[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Primul acvariu - 100 litri  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
Florinho
Junior member

Joined: 08/06/2019 22:26:58
Messages: 36
IP:
Offline

Salutare,

Florin e numele meu, si sunt din Bucuresti. Mno, de curand mi s-a pus pata si vreau sa-mi fac un acvariu acasa. Va las cateva detalii mai jos, si rogu-va sa veniti cu sfaturi si sugestii pe unde puteti. Va fi primul meu acvariu.

- va avea undeva pe la 80-100 litri (am 2 variante de instalat in casa, unul cu baza de max 30 x 100 cm, unul cu baza de max 70 x 40 cm - la ambele inaltimea nu va fi o problema)
- la teorie ... ma descurc. Am citit circuitul azotului, ma informez cat pot de bine, sa vedem in schimb de iese in practica.
- il vreau plantat, deci as vrea lumina sa fie cel putin decenta (dar nu vreau sa ma complic sa produc CO2)
- vreau sa-l populez cu pesti micuti (neoni) care sa nu forteze prea mult limitele biologice ale acvariului
- musai as vrea un filtru extern, am inteles ca e varianta cea mai buna
- musai sa aiba un capac foarte bun - acvariul va trebui sa coabiteze cu doua pisici in aceeasi casa
- n-as vrea sa fac acvariul pe bucati, prefer sa o solutie bine gandita sipe care s-o cumpar o singura data

Intrebari pentru voi:

- recomandati-mi un kit de acvariu (cu filtru extern, lumina, etc) la care sa ma orientez. Alternativ este cineva aici pe forum care se ocupa cu asta si poate face ceva, eventual la comanda
- am vazut ceva kituri pe net care folosesc LED-uri ca si lumina. Credeti ca sunt ok LED-urile in general?
- cel mai probabil acvariul va sta in dormitor. Stiti filtre externe silentioase care sa nu deranjeze?

Cam atat deocamdata. Multam fain celor care-si rup din timp sa raspunda.
paradoxx
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 06/07/2013 01:33:53
Messages: 3441
Location: Prin tara
IP:
Offline

Bine ai venit,ne bucuram de deciziiile luate,in special aceea de a.ti face un acvariu cu un litraj cat mai facil de intintretinut si mai potrivit ncepatorilor(80-100l ) cat si datorita faptului ca ai citit cate ceva inainte sa te apuci(se vede si felicitari).

Pt inceput vreau sa iti spun ca in acest hobby,o mica investitie medie(nu mediocra) la inceput, te va scutii pe viitor de alte cheltuieli mai mari, ca exemplu:
-in cazul filtrarii insuficiente,pestii ti se vor imbolnavii,se vor instala microbi ce se vor stabiliza in substrat si pe mediile filtrante,asyfel ca cu greu vei mai scapa de ei pt a avea un acvariu sanatos
- daca vrei ceva plante,sa sti ca exista multe plante easy,in functie de gusturi,colegii te vor indruma si ei,eu nu sunt "gradinar",insa asigura.te ca iei un substrat de o granulatie potrivita de 1-3 mm pt ca radacinile sa respire si mancarea in exces sa poata fi sifona/indepartata usor. Recomand quart negru,contrasteaza frumos ,insa sunt sute de nodele si culori si depinde de gusturile fiecaruia. (Poate vei vrea si substrat nutritiv,cine stie?)
--nu te increde in reclamele producatorilor sau in sfaturile celor de la magazine,pt ca firmele vor sa faca comert iar vanzatorii de obicei nu se pricep,asa ca sa fii sigur ca un filtru intern micut nu iti va filtra apa iar un extern cu bureti e doar un extern ce se va colmata,va trebui desfacut si curatat,garniturile se vor duce si astfel vei avea nevoie de piese noi ,filtre noi,etc; asigura.te ca iei si ceva material filtrant pt a umple filtrul extern, in functie de buget: roca vulcanica,inele ceramice poroase,siporax,matrix etc. Internul e bun pt a micsora din bucatile de hrana sau cacatei de la pesti sau alte chestii depuse pe substrat sau in apa astfel incat externul sa nu se colmateze rapid,dar si pt schimbul de gaze in apa(citeste despre filtrarea mecanica,biologica si chimica)
- nu ai nevoie de carbune activ,asigura.te ca il inlaturi din orice tip de filtru
-asigura.te ca ciclezi apa corect inainte de a baga pestii(minim 3 saptamani)
-asigura.te ca aclimatizezi corect pestii
-nu toate acvariile au ce trebuie,va trebui sa suplimentezi cu lumina si in special cu filtrare,dar iti poti face o idee despre ce ai vrea in legatura cu toate astea de pe aquariumprest.ro. sau nevertebrate.ro
-sunt sute de pesti ce corelationeaza mai frumos intr.un acvariu decat neonii,cum ar fi red nose tetra,filigera,arlechinii si multi altii,personal consider ca neonii sunt frumosi doar in numar de ordinul zecilor chiar sutelor.
-recomand o buturuga frumoasa si 2/3 ancistrusi care sa roada de pe ea si de pe geamuri. (Daca vrei un ancistrus sanatos personal consider ca ii trebuie neaparat un lemn de pe care sa roada).
-filtre externe silentioase - gama greenline de la JBL dar si Eheim-urile (in functie de buget)
-cu cat mai mare filtrul extern,cu atat mai bine. Important nu e neaparat debitul pompei ci capacitatea de stocare a mediilor filtrante.

Ape limpezi sipestisori sanatosi ^^

This message was edited 2 times. Last update was at 09/06/2019 07:11:29


Sunt Mandru ca sunt SUMA DEFECTELOR MELE 1488
[Email] [Yahoo!]
Florinho
Junior member

Joined: 08/06/2019 22:26:58
Messages: 36
IP:
Offline

Multumesc paradoxx!

Imi face cu ochiul un Juwel rio 125 led pentru care cred ca as putea gasi un loc potrivit in casa. Ce parere aveti?
Silviu Man
Aqua Man
[Avatar]

Joined: 10/01/2017 16:02:12
Messages: 6464
Location: Barlad
IP:
Offline

Florinho wrote:Multumesc paradoxx!

Imi face cu ochiul un Juwel rio 125 led pentru care cred ca as putea gasi un loc potrivit in casa. Ce parere aveti?


Pai asta inseamna ca iei un pachet de baza. Si daca recitesti ce a scris colegul mai sus ... trebuie sa mai bagi bani (filtru extern, lumina ...).

Daca as putea cumpara timp ... as fi cel mai sarac om de pe fata Pamintului!

O Gradina Nano - The Worship of the Stones - What Dreams May Come - Un nano ... Literati

In lucru : Wabi Kusa - Dutch Style by Rodo si Silviu
Si una off-forum : Viata grea, de acvarist familist
[Email]
Florinho
Junior member

Joined: 08/06/2019 22:26:58
Messages: 36
IP:
Offline

Multumesc Silviu!

Despre filtrul Juwel Bioflow M care ar veni cu acvariul citesc doar lucruri de bine - si imi pare destul de usor in utilizare si in alegerea mediilor filtrante - poate raman la un filtru intern - sperand ca este si mai silentios decat unul extern.

Despre lumina - s-ar putea face un upgrade ulterior la led-urile care vin initial? Cat de curand dau o fuga la Hornback sa-l inspectez indeaproape, mai ales capacul.
Silviu Man
Aqua Man
[Avatar]

Joined: 10/01/2017 16:02:12
Messages: 6464
Location: Barlad
IP:
Offline

Depinde de biomasa pe care o vei avea in acvariu. Pesti si plante. Nu am avut Juwel dar toate comentariile pe care le-am citit indica faptul ca filtrul intern are limitari. Poate intervin alti colegi care au Juwel pentru sfaturi mai pertinente.

Daca as putea cumpara timp ... as fi cel mai sarac om de pe fata Pamintului!

