[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Upgrade acvariu marin  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa sarata)
Author Message
flondorel
Junior member

Joined: 02/02/2018 16:34:41
Messages: 49
IP:
Offline

Salutare, as avea nevoie de cateva sfaturi daca ma poate ajuta cineva.

Momentan am un acvariu cub aio de 80 litri cu 7-8kg de piatra vie cu multi corali pe ele si nisip. Acvariul il am de aproape 2 ani si e merge fara probleme.

Am dat deja comanda de alt acvariu aio de 250 litri in care as vrea sa mut tot din acvariul asta. Nu prea sunt sigur cum sa fac asta fara sa moara nimic.

Scriu mai jos planul meu si astept ideei sfaturi...
1. Pun 10kg de nisip nou
2. Incep sa umplu acvariu nou cu apa de osmoza noua cu sare.
3. Sa adaug 30-40 litri de apa din acvariul vechi care e stabil.... Ajuta la ceva?
4. pun 1-2 kg de nisip din acvariul vechi... Cred ca ajuta la cultivarea nisipului nou cu bacterii?
5. Mut materialul filtrant... Aprox 500 grame de pietre poroase cu bacterii de la aqua forest care le am de 1 an in acv vechi
6. Las acvariul sa mearga 2 3 zile asa si adaug pietrele si corali din acvariul vechi....

Teoretic nu ar trebuii sa fie nimic mort mutat in acvariul nou si sa fie plin de bacterii bune... Deci ciclul sa se faca instant?

Pareri, sfaturi?
Humbert
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 26/10/2008 15:59:25
Messages: 2385
Location: Bucuresti, P-ta 1 Mai
IP:
Offline

bacteriile traiesc atat timp cat au ce manca... intr-un acvariu nou, nu au ce manca daca nu exista animale care sa produca compusi ai azotului.
deci mutatul materialului filtrant deja colonizat si lasatul lui acolo este in cel mai bun caz inutil.
probabil nu vor muri in 2-3 zile suficiente bacterii incat sa conteze, dar nici nu va ajuta la nimic.

in afara de asta, tocmai vei fi scos niste bacterii din acvariul vechi, deci daca nu esti atent si hranesti la fel s-ar putea sa te trezesti cu amoniac acolo, in functie de cate bacterii au ramas.

deci nu mi se pare o idee buna asta cu mutatul doar bacteriilor

intrucat urmeaza sa fac si eu acelasi gen de mutare, m-am gandit si voi proceda asa:
- umplu acvariul nou cu apa, setez tot ca sa fie functional etc
- mut niste material filtrant din acvariu vechi, dar mut si 2-3 pesti odata cu el ca sa aiba bacteriile alea ce manca
- incep sa transfer pe rand cate un coral, cate un peste etc, respectand tot timpul ideea ca daca mut pesti, trebuie sa mut si suport pt bacterii (material filtrant sau piatra) si vice versa - coralii nu prea conteaza, ca ei nu produc amoniac suficient incat sa conteze

eu am avantajul ca nu ma grabeste nimic si pot sa fac transferul pe rand - oricum toate animalele trebuie aclimatizate, deci e cumva mai comod pt mine sa le aclimatizez pe rand, desi va dura mai mult tot procesul - pe de alt aparte, eu de fapt nici nu voi muta tot, ca ramane si acvariul vechi, deci asta e cea mai buna solutie pt mine

daca insa nu ai timp / nu vrei/ nu poti sa faci treptat, atunci toate animalele si bacteriile e bine sa fie mutate o data

cel mai simplu si mai safe este asa:
- pui cat de multa apa se poate din acvariul vechi in acvariul nou, apoi muti animalele si pietrele etc - faci asta ca sa nu ai probleme cu aclmatizarea animalelor
- vii apoi cu apa noua in acvariul cel nou, pana se umple, dar o faci treptat, tocmai ca sa nu sochezi animalele

pentru asta ar fi bine sa ai unde stoca mai multa apa, dar cred ca e ok si daca o prepari pe masura ce completezi, ca in felul asta le dai timp animalelor sa se aclimatizeze

This message was edited 6 times. Last update was at 18/01/2020 14:04:32


300 litri plantat by Humbert
10 litri nano
160 litri AIO reef
flondorel
Junior member

Joined: 02/02/2018 16:34:41
Messages: 49
IP:
Offline

Daca mut tot materialul filtrant inclusiv pietrele si toate animalele nu voi intra intr-un ciclu nou al acvariului...nu?

