucuresti, P-ta 1 Mai
IP:
Offline

Faptul ca si in natura mor f multi nu te ajuta cu nimic ca justificare, ca noi nu pe aia morti in natura ii avem in acvarii :-)

De asemenea, faptul ca nu au constiinta nu inseamna ca nu ii doare, ca pt durere sunt suficiente niste terminatii nervoase, de care au din belsug. Intr-adevar nu stim daca sunt afectati si la psihic, pentru ca probabil pestii nu au asa ceva, desi si aici e cu dus si intors, nu se stie sigur. Despre unele animale superioare se stie sigur ca sufera, la pesti nu e clar.

Bineinteles ca e o problema etica cu luatul unor animale din mediul lor natural ca sa ii punem intr-o cutie de sticla pentru placerea noastra. Unde mai pui ca uneori ii mai si chinuim/ omoram din neglijenta sau nepricepere.

Daca iti place sa te pacalesti singur, poti sa iti spui ca pestii aia oricum sunt destinati pentru acvaristica deci tu nu schimbi cu nimic situatia, dar asta e evident un argument fals.

Exista un oarecare plus, respectiv ca acvaristica poti sa zici ca contribuie la awareness-ul tau si al celor din jurul tau, adica incepe sa iti pese mai mult de poluarea oceanelor, de faptul ca mor coralii din cauza temperaturii etc de natura in general. Ceea ce nu e mare branza, dar na.

Pana la urma trebuie sa iti asumi ca ceea ce facem nu e 100% etic si sa incerci sa compensezi prin responsabilitate, adica sa oferi animalelor niste conditii de viata macar decente, daca nu cele mai bune posibile. Eu asa fac.

This message was edited 1 time. Last update was at 11/04/2019 12:48:33




Manuelita
Member

Joined: 25/04/2006 13:00:59
Messages: 184
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Humbert, de acord cu toate cele scrise de tine. Deocamdata din motivele enumerate de tine am reusit sa nu mai mananc carne de vreo 5 ani. Inca mai mananc oua si lactate dar sper sa ma ambitionez suficient sa rezolv si cu ele .

Cu osmoza ce sa fac?
Humbert
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 26/10/2008 15:59:25
Messages: 2614
Location: Bucuresti, P-ta 1 Mai
IP:
Offline

Paibn-ai ce sa faci cu osmoza, in sensul ca fara ea nu se poate.
Cu atat mai mult daca ai apa din put.
In mod normal, filtrul de carbune si mambrana de osmoza ar trebui sa opreasca tot si sa iasa apa pura, ca asta e si ideea. E bine ca dupa osmoza sa mai pui si un filtru cu rasini care absorb nitrati, silicati si nu mai stiu ce.

Cauta o instalatie de osmoza de la aquili cu filtru NPS (asta e rasina).

Iei si un TDS metru tip pix (ebay, ieftin) si vezi sa ai TDS zero sau 1, 2, pe-acolo. Daca ai apa proasta, vei uza mai repede instalatia (se inlocuieste cand tds incepe sa creasca) dar apa care iese este pura.

Asta e
https://www.nevertebrate.ro/instalatie-de-osmoza-inversa-aquili-190-lpzi-nps-2100

Se poate face si din bucati, dar pretul e destul de bun la asta.



Manuelita
Member

Joined: 25/04/2006 13:00:59
Messages: 184
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Dar sa am curaj sa o folosim si la baut (de catre noi, humanoizii ??)? Ca as da consistent mai mult pe o instalatie de osmoza daca as avea “garantia” ca pot folosi apa si la baut, gatit. Dar am citit ca osmoza nu indeparteqza si pesticidele si insecticidele ptr ca majoritatea au molecula mai mica decat cea de apa.
opincarul
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 14/08/2012 14:29:31
Messages: 1769
Location: Varteju - Magurele
IP:
Offline

Exista instalatii de os,oza cu circuit dublu: unul pentru consumul uman si altul pentru apa pura. Inlatura cam 99,9...% din impuritati si ai ambele tipuri de apa la aceeasi baterie.
Aveam un link candva, sa-l caut si-l postez

Am gasit: https://krausen.ro/statii-purificare

This message was edited 1 time. Last update was at 14/04/2019 22:12:21


Mama prostilor e mereu gravida!
MSI
Senior member
[Avatar]

Joined: 27/12/2017 20:20:12
Messages: 767
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Apa de osmoza necesara pentru pesti este apa 0, fara minerale, apa simpla.

