Salutare, am luat un acvariu second hand 150x50x60 geam de 10mm la un pret de nerefuzat, dar pare sa aiba niste probleme.
1. Lipiturile cu silicon arata destul de rau. Am atasat poze cu lateralele si fundul. Pe fund sunt destul de multe zone cu linii asa si fundul nu e dublu.
Il pot folosi asa sau imi recomandati sa il desfac si sa le refac? De tinut apa, tine.
2. Acvariul are 150x50 iar standul metalic din dulapul de dedesubt 150x40. E vreo problema ca e mai mic atata timp cat blatul dulapului e de dimensiunea acvariului?
Dulapul e din pal in stare proasta, va trebui refacