[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Starting over  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
MKE
Junior member

Joined: 09/01/2019 20:55:03
Messages: 16
Location: Pitesti
IP:
Offline

Salutari !

Introducerea am facut-o, asa ca am sa trec direct la subiect. Datele problemei sunt:

1. Acvariu 150 L, sticla 8mm, fund 10mm. Nu a fost locuit cativa ani, a fost tinut in garaj. Este intact si intreg dar am o neliniste, este ok sa il folosesc direct, dupa cativa ani de "standby" ? Sau sa il decupez si sa il lipesc din nou ? De lipit am facut 2 acvarii pana acum, al meu primul de 90L si al doilea de 200 L, de dezlipit n-am avut ocazia, deci astept ceva sfaturi de la cine a mai facut sau a vazut.

2. Masa pentru el, a fost comandata cu chiu cu vai, ca am vrut sa am acelasi material ca si mobila din living, astept confirmare si executie. Am pus o poza cu ea, nu e nimic aratos, simpla si utila. Blatul de sus si jos e dublu, iar in interior sa am loc pentru pct.3

3. Sump... pentru ca am avut intern si nu mai vreau, am avut cunostinte cu extern curs in casa si nu ma incanta aspectul. Cu cat descopar mai multe despre modul acesta de filtrare cu atat mai mult inclin. Calculat cum trebuie nu are cum sa curga pe afara nimic. nu ?!

Sump-ul are loc in golul din mijloc al mesei, intr-un acvariu pe care o sa il fac, de 60 L, 50x30x50. Scopul nu e sa folosesc toata inaltimea si volumul, cat mai mult sa am o garda pentru retururile de apa din sistem.
Nu vreau sa gauresc acvariul, asa ca am calculat un overflow din Plexiglas (am posibilitatea sa il execut si sper ca si la un pret decent), montat pe laterala acvariului 25cm din cei 30cm ai acvariului, dupa el un Bean Animal, iar in sump 3 camere egale, prima pentru filtre, a doua pentru bio balls, si ultima pentru pompa si incalzitor.

Trasele de tur vor fi din PVC, mi se pare usor de manevrat, se poate vopsi la nevoie. Returul o sa fie din PPR probabil.

Am ramas cu semne de intrebare la pompa si iluminat unde as avea nevoie de mai mult ajutor.

Am inteles ca un de 6x volumul mi-ar trebui debit in pompa. Deci, ce imi recomandati de minim 1200 L/h ?

Acvariul va fi plantat, treptat, si populat cu preponderent pesti mici, tot treptat.

Vreau neaparat un Hoplo toracatum, am avut unul de puiut, 1cm (ce drag mi-era de el), si s-a facut cat un porc, avea aproape 20cm.
Vreau un banc de neoni, si poate cativa molly negri.
Vreau creveti, daca se impaca cu ce e mai sus.
Substratul il vreau fin si alb.

Bun. Am zis ce vreau, acum sa nu dati tare cu pietre daca bat campii.

Pentru monitorizare parametrii ce recomandati ? Cum se face o ciclare corecta. Ce am avut inainte si s-a pastrat, au aparut alge, le-am elimiat, cu unele am ramas, au intrat in scena sanitarii... n-am avut mortaciuni pe capete, plantele au fost decente, si asta fara teste de apa si alte minuni, nu zic, poate am avut si noroc, dar am fost atent si riguros la schimburi de apa, l-am ferit de soare, am descoperit dupa ce l-am facut, ca la 55cm inaltime 2 neoane sunt minimul minimului de lumina. Dar de data asta vreau sa le fac mai "ca la carte".

Va astept sa discutam.
P.S., nu trebuie sa imi rescrieti articole sau sa va suparati pe mine ca n-am cautat. Caut si citesc in continuare, chiar imediat dupa ce inchei aici, dar imi trebuie pe alocuri indicatii oarecum mai prompte si directii, mai departe ma descurc sa sap si sa ma informez

[Thumb - overflow.jpg]

[Thumb - masa-acv-4.jpg]

koala
Batran si obosit
[Avatar]

Joined: 05/03/2002 02:00:00
Messages: 23583
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Salutare inca o data!