Aceasta nu este buna pentru consumul uman in forma ei simpla, pentru consum uman se adauga un filtru de remineralizare si este foarte ok.

Cred ca poti sa gasesti una mixta daca doresti.

Site recomandat pentru instalatii de osmoza de la noi:

http://wts-online.ro/filtre-apa-acvariu/ozmozoare-acvariu



MSI Reef
scorpionul
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 26/11/2011 22:13:12
Messages: 3090
Location: Bucuresti Drumul Taberei
IP:
Offline

opincarul wrote:Am gasit: https://krausen.ro/statii-purificare


eu am osmoza de la Krausen, cea de 1000+TVA. O instalatie ca toate celelalte nimic deosebit. Ce e bun la ea e ca are acel controller care iti arata TDS scos si cand sa schimbi filtrele. In schimb nu exista nicaieri nicio informatie despre controller, ce faci cu el, ce te avertizeaza, ce reglaje poti face, nimic, nimic. Am contactat si producatorul Litualian dar nu am obtinut nicio informatie. Importatorii nostri sunt zero cu minus la aceasta informatie, desi stiu foarte bine ca orice produs trebuie insotit de toata documentatia inclusiv in limba romana. Deci eu nu recomand dpdv. In rest recomand instalatii de osmoza cu filtre la care se poate schimba cartusul intern deoarece desi aparent instalatia e mai scumpa, diferenta de pret la cartuse isi merita banii. Si neaparat cu pompa booster

armonia vietii consta in echilibrul pe care il asiguram
[Yahoo!]
Manuelita
Member

Joined: 25/04/2006 13:00:59
Messages: 184
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Stimati domni, va multumesc ca incercati sa imi raspundeti insa pe mine ma ingrijoreaza acele substante care nu sunt scoase deloc de inst de osmoza, nu cei 0,0x % ramasi din ceea ce scoate.

Adica pesticidele si insecticidele (astea sunt cele mai imp pe care le-am gasit, or mai fi si altele si nu am gasit eu).

Stiu ca apa de osmoza trebuie remineralizata partial ptr consum uman.

Ce facem cu ce nu scoate? Poate voi. U vreti sa si beti apa si de asta nu va stresati asa la nivel de detaliu
Humbert
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 26/10/2008 15:59:25
Messages: 2614
Location: Bucuresti, P-ta 1 Mai
IP:
Offline

intr-adevar osmoza nu elimina anumite pesticide si problema este ca nu ai cum sa stii exact exact tot ce ai in apa aia din put, nici un laborator nu poate face asta, mai ales ca va trebui sa testezi periodic, ca oricand poate aparea in apa ceva ce nu aveai pana atunci.

asa ca pentru consum eu as urma sfatul celui cu care ai vorbit, respectiv sa nu folositi pt baut apa aia, nici cu osmoza nici fara.

pentru acvariu e destul de clar, ai nevoie de osmoza pentru ca fara ea pur si simplu nu se poate... acum daca va fi suficient de buna apa pentru acvariu, tot nu ai cum sa stii, dar trebuie sa incerci, pentru ca altfel nu poti porni acvariul.

dar mie nu mi-e clar daca tu ai doar apa din put sau ai si put si de la retea.
daca ai si de la retea, atunci e simplu: folosesti apa de la retea pentru osmoza pentru acvariu
daca ai doar put, nu ai alternativa, va trebui sa o foloseti pe ea pt acvariu.

This message was edited 2 times. Last update was at 15/04/2019 09:59:07




Manuelita
Member

Joined: 25/04/2006 13:00:59
Messages: 184
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Am doar apa de put, stau la tara .

Pt acv am cumparat de la Coralis apa cu care l-am pornit. Pot cumpara tot de acolo apa ptr schimburile sapt, ar fi 15 l. Mi-e incomod sa ma car cu bidoane, ca si cost e 0,5 ron/l deci nu mare branza. Cred ca ma risc cu inst osmoza ptr pesti...
 
Forum Index » Coltul incepatorului (apa sarata)
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com