[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
400l Coral Reef  XML
Forum Index » Acvarii plantate - Jurnal
Author Message
g.g
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 08/08/2002 04:30:55
Messages: 1728
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Acvariu: Coral Reef

Setup: Aprilie 2007

Dimensiuni: 120x60x60 cm prevazut cu overflow box si wave box in colturile din spate

Volum: 432 L (brut)

Filtrare: W/D DIY bazat pe subansamble Aqua-Medic. 2 x 15x15x40 cm filtrare mecanica cu burete si vata de perlon, 2 x 15x15x50 cm filtrare biologica cu bioballs. Alte echipamente: Protein Skimmer Turboflotor 1000 Multi SL, Kalkwasser Stirer KS1000, UV-C 18W, Titan 250 Chiller, 300W Sera RH

Circulare: Ocean Runner OR3500 din SUMP in acvariu, pompe pentru curenti Ocean Runner PH250, Power Filtrer PF1000.

Electronice: sistem complet de injectie CO2 controlat de pH computer. Sistemul contine: butelie CO2 3kg, reductor de presiune, electrovalva, counter, reactor de calciu KR1000, pH sensor scurt.
Apa evaporata este automat inlocuita cu ajutorul unui Niveaumat SP3000.

Sistem de stocare apa: 2 x 300 l rezervoare de plastic, instalatie de osmoza Premium Line 150, solenoid 1/2 H2O, pompa booster, manometru, Aquaniveau w. 2 switch (nivel maxim in rezervoare)

Iluminat: Ocean Light+ 120cm (2 x 150W MH 10000k, 2 x 54W T5 actinic blue) - 12 ore/zi

Substrat: 4-5 cm coral sand fine de la Aquarium Systems

Decor: 50 kg base rock si 5 kg live rock.

Altele: Nivelul calciului este mentinut prin Aqua-Medic KR1000 (in combinatie cu sistemul de injectie CO2) si Aqua-Medic KS1000 (in combinatie cu SP3000)

Apa: Temp 26.5-27.5°C, pH 8.0-8.2, Ca 400 ppm, graviatetea specifica 1,024

Fauna: Pesti: 2 x Pseudochromis fridmani, 1x Pseudochromis paccagnellae, 1 x Zebrasoma flavescens, 2 x Paracanthurus hepatus, 1 x chrysiptera parasema, 1 x Ecsenius bicolor, 2 x Synchiropus ocellatus, 1 x Pseudanthias tuka, 1 x Pseudanthias pleurotaenia, 1 x Pseudanthias squamipinnis.

Invertebrate: 1 x Tridacna maxima, 2x Linkia laevigata blue star, 1 x Linkia laevigata red star, 4 x Lysmata debelius, 2 x Lysmata grabhami.

Corali: Hard: Euphyllia glabrescens, Euphyllia ancora, Euphyllia hammer, Goniopora sp., Gallaxea fascicualaris, Trachyphyllia geoffroyi, Favia sp., Heliofungia sp., Turbinaria peltata, Cataphyllia jardinei.
Soft: mai multe specii de Zoanthus, Clavularia si Discosoma, Lobophytum sp., Sinualria sp., Cladiella sp., Capnella sp., Sarcophyton sp., Anthellia sp., Xenia sp., Ricordea sp., si altele.

Intretinere: Saptamanal: aditie Ca, si cate o fiola de Reef Booster, Biodigest, Stopammo, Stronti+, Iodi+, Bioptim. Schimb de apa 30-35l folosind apa de osmoza si sare Reef Crystal.

Hranire: 2/sapt artemia proaspat eclozata, 1/sapt artemia congelata, 2/zi micro pellets (Hikari), 1/zi Sea Veggies green, purple sau red (Julian Sprung)

Foto: din pacate spatiul de la galerie este insuficient, asa ca asteptam sa urce Mosu' pozele (sau o parte din ele) pe ca i le-am trims.

image image image

Just for fun!
www.REEF.ro
[WWW]
Intros
Senior member
[Avatar]

Joined: 25/02/2004 00:00:07
Messages: 823
Location: Bucuresti Titan
IP:
Offline

Chiar si fara poze, cu timbrele de mai sus, eu nu pot decat sa ma bucur ca avem aici un acvariu marin de top. Stiu ca pentru multi dintre noi (cei mai de apa dulce...) si hardware-ul si elementele de biologie marina din spatele acestei realizari ne sunt mai putin familiare. Asta nu inseamna ca nu realizam complexitatea lucrarii si pe de alta parte credem ca si frumusetea ei (cand vin pozele) e pe masura... Eu sper sa il vad si live cat de curand. Cred ca si pentru cei fara resurse de acvarii marine poate fi un model de perseverenta si pasiune privind crearea conditiilor adecvate pentru un asemenea minibiotop. Aici nu mai e de joaca. Daca la apa dulce caldura era cat pe aici sa imi termine ceva plante dragi si cateva characide, la un asemenea marin cred ca numai coralii si fauna enumerata de tine bat la 5-6000 euro. Per ansamblu asteptam si noi pozele si galeria aceea mare care ne-a fost promisa (nu sunt carcotas, dar nu eu am promis.... :=) Cred ca pentru noi acvaristii de apa dulce, acest acvariu poate fi o referinta in domeniu si poate ar merita niste analize si fotografii periodice a evolutiei, eu avand rugamintea daca poti sa ne spui si retroactiv partea de setari initiale (un jurnal de genul "making of..."). Felicitari si succese mai departe !

Acei care cer minuni nu se indoiesc ca ei cer naturii intreruperea minunilor ei.
g.g
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 08/08/2002 04:30:55
Messages: 1728
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Nu am facut nimic special pentru acest acvariu.
Apa, sare, aerare .... he he daca mai tineti voi minte ...

Am plecat de la un hardscape in forma de amfiteatru, pe care am asezat coloniile de corali tinand cont de cateva aspecte: lumina, curenti, grad de agresivitate, spatiu ocupat in momentul hidratarii maxime.
Ca si la apa dulce, aquascape-ul a fost "prelucrat" in mai multe etape, in functie de inspiratie si rabdare (de multe ori piesa nu se potriveste cu locul in care vrei sa o asezi).
Am inceput de la zero, deci apa proaspata, echipamente noi-noute.
Pasii sunt elementari: apa de osmoza, sare de calitate superioara (sunt saruri mai ieftine ce merg foarte bine la "fish only"), aditivi (bacterii de la Prodibio) in cantitatile recomandate de producator. Animale carantinate in prealabil.

Un aspect important este sa nu se introduca pesti ne-carantinati in reef, indiferent de unde sunt achizitionati. Din pacate nu am gasit nici un medicament reef-safe 100% si deasemenea care sa aiba si rezultate notabile.
Totodata fauna trebuie aleasa cu mare atentie, chiar daca tentatia e mare, astfel incat animalele sa fie compatibile si totodata sa fie "reef-safe".
Pestii sunt practic imposibil de tratat sau de capturat in recif, in conditiile in care nu vrei sa-l distrugi. Eu personal prefer sa pierd un peste (chiar daca nu-mi place situatia, trebuie sa o accept), decat sa stric un recif intreg.

Atentie la: nivelul pH-ului (6,5 la nivel de reactor si 8,3 la nivel de acvariu), nitriti (intre 0,3 si 0,9 mg/l se considera poluare a apei), amoniu (este periculos de la 0,02 mg/l) si fosfati (max 0,1 mg/l). Nu adaugati Cu (la 0,3 mg/l este letal pentru invertebrate, iar la 1,0 mg/l este letal pentru toata fauna) in acvariu (tratamentele se efectueaza in "vase" de carantina), iar daca aditionati cu Mg (max 1300 mg/l), efetuati teste pentru ca se acumuleaza.
Este bine ca instalatiile sa fie facute din materiale ce nu contin fier sau alte metale.

In rest e rutina, nimic spectaculos, nimic de povestit.
Dupa ceva vreme, intelegi din ochi daca acvariului ii merge bine sau nu.

Din punctul meu de vedere, cred ca doua elemnte sunt vitale: sistemul de iluminat si chiller-ul.

Sistemul se poate duce le extrem prin adaugarea electronicelor: mV, LF, T, light, wave, aquaniveau, level alarm, reef dozer, ozon, etc

Sau prin adaugarea altor module de filtrare: phosban, rowa, NR, SR, CR, etc

Daca aveti intrebari concrete am sa va raspund punctual.

Just for fun!
www.REEF.ro
[WWW]
Intros
Senior member
[Avatar]

Joined: 25/02/2004 00:00:07
Messages: 823
Location: Bucuresti Titan
IP:
Offline

George, cred ca ar fi bine la sectiunea marine (unde oricum ramasesei tu pe undeva pe la revitalizarea Anthias-ului.... ) sa bagi un dictionar de acronime pentru hardware marin, ca deja vorbesti limbi straine (LF, NF, SR, CR, etc...); nu glumesc, cred ca doar daca ne iei usor si pe inteles, nu se sperie lumea si poate incet si dupa puteri mai rasar "marinistii"...

Acei care cer minuni nu se indoiesc ca ei cer naturii intreruperea minunilor ei.
g.g
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 08/08/2002 04:30:55
Messages: 1728
Location: Bucuresti
IP:
Offline

INTROS wrote:... revitalizarea Anthias-ului.... )


lasa-l reaqu de anthias, sunt specii care arata beton dar sunt greu de tinut in acvariu comunitar. Eu am 2 (tuka si pleurotaenia) pe care ii vad odata pe sapt. Squamipinnis e mai mare si mai curajos.

