[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Jbl e1502 sau Eheim prof 4+ 350 l  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
Marius84bv
Junior member

Joined: 21/01/2020 11:26:28
Messages: 7
IP:
Offline

Buna ziua,

Sunt posesorul unui acvariu de 200 litri filtrat cu un JBL e702.Cu toate ca filtru il curat lunar (si furtunele) , debitul de apa este scazut si parca nu isi cam face treaba.Filtrul l-am avut pe un acvariu de 54lt si era totul ok.In filtru am sera siporax,ceva roca vulcanica de la un prieten si buretii din filtru.
As vrea sa il schimb cu un JBL e1502 sau cu un Eheim Prof 4+ 350.Merita upgrade-ul?
Ca si plante an ceva easy,pestii aunt vivipari (20 bucati),110 w lumina (t8 si t5),circa 8000 lumeni,bomba co2 care functioneaza doar ziua.
Ma puteti ajuta cu un sfat va rog?

Multumesc
ValiM
Junior member

Joined: 27/12/2017 11:11:50
Messages: 93
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Salut,

Din punctul meu de vedere mai ai o varianta:

- inca un JBL 702 pus in diagonala, in felul asta ai un flow dragut
- un singur filtru extern,Oase, Eheim, JBL, SunSun, Hydor (ce-ti face cu ochiul)

Banuiesc ca vorbim despre un acvariu de 900/500/450, totul tine de preferinte si disponibilitati financiare. Mai sunt si alte variante dar eu am incercat sa-ti spun cum as proceda eu. Colegii mai experimentati pot avea puncte de vedere mai pertinente, asa ca nu te grabi, mai asteapta si alte pareri.
Marius84bv
Junior member

Joined: 21/01/2020 11:26:28
Messages: 7
IP:
Offline

ValiM wrote:Salut,

Din punctul meu de vedere mai ai o varianta:

- inca un JBL 702 pus in diagonala, in felul asta ai un flow dragut
- un singur filtru extern,Oase, Eheim, JBL, SunSun, Hydor (ce-ti face cu ochiul)

Banuiesc ca vorbim despre un acvariu de 900/500/450, totul tine de preferinte si disponibilitati financiare. Mai sunt si alte variante dar eu am incercat sa-ti spun cum as proceda eu. Colegii mai experimentati pot avea puncte de vedere mai pertinente, asa ca nu te grabi, mai asteapta si alte pareri.


Am omis dimensiunile acvariului:100 lungime x 40 latime x50 adancime.
Voiam sa iau ceva mai puternic astfel am mai multe medii de filtrare.Buget 850 ron .
Humbert
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 26/10/2008 15:59:25
Messages: 2385
Location: Bucuresti, P-ta 1 Mai
IP:
Offline

nu mi-e clar daca intrebi daca merita sa treci de la e702 la un filtru mai mare sau esti deja hotarat sa treci si intrebi doar ce sa alegi intre e1502 si eheim.

nu mi-e clar nici ce inseamna ca filtrul actual "nu prea isi face treaba" - adica din ce punct de vedere? al filtrarii bio sau al celei mecanice?

o sa presupun ca apa acvariului nu e foarte clara, deci esti nemultumit de filtrarea mecanica.

in cazul asta, da, merita un filtru mai mare, ca poti sa pui pe el un prefiltru de la sunsun plin cu burete sau perlon la care e mai usor de umblat si o sa ai apa f clara.

ai putea pune prefiltrul si pe e702 dar o sa scada debitul si mai mult, deci probabil ca nu e ideal.

asa ca in concluzie, da, eu as lua jbl e1502 si acel prefiltru de la sunsun (HW-603A, il gasesti pe site-uri .ro, vreo 100 de lei)
am avut acest setup vreo 5 ani la 300 litri si am fost f multumit - e 1502 era plin cu material bio, sunsun-ul a fost o vreme cu perlon apoi doar cu buretii lui ca se colmata prea repede si eu sunt lenes, nu am chef de umblat la filtre decat atunci cand nu se mai poate (ideal maxim de 2 ori pe an :-))

poti sa iei si eheim-ul daca vrei, desi eu as lua jbl ca are debit mai mare.