Nu trebuie sa te temi sa intrebi, pentru ca de asta suntem pe un forum. Ca sa impartim informatiile si ca sa invatam din greselile altora.
Proiectul tau este misto si are sanse sa iasa bine... hai sa o luam usurel.

1) Referitor la acvariul "nefolosit"... depinde de CAT a stat si UNDE a stat.
- Cel mai sigur este sa "pipai" siliconul cu unghiile... trebuie sa fie moale si elastic.
- Zici ca ai mai avut acvarii, asa ca tre' sa stii cum "se simte la deget" o lipitura de silicon... are o consistenta de cauciuc moale, apesi pe el si "revine".
- Ce cote are bazinul?... poti sa-l pui undeva si sa-l umpli cu apa? Sa vezi cum se comporta?... intr-o baie, intr-un garaj unde sa nu inghete, etc?
- Bazinul meu are 10 ani de cand a fost lipit si "textura" siliconului este ca in prima zi... e drept, a fost plin in permanenta. Stiu bazine lipite acu' 15-20 de ani. Totul depinde de factorii externi (cat de cald, cat de uscat, cat de plm).

2) N-am ce sa comentez... nu avem schite, nu avem poze, nimic... teoretic, un bazin de 150 de litri poa' sa stea linistit pe cam orice fel de suport facut decent.

3) Sumpul este o solutie geniala pentru acvarii... daca sistemul e bine gandit, NU exista riscuri de inundatie!
- in teorie, avem un sistem de tevi de "scurgere" prin care apa curge in sump... si un sistem de tevi prin care apa este pompata inapoi in acvariu. Atat!
- nu trebuie sa te temi ca "surplusul" face si drege... practic, in momentul "zero", tu ai un volum de apa in acvariu (V1) si un alt volum de apa in sump (V2). Asta e toata apa din sistem, alta nu are de unde sa vina!
- cand porneste pompa, ea impinge apa din sump in bazinul de sus... cata apa impinge pompa, tot atata se scurge inapoi in sump (prin Bean Animal). ]
- daca se taie curentul, atunci sistemul revine la momentul "zero" si volumele de apa se reechilibreaza la valorile lor initiale (V1 si V2).

Overflowul:
- Ceea ce vrei tu sa faci este practicabil... uite aici, un sistem similar facut de un coleg de-al nostru: http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24421.page
- Acest gen de overflow are un singur punct delicat... trebuie sa fii atent sa nu se dezamorseze!

Ti-as recomanda sa gauresti acvariul (2 gauri mari sunt suficiente) si sa folosesti solutia pe care am adoptat-o si eu la bazinul meu...
Este vorba de o adaptare a sistemului Bean Animal.



Fa-ti timp si citeste topicul asta: http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/100/27689.page
- Sunt multe pagini si poate nu te intereseaza totul, dar partea de inceput sa refera la sump si realizarea sistemului Bean Animal.
- Si eu am avut dubii daca sa gauresc acvariul sau nu, dar totul s-a facut fara probleme si functioneaza perfect de 4 ani.
- Fata de solutia pe care o vrei tu (cu overflow extern), asta este SAFE 100%!

Sumpul:
- Nu am inteles cum faci compartimentarea... ca idee, fa-l simplu si gandeste-te ca nu o sa fie usor sa bagi / sa scoti lucruri de acolo (de dedesubt).
- In practica, ai nevoie de cel putin 2 compartimente separate... ala unde "vine apa de sus" + compartimentul pompei.
- Uita-te pe net (youtube) dupa diverse modele de sump si fa-ti o idee despre ceea ce vrei... sau, citeste forumul si vezi ce-au facut colegii.
- In cazul meu, am optat pentru materiale filtrante care stau in niste saculeti de plasa, in "prima camera"... si atat.

La pompe, Eheim are cea mai buna reputatie in ceea ce priveste fiabilitatea in timp... eu as lua Eheim cu ochii inchisi.
Debitul nu prea conteaza la bazinele de apa dulce (la bazinele marine e alta treaba, acolo debitul recirculat este important).

