[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Un interviu interesant  XML
Forum Index » Plante de acvariu
Author Message
Lazar Ginel
Ogar batran
[Avatar]

Joined: 18/01/2005 12:14:27
Messages: 1755
Location: IASI
IP:
Offline

Aici se vedea un interviu cu castigatorul locului 3( cred )de la concursul AGA 2006 Harald schneider si niste informatii folositoare http://www.google.com/translate?u=http%3A%2F%2Fwww.forumaqua.com%2Ftopic-22764-1.html&langpair=fr%7Cen&hl=en&ie=UTF8

Ogar batrin dar.... cu miros fin
Lazar Ginel
Ogar batran
[Avatar]

Joined: 18/01/2005 12:14:27
Messages: 1755
Location: IASI
IP:
Offline

scuze nu este ce am vrut eu sa arat ?

Ogar batrin dar.... cu miros fin
Lazar Ginel
Ogar batran
[Avatar]

Joined: 18/01/2005 12:14:27
Messages: 1755
Location: IASI
IP:
Offline

Cred ca aceasta este :http://www.forumaqua.com/sujet-225-questions-sur-le-bac-%93green-reef%94-de-harald-schneider.html

Ogar batrin dar.... cu miros fin
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

Joined: 01/03/2002 09:35:00
Messages: 11163
Location: Egiptu' Antic
IP:
Offline

Tare de tot link-u' . Mi-au atras atentia citeva chestii.

"Tonina sp. belem vit en symbiose avec des champignons Mykhorrhiza. Si ce champignon manque, l’absorbtion des phosphates par la plante est fortement réduit."



Tipu' explica de ce nu foloseste filtru in bazinu' ala despre care ne minunam jumate de forum cum de n-a luat locu I :
"Les masses filtrantes traversées par le courant sont connues pour faire précipiter en grandes quantités les éléments nutritifs EDTA et ralentir par là-même la croissance des plantes. Ce n’est pas pour rien qu’on les appelle en Allemagne „pièges à fer“ ou „EDTA-Killer“. Des retours d’expérience indiquent que les plantes en bacs filtrés consomment plus de 300 % de la dose nécessaire d’engrais végétal. Cette surconsommation ne peut s’expliquer qu’à travers le „EDTA-Killer“. " - de retinut, noi vrem sa avem filtre cit mai performante .

PH 6,5 le matin et 6,8 le soir (la concentration de CO2 est de 13 mg/l le matin et 6 mg/l le soir) - omu' a scos bijuteria aia de acvariu fara pH-controler .

N’entreprend rien contre les algues, mais fais tout pour les plantes -

Poze: smilie ... Poze cu plante
Intros
Senior member
[Avatar]

Joined: 25/02/2004 00:00:07
Messages: 823
Location: Bucuresti Titan
IP:
Offline

Asta inseamna sa stii ecologie acvatica, sa parcurgi diferitele curente ce s-au perindat in cultura plantelor acvatice timp de 20 ani (de cand are se apre acest hobby) si in final sa mai si inoveze... Chiar merita mai mult decat locul trei, dar asa e cu inovatorii radicali, pana ii intelege lumea...
De remarcat problema cu nutritia plantelor bazata pe doze de NH4 mici, f mici, fara peak-uri brutale (care clar dau alge, de obicei green water). Am atins si eu in treacat acest fapt undeva pe aici.
In al doilea rand, nitrati si fosfati zero, lumina valori medii de wattaj, apa moale, CO2 doze medii. Va spune ceva asta? Ei bine, revedeti parametrii din acvariile publicate de Amano in cartile lui (si discutiile noastre pe aceasta tema la postul cu ''Amano peste tot...'') si veti vedea ca aceste conditii le foloseste si Amano de vreo 10 ani. Scoala americana inca trage tare cu NO3 > 10mg/l , PO4 >1mg/l, etc. Exista suficiente semnale din ce citesc si eu ca revin si ei spre tehnici de fertilizare macro mai blande, undeva la jumatatea drumului intre Amano si indexul estimativ...
PS Cu ciuperca de care se vorbea in legatura cu simbioza cu Tonina veti avea mari surprize daca aveti rabdarea sa cititi aceasta teza de doctorat, mycorrhiza din ce am inteles eu la o citire rapida fiind o faza evolutiva subpamanteana a unor ciuperci (un fel de trufe) ce realizeaza o simbioza cu radacina unor plante. Formarea de mycorrhize ar fi posibila cum rezulta din doctoratul de mai sus si cu ciuperci din genul Cantharellus cibarius, care - surpriza !!- pe la noi se mai numesc si bureti galbeni , fiind folositi la romani mai putin cu Tonina Belem sau Manaos si mai mult alaturi de niste mici la gratar. Dar acum ca stim...
Oricum un link bine ales si f util, multumim Ginel, ai fost pe faza!

