[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Primul acvariu si probleme intalnite in cursul primei ciclari  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
bogdans27
Junior member

Joined: 13/01/2021 13:51:49
Messages: 12
IP:
Offline

Salut! Vreau sa spun in primul rand ca sunt incepator in acvaristica.

Inainte de a incepe o sa precizez fiecare pas facut de la
inceput, deci daca se lungeste destul de mult postarea este din cauza ca imi doresc sa fie totul inteles.

Bun, sa incepem. Dupa ce am primit primul acvariu de ziua aniversara am zis sa nu il las gol si sa ma apuc de treaba. M-am documentat in privinta acvaristicii si pasii care trebuie urmati in a putea avea niste pesti sanatosi intr-un acvariu. Bineinteles ca eu am vrut ca acvariul sa aibe si plante naturale in el. Lasand asta la o parte acvariul se numeste BOYU EM-400 de 45 de L venit cu filtru, termometru si lumina led (careia nu am putut sa ii vad puterea, doar consumatia de 5 W). Avand in vedere ca aveam filtru deja si am vazut ca prin mecanismul lui este usor de curatat buretele am zis sa nu iau altul, plus ca am vazut ca are 290 debitul si din cate am citit ar fi ok pentru marimea acvariului. Am luat o punga de substrat de 5kg amtra pro nature alb (granulatia e medie nu stiu exact cat e) si am mai luat substrat negru de la petstore-ul din oras de 1kg. Stiind ca vreau sa pun si plante am luat si o punga de pamant pentru plante JBL Aqua basis plus. Am luat un incalzitor un mincioc si un sifon. Am comandat de la baietii de pe Nevertebrate.ro gazon monte carlo, Microsorum petite, Ludwigia Red, Apogenton Ulvaceus si Limnobium Laevigatum dar si un set de 50 de teste de apa 6 in 1 Dennerle. Cat timp am asteptat sosirea comenzii am cumparat o bucata de lemn tratat de la petstore si am luat cateva pietre si le-am fiert bine dupa care le-am aranjat pe toate in acvariu, bineinteles cu pamantul pentru plante pus primul apoi substratul (cum scria si pe punga: 2 cm pamantul plantelor si apoi 5-8 cm substrat). Dupa ce au sosit plantele am udat putin substratul sa le pot infige in substrat, iar microsorum-ul l-am agatat de lemn cu fir de pescuit. Dupa ce am pus plantele am inceput sa torn apa usor de la robinet la temperatura camerei pana l-am umplut (aici au inceput chinurile: lemnul s-a ridicat din substrat si a inceput sa pluteasca si a trebuit sa il leg si pe el de niste pietre sa poata sa stea la fund). Dupa ce era plin cu apa acvariul am pus substanta de declorinare Tetra Aqua Safe apoi am pus si o pastila Microbac direct in masa apei. Am pus in fiecare zi inclusiv din ziua aceea cate un ml de CO2 Easycarbo.

O sa pun si cateva poze in ordinea zilelor ciclarii (ciclarea a inceput de joi, 7 ianuarie 2021) pentru claritate (nu am pozat acvariul chiar in fiecare zi) (nu stiu de ce nu ma lasa sa postez imagini asa ca le-am pus sub forma de link)

http://imgur.com/gallery/aHX1FrC

-aici sunt toate pozele fara cea de astazi

http://imgur.com/gallery/Wsq8MmP

-aici este poza de astazi, 13 ianuarie 2021

Ciclarea:
In fiecare zi am facut teste apei si mi-a iesit asa: apa era declorinata ph-ul s-a dus undeva intre 6.8-7.2, nitriti si nitrati nu am avut deloc pana acum, iar singura problema constanta a fost duritatea apei care a fost in primele zile GH-21 grade germane si KH-15. Cum am mai spus si in descrierea pozei, in ziua a 3-a am adaugat fertilizant plantelor JBL Ferropol si le-am pus o doza de o saptamana deoarece am inteles ca e bine sa le dai plantelor pentru a se dezvolta ok plus ca observasem ca monte carlo-ul avea frunze albe.Tot din ziua a 3-a am adaugat putina mancare (ce-i drept nu in toate zilele, cred ca o data pe zi in doua zile) Din cauza duritatii apei am facut un schimb de apa in a 5-a zi de 30% cu apa de cumparat testata care avea ph neutru si duritatea 7.Dupa ce am testat-o din nou la o zi dupa duritatea ramasese cam la aceeasi valoare, probabil scazuse putin la 20 sau 19. In timpul primului schimb de apa am curatat si buretele filtrului in apa din acvariu tocmai scoasa(ceea ce nu stiu daca am facut bine, dar buretele era foarte maro si cum al meu e cam subtire am zis sa il curat). De atunci nu am mai facut nici un schimb de apa si nici curatare a filtrului.

Astazi scriu pe forum pentru ca am obvservat ca apa a inceput sa se inverzeasca ca in ultimul link (tin sa precizez ca eu am tinut lumina aprinsa in acvariu in primele 2 zile non stop apoi am tinut-o de la 9 dimineata pana la 10-11 noaptea). Ce vreau sa spun cu astea poate va intrebati. Ei bine ce fac mai departe ca nu stiu daca sa mai fac un schimb de apa, nu stiu daca am procedat corect si nu stiu cand s-ar termina ciclarea pentru ca nitriti si nitrati nu am avut deloc, ce-i drept abea maine cum s-ar spune se incheie prima saptamana de ciclare.

Oricum sunt inarmat cu rabdare si daca mai sunt chestii de facut sunt dispus sa le fac pentru daca le-am facut pe asta si mi-am batut capul atata o sa o fac in continuare (nici nu m-am mai gandit la pesti pentru ca vreau ca plantele sa fie ok si mediul acvatic si apoi ma mai gandesc si la pesti). Multumesc anticipat pentru ajutor, iar daca am facut greseli sa ma anuntati.

This message was edited 1 time. Last update was at 13/01/2021 13:55:54

ugarit5
Senior member
[Avatar]

Joined: 20/04/2020 17:30:39
Messages: 1189
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Salut,vezi ca ai tinut prea mult lumina aprinsa in timpul ciclarii.
Redu programul de iluminare la vreo 6 ore.
[WWW]
bogdans27
Junior member

Joined: 13/01/2021 13:51:49
Messages: 12
IP:
Offline

daca eu am acvariul intr-o camera in care lumina intra destul de mult ce pot sa ii fac? ma gandesc ca daca ii sting lumina in timpul zilei o sa o aiba pe cea de afara...doar sa trag draperiile
Antecume
Senior member
[Avatar]

Joined: 01/02/2017 16:04:13
Messages: 987
Location: Bucuresti, Corbeanca
IP:
Offline

Salut, bine ai venit.
Cateva sfaturi din partea mea:
- Filtrul intern nu este foarte eficient. Cele mai eficiente sunt filtrele externe umplute cu materiale filtrante bio. Poti sa te descurci si cu unul intern, dar nu pune prea multi pesti. Ai grija cand speli buretele de la filtru. Se curata in apa scoasa din acvariu fara sa insisti prea mult, altfel risti sa-l cureti si de bacterii si sa deciclezi acvariul. Filtrul il cureti foarte rar, doar daca scade debitul apei.
- Cand mai cumperi plante, uita-te la necesitatile lor (de obicei o sa le vezi clasificate ca: easy, medium, advanced). In functie de cum e clasificata planta, are anumite nevoi de lumina si CO2. In cazul tau pentru ca nu ai CO2 si lumina cred ca e relativ slaba, cauta doar plante easy. Poti sa te uiti aici: https://tropica.com/en/plants/ sa vezi cum se clasifica plantele. Monte Carlo de exemplu nu prea o sa se descurce bine in acvariul tau.
- Pentru a ajuta la ciclare, pune putina mancare in acvariu. Va genera amoniac, care va ajuta la inmultirea bacteriilor.
- Testele de ph, gh, kh nu prea au relevanta pentru ciclare. E bine sa le faci macar la inceput sa stii cam ce apa ai la dispozitie.
- Amoniacul nu apare singur mai ales ca nu ai pesti in acvariu. Apare de la frunze moarte, de la fecalele pestilor si mancare ramasa. De aceea e bine sa adaugi in primele zile, la cateva zile cate putina mancare, sa ajute la formarea amoniacului, care va ajuta la inmultirea bacteriilor. Apoi o sa vezi ca apar si nitriti, si mai apoi si nitrati. Cand amoniacul si nitritii au ajuns la valori foarte mici, acvariul este ciclat.
- Cum nu ai pesti in acvariu, nu fa schimburi de apa. Lasa amoniacul sa se acumuleze.
- Apa colorata (mie imi pare maronie, nu verde) o ai cel mai probabil de la bucata de lemn. In timp, de la schimburile de apa, o sa dispara. Oricum nu face nimic rau.

Ciclarea dureaza cam 4-5 saptamani. Masoara amoniacul si nitritii din acvariu. O sa inceapa sa creasca apoi o sa scada. Cand ajung la valori foarte mici (ar trebui sa fie marcat pe scala testerului valorile normale), dupa ce au crescut, acvariul e ciclat. Atunci faci schimb mare de apa ca sa diminuezi nitratii (odata cu scaderea amoniacului si nitritilor o sa creasca nitratii).
Intre timp e posibil sa se tulbure apa, si sa vezi niste mucus pe lemn. E ceva normal, o sa dispara.

Spor

[Nano cu albinute] [Old tree]
Antecume
Senior member
[Avatar]

Joined: 01/02/2017 16:04:13
Messages: 987
Location: Bucuresti, Corbeanca
IP:
Offline

bogdans27 wrote:daca eu am acvariul intr-o camera in care lumina intra destul de mult ce pot sa ii fac? ma gandesc ca daca ii sting lumina in timpul zilei o sa o aiba pe cea de afara...doar sa trag draperiile

Atata timp cat nu bate lumina soarelui direct in acvariu, nu e nicio problema.
Lumina trebuie sa stea aprinsa maxim 8 ore (in timpul ciclarii chiar si mai putin), eventual in 2 reprize de 4 ore. Cumpara o priza programabila pentru lumina.