This message was edited 1 time. Last update was at 21/01/2020 12:19:22


300 litri plantat by Humbert
10 litri nano
160 litri AIO reef
Marius84bv
Junior member

Joined: 21/01/2020 11:26:28
Messages: 7
IP:
Offline

Humbert wrote:nu mi-e clar daca intrebi daca merita sa treci de la e702 la un filtru mai mare sau esti deja hotarat sa treci si intrebi doar ce sa alegi intre e1502 si eheim.

nu mi-e clar nici ce inseamna ca filtrul actual "nu prea isi face treaba" - adica din ce punct de vedere? al filtrarii bio sau al celei mecanice?

o sa presupun ca apa acvariului nu e foarte clara, deci esti nemultumit de filtrarea mecanica.

in cazul asta, da, merita un filtru mai mare, ca poti sa pui pe el un prefiltru de la sunsun plin cu burete sau perlon la care e mai usor de umblat si o sa ai apa f clara.

ai putea pune prefiltrul si pe e702 dar o sa scada debitul si mai mult, deci probabil ca nu e ideal.

asa ca in concluzie, da, eu as lua jbl e1502 si acel prefiltru de la sunsun (HW-603A, il gasesti pe site-uri .ro, vreo 100 de lei)
am avut acest setup vreo 5 ani la 300 litri si am fost f multumit - e 1502 era plin cu material bio, sunsun-ul a fost o vreme cu perlon apoi doar cu buretii lui ca se colmata prea repede si eu sunt lenes, nu am chef de umblat la filtre decat atunci cand nu se mai poate (ideal maxim de 2 ori pe an :-))

poti sa iei si eheim-ul daca vrei, desi eu as lua jbl ca are debit mai mare.


Tot omit informatii:momentan am si acel prefiltru de la sunsun 603a (nu are pompa).pe retur am si o lampa uv (pe care o pornesc din cand in cand).vreau un filtru mai mare din urmatoarele motive:debit scazut,apa uneori usor tulbure.Aspir substratul de 2 ori pe saptamana.Schimburi de apa saptamanal ,circa 20-30%.
Ma gandesc ca un filtru mai mare ma va ajuta la un debit mai mare ca sa pot pastra si prefiltrul.
Da,sunt hotarat sa il schimb dar nu reusesc sa ma hotarasc asupra producatorului.Ca si pret sunt cam pe-acolo.
Humbert
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 26/10/2008 15:59:25
Messages: 2385
Location: Bucuresti, P-ta 1 Mai
IP:
Offline

ok, am inteles

nu uita ca un filtru nu este decat o galeata cu o pompa, dupa cum zicea cineva pe aici mai demult :-))
adica in general vorbind, ce ne intereseaza la un filtru este sa aiba o calitate minima a constructiei ca sa reziste in timp si sa nu ne trezim cu apa din acvariu pe jos
JBL indeplineste cu asupra de masura acest standard minim, iar eu l-as lua tocmai pt ca are debit 1400 vs 1000 eheim

dar pana la urma e o chestiune de buget si de preferinta

PS totusi... vad ca zici de apa tulbure... ce fel de "tulbure" mai precis? daca are suspensii in ea e una, se rezolva cu filtrare mecanica, dar daca nu are suspensii in ea ci e doar tulbure / cetoasa atunci nu e f clar ce e acolo, poate fi un bloom bacterian/ apa "verde"... dar asta ar fi trebuit rezolvat de UV, deci sper ca vorba de suspensii totusi

PPS de ce aspiri substratul? :-))
nu zic sa nu o faci, vreau doar sa ma asigur ca exista un motiv bine intemeiat - eu de ex. am acvarii plantate de 12 ani si nu am aspirat niciodata substratul (nici nu am putut, ca am avut gazon, dar nici nu prea inteleg care e rostul, presupunand ca nu hranesti enorm asa incat sa fie plin de rahat de peste etc)

poate inainte de a cheltuii 800 de lei pe un filtru ai putea incerca sa vezi ce se intampla daca nu mai aspiri substratul asa des :-))
Adica cel mai probabil de acolo vine tulbureala.

This message was edited 3 times. Last update was at 21/01/2020 12:53:00


300 litri plantat by Humbert
10 litri nano
160 litri AIO reef
Marius84bv
Junior member

Joined: 21/01/2020 11:26:28
Messages: 7
IP:
Offline

Humbert wrote:ok, am inteles

nu uita ca un filtru nu este decat o galeata cu o pompa, dupa cum zicea cineva pe aici mai demult :-))
adica in general vorbind, ce ne intereseaza la un filtru este sa aiba o calitate minima a constructiei ca sa reziste in timp si sa nu ne trezim cu apa din acvariu pe jos
JBL indeplineste cu asupra de masura acest standard minim, iar eu l-as lua tocmai pt ca are debit 1400 vs 1000 eheim

dar pana la urma e o chestiune de buget si de preferinta

PS totusi... vad ca zici de apa tulbure... ce fel de "tulbure" mai precis? daca are suspensii in ea e una, se rezolva cu filtrare mecanica, dar daca nu are suspensii in ea ci e doar tulbure / cetoasa atunci nu e f clar ce e acolo, poate fi un bloom bacterian/ apa "verde"... dar asta ar fi trebuit rezolvat de UV, deci sper ca vorba de suspensii totusi

PPS de ce aspiri substratul? :-))
nu zic sa nu o faci, vreau doar sa ma asigur ca exista un motiv bine intemeiat - eu de ex. am acvarii plantate de 12 ani si nu am aspirat niciodata substratul (nici nu am putut, ca am avut gazon, dar nici nu prea inteleg care e rostul, presupunand ca nu hranesti enorm asa incat sa fie plin de rahat de peste etc)

poate inainte de a cheltuii 800 de lei pe un filtru ai putea incerca sa vezi ce se intampla daca nu mai aspiri substratul asa des :-))

Multumesc pentru rabdarea si intelegerea de care dai dovada.ma asteptam sa fiu luat la “bataie” cum au facut jandarmii cu manifestantii.
Aspir substratul ca sa elimin fecalele pestilor si resturile de plante moarte (mai moare cate o frunza ).alge nu am.Am avut o alga filamentoasa pe care am “terminat-o “ cu apa oxigenat...dar si plantele au murit .

Ma gandesc ca poate un filtru mai mare ma va ajuta sa nu mai deschid filtrul actual lunar si nici sa curat lunar furtunele de mazga maronie care se formeaza pe peretii lor (furtunelor).
narcis
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 04/11/2011 22:32:48
Messages: 1812
Location: pitesti
IP:
Offline

E ok sa le folosesti pe amandoua, dar nu le mai desface asa des. Eu am avut la fel într-un bazin de 160 litrii, dar fara prefiltrele sunsun. E normal sa scada fluxul de apa, poti curata mai des spraybarul daca e nevoie, dar nu mai umbla la filtre asa des. Eu nu curat filtrele decat daca am impresia ca nu mai am flow aproape deloc, iar asta o data la ceva ani, iar furtunele la fel, eventual la reset total.
[ICQ]
Marius84bv
Junior member

Joined: 21/01/2020 11:26:28
Messages: 7
IP:
Offline

narcis wrote:E ok sa le folosesti pe amandoua, dar nu le mai desface asa des. Eu am avut la fel într-un bazin de 160 litrii, dar fara prefiltrele sunsun. E normal sa scada fluxul de apa, poti curata mai des spraybarul daca e nevoie, dar nu mai umbla la filtre asa des. Eu nu curat filtrele decat daca am impresia ca nu mai am flow aproape deloc, iar asta o data la ceva ani, iar furtunele la fel, eventual la reset total.


In concluzie:sa raman cu e702-ul?
Multumesc Narcis!!!!
Alin37
Junior member

Joined: 07/06/2017 07:52:42
Messages: 82
Location: Jimbolia Timis
IP:
Offline

eu as pune 702 si 1502 fara nici o retinere ..

eu de ex la 260L brut folosesc un eheim prof4 600 si un fluval 305 ..

iar la 54 litri folosesc un 702 si un eccopro 300

sunt foarte multumit de combinatii ..
narcis
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 04/11/2011 22:32:48
Messages: 1812
Location: pitesti
IP:
Offline

Foloseste-le cu incredere pe amandoua. Doar ca e bine sa ai si prefiltru la fiecare, daca ai posibilitatea.
P.s. Cand am zis ca am avut la fel, ma refeream ca aveam si un 701 si un jbl1500.