Acei care cer minuni nu se indoiesc ca ei cer naturii intreruperea minunilor ei.
Alex
Administrator
[Avatar]

Joined: 28/07/2004 22:32:30
Messages: 4189
Location: Bucur-Obor
IP:
Offline

Imediat dupa ce Intros a postat premiile AGA, am scris ca este pe departe favoritul meu acvariul lui Harald Schneider si nu cele ce ocupau primele pozitii. Intuiam ca in spatele unei poze trebuie sa stea o profunda cunoastere a fenomenului dar si o munca dovedita prin interviul prezentat si pasajele succesive care au dus la formarea recifului verde de apa dulce.
Ginel a fost extrem de inspirat prin prezentarea interviului, personal mi-a facut o surpriza si chiar ii multumesc public pentru asta...caci interviul este stralucitor..iar acest gen de acvariu inghitit cu greu de scoala japoneza de azi nu putea in clipa de fata sa culeaga mai multi lauri
Mi se pare insa ca se va transforma intrun model pentru ceea ce vor fi...probabil noile acvarii olandeze. Cred ca este singurul raspuns pertinent al europenilor care au gasit un mod de o estetica aparte in carre sa combine intr-un mod placut “peisajul japonez” cu mixajul mai multor plante...Caci aici vorbim de un mixaj de circa 8 specii de plante ceea ce scoala lui Takashi nu ar inghitii in veci. Marturisesc ca acvariul lui Schneider unuia ca mine imi starneste mai mult respect decat campiile nesfarsite cu 6 pietre infipte`n moţ ...nu stiu de ce imi inspira senzatie de munca, mult mai multa munca si te atat timp liber alocat acvariului cat cred ca nu o sa am nici macar dupa ce voi iesi la obsteasca pensie...si asa o sa fac legatura cu interviulprezentat, cu cateva consideratii asupra celor declarate de intervievat precum si de colegii mei forumisti la subiect.

In primul rand am fost impresionat de sinceritaeta omului..in cazul in care valorile sunt sincere:
Les paramètres de „Green Reef“ sont les suivants:
- Température 24°C
- GH 4
- KH 1,5
- Conductivité 195 µS
- Phosphates et nitrates non mesurables
- PH 6,5 le matin et 6,8 le soir (la concentration de CO2 est de 13 mg/l le matin et 6 mg/l le soir)
- Changements d'eau : 20% du bac toutes les semaines, avec 80% d'eau de pluie et 20% d'eau de conduite.

De aici se porneste discutia noasta.

- Am vorbit despre temperatura de atatea ori. 24 de grade la Bucuresti si in general in parte de S a scumpei noastre tarisoare(ca sa nu zic, mai nou cu incalzirea asta generala...sa nu-i zic globala e valabil si in N)...24 de grade nu poti decat cu chiller

- Gh-ul pote ca este 4 si este o vloare fireasca atat timp cat 80% este apa de ploaie...dar eu unul apa de ploaie de Romania nu as sfatui pe nimeni...si in general ideia de apa de ploaie in zone poluate...ca sa nu mai zic ca de unde atata ploaie la noi Aici ar intra in joc zic eu un dedurizator sau un RO care ar scoate o apa la valoarea dorita si ar economisii timp...e drept ar cheltui bani, dar ar scoate zic eu o apa mai buna.