Despre plante si lumina "lor" nu stiu ce sa-ti spun... eu sunt axat pe ciortani. Vezi ce vor zice colegii "gradinari".
Ciclarea se face clasic: amenajezi bazinul si-i dai drumu' sa mearga... dupa 3-4 saptamani poti baga pestii. Nu e nici o filosofie, sunt niste cicluri naturale ale diverselor bacterii care alcatuiesc ciclul azotului. Daca vrei, pot detalia in amanunt.
Dupa o scurta perioada initiala, acvariul se va echilibra si va putea fi "tinut" din schimburile de apa...

Mai vorbim...


Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
MKE
Junior member

Joined: 09/01/2019 20:55:03
Messages: 16
Location: Pitesti
IP:
Offline

Am scris la introducere detalii despre si aici le-am omis.

Acvariul are 100x30x50 LxlxH
Masa e din PAL, 120x45x65, blaturile sus si jos sunt dublate.
A stat cam 4 ani in garaj deschis, n-a prins soare direct, poate ceva doar de dupa masa. O sa probez siliconul si o sa vad cum e. Am si loc sa il incerc.
Ma mai gandesc referitor la gaurit. Si overflow-ul ca sa se dezamorseze trebuie sa prinda aer...lipiturile sunt la cald pe plexic, plus ca vreau sa dublez si eu cu silicon. Gaura sus pt amorsare nu ii fac, merg pe clasic cu furtun prin el, plus ca e transparent si la indemana, sunt cu ochii pe el mai tot timpul.

Sumpul va avea 3 compartimente, primul unde vine apa si va fi si filtrare cu bureti, al doilea cu saci de bile, al treilea pentru pompa si incalzitor.

Va mai tin la curent cand o sa mai am noutati

Mersi pt indicatii !

This message was edited 1 time. Last update was at 10/01/2019 19:17:12

MKE
Junior member

Joined: 09/01/2019 20:55:03
Messages: 16
Location: Pitesti
IP:
Offline

M-am apucat de citit romanul "The Return" )

Din primul capitol, trag concluzia ca as cam gauri bazinul...

Prima chestie: O carota de 25mm, e 80 lei. Nu merg pe premiza de merita sau nu. Oricum de obicei iau toate consumabilele/sculele de care am nevoie, bricolac de mic copil. Ajung 2 gauri, sau merg pe 3 ?

Ca arie, doua gauri de 25mm, sunt echivalentul uneia de 35mm, si 1/2 dintr-o gaura de 50mm.

A doua chestie: Sa-l gauresc "in viu" sau sa merg pe varianta de a-l demonta, curata, gauri si lipi la loc ? Eu inclin spre a doua varianta dat fiind ca nici nu pot garanta pentru siliconul actual... L-am incercat, e relativ moale dar lipiturile lasa putin de dorit, cred ca a curs la un moment dat ca pare ca si cum s-ar mai fi dat un rand de silicon peste cel initial.
koala
Batran si obosit
[Avatar]

Joined: 05/03/2002 02:00:00
Messages: 23583
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Foarte bine ca te-ai apucat de citit ...

- daca siliconul ala iti ridica "un cat de mic semn de intrebare", atunci desfa bazinul si lipeste-l iarasi. E mai sigur si o sa dormi linistit noaptea!
- daca tot desfaci geamurile, nu te mai gandi la gauri si incearca direct "sa decupezi" o laterala in asa fel incat sa lasi loc pentru pieptan (overflow clasic)... da' du-te la un geamgiu, nu te chinui acasa.

image

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
MKE
Junior member

Joined: 09/01/2019 20:55:03
Messages: 16
Location: Pitesti
IP:
Offline

Gata 90% din masa. Mai am balamale si sinele la sertare. Apoi ma ocup de sticlaraie
[Thumb - 2019-01-21 21.22.34.jpg]

[Thumb - 2019-01-21 21.21.49.jpg]

[Thumb - 2019-01-21 21.22.09.jpg]

MKE
Junior member

Joined: 09/01/2019 20:55:03
Messages: 16
Location: Pitesti
IP:
Offline

Salutari!

Revin cu noutati.

S-a relipit acvariul, a fost montat decorul. Urmeaza sa il dau in balcon pe suprafata dreapta pentru o proba de umplere.

Mi-au venit neoanele (2x 39W T5) unul GRO-LUX si unul Aquastar, dulii, reflectoare si balast electronic.

Negasind posibilitatea gauririi sticlelor, voi merge pe varianta de sump, cu overflow cu trecere peste rama. chiar citeam aseara pe aici.

O intrebare care ma "framanta", mobilierul de pal, care inconjoara sump-ul, nu este afectat de umezeala de acolo ?

3x tuburi de fi-25 ar fi suficiente pentru overflow?

[Thumb - 20190301_211437.jpg]

This message was edited 1 time. Last update was at 06/03/2019 09:09:46

koala
Batran si obosit
[Avatar]

Joined: 05/03/2002 02:00:00
Messages: 23583
Location: Bucuresti
IP:
Offline

MKE wrote:... O intrebare care ma "framanta", mobilierul de pal, care inconjoara sump-ul, nu este afectat de umezeala de acolo ?

3x tuburi de fi-25 ar fi suficiente pentru overflow?

- NU, pentru ca vei da o gaura in PAL si vei monta un ventilator care sa scoata aerul afara din dulapu' ala.
- DA, sunt suficiente pentru o pompa cu debit de pana in 6-7000 litri/ora.

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
MKE
Junior member

Joined: 09/01/2019 20:55:03
Messages: 16
Location: Pitesti
IP:
Offline

Mersi koala !

Am un cooler de carcasa recuperat, il rezolv repede intr-un perete.

Pompa mea este un Eheim 1000, intre 400-1000 l/h... Am ales-o mergand pe ideea ca acvariul are ~150 l, dar am omis oarecum si sump-ul...care mi-a iesit la aprox 30l, cu 10l aprox rezerva pentru returul sifoanelor.

Mai atasez cateva poze, dati-va cu parerea, toate sunt facute dupa informatii culese. Daca observati ceva, va rog sa imi aratati In special la nivele tuburilor bean-animalului. Daca ajuta, pot veni si cu cote, toate cele fiind facute la scara.



In poza a 2a, am asa
1 - nivelul sifonului din overflow care trage apa din display
2 - second drain
3 - primary drain
4 - emergency drain

Observ la multe aplicatii, primary-ul facut tot cu cot, cu gura in jos... de ce ? nu prinde aer in zona de sus ? sau e prevazut cu vreo gaurica in punctul inalt, gen second drain.

Apoi, rolul acelui tub din second drain care e ? am vazut unele lasate in aer liber, altele cu terminatia in apa.

Emergency trebuie sa fie la nivel cu display level ? (care la mine e undeva mai sus de bagheta de aluminiu)

Edit again:
Returul va avea o gaurica mica undeva deasupra nivelului apei, pentru intreruperea sifonului la turul pompei in caz de oprire, nu?
Volumul de apa ce se intoarce in sump este egal cu ce e pe furtun plus ce coboara din overflow pana la echilibrare, nu ? Iar din calcule, ar fi apropiat de cat ramane in sump deasupra nivelelor de filtrare.
[Thumb - 1-ba.JPG]

[Thumb - 2-ba.JPG]

[Thumb - 3-ba.JPG]

This message was edited 2 times. Last update was at 06/03/2019 14:51:44

MKE
Junior member

Joined: 09/01/2019 20:55:03
Messages: 16
Location: Pitesti
IP:
Offline

Proba de etanseitate.

Am si CTC-ul langa mine.
[Thumb - 2019-03-08 15.30.57.jpg]

[Thumb - 2019-03-08 15.31.12.jpg]

MSI
Senior member
[Avatar]

Joined: 27/12/2017 20:20:12
Messages: 767
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Interesant proiect.