Just for fun!
www.REEF.ro
[WWW]
g.g
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 08/08/2002 04:30:55
Messages: 1728
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Tridacna maxima
image[/img]

Just for fun!
www.REEF.ro
[WWW]
dan_p67
Member

Joined: 15/01/2003 12:03:23
Messages: 163
Location: BUCURESTI Colentina
IP:
Offline

ca sa folosesc termenul tau... E PIESA!

cine il cunoaste pe gg, stie ca e un optimist.
g.g wrote:In rest e rutina, nimic spectaculos, nimic de povestit.
Acvariul marin ascunde in apele lui,pe langa galeti de bani, muult timp investit.Cine nu ii poate acorda 1ora pe zi si multa rabdare nu cred ca ar trebui sa se apuce.Cel putin pana la stabilizare,sunt necesare testari macar la 2 zile de NO2,NO3,PO4, si daca nu exista automatizari Ca,Mg,Ph,Kh,salinitate.

gg, si metal-halidul merge 12 ore /zi?
[Yahoo!]
g.g
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 08/08/2002 04:30:55
Messages: 1728
Location: Bucuresti
IP:
Offline

dan_p67 wrote: si metal-halidul merge 12 ore /zi?


spre rusinea mea nu am reusit sa achizitionez timere, iar de light computer parca mi se rupe inima sa-l folosesc.

Deci lumina o aprind manual la 9.30-10.00 si o sting 20.30-21.00. Duminica lumina se aprinde doar 1 o ora asta in cazul in care dau de mancare la pesti, si din pacate lucrul asta se vede lunea cand corali necesita un timp de hidratare mai mare.
De lene, cand pornesc lampa aprind atat MH cat si tuburile de neon. Voi monta in viitorul apropiat si un moonlight care sa mearga pe tot timpul noptii.
Daca as pune timere, as aprinde tuburile de neon la 8, halidele la 10, apoi as stinge halidele la 19 si tuburile de neon la 20, iar de 20 la 8 as lasa moonlight.

Just for fun!
www.REEF.ro
[WWW]
dan_p67
Member

Joined: 15/01/2003 12:03:23
Messages: 163
Location: BUCURESTI Colentina
IP:
Offline

din pacate pt 2 halide iti trebe timer adevarat pt ca curentul de amorsare e mare si se sudeaza contactele releului.Daca vrei sa incerci,iti donez 2 timere mecanice.Macar neoanele sa blinkaie singure, mai ales pt duminca.
Halidele poti sa le separi?...in ideea sa pui 2 timere.
[Yahoo!]
g.g
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 08/08/2002 04:30:55
Messages: 1728
Location: Bucuresti
IP:
Offline

dan_p67 wrote:din pacate pentru 2 halide iti trebe timer adevarat pentru ca curentul de amorsare e mare si se sudeaza contactele releului.
Halidele poti sa le separi?...in ideea sa pui 2 timere.


Teoretic se pot separa halidele, cu conditia sa desfac lampa si sa mai trag un fir. Fiecare bec are balastul lui, insa se alimenteaza pe un singur fir. Lampile au fost gandite sa mearga cu Light Computer, care are trei canale si anume 500W pt Metal Halide, 300W pentru tuburi florescente si 100W pentru moonlight (pe lampile Aqua-Medic se pot monta leduri).

Just for fun!
www.REEF.ro
[WWW]
g.g
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 08/08/2002 04:30:55
Messages: 1728
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Astazi am mai adaugat o pompa pentru curenti, JBL Proflow 1000. Asta pentru ca aveam zone unde curentii erau foarte slabi sau lipseau aproape de tot.

Just for fun!
www.REEF.ro
[WWW]
Intros
Senior member
[Avatar]

Joined: 25/02/2004 00:00:07
Messages: 823
Location: Bucuresti Titan
IP:
Offline

Asa cum am spus la rubrica "Carciuma - pet shop", am avut in sfarsit sansa sa vad live acest acvariu. Pentru vizitatorii fara acces la "Acvarii de vis" am lasta acolo cateva fotografii, dar cu comentariile conform rubricii de acolo, care s-au dorit mai mult vesele decat stiintifice. Aici e altceva, asa ca il las pe George sa va spuna in continuare despre ele si alte secrete "marine"...

image

image

image

image

Acei care cer minuni nu se indoiesc ca ei cer naturii intreruperea minunilor ei.
g.g
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 08/08/2002 04:30:55
Messages: 1728
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Panther Grouper - Cromileptes Altivelis (cel din ultima poza), nu este reef safe, este un peste extrem de vorace ce poate trece usor de 40 cm. Pentru el am un alt acvariu de 432 l, pe care il imparte cu un Pterois volitans, un Pterois radiata si un Zebrasoma scopas, iar mai nou si cu un Dascilus trimaculatus si un Neoglyphidodon oxyodon. Doi damsel fish, extrem de violenti si teritoriali. Sunt sigur ca-l va linisti in curand bibanul.

Just for fun!
www.REEF.ro
[WWW]
 
Forum Index » Acvarii plantate - Jurnal
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com