O Gradina Nano - The Worship of the Stones - What Dreams May Come - Un nano ... Literati

In lucru : Wabi Kusa - Dutch Style by Rodo si Silviu
Si una off-forum : Viata grea, de acvarist familist
[Email]
rari
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 08/04/2014 15:17:35
Messages: 379
Location: Cluj
IP:
Offline

Buna, eu am juwel rio 125 varianta veche, cu neoane si pot spune ca nu prea poti pune suficient mediu filtrant pe cat ar trebui si ocupa destul de mult spatiu in acvariu plus ca daca incerci sa pui mediu filtrant in afara compartimentelor pe care le are se infunda si te enervezi destul de bine. Personal l-am scos si inlocuit cu un extern. Acum depinde si de cati si ce pesti vrei.

"Sarac e cel ce se simte sarac, caruia îi trebuie neaparat mai mult decat are." -Mihai Eminescu
"Honeste vivere, neminem laedere, suum cuique tribuere"
[MSN]
paradoxx
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 06/07/2013 01:33:53
Messages: 3441
Location: Prin tara
IP:
Offline

Nu recomand acvarii cu interne "imprimate" in ele,sunt incomode,neincapatoare,iau din spatiul acvariului si se intampla sa mai si ramana pesti blocati in ele/in special pui.
Nu recomandai juweluri si alte acvarii considerate de top pt ca nu stiu ce buget ai,dar daca tot iti poti permite,ia un acvariu no name de exemplu de pe aquariumprest sau de unde vrei tu (cu grosimea sticlei corespunzatoare) iar de banii economisiti ia.ti un filttu extern. Un filtru eztern de calitate nu face zgomot decat in primele 2/3 zile de la montare pana isi scoate aerul din ele,insa daca sunt montate corect si nu trag aer,devin chiar aproape imposibil de auzit. Am un eheim ecco pro 3 la care caut cuva(anunt asta ca tot veni vba) si la care nu se aude rotorul absolut deloc. Il recomand la un acvariu de marimea cautata de tine DOAR daca are material filtrant biologic in el.
Alte recomandari la externe valabaile pt toti cei ce citesc asta:
-se scot buretii
- se scot plasticele
- se inlatura eventualul carbune activ
-se taie un burete nu prea poros si se pune pe teava de la IN pt a nu intra mizerie,cacatei si alte impuritati in filtru ce ar colmata materialul filtrant prea repede
- se lasa/adauga filtru intern pt valurirea apei si micsorarea particolelor mari in unele mai mici
- nu se spala buretii in apa de la robinet,ci se clatesc usor in apa scoasa din acvariu,pt a nu se pierde bacteriile "bune"

Ape limpezi si pestisori sanatosi

This message was edited 1 time. Last update was at 09/06/2019 22:08:19


Sunt Mandru ca sunt SUMA DEFECTELOR MELE 1488
[Email] [Yahoo!]
ID Sorin
Junior member

Joined: 10/02/2019 23:50:29
Messages: 63
Location: Bucharest
IP:
Offline

Salutare!
Eu am un Juwel pornit in feb anul curent.
Filtrul intern este ok, pune in el cat mai mult material ceramic. Daca iti iei Juwel, nu pune sub nicio forma pliculetul cu 3 pastile (cica cu bacterii) in ele.
Despre Juwel am numai cuvinte bune. Simplu, silentios, incape suficient material filtrant in el.
Un extern e binevenit, am luat si eu unul. Cel intern nu l-am scos, isi face treaba ok .
LED-urile sunt in ordine, am pastrat cu ce a venit. Plantele o duc bine.
Eu am adaugat si CO2 si fertilizare in coloana de apa. Fara fertilizare cel putin, nu prea merge.
Sorin

Sorin
paradoxx
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 06/07/2013 01:33:53
Messages: 3441
Location: Prin tara
IP:
Offline