Zici de aclimatizarea animalelor.... Dar daca apa este de la aceeasi sursa, folosit acelasi sistem de osmoza si aceeasi sare si fix salinitatea din acvariul vechi, si temp la fel si animalele vor sta doar 10 sec in afara apei cat le mut 2 metri.... Teoretic nu e nevoie de nici o aclimatizare, sau mai sunt niste variabile referitoare la vechimea apei pe care nu le cunosc?
flondorel
Junior member

Joined: 02/02/2018 16:34:41
Messages: 49
IP:
Offline

O poza cu acvariul curent... Daca ajuta la ceva
https://m.imgur.com/a/Iwps8Te
Humbert
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 26/10/2008 15:59:25
Messages: 2385
Location: Bucuresti, P-ta 1 Mai
IP:
Offline

flondorel wrote:Daca mut tot materialul filtrant inclusiv pietrele si toate animalele nu voi intra intr-un ciclu nou al acvariului...nu?

pai nu, tocmai asta zic eu, ca bacteriile (adica pietrele si materialul filtrant) trebuie mutate odata cu pestii

Bacteriile traiesc pe suprafete (in piatra,nisip, material filtrant sau pe sticla etc) nu in coloana de apa. Deci pe scurt noi nu "ciclam apa", ciclam pietrele.

flondorel wrote:
Zici de aclimatizarea animalelor.... Dar daca apa este de la aceeasi sursa, folosit acelasi sistem de osmoza si aceeasi sare si fix salinitatea din acvariul vechi, si temp la fel si animalele vor sta doar 10 sec in afara apei cat le mut 2 metri.... Teoretic nu e nevoie de nici o aclimatizare, sau mai sunt niste variabile referitoare la vechimea apei pe care nu le cunosc?


pai ar mai fi PH-ul - e putin probabil sa ai acelasi ph la apa cea noua
teoretic daca salinitatea, temperatura si ph-ul sunt aproximativ la fel, da, nu ai nevoi de aclimatizare

in practica insa e mai complicat sa aduci si PH-ul la acelasi nivel decat sa aclimatizezi direct in acvariul cel nou, punand apa noua peste apa veche pana se umple

eu nu as risca

This message was edited 1 time. Last update was at 18/01/2020 14:30:03


300 litri plantat by Humbert
10 litri nano
160 litri AIO reef
flondorel
Junior member

Joined: 02/02/2018 16:34:41
Messages: 49
IP:
Offline

Sa imi zici te rog daca e corecta concluzia care am tras-o eu.
As putea sa mut totul intr-o zi din acvariul vechi si practic am un acvariu nou gata ciclat.
Tinand cont ca volumul apei e de 3x ori mai mare dar in el sunt fix aceleasi bacterii si animale din acvariul vechi ar trebuii sa reprezinte un plus,nu?
Humbert
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 26/10/2008 15:59:25
Messages: 2385
Location: Bucuresti, P-ta 1 Mai
IP:
Offline

flondorel wrote:As putea sa mut totul intr-o zi din acvariul vechi si practic am un acvariu nou gata ciclat.
Tinand cont ca volumul apei e de 3x ori mai mare dar in el sunt fix aceleasi bacterii si animale din acvariul vechi ar trebuii sa reprezinte un plus,nu?

da e corect.

singura problema este sa aclimatizezi animalele.

ciclarea e una, aclimatizarea e alta, sunt 2 lucruri diferite si ambele trebuie luate in considerare.

cand muti pietrele si materialele filtrante impreuna cu animalele, ciclarea este rezolvata, dar nu si aclimatizarea

de aia am zis ca cel mai bine este sa muti apa si animalele din acvariul vechi in acvariul cel nou (care e fara apa), apoi sa completezi treptat (1-2-3 zile) cu apa nou preparata pana umpli acvariul cel nou.

This message was edited 2 times. Last update was at 18/01/2020 19:03:36


300 litri plantat by Humbert
10 litri nano
160 litri AIO reef
MSI
Senior member
[Avatar]

Joined: 27/12/2017 20:20:12
Messages: 661
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Salutare,

Scriu mai jos planul meu si astept ideei sfaturi...
1. Pun 10kg de nisip nou
2. Incep sa umplu acvariu nou cu apa de osmoza noua cu sare.
3. Sa adaug 30-40 litri de apa din acvariul vechi care e stabil.... Ajuta la ceva?
4. pun 1-2 kg de nisip din acvariul vechi... Cred ca ajuta la cultivarea nisipului nou cu bacterii?
5. Mut materialul filtrant... Aprox 500 grame de pietre poroase cu bacterii de la aqua forest care le am de 1 an in acv vechi
6. Las acvariul sa mearga 2 3 zile asa si adaug pietrele si corali din acvariul vechi....


Eu as merge aproape la fel, doar as schimba un pic punctul 5 si 6.

Las materialul filtrant in bazinul existent, in cel nou deja am pus niste nisip, deci ceva populatie cat sa proceseze eventuale mizerii din nisip.
Bazinul nou il umplu mai putin 80L de apa si pe parcursul celor 2-3 zile as muta apa intre ele ca sa aclimatizez totul iar in ziua mutarii, as muta inclusiv apa (cei 80L pe care i-am lasat neumpluti in bazinul nou).

In esenta tu ai aceeai incarcatura, doar faci un schimb mare de apa si adaugi 10kg nisip nou (de la care probabil o sa ai ceva probleme cu diatome o perioada) care o sa se cicleze si el, nu adaugi piatra noua sau vietati noi si pastrezi modul de hranire identic, nu adaugi nimic in plus. Nisipul in esenta ar trebui sa fie suficient de steril, nu prea are ce nutrienti sa aduca, decat silicati pt diatome.

Admit ca o sa pierzi o parte din bacteriile existente pe suprafetele sticlei din acvariul existent, dar in mare pare le vei muta, nu trebuie sa fie foarte mare impactul.

180MSI Reef - Gallery
flondorel
Junior member

Joined: 02/02/2018 16:34:41
Messages: 49
IP:
Offline

Ma gandeam sa mai adaug si 10kg de piatra uscata si curata.
La fel nu ar trebuii sa aiba nici un impact daca nu e nimic mort pe ea si nu cred ca are cum sa fie ... Piatra vie sigur nu adaug ca sigur o sa moara multe pe ea in timpul transportului si probabil mai rau as face...

Am dreptate sau ar trebuii piatra noua sa o adaug peste cateva saptamani chiar daca e uscata si curata(eu zic ca nu ar trebuii sa afecteze cu nimic...doar sa ajute pe termen lung...mai mult loc pt bacterii cand va creste si pop acvariului)

This message was edited 1 time. Last update was at 21/01/2020 21:03:40

MSI
Senior member
[Avatar]

Joined: 27/12/2017 20:20:12
Messages: 661
Location: Bucuresti
IP:
Offline

La fel nu ar trebuii sa aiba nici un impact daca nu e nimic mort pe ea si nu cred ca are cum sa fie ...


Cred ca oricat de curata pare, in interior, prin crapaturi etc, in pori, exista material biologic uscat .. eu in sistem am adaugat treptat si de fiecare am vazut un impact , de genul mai multe alge pe geam, etc. ... aici nu vb de faptul ca piatra noua pana sa ajunga la coralina trece prin diverse faze, maroneala pe suprafata .. etc.


Dar si eu as baga piatra uscata, poate nu 10kg odata, as pune in doua transe, dar m-as astepta la mici neplaceri.

180MSI Reef - Gallery
dan.pavelescu
Liliacul
[Avatar]

Joined: 19/04/2011 15:50:00
Messages: 9977
Location: Bucuresti, Colentina
IP:
Offline

Ok, tocmai ce am trecut prin asta.

Am procedat asa, fix dupa ureche, dar a iesit.
In bazinul nou am pus nisip proaspat (uscat).
Din bazinul vechi am luat piatra vie, corali si tot din bazinul vechi am luat apa cat pentru exact 50% din volumul celui nou. Restul de 50% a fost apa proaspat preparata.
Pornit echipamente, inceput aditie de Seachem Stability dupa indicatiile prospectului. La o saptamana si jumatate totul e bine, am adaugat primul peste.
Din momentul in care coralii au inceput sa se deschida, le-am dat aditie de Ref Sea Energy B si la 2-3 zile cate o pastile de red plankton.
Diatome pe nisip au aparut dupa 5-6 zile, dar sper ca se vor duce la un moment dat. In afara de asta, nu am de ce sa ma plang.

I'm Batman!

Aquatic Jungle - Sweet-Bat - Salty-Bat - Bat-reef

Mi te supui.
[WWW]
 
Forum Index » Coltul incepatorului (apa sarata)
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com