[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Cateva sfaturi/idei pentru un incepator?  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
dodo
Unripe member
[Avatar]

Joined: 16/12/2018 22:56:45
Messages: 2
IP:
Offline

Salutare!

Vineri......
.....din vorba in vorba, am auzit ca un vecin vrea sa "scape" de acvariul sau, din cauza ca dupa ce ii murisera pestii, nu s-a mai ocupat de el, si tinand cont ca era plecat mai tot timpul anului, iar la biroul unde lucra, nu mai avea acces nimeni si statea acolo nefolosit de peste 6 luni. Mai in gluma, mai in serios, am zis ca il iau eu, ca am tot avut animale de companie, dar pesti niciodata (mi-am zis ce mare chestie, o oala patrata, putin mai mare, transparenta, cu apa, cu niste verisori de`ai guvizilor pe care ii pescuiam la 7-8 ani din ghiol, si ii tineam in galeata in curte "sa ii cresc", adica vreo 2 ore pana se intindeau pe spate).

Sambata......
......se face ora 15, ma duc la vecinu`. Intru in camera si il vad pe jos, in hol, o cutiuta superba, de sticla, de dimensiunea unei lazi de cartofi, si inalta cat o unitate de calculator, cu un capac transparent in el, cu niste cutiute, niste tuburi, furtunase, decoratiuni...ce sa mai zic, m-am indragostit din prima! "Ba ce mare e, e super, credeam ca e mai mic, abia astept sa il montez!" ii zic eu. "Nu e ala, ala e maternitatea, ti-l dau si pe ala, dar hai sa ma ajuti", zice el. Maternitatea...WTF?
Cand intru in camera, vad o mini-cada (in care mi-as putea spala cainele) plina cu apa, cu niste pietris pe fund, plina cu plante pleostite ca vita de vie netunsa, fara pesti, intunecat totul...m-am speriat putin si am zis ca ma rezum doar la baby sitter cu maternitatea si mlastina asta o las pt altcineva. Dar, cand omu` meu a inceput sa scoata cu galetile apa din el, sa smulga plantele ca buruienile, m-am simtit prost sa il refuz si am zis hai sa vad ce o sa iasa din toata chestia asta, si mai ales cum ii zic lu` nevasta`mea. Mi-a spus ca tot ce trebuie sa fac este sa il spal doar cu apa si laveta, fara substante, ca "altfel mor pestii" si sa arunc pietrisul, ca asta e vechi si statut, si sa iau altul nou, ca "altfel mor pestii". Dupa ceva timp, am terminat de golit acvariul, dar nu in totalitate, ca pietrisul ala era incredibil de rece, si oricum, ce mai mare parte din apa am aruncat-o, cu tot cu verdeata, mai ramasese doar mâlul, pe care urma sa il rezolv acasa.
L-am carat la masina, apoi am mituit un alt prieten cu 2 beri sa ma ajute (asta primul, de la care am luat acvariul, s-a cotit, probabil stia ce urmeaza). Intr-un final, dupa putin chin din cauza spatiului ingust, l-am bagat in casa, si acolo a inceput toata nebunia! Unde il pun? Singurul loc din camera, care mi-l permite spatiul, este in locul tv-ului cu diagonala de 106, din mobilier! Perfect, acolo il punem. Hai sa mutam televizorul. Hai! Unde? Nu stiu, hai pe hol, vedem mai incolo. Toata seara ne-am impiedicat de televizorul ala! Ne intoarcem la acvariu. Cara-l in dus, intoarce-l, rasuceste-l, injura-l, spala-l, sterge-l, scoate-l, aseaza-l, analizeaza-l. E jegos!!! Morti, mai trebuie o mana. Si din nou! Da-i si freaca, da-i si spala, da-i si sterge, da-i si injura, da-i si muta, da-i si aseaza. Da-mi o bere! In sfarsit, e bec! (ma simteam mandru de transformarea vizuala, lucru care m-a facut sa incep sa devin curios despre acvaristica)
Dupa prima bere, incepem sa ne uitam, si sa analizam tot ce am primit:
- acvariu 75Lx35lx46h
- incalzitor aquael aq 100
- filtru aquael fan 3 plus
- termometru
- air pump resun ac 9901
- acvariu 44Lx28lx30h
- filtru claro 300
- burete, magnet, o biluta de piatra, o siringa, si un conector mic, pe care scrie in-out
- bonus, am primit un filtru extern incomplet, Tetratec ex 600

Si asa am dat de voi. in cateva ore, am inceput sa ma interesez despre ce inseamna acvaristica(amatori/profi), de ce materiale am nevoie (cativa pestisori/un intreg ecosistem), cat trebuie sa investesc pentru inceput, pt a ma familiariza cu domeniul. Am constatat ca nu-mi depaseste bugetul, asa ca am plecat la shop. Cu ajutorul vanzatorului am luat:
- substrat pt 10kg
- pietris ornamental, alb si negru, 10-15 kg
- easystart
- metifish
- termometru, inca o piatra, etc