Edit: cand am scris cele de mai jos, am crezut ca mergi pe varianta cu acvariu gaurit, acum realizez ca este un overflow fara gauri, in principiu trebuie sa fie la fel, dar poate are si ceva mai particular. Las mai jos ce am scris initial cu aceasta nota-inainte.

Observ la multe aplicatii, primary-ul facut tot cu cot, cu gura in jos... de ce ? nu prinde aer in zona de sus ? sau e prevazut cu vreo gaurica in punctul inalt, gen second drain.


Teava 1 (full-siphone): la mine cotul este in jos ca sa traga apa din spre fundul cutiei de overflow si dupa parerea mea il tin in jos ca nu cumva sa traga aer din spre suprafata apei si sa faca zgomot. Nu are gaura de aer, trebuie sa fie ermetic ca sa asigure full-siphon fara zgomot.

Apoi, rolul acelui tub din second drain care e ? am vazut unele lasate in aer liber, altele cu terminatia in apa.


Este exect opusul de la Teava 1, atata timp cat trage aer nu face siphon si preia debit, exact debitul cat ii dai tu voie cand strangi robinetul de la teava 1. Montezi cu teu nu cot si in capatul superior faci o gaura mica, rolul este sa traga putin aer cat sa nu faca zgomot.

Tubul de aer in unele proiecte il aduci inapoi in cutie pana la ce nivel maxim vrei sa lasi tu overflowul, cand ajunge la acel nivel, automat nu mai trage aer si face full-siphon si pe teava doi, dar fara robinet, deci face exact ca un vas de WC si iti scoate toata apa din cutie. (aceasta metoda este necesara la Overflowurile pe 2 tevi, unde nu ai emergency) - eu am lasat doar o gaura in capatul coloanei, fara tuburi samd.

Emergency trebuie sa fie la nivel cu display level ? (care la mine e undeva mai sus de bagheta de aluminiu)


Emergency e emergency, deci trebuie sa fie undeva mai sus de teava doi si maxim un pic mai jos decat buza acvariului

Pompa mea este un Eheim 1000, intre 400-1000 l/h...


Cam mica.


Nu sunt lamurit cum vin tevile in sump, ca idee trebuie toate tevile sa stea la 2-3cm sub luciul apei, nu deapsupra, nu mai jos de atat.


Mult succes cu proiectul,
Il urmaresc


This message was edited 1 time. Last update was at 08/03/2019 19:20:21


MSI Reef
MKE
Junior member

Joined: 09/01/2019 20:55:03
Messages: 16
Location: Pitesti
IP:
Offline

Salutare,

Da, as fi mers pe varianta cu gauri, dar nu am gasit pe nimeni in zona, am renuntat la a-mi incerca norocu' sa fac singur, freza era si ea destul de scumpicica.

Pompa o sa merg o perioada cu asta, am golit acum acvariul cu ea si mi-a dat un 450-500 l/h, in conditiile in care a impins apa prin 10m de furtun orizontal, cu urcare de 1m pana la chiuveta. Banui ca la 1.2m cat are de urcat pana in display o sa faca fata. O sa imi las in sump putin mai mult loc, sa n-am surprize de gabarit.

In timp ce citeam ce ai scris, am inceput sa le vad utilitatea coturilor si modul de functionare. Prin timpul care-l am, tot caut pe youtube si forum modul de functionare si diverse explicatii, dar unde imi da cu virgula, le pun aici, poate poate bine ca mi-am comandat doua coturi in plus )) am avut o banuiala, si asa o sa fie.

Intre timp am descoperit si diferentele intre full-siphoane, ori se face direct cum am zis eu, ori cu cot, cel cu cot la amorsare va bolborosi putin... Ca sa nu traga si sa faca galagie se regleaza tot din robinet... o vad ca pe o chestie de preferinte/gusturi, functional tot aia face.

Emergency o sa il las la aprox 5mm sub display line.
Din ce mi-am calculat volume (tevi retur, 1cm coloana display (just in case), overflowbox) am aprox 10 l, rezerva din cutie este de 14-15l.