[Nano cu albinute] [Old tree]
bogdans27
Junior member

Joined: 13/01/2021 13:51:49
Messages: 12
IP:
Offline

Multumesc pentru raspusurile rapide si clare.
bogdans27
Junior member

Joined: 13/01/2021 13:51:49
Messages: 12
IP:
Offline

Antecume wrote:Salut, bine ai venit.
Cateva sfaturi din partea mea:
- Filtrul intern nu este foarte eficient. Cele mai eficiente sunt filtrele externe umplute cu materiale filtrante bio. Poti sa te descurci si cu unul intern, dar nu pune prea multi pesti. Ai grija cand speli buretele de la filtru. Se curata in apa scoasa din acvariu fara sa insisti prea mult, altfel risti sa-l cureti si de bacterii si sa deciclezi acvariul. Filtrul il cureti foarte rar, doar daca scade debitul apei.
- Cand mai cumperi plante, uita-te la necesitatile lor (de obicei o sa le vezi clasificate ca: easy, medium, advanced). In functie de cum e clasificata planta, are anumite nevoi de lumina si CO2. In cazul tau pentru ca nu ai CO2 si lumina cred ca e relativ slaba, cauta doar plante easy. Poti sa te uiti aici: https://tropica.com/en/plants/ sa vezi cum se clasifica plantele. Monte Carlo de exemplu nu prea o sa se descurce bine in acvariul tau.
- Pentru a ajuta la ciclare, pune putina mancare in acvariu. Va genera amoniac, care va ajuta la inmultirea bacteriilor.
- Testele de ph, gh, kh nu prea au relevanta pentru ciclare. E bine sa le faci macar la inceput sa stii cam ce apa ai la dispozitie.
- Amoniacul nu apare singur mai ales ca nu ai pesti in acvariu. Apare de la frunze moarte, de la fecalele pestilor si mancare ramasa. De aceea e bine sa adaugi in primele zile, la cateva zile cate putina mancare, sa ajute la formarea amoniacului, care va ajuta la inmultirea bacteriilor. Apoi o sa vezi ca apar si nitriti, si mai apoi si nitrati. Cand amoniacul si nitritii au ajuns la valori foarte mici, acvariul este ciclat.
- Cum nu ai pesti in acvariu, nu fa schimburi de apa. Lasa amoniacul sa se acumuleze.
- Apa colorata (mie imi pare maronie, nu verde) o ai cel mai probabil de la bucata de lemn. In timp, de la schimburile de apa, o sa dispara. Oricum nu face nimic rau.

Ciclarea dureaza cam 4-5 saptamani. Masoara amoniacul si nitritii din acvariu. O sa inceapa sa creasca apoi o sa scada. Cand ajung la valori foarte mici (ar trebui sa fie marcat pe scala testerului valorile normale), dupa ce au crescut, acvariul e ciclat. Atunci faci schimb mare de apa ca sa diminuezi nitratii (odata cu scaderea amoniacului si nitritilor o sa creasca nitratii).
Intre timp e posibil sa se tulbure apa, si sa vezi niste mucus pe lemn. E ceva normal, o sa dispara.

Spor


eu am pus de la inceputul ciclarii co2 lichid in acvariu si lumina presupun ca spui ca nu are din cauza ca e led si e rece?
bogdans27
Junior member

Joined: 13/01/2021 13:51:49
Messages: 12
IP:
Offline

si este ok daca am duritatea mare in acvariu? daca nu cum pot face sa mai scad din ea, prin schimburi de apa? am facut primul schimb de apa pentru ca am crezut ca le afecteaza si pe plante duritatea mare din acvariu
Antecume
Senior member
[Avatar]

Joined: 01/02/2017 16:04:13
Messages: 987
Location: Bucuresti, Corbeanca
IP:
Offline

bogdans27 wrote:eu am pus de la inceputul ciclarii co2 lichid in acvariu si lumina presupun ca spui ca nu are din cauza ca e led si e rece?

Pentru plante mai pretentioase, CO2 lichid ajuta prea putin. E ok pentru plante easy.
Pentru lumina este importanta cantitatea de lumina produsa raportat la volumul de apa (lumen/litru). Era pe undeva un grafic de cati lumeni/litru ai nevoie pe tipuri de plante, dar nu-l mai gasesc.
Duritatea apei n-ai cum sa o scazi asa usor. Schimbruile de apa nu te ajuta. Doar cu un filtru cu osmoza inversa poate fi scazuta (costa minim 350 RON unul). E cam mare la tine si gh si kh, dar asta e, te poti descurca si asa.

[Nano cu albinute] [Old tree]
 
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com