Avand in vedere acel gouram din postul cel nou ,stim ce pesti vei avea in acvariul ^^
4/5 gourami,1/2ancistrusi si ceva cory sau alti asemenea de substrat.
Sfatul meu e sa cauti a cumpara/confectiona un acvariu de peste 30/35cm latime,pt ca latimea va conferii o mai mare profunzime in acvariu,si le va placea si pestilor mai mult.Din ce am vazut,majoritatea acvariilor standard au latimea de 30/35 tu cauta de 40/45,nu neaparat inalte dar destul de lungi. Iti va facilita tie umblatul prin el si din nou,o latime a acvariului acceptabila nu forteaza pestii a sta in prim plan "lipiti" de geamul frontal si se vor simtii mai in siguranta

This message was edited 1 time. Last update was at 10/06/2019 10:32:01


Sunt Mandru ca sunt SUMA DEFECTELOR MELE 1488
[Email] [Yahoo!]
Florinho
Junior member

Joined: 08/06/2019 22:26:58
Messages: 36
IP:
Offline

Salutare din nou, si multumesc pentru toate sfaturile. Dupa indelungi consfatuiri cu jumatatea mai buna (si mai desteapta, si mai pragmatica) a echipei, am ajuns de comun acord la concluzia ca ceva la 100 l + era prea mult pentru spatiile libere din casa. Asadar m-am orientat rapid (merci OLX) catre ceva mai mic si ... gata facut. Mda, am trisat si am luat un acvariu gata aranjat, ciclat, plantat, si cu pestisori. Provocarea va fi de-acum inainte sa-l tin in viata. Apoi sa vi-l prezint!

Monstrul are 60 litri (60 x 30 x 35) cu un filtru intern Eheim Pickup (300 lph cred, dar nu sunt sigur), un incalzitor (inca nemontat) si un capac cu un neon bun pentru plante (nu stiu de care). Am luat cu mine si apa din acvariu, si am completat cu 10 l apa de la robinet statuta de 2 zile intr-o galeata. Pestisorii sunt asa:

- endlery multi si mici
- 1 coridoras alburiu
- 2 labeo (rainbow shark), unul mai mare si unul mai mic. Cel mare e usor teritorial si semi-agresiv catre cel mic
- 1 ancistrus negru si sperios
- creveti red cherry (inca nu i-am vazut pana acum)

Nu e un set-up ideal, asa ca rogu-va sa veniti cu idei constructive despre ce-ar trebui sa fac pe viitor:

Despre pesti si capacitatea acvariului
- am impresia ca sunt destul de multi pesti pentru marimea acvariului, si sincer as vrea sa reduc numarul la mult sub limita superioara a ceea ce poate convietui armonios acolo.
- e musai va rog sa-mi dati solutii care sa includa si introducerea gouramiului albastru in acest acvariu. Datorita lui am acvariul. Nu-l pot da, si mi-e foarte mila de el in acvariul micut de 10 l in care sta acum. Cat de curand vreau sa-l trec in acvariul nou. Va fi safe acolo? Daca ii mananca pe aia mici de tot nu ma supar prea tare.
- cei doi rainbow shark sunt grozav de frumosi, dar citesc ca 2 in acvariu nu e bine. Sa donez unul din ei oare?
- endleryii mici si multi ma sperie putin. Sunt vivipari si se vor inmulti peste masura, nu? Plus ca vor creste repede. Ar fi donatia o varianta si aici?

Despre plante si alte cele:
- am niste depuneri maronii pe unele frunze de plante. Sunt alge?
- am un ghemotoc neidentificat de filamente (prima poza, sub buturuga, centru dreapta. close-up in a 2-a postare). Tot alge sunt?
- am o buturuga pe care creste un fel de muschi inchis la culoare. Ce este?
- stupid question ... ce plante am acolo?