Legat de tevile din sump, e doar un model 3D, putin pe langa din pct asta de vedere. Am facut mai jos cum o sa vina, si cu ce medii filtrante pun. Am vazut ca se foloseste si perlon. Este acelasi lucru cu vata care se foloseste pentru a umple boxele ? Am o punga plina pe acasa, mi-a ramas de la o reconditionare de boxe )

Si unde anume se pune perlonul ? Intreb pentru ca l-am vazut asezat ca prima "bariera" apa din overflow cadea direct pe el, la altele sub bureti. Unde e mai recomandat ?


Mica povestire:
Am mai avut acvariu inainte, si tot rasfoind forumu, pot spune ca am avut noroc la anumite actiuni ale mele. Stiam ceva de partea cu ciclarea, l-am inceput oarecum corect, solutie Aqua start parca ii zicea, si l-am lasat vreo 2-3 saptamani, prima saptamana a trecut si prin faza de limpezire, era usor tulbure apa. Unde greseam si nu stiam era la curatarea filtrului. Fiind un box intern, luam intr-o galeata buretii si bioballs si ma duceam direct la dus (puteti sa dati cu pietre, si eu as face la fel acum), scoteam 3 bidoane de 5l, completam cu altele care erau tinute 2-3 zile inainte la declorinat. De multe ori dupa curatare, incepea sa se tulbure apa dar isi revenea repede, cam 2 zile. Zebrele au fost mai sensibile cred, am avut molly negri care au rezistat destul de bine, si 2 hoplo, dintre care unu l-am gasit mort intr-o zi...fara cauza cunoscuta, celalalt si molly au mai trait 3-4 ani dupa, molly i-am inmultit chiar... incet incet mi-am format obiceiurile. Nu mai scoteam mereu bioballs, iar buretii doar ii clateam sa le indepartez stratul de mazga si jeg care se forma deasupra lor. Am avansat si la vegetatie, mi s-au prins ceva plantute, si au inceput sa faca puieti dar dupa plantarea unor tablete (nu mai retin ce erau - fertilizanti probabil). Greseala mare a fost de la inceput, aveam inaltimea de 60cm, si 2 T8 din dotarea standard a capacului. Am inlocuit unul din ele cu ceva Flower-Power si s-a simtit. Aaaaa... si habar n-aveam de teste.

Iar ca incheiere, sapt viitoare vreau sa comand testele pentru apa: pH, gH, NH4/NH3, NO3, NO2. Ar costa cam 200 lei, comparativ cu 80 lei un kit 5-6 in 1, nu mi se pare exagerat.

Substrat am deja 5l Aquabasis, o sa il intind frumos si peste vin cam cu 2-3 cm de pietris 2-4mm, din asta am gasit in culoare naturala (albicios/gen spartura, nu colorate)
O sa incep sa iau plantele, am avut Anubias, Valisneria, Ammania sp., Cabomba, Egeria si tot pe ceva de genul as merge, nu chiar toate gramada, plus ca as mai incerca ceva rosiatic, pentru o pata de culoare.

Planul e urmatorul:
Pun substrat, nisip, asez plantele pe pozitie, umplere si start. 4-5 ore lumina pe zi, si monitorizare 2-3-4 saptamani pana incep sa apara innotatorii. Am uitat ceva ?
[Thumb - s2.jpg]

[Thumb - s1.JPG]

Humbert
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 26/10/2008 15:59:25
Messages: 2614
Location: Bucuresti, P-ta 1 Mai
IP:
Offline

MKE wrote:
Prima chestie: O carota de 25mm, e 80 lei. Nu merg pe premiza de merita sau nu.


Am luat recent de pe ebay set de vreo 15 carote de la 6 la 50mm cu ceva gen 10 dolari.

Livrare din uk, au ajuns in 7 zile. Am vazut pe youtube teste cu ele, merg cu siguranta la cateva gauri.

https://www.ebay.com/itm/16pcs-Diamond-Cutter-Hole-Saw-Drill-Bit-Tool-6-50mm-Set-For-Tile-Ceramic-Glass/153285238800?ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT&_trksid=p2057872.m2749.l2649


Sunt si freze individuale pe ebay, costa infim.