- KH de 1,5 nu mi se pare chiar un hint...Baia Mare stie de ce... iar aici incepe joaca. Omul afirma ca ce depaseste 15mg/l nu provoaca o crestere deosebita a plantelor. Nu pot sa-l contrazic el vine cu un acvariu de exceptie.
Problema este ca la un pH de 6,8 ajungi la un continut de aproximativ 6-7 mg dupa cum zicea si el...ceea ce dupa tot ce stim pana in prezent este sub valoarea optima de aproximativ 15, declarata chiar de el. Apoi orice inseamna firma iti indica un continut optim intre valori de 15-35 mg/l. Aici il contrazic cu ceea ce am observat in acvariile mele de-a lungul anilor caci la speciile dependente de CO2 o valoare subdimensionata in continut de mg/l de CO2 provoaca incetiniri in ritmul de crestere.
In acelas context introduc si metoda lui de amestec al apei folosind o pompa puternica de pana la de 6 ori litrajul acvariului sau...care e drept disperseaza nutrientii dar scoate si CO2-ul din apa...lucru ce nu poate fi contrazis.
Afirmatia lui MA cum ca omu' a scos bijuteria aia de acvariu fara pH-controler este relativ gratuita...nu ca n ar fi bijuterie, dar valori ale pH-ului de sub 7 in Bucuresti cel putin sunt de nescos daca nu ai un control asupra CO2-ului...pentru ca e de lucru si de pompat la greu si trebuie sa stii si cand sa te opresti si cand sa pornesti butelia.
In natura exista aceasta variatie in mod firesc zi/noapte.
Daca Schneider stie ca lui pH-ul se joaca intre aceste valori pot sa garantez ca o face dupa ce a citit saptamani in sir pH-ul din acvariu cu un pH-metru electronic, foloseste un indicator colorimetric (chiar am vazut unul de la Dupla acolo in bazin) si a facut ce am facut si eu 5 ani de zile cat nu a avut controlier ...a vazut care sunt peak-urile de culoare si carei valori de pH-corespund.
El o facea mai rar caci inteleg ca schimba apa saptamanl eu ar fi trebuit sa o fac infinit mai des...de fapt continuu ...pentru ca schimb apa la picatura.
Deh...alt sistem, alte avantaje /dezavantaje...deci nu se putea fara controller.
Nici la el nu s-ar putea face, daca nu ar avea timp mult la dispozitia acvariului. Si am sa-ti explic...mergand pana intracolo: sa presupunem ca il inzestram cu o butelie, reductor de presiune si tot tacamul mai putin controller (varianta cu sticla de drojdie iese din calcul din capul locului)...dar presiunea gazului in butelie este variabila si pe parcursul unei zile ca sa nu zic al unei saptamani dai in variatii infinit mai mari decat 6,5-6,8...asa ca orict ti-ai dori ceva mai somplu, mai ieftin, mai comod...nu tine.
Boii aia nu au inventat controllerul din moft.
Faptul ca apar baieti ca asta nu poate fi decat de lauda...el arata ca s-a descurcat si inca stralucit. Poate iti pui problema de ce am spus baietii pai pentru ca aici il includ si pe Takashi(ADA)...care are reactoare smechere, indicatoare colorimerice, butelii cu ragaiala de Amazon ...opera de arta ce mai ...dar nu are controller... cel putin nu produce sau comercializeaza asa ceva dupacate stiu eu.
Deci se poate si fara, nimeni nu zice ca nu ...dar se poate si cu, si e mai simplu, cu atat mai simplu cu cat celora caror le-am recomandat si le recomand in continuare sa o faca nu prea au sclipirile de geniu ale lui Takashi sau Schneider...sau cel putin nu s-au manifest pe forumul nostru ca atare... :-)

- Conductivitate 195 µS...vad ca e un subiect care in continuare nu pasioneaza pe nimeni Am scris de cateva ori pana acum despre importanta conductivitatii...dar probabil achizitionarea sculei in sine nu a entuziamat pe nimeni...doar erau bani in plus...e drept si rezultate.
Asa pentru cei care macar pe departe isi bat capul cu intrebarea cam ce conductivitate e la teava...am prins si peste 300 ... graitor nu?

-Lumina dupa cum se vede si din cele spuse de Schneider, dar si de noi in repetate randuri ce au deschis dispute acerbe doar pentru ca tubul de la Osram fluora era mai scump pentru unii cu numa 5 lei decat ala de la Philips are mare importanta...acuma sincer, sa va zic eu cat costa un HQI la 5500 Kelvini??? ...pai cred ca-mi luati gatu`...depinde cum gandesti insa...caci dai un ban da stai in faţă
Doar o ultima remarca omului ii functioneaza lumina 13 ore!!!...

SPUNE-MI CE "CODOI" AI CA SA-TI SPUN CINE ESTI
Mitica
Member

Joined: 08/10/2006 16:33:26
Messages: 164
Location: Bucuresti Titan
IP:
Offline

[quote="Porcu'"]
Tipu' explica de ce nu foloseste filtru in bazinu' ala despre care ne minunam jumate de forum cum de n-a luat locu I :
"Les masses filtrantes traversées par le courant sont connues pour faire précipiter en grandes quantités les éléments nutritifs EDTA et ralentir par là-même la croissance des plantes. Ce n’est pas pour rien qu’on les appelle en Allemagne „pièges à fer“ ou „EDTA-Killer“. Des retours d’expérience indiquent que les plantes en bacs filtrés consomment plus de 300 % de la dose nécessaire d’engrais végétal. Cette surconsommation ne peut s’expliquer qu’à travers le „EDTA-Killer“. " - de retinut, noi vrem sa avem filtre cit mai performante .

PH 6,5 le matin et 6,8 le soir (la concentration de CO2 est de 13 mg/l le matin et 6 mg/l le soir) - omu' a scos bijuteria aia de acvariu fara pH-controler .

Va ros sa imi explicati si mie in romana ce vrea sa spuna omul cu filtrul.. din traducerea automata in engleza a articolului nu prea am inteles mare lucru
Teoretic, dupa ciberenetica pe care am studiat-o eu la facultate e mult mai probabil sa obtii un ph stabil, sau mai bine zis cu variatii cat mai line fara ph controler. Dar asta presupune un reglaj la sange, un ph meter electronic si un volum de apa cu variatii cat mai mici (eventual apa evaporata sa condenseze inapoi in acvariu). IN momentul in care schimbi 20% din apa sistemul se stabilizeaza la alte valori. E mai simplu cu schimbatul apei la picatura.. dar aici intervine alta buba.. ph apei care intra trebuie sa fie constant. Cum toate conditiile astea sunt ideale, deci greu de reprodus in viata reala, ph controlerul are rolul lui bine stabilit in acvariu.. dar si aici cred ca e o intreaga discutie pentru ideal ai nevoie de un ph controler care sa fie cat mai fin si care ar trebui sa controleze analogic un robinet (sa dea robinetul mai tare sau mai incet) si nu o valva de inchis/deschis.
In conluzie.. ori ai 20 de ani experienta in acvari plantate si faci ph "din mana", ori iei un ph controler
A... si inca o chestie, tipul nu are decat roca vulcanica ca substrat?
Alex
Administrator
[Avatar]

Joined: 28/07/2004 22:32:30
Messages: 4189
Location: Bucur-Obor
IP:
Offline

Mitica wrote:
Teoretic, dupa ciberenetica pe care am studiat-o eu la facultate e mult mai probabil sa obtii un ph stabil, sau mai bine zis cu variatii cat mai line fara ph controler. Dar asta presupune un reglaj la sange, un ph meter electronic si un volum de apa cu variatii cat mai mici (eventual apa evaporata sa condenseze inapoi in acvariu).


A `reku cibernetica asta, tui` mama ei de viata eu nu am facut cibernetica...dar logca-mi spune ca daca ai un sistem cu variatii cat mai line precum cel descris de tine...nici cu controllerul nu apar variatii mai mari pentru ca nu se declansaza .

Care-i mecanismul unui controller?

Simplu: Eu reglez o valoare a pH-ului in legatura cu KH-ul si astfel reglez si optimul de CO2 dorit.

Sa luam concret cazul unui acvariu ipotetic de Bucuresti in care valoarea setata pe controller este de 6.5 in conditiile in care apa de la robinet este 7.4 (lucru frecvent in urbea noastra draga ).
Controllerul declansaza aditie de CO2 in clipa in care simte ca ai bagat apa proaspata de 7.4...spre a aduce pH-ul la valoarea dorita. Daca nu ai nicio variatie mai mare sau mai mica...declansarea se face in limita unei valori de +/- 0.05. Altfel controlerul nu declansaza nimic de nebun, deci nu apar alte variatii decat tot alea care ar aparea si in bazin fara controller doar ca acolo le sesizezi mai tarziu si reactionezi mai lent si mai neeficient, declansand variatii mai mari de pH decat in limita lui +/- 0.05 care tine de sensibiltatea tipui de sonda.

Mitica wrote:E mai simplu cu schimbatul apei la picatura.. dar aici intervine alta buba.. ph apei care intra trebuie sa fie constant.


Nicio buba...ti-a intrat o picatura de 7.4 sa zicem, pai declanseaza automat controllerul si baga sa zicem doua bule de gaz si asa iti scoate prin amestecul apei cu gazul pH-ul de 6.5 dorit...simplu ca buna ziua, iar daca nu as baga apa la picatura, controllerul ala ar avea mai putin de munca.

In conluzie.. ori ai 20 de ani experienta in acvari plantate si faci ph "din mana", ori iei un ph controler


Este asa si nu e asa...eu am 30 de ani experienta in acvaristica si vreau sa imi explice si mie cineva cum poti sa ai o metoda mai eficienta decat controller-ul care sa-ti de-a un pH-acid la o valoare mai constanta in care apa de la retea este cu valori de peste 7 si iti pica la picatura constant 24 de ore /zi???

M-am jucat cu pH-ul din vremuri in care topul era hartia de la Merck, am avut pe mana pH-metre de laborator electronice, solutii tampon(si aici nu ma refer la tampax :18: ) inca de pe vremea lu`Piticu dar eu nu am gasit ceva mai eficient

A... si inca o chestie, tipul nu are decat roca vulcanica ca substrat?
Nu, roca respectiva a folosit drept suport pentru Java, Monosolenium etc...substratul folosit de el parca imi aduc aminte din interviu era un nisip cu granulatie mai mare

Si acum de final: in traducere aproximativa ca sunt pe fuga omul spune urmatoarele: Masele filtrante traversate de curenti sunt recunosute pentru rolul de precipitantal al nutrientilor incetinind astfel cresterea plantelor.
De aia se numesc capcane de fier si EDTA killer. Experientele au aratat ca in bazinele cu filtre se consuma de 300% mai mult doze de (ingrasamant vegetal)...banuiesc ca se refera la cel din substrat ...si tot mi se pare dubioasa informatia si exagerata....
Daca stam sa analizam insa cele scrise de el sunt corecte...mai mult nu trebuia sa fie o noutate pentru nimeni pe forum indicatia de a nu folosii filtrele in acvarii plantate. Am scris despre asa ceva si am si descris acest experiment facut pe "pielea" acvariului meu cu ani in urma cand am avut o pauza de 3 luni pana la achizitionarea de un filtru nou.
Ce zice el e corect dar se refera exclusiv la acvariile plantate cu extrem de putini pesti...adaugati de regula "de poza" si am putea face un topic nou din asta.
Gata.

SPUNE-MI CE "CODOI" AI CA SA-TI SPUN CINE ESTI
Lazar Ginel
Ogar batran
[Avatar]

Joined: 18/01/2005 12:14:27
Messages: 1755
Location: IASI
IP:
Offline

Dragilor ,iubitori al acvariilor plantate , multumesc mult de urari cu privire la initiativa mea de a face cunoscut acest interviu
Personal NU VREAU sa-l supar pe Intros si fara sa-i subestimez munca ,ba din contra o apreciez ,dar acvariul germanului mi-sa parut cel mai bun ,stiind ce munca este in spatele acestei prezentari :-)
Noi cei care avem aceasta pasiune stim ce inseamna sa ridici un acvariu de acest gen
Trebuie sa uiti de tine
Sa uiti de mancare
Sa uiti de nevasta
Pe o perioada de timp
MUtumesc inca o data la toti

Ogar batrin dar.... cu miros fin
Intros
Senior member
[Avatar]

Joined: 25/02/2004 00:00:07
Messages: 823
Location: Bucuresti Titan
IP:
Offline

lazarginel wrote:
Personal NU VREAU sa-l supar pe Intros si fara sa-i subestimez munca ,ba din contra o apreciez ,dar acvariul germanului mi-sa parut cel mai bun
Iti dai seama Ginel ca simplul fapt ca o secunda te-ai gandit ca acvariul meu ar putea fi comparat cu acesta si pentru mine a fost o onoare.... :-) As vrea eu sa ajung la nivelul neamtului, dar mai am 16 ani de acvaristica sa treaca ca eu m-am apucat doar de vreo 4 si de doi mai serios... Lasa ca mai crestem cu totii, ia uitati-va ce discutam in urma cu 3-4 ani in urma pe aici. Se zice ca se discuta putin pe acest forum. Poate. Dar la ce nivel ? Si mai e loc de mai bine, nimeni nu contesta. Cum ziceau pionierii : "Tot inainte!"

Acei care cer minuni nu se indoiesc ca ei cer naturii intreruperea minunilor ei.
g.g
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 08/08/2002 04:30:55
Messages: 1728
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Sandu wrote:...acuma sincer, sa va zic eu cat costa un HQI la 5500 Kelvini??? ...pai cred ca-mi luati gatu`...depinde cum gandesti insa...caci dai un ban da stai in faţă
Doar o ultima remarca omului ii functioneaza lumina 13 ore!!!...


Becul HQI 5500k Osram Flora, il am. Iluminez acvariul cam tot 13 ore. Am chiar 9 specii de plante. Ce chestie?!

Parerea mea este ca acvariul ala este unul foarte muncit, ce a trecut prin mai multe etape, intr-una din ele fiind extrem de bine echipat si controlat electronic. Ca in final omul a renuntat la filtru sau la controller ...

Just for fun!
www.REEF.ro
[WWW]
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

Joined: 01/03/2002 09:35:00
Messages: 11163
Location: Egiptu' Antic
IP:
Offline

Sandu wrote:Marturisesc ca acvariul lui Schneider unuia ca mine imi starneste mai mult respect decat campiile nesfarsite cu 6 pietre infipte`n moţ ...
Sintem cel putin doi de parerea asta . Cred c-a zis cineva pe forum ca trebe sa fii japonez sa intelegi complet cimpiile alea .

Sandu wrote:Afirmatia lui MA cum ca omu' a scos bijuteria aia de acvariu fara pH-controler este relativ gratuita...
M-ai inteles gresit sau m-am exprimat io incomplet . Nu incitam lumea sa faca acvarii ca asta fara pH-controller, imi exprimam doar admiratia natarmuita pentru priceperea omului, chiar nu-mi vine sa cred c-are asa mina sa tina pH-u' in limitele alea fara pH-controller - si asta la un KH de 1,5 pentru ca stiu foarte bine ce apucaturi are pH-u' la un KH asa mic.

Sandu wrote:Daca Schneider stie ca lui pH-ul se joaca intre aceste valori pot sa garantez ca o face dupa ce a citit saptamani in sir pH-ul din acvariu cu un pH-metru electronic
Sint convins .
De citeva saptamini urmaresc si io pH-u' cu un pH-metru electronic (chiar daca partea electronica e DIY, isi face treaba ). Sint foarte multe de invatat belind mereu ochii la afisaju' ala la diferite ore, la diferite intensitati luminoase si la ....... debite diferite de CO2. Foarte sugestiv e saltul de pH la schimbu' de apa .......
Dupa ce ma plictisesc de "studiat" pH-u' , o sa pun in functiune o electrovalva si-o sa folosesc scula ca pH-controller => nu pot fi anti-pH-controller :p .

Poze: smilie ... Poze cu plante
fipilica
Senior member
[Avatar]

Joined: 04/03/2004 10:52:05
Messages: 609
Location: Brasov, Calea Bucuresti nr. 106
IP:
Offline

Sandu wrote:De aia se numesc capcane de fier si EDTA killer. Experientele au aratat ca in bazinele cu filtre se consuma de 300% mai mult doze de (ingrasamant vegetal)...banuiesc ca se refera la cel din substrat ...si tot mi se pare dubioasa informatia si exagerata....
Daca stam sa analizam insa cele scrise de el sunt corecte...mai mult nu trebuia sa fie o noutate pentru nimeni pe forum indicatia de a nu folosii filtrele in acvarii plantate. Am scris despre asa ceva si am si descris acest experiment facut pe "pielea" acvariului meu cu ani in urma cand am avut o pauza de 3 luni pana la achizitionarea de un filtru nou.


Cand mai ai timp poate mai scrii odata si e suit la sectia Articole de pe site

...
[Yahoo!] [MSN]
 
Forum Index » Plante de acvariu
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com