Multumesc frumos pentru toate sfaturile, cu o nota speciala pentru paradoxx care a facut legatura dintre cele doua posturi ale mele.
[Thumb - rsz_2.jpg]

[Thumb - rsz_1.jpg]

[Thumb - rsz_3.jpg]

[Thumb - rsz_4.jpg]

[Thumb - rsz_5.jpg]

This message was edited 4 times. Last update was at 11/06/2019 09:20:38

Florinho
Junior member

Joined: 08/06/2019 22:26:58
Messages: 36
IP:
Offline

Si setul 2 de poze.
[Thumb - rsz_6.jpg]

[Thumb - rsz_8.jpg]

[Thumb - rsz_7.jpg]

[Thumb - rsz_9.jpg]

paradoxx
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 06/07/2013 01:33:53
Messages: 3441
Location: Prin tara
IP:
Offline

Ca prima idee imediat sesizata de mine,este faptul ca majoritatea acvaristilor incepatori confunda labeo bicolor(negru cu coada rosie) cu rainbow shark(gri/albastru cu coada rosiatica), fiind diferente enorme intre cei 2,primul fiind mai mult un pradator oportunist ce creste enorm,al2lea fiind mai mult un sanitar ce nu se va da prea mult la puii de endleri decat daca nu are o alimentatie echilibrata.(la cate alge ai acolo,eu as sta linistit cu privire la asta)
Am cateva semne de intrebare cu privire la noul tau acvariu:
-de ce este doar un cory? Nu cunosc pe nimeni care sa se duca la un petshop,sa ia doar un cory,indiferent de cati altii din alte specie ar lua(ex endleri si rainbow shark )si sa plece acasa. Oare au fost mai multi intr.adevar ? Daca da,de ce nu mai sunt ? Ai vreun microb in apa?

Asigura.te ca ambele exemplare de rechinasi sunt rainbow,astfel ii vei putea tine pe amandoi. In caz contrar,treaba se complica,numai uita.te cat poate sa creasca un labeo bicolor(varianta neagra)

Nu ma pricep la plante,nu sunt gradinar si nu stiu ce ai tu acolo precis,insa pot spune ca ai o mare catastrofa cu privire la alge,nu vor fi usor de indepartat,variante ar fi dar nu prea "blande" pt plante. Ai grija si la programul de iluminat in special acum cand vrei sa inlaturi algele si inarmeaza.te cu mare rabdare si calmitate.

In cazul viviparilor,ma repet: inmultirea lor peste masura ma fac sa nu ii recomand incepatorilor,decat daca ai posibilitate de donatie. De multe ori ne confruntam cu probleme din acestea: pesti multi--->nimeni care sa ii ia sau sa fie capabili de ei.

Nu vad nicio problema pt care gouramiul sa nu fie adaugat in acest acvariu,in afara de aceea cu microbul. In cazul in care chiar ai un acvariu fara virusi in substrat sau filtru totul va fi ok; se va ocupa chiar si de suprapopulare sa speram ca este un gourami calm si nu incepe sa fugareasca endlerii,desi unele "dispute" pot aparea la inceput pana se acomodeaza(2/3zile). Fii cu ochii pe el.

Astea fiind spuse,9bserva evolutia acvariului,vezi comportame tul pestilor si daca vei avea mortalitati si nu in ultimul rand sper ca ai doar rainbow. shark nu si labeo bicolor.

In cazul in care ai mai suplimenta filtrarea si schimburi de apa la 4/5 zile ai putea tine ce ai tu acolo(cativa colegi m.ar contrazice dar stim cu totii cazuri mai grave), dar repet,cu filtrare suplimentara. Nu supradoza mancarea. Putina,putina,putina.

Trebuia sa ne spui de situatia cu membrul familiei mai inteligent si pragmatic,ti.as fi dat srgumentul perfect care i.ar fi convenit mai mult: mai bine unul de 100+ decat 2 de 60 ^^

Ape limpezi si.....fara alge prea multe ^^

This message was edited 1 time. Last update was at 11/06/2019 10:03:53


Sunt Mandru ca sunt SUMA DEFECTELOR MELE 1488
[Email] [Yahoo!]
Florinho
Junior member

Joined: 08/06/2019 22:26:58
Messages: 36
IP:
Offline

Din pacate cei doi ticalosi red tailed black shark, dar fostul proprietar spune ca ii are de cand a pornit acvariul (acum un an?) si aveau 5 cm, iar cresterea lor depinde si de acvariu - fiind mai lenta in cazul de fata.