Ajung acasa, toate bune si frumoase, strangem, facem ordine si curatenie, apoi suna telefonul. Vine nevasta. Ce fac? Ce zic? unde m-ascund? Intra in casa, da cu usa in televizor. Momentan nu o vad, doar o aud: "Ce doamne iarta-ma cauta asta aici? Daca ai luat altul, ti-l fac guler". Intra in camera, si se blocheaza. Se holbeaza si analizeaza tot ce am adus in casa, tot ce am mutat in casa, unde le-am mutat...ordinea ei perfecta a fost violata. Pe loc, m-a fulgerat o idee: cadou de craciun! A acceptat ideea, a fost chiar incantata! Am facut chiar si sex inainte de culcare! Inca un motiv sa nu renunt!
Am asezat substratul, apoi pietrisul, filtru intern, incalzitorul, termometrul si am inceput sa caram bidoanele de apa. Am turnat usor, sa nu cumva sa ii deranjez "ordinea"
Dupa ce l-am umplut cu 100L de apa, am pornit tot si am adaugat easystart si metifish conform instructiunilor

Duminica.....
........ne-am trezit ca niciodata, fresh, plin de viata, afectuosi...cred ca de la bere.
In acvariu, apa era in continuare tulbure si urata. Am fost la shop si am luat easytest de la jbl. Am ajuns acasa si nu era deloc in parametrii normali. Am continuat studiul online, si am fugit inapoi la shop. Am luat:
- plante
- aqua elixier
- biotopol plus
- ph minus (pe care nu l-am folosit deloc)
- safestart
- lampa led
- pompa de aer mai puternica

Am urmat pasii indicati de catre vanzator, am urmat pasii de pe ambalaj, iar acum calitatea apei este imbunatatita, este mai lipede. Urmatorul pas este sa mai adaug niste plante marti.
Doua intrebari am:
1: aveti idee ce piese imi lipsesc din filtrul extern, si de unde le pot comanda pt a il pune in functiune?
2: puteti sa imi dati niste sfaturi, cu ce ar trebui sa continui, inainte de a adauga pesti?

Sunt bine venite sfaturile, dar apreziez mai mult criticile, ca doar de acolo invatam mai multe

[Thumb - WhatsApp Image 2018-12-17 at 01.44.22.jpeg]

[Thumb - WhatsApp Image 2018-12-17 at 01.44.22 (4).jpeg]

[Thumb - WhatsApp Image 2018-12-17 at 01.44.22 (3).jpeg]

[Thumb - WhatsApp Image 2018-12-17 at 01.44.22 (1).jpeg]

[Thumb - WhatsApp Image 2018-12-17 at 01.44.22 (5).jpeg]

This message was edited 2 times. Last update was at 17/12/2018 02:04:41

koala
Batran si obosit
[Avatar]

Joined: 05/03/2002 02:00:00
Messages: 23583
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Salutare si bun venit pe forum!
Postarea ta a fost extrem de haioasa, mi-a facut placere sa citesc toate randurile alea.

Hai sa incepem usurel, ca nu ne grabeste nimeni:

- NICIODATA sa nu te iei dupa vanzatorii din pet-shop!... ei sunt acolo ca sa vanda marfa, iar 99% dintre ei NU au acvariu acasa si nu stiu cu ce se mananca acvaristica.
- puteai sa te lipsesti de toate chimicalele pe care le-ai cumparat... puteai sa te lipsesti de "pompa de aer"... puteai sa te lipsesti de pietrisu' ala ornamental.
- ma rog, acu' asta e situatia si nu ne mai uitam inapoi.

Aici LINK gasesti o gramada de articole de citit... nu te grabi, nu te speria, nu te descuraja! Ia-le usurel si intreaba tot ce nu intelegi.

Cel mai important lucru in "viata" acvariului este Ciclul Azotului... e un fenomen natural, care presupune existenta unor colonii de bacterii care descompun toxinele din apa si le neutralizeaza.
- lasa acvariul sa mearga, asa cum e acum, vreme de 3-4 saptamani... abia dupa aceea bagi pestii.
- ai la dispozitie aproape o luna de zile, in care sa citesti forumul... sa vezi diferite acvarii (facute de colegii nostri)... sa te decizi asupra a ceea ce vrei.