This message was edited 2 times. Last update was at 21/01/2020 19:58:36

[ICQ]
Gabi C
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 25/09/2015 20:10:33
Messages: 3205
Location: Munchen
IP:
Offline

O sa imi dau si eu putin cu parerea
Din ce am invatat de la altii si din ce am experimentat eu pina acum pentru reusita maxima a unui bazin plantat o sa enumar in ordine ca importanta lucrurile ce conteaza cel mai mult( asta e strict parerea mea) :
-Flow ul - il consider cel mai imprtant dintre toate - la un acavriu bine plantat , debitul canistrei de cca 10 ori volumul acavriului. Daca nu ai canistra cu un debit asa mare poti folosi pompe de valuri sau pompe interne.
-aditia de co2 - aproape la fel de vitala ca si flow ul. Eu pornesc c02 cu cca 5 ore inainte de aprinderea luminii si se opreste cu o ora inainte de stingerea luminii.
-lumina si fertilizarea le consider cam pe aceasi treapta ca " atentie acordata "

Un alt lucru extrem de important :
-curatenia in accvariu, curatarea periodica a furtunelor ( sint primele care reduc semnificativ debitul canistrei) , folosirea unor medii bio de calitate in canistre ( cu suprafete de colonizare pt bacterii cit mai mari)
adiio
Junior member
[Avatar]

Joined: 20/04/2014 07:37:01
Messages: 53
Location: Bucuresti, Pantelimon
IP:
Offline

Si cu filtrul vechi ce faci?
Eu as face asa:
- as pastra filtrul vechi cu tot cu prefiltru, doar ca filtrul l-as umple in totalitate cu material filtrant pentru filtrare biologica ex siporax. Asa u ar trebui sa-mi fac probleme ca scade debitul, oricum pentru filtrare biologica este mai ok debit scazut.
- as lua un al doilea filtru e700, 900, 1500 doar cu filtrele standard.
Marius84bv
Junior member

Joined: 21/01/2020 11:26:28
Messages: 7
IP:
Offline

adiio wrote:Si cu filtrul vechi ce faci?
Eu as face asa:
- as pastra filtrul vechi cu tot cu prefiltru, doar ca filtrul l-as umple in totalitate cu material filtrant pentru filtrare biologica ex siporax. Asa u ar trebui sa-mi fac probleme ca scade debitul, oricum pentru filtrare biologica este mai ok debit scazut.
- as lua un al doilea filtru e700, 900, 1500 doar cu filtrele standard.


Salut,

Sincer,ma gandeam sa il vand iar cu banii luati pe el+ mai pun sa imi iau un sistem decent de CO2.Momentan sunt cu o bomba de co2 (sare de lamaie si bicarbonat)+ easycarbo.
Nu prea stiu ce sa fac,sincer.Sistemul CO2 (daca il pot numi asa ) pe care il am acum este cumparat de pe Ali (cred ca il stie toat lumea-sistemul).
Sunt intr-o dilema si cu co2-ul asta.

Ms Adi
Marius84bv
Junior member

Joined: 21/01/2020 11:26:28
Messages: 7
IP:
Offline

adiio wrote:Si cu filtrul vechi ce faci?
Eu as face asa:
- as pastra filtrul vechi cu tot cu prefiltru, doar ca filtrul l-as umple in totalitate cu material filtrant pentru filtrare biologica ex siporax. Asa u ar trebui sa-mi fac probleme ca scade debitul, oricum pentru filtrare biologica este mai ok debit scazut.
- as lua un al doilea filtru e700, 900, 1500 doar cu filtrele standard.


Pana sa va cunosc pe voi , ca forum, am mai cumparat o prostie ,cred.
Un alt alt diy co2.Cred ca sunt o planta carnivora,nu?
[Thumb - 5C5E2A78-9D6C-418B-8FA9-7FDE5B0FD460.jpeg]

 
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com