Si el mi-a spus ca pot introduce gourami-ul, iar pentru linistea mea in legatura cu virus / boala in acvariu pot introduce profilactic albastru de metilan. Sincer n-am de gand sa fac pasul asta si inca nu vreau chimicale in apa, chiar si profilactic.

Deseara cumpar si un aspirator de substrat si incep lupta cu algele. Orice sfat pe zona asta va fi foarte apreciat.

paradoxx
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 06/07/2013 01:33:53
Messages: 3441
Location: Prin tara
IP:
Offline

Din poza pe care o postasi cu sharkul,este rainbow shark,nu creste mult,stai linistit. In cazul in care pestii in general sunt de talie mare dar au acvariul mic,mor foarte prematur pt ca chiar daca corpul lor le ramane mic in functie de acvariu,organele le cresc normal,exemplu flowerhorn bonsai---> peste ce traieste putin si moare in chinuri.

Nu baga chimicale inca,ia totul treptat.

Sunt Mandru ca sunt SUMA DEFECTELOR MELE 1488
[Email] [Yahoo!]
Florinho
Junior member

Joined: 08/06/2019 22:26:58
Messages: 36
IP:
Offline

Update!

Ieri seara am reusit sa cumpar si primele teste de apa (JBL easy test) si o mica pompa pentru schimbul de apa. Dupa primul test: soc si groaza. NO3 la maximul de pe tester (500 ppm), NO2 pe la 10 ppm, pH 6.4, kH 3, gH peste 21. Nu ma asteptam sa fie asa de grav, dar pesemne ca acvariul s-o fi deciclat (partial?) in timpul mutarii, cu filtrul transportat uscat, agitatie in bazin, toate cele. Am facut repejor un schimb de apa de vreo 40% (20 l), apa in care am pus Easy life filter medium - in doza recomandata - ca sa scap cel putin de clorul din apa de la robinet (jumatate statuta, jumatate proaspata - nu planificasem un asa volum de schimb). Apa a stat cetoasa maxim doua ore dupa care s-a limpezit perfect.

Evident ca am amanat transferul gouramiului unde surprinzator, cei 10 l de apa ai sau era mult mai ok, chiar si in lipsa unui filtru. Doar ca nu prea are oxigen saracutul, si iese des la suprafata. Poate in seara asta sa-l mut.

La testul de dimineata s-a mai luminat putin: ph 6.4 - 6.8, kH 3, gH 14, NO2 zero, NO3 250 ppm. Ciudat este in tot acest timp eu nu observ nimic deosebit la pesti: nu ies la suprafata sa respire, sunt vioi, au mancat de dimineata (putin), endleryii stau in partea de sus a acvariului (sau , restul in partea de jos. Coridoras alburiu e singurul bezmetic care face diagonale pe lateralele acvariului si pare super agitat. Labeo (sau rainbow shark, ce-o fi) cel mare il fugareste in continuare pe cel mic.

Acum, intrebari:

- la schimburile de apa e suficient ca apa de robinet sa fie statuta intr-o galeata de 10 l 2-3 zile, sau e musai nevoie de conditioner la fiecare schimbare? Citesc ceva de cloramina care nu se elimina prin evaporare. Cineva din Bucuresti stie daca e cloramina o grija in apa de robinet sau doar clor utilizeaza Apanova?

- observ ca am un pH mic la apa, la fel si alcalinitatea. Cum sa fac sa le cresc? Ma documentez si eu dar zic sa intreb si aici. . Nota aici: gH si kH la apa de la robinet erau in limite rezonabile cand am testat - dar nu am notat valorile.