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
um02122
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 12/12/2013 23:41:44
Messages: 4731
Location: Berks
IP:
Offline



E un hobby foarte frumos, nu o sa-ti para rau. Probabil ca un filtru bun cu mult material poros si prefiltru iti va face viata mai usoara.

https://www.tetra.net/en/en/products/tetra-ex-600-plus-complete-external-filter-set

[Thumb - Screenshot_2018-12-17-07-51-40.png]


___________
Pana acum eram sarac dar mi-am cumparat un dictionar de sinonime si acum sunt nevoias, sarman, oropsit si necajit.
ocean
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 26/06/2014 14:12:14
Messages: 2845
Location: Targu Mures
IP:
Offline

Da faina postarea, dupa cum ai descries chiar am crezut ca te-ai pricopsit cu un acvariu mare"o cada" , cand colo e unul miculut dar sufficient pentru inceput, o completare legata de vanzatorii din pet shopuri chiar daca se intampla sa mai aiba cate unul acvariu pe acasa 90 % il au degeaba, un alt lucru renunta la pietris si foloseste nisip, pietrisul e pentru curte/alei etc, daca vrei un aspect natural vezi nisip asa pana in 2,5mm granulatie nuante gri-alb, in rest spor la citit, poti folosi biostartere pentru a ajuta ciclarea dar tot 4 saptamani dureaza
[Email]
dodo
Unripe member
[Avatar]

Joined: 16/12/2018 22:56:45
Messages: 2
IP:
Offline

Salutare, si va multumesc pentru timpul acordat

Koala, citisem de dinainte despre formarea mediului de viata in acvariu ca ar dura minim 2 saptamani, eram pregatit, dpdv al rabdarii si asta fac acum, "limpezesc apa" dar sincer, in urma lecturii din ultimele zile pe acest forum, cred ca mai degraba ma indrept spre aquascaping, ma fascineaza mai mult rezultatul

ocean wrote:Da faina postarea, dupa cum ai descries chiar am crezut ca te-ai pricopsit cu un acvariu mare"o cada"


Ocean, intr-una din bai, am boiler de 80L si ne facem dus 3 persoane, iar in sufragerie am un borcan de 100L, in care cresc 3 firicele de iarba subacvatica )
Crede-ma, peste ceva timp, o sa mi se para si mie o jucarie acvariul asta, dar pana vinerea trecuta, eu nici macar nu am stat vreodata langa un acvariu mai mare de 40L, nici macar nu ma interesa subiectul......imagineaza-ti ce soc e pt mine ) am vazut ca sunt baieti pasionati pe aici, cu sute de litrii de apa, dar nah, daca o sa imi placa, si mai ales, sa imi permita timpul, ma bag si eu in hora cu baietii mari, de la 500L in sus...momentan, vreau sa gust o felie, ca daca imi place, cumpar tot tortul

Pana una-alta, apa bolboroseste un locul unde se bolborosea pe antena3, si eu citesc in continuare topicurile voastre


ocean wrote: un alt lucru renunta la pietris si foloseste nisip


Cand? In stadiul asta in care am inceput deja ciclarea? Adica sa ma apuc sa il golesc, sa arunc tot ce am pus, si sa o iau de la capat? "las-o bre ca merge-asa"

This message was edited 1 time. Last update was at 18/12/2018 01:15:14

koala
Batran si obosit
[Avatar]

Joined: 05/03/2002 02:00:00
Messages: 23583
Location: Bucuresti
IP:
Offline

dodo wrote:... Koala, citisem de dinainte despre formarea mediului de viata in acvariu ca ar dura minim 2 saptamani, eram pregatit, dpdv al rabdarii si asta fac acum, "limpezesc apa" dar sincer, in urma lecturii din ultimele zile pe acest forum, cred ca mai degraba ma indrept spre aquascaping, ma fascineaza mai mult rezultatul...

- Daca pornesti cu "dreptul", o sa ai de castigat mai incolo... nu te grabi, mai ales ca esti la inceput si nu "intelegi" in mod intuitiv ceea ce se intampla acolo. Dupa catva timp, o sa vezi ca poti "diagnostica" problemele doar uitandu-te la acvariu.
- Daca zici ca vrei sa te orientezi catre bazine "plantate" (aquascaping), atunci ar cam trebui sa o iei de la inceput... pietrisu' ala nu are ce cauta acolo (estetic e o "tiganie", iar practic o sa adune mizerie intre "boabe" si-o sa strice apa)... daca tot faci curat, arunca si "castelul" ala!

Un acvariu ar trebui sa imite un colt de natura, deci incearca sa eviti utilizarea unor decoruri "clasice": scafandri, corabii scufundate, castele , lazi de comori si alte asemenea plastice.
===
ocean wrote: un alt lucru renunta la pietris si foloseste nisip

dodo wrote:... Cand? In stadiul asta in care am inceput deja ciclarea? Adica sa ma apuc sa il golesc, sa arunc tot ce am pus, si sa o iau de la capat? "las-o bre ca merge-asa"

Din pacate, sunt de aceeasi parere cu colegul ocean... ar cam trebui sa te-apuci de treaba.

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
 
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com