MKE
Junior member

Joined: 09/01/2019 20:55:03
Messages: 16
Location: Pitesti
IP:
Offline

Aproape gata partea de capac. Fixat, legat, montat suporti neoane + reflectori. Mai ramane o vopsea, trase firele si executat o trapa mica pentru hranire. Ar avea sens sa ii execut cateva gaurele in scopul aerisirii ? Am vazut la cele "oem" ca au niste fante mici, unele pe spate, altele pe sus.

Am gasit o carota, seamana cu cea de mai jos. Mai ramane sa ma pun intr-o zi pe el si sa-l gauresc.
[Thumb - Capture.JPG]

[Thumb - WhatsApp Image 2019-03-24 at 15.55.23.jpeg]

[Thumb - WhatsApp Image 2019-03-24 at 15.55.22.jpeg]

[Thumb - WhatsApp Image 2019-03-24 at 15.55.24.jpeg]

[Thumb - WhatsApp Image 2019-03-24 at 15.55.23 (1).jpeg]

Berea
Membru de baza

Joined: 10/02/2019 02:09:35
Messages: 404
Location: Sibiu
IP:
Offline

Ai bagat cva munca, cu capacul cred ca vei avea ceva probleme la caldura sau ii vei face ceva gauri in spatele reflectoarelor?
MKE
Junior member

Joined: 09/01/2019 20:55:03
Messages: 16
Location: Pitesti
IP:
Offline

Cred ca mai mult ca sigur, dar nu stiu daca sa le fac deasupra (risc de a cadea diverse inauntru), sau in spate, pe peretele vertical.
MSI
Senior member
[Avatar]

Joined: 27/12/2017 20:20:12
Messages: 767
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Carota ca in poza am folosit si eu, e ce trebuie.

MSI Reef
Berea
Membru de baza

Joined: 10/02/2019 02:09:35
Messages: 404
Location: Sibiu
IP:
Offline

MKE wrote:Cred ca mai mult ca sigur, dar nu stiu daca sa le fac deasupra (risc de a cadea diverse inauntru), sau in spate, pe peretele vertical.


Eu zic sa nu le faci mai in jos de cat e reflectorul ca atunci va iesi mai multa lumina, dar ai nevoie neaparat de aerisire
MKE
Junior member

Joined: 09/01/2019 20:55:03
Messages: 16
Location: Pitesti
IP:
Offline

Hai ca a fost pustiu p-aci Salutari tuturor !

Urmeaza gaurele in spatele reflectoarelor, cateva fante pentru hranire.
Acvariul s-a gaurit pana la urma, urmeaza gauri in masa sa cobor tuburile de filtrare, mi-au venit buretii si inelele ceramice, urmeaza amenajarea sump-ului, legaturile la neoane, prize etc, mi-au venit 3 radacini de mopani.
Inainte de nisip/plante vreau sa ii fac plinul si sa testez sump-ul, pornire, oprire etc.

Daca se poate niste recomandari si denumiri din partea celor care sunt mai vechi sau au avut:

As vrea niste plante nepretentioase, nu vreau sa ma complic cu co2/butelii etc...
Plantele inalte sunt binevenite, avand 40 cm la dispozitie. Singura care o stiu e Valisneria (sper sa nu gresesc) si se si intinde, merge de fundal
Avand 3 radacini, potrivite ca marime, pot lega ceva muschi/plante de ele ? Vreo planta cu frunze mai mari pe langa ele...
Pestisorii vor fi un banc de neoni, 1-2 scalari (poate), si ceva sanitari (vroiam hoplo dar nu vreau sa imi scoata plantele ))

solomonking
Member
[Avatar]

Joined: 17/06/2010 15:46:15
Messages: 141
Location: bucharest, giurgiului street, city mall
IP:
Offline

ca plante poti pune:

- criptocorine balansea (creste inalta, mai incet fata de valisneria)
- criptocorine brown, lutea, green, wendtii
- anubias
- microsorum (widelow, narrow, etc)
[Yahoo!]
 
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com