- am rupt si o frunzulita de anubis plina cu alge ca s-o postez aici dar am uitat-o acasa. E un fel de par fin pe frunza care nu se duce usor cu degetul, ataca in primul rand marginile frunzei. Mai am si un fel de muschi pe buturuga in care exista goluri (se vede buturuga). Cei doi rainbow shark par sa il manance sau cel putin sa caute sub el ceva, nu-mi dau bine seama. Ceva pareri de la cei cu acvarii plantate?

Multam fain!

This message was edited 1 time. Last update was at 12/06/2019 08:23:59

ocean
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 26/06/2014 14:12:14
Messages: 2852
Location: Targu Mures
IP:
Offline

Nu ai neaparat nevoie de conditioner, Lasa in pace apa NU UMBLA LA PH! Risti sa omori tot ce ai acolo, pestii de acvariu s-au adaptat perfect la valorile apei de retea de atatea generatii-acvaristica are peste 100 de ani, nu iti face griji pentru gurami cu oxigenul ei traiesc in mlastini si orezarii deci ape baltite foarte sarace in oxigen de asta si-au dezvoltat acel aparat special numit labirint pentru a respira aer atmosferic
[Email]
Florinho
Junior member

Joined: 08/06/2019 22:26:58
Messages: 36
IP:
Offline

Multumesc de sfat ocean!

Ai perfecta dreptate, pestii fiind deja adaptati nu e cazul sa umblu la apa. De conditioner recunosc, am devenit deja dependent, si-l folosesc la fiecare schimb de apa (punand 3 ml la 10 l de apa inainte de schimb, agitand bine). Am o mare frica de clor si de deciclarea acvariului.

Am introdus si gourami-ul in bazin - se simte destul de bine si e deja un mic rege in acvariu - prin marimea lui. Nici black shark si nici alti pesti nu s-au luat de el, dar nici pe el nu-l vad agresiv fata de micutii endleri, deocamdata cel putin.
Florinho
Junior member

Joined: 08/06/2019 22:26:58
Messages: 36
IP:
Offline

Salut din nou!

Gourami-ul albastru e in acvariul comunitar de o saptamana. Primele zile a fost ok, parea ca se adaptase destul de bine.

Aseara, dupa 2 zile plecat de acasa, l-am gasit usor speriat: tragea apa pe gura foarte repede, si nu parea sa fie in largul sau. Statea mai mult pe fundul bazinului, sau ascuns sub filtru. Inota mai putin ca de obicei, iar iesirile la suprafata mai rare, dar mai zbuciumate (repede sus si inapoi repede pe fundul bazinului). De mancat inca mananca, nu observ pete pe suprafata corpului sau alte probleme, si nici alti pesti nu par sa se lege de el.

Am facut schimb de apa cam 20% si de dimineata parea un pic mai ok, nu mai "respira" asa de repede pe gura.

Inca am ceva NO3 in acvariu, dar cu schimburi frecvente de apa trendul e clar descendent, si in cateva zile sper sa ajung la valori ok (conform testerului meu).

Sa ma ingrijorez de soarta lui?
Florinho
Junior member

Joined: 08/06/2019 22:26:58
Messages: 36
IP:
Offline

Am dus buturuga la spa!

H2O2 pe toata frumusetea aia de alga BBA: scos din acvariu, turnat apa concentratie 3%, lasat 15 min si pus la loc. Rezultate asa si asa. In primele minute pestii erau clar interesati de ciugulit alga, pe urma interesul s-a mai domolit. A doua-treia zi a capatat o usoara tenta rosiatica, dar si-a revenit repede planta. Azi am observat insa ca lungimea ei s-a redus considerabil - au tuns-o pestii. Probabil ca dupa alte 2-3 bai de apa oxigenata sa scap de tot de ea.

Dupa ce scap de ea de tot trec la nivelul urmator:

- plante cu crestere rapida (n-am acum decat crypto si anubias) si cu ajutorul lor sa-mi dau seama ce macro/micro elemente lipsesc din apa
- cum sa creasca plantele mai repede in sistem low tech, fara CO2 (probabil upgrade de lumina la capac si fertilizant - deocamdata nu introduc nimic)
- melci de substrat

S-auzim de bine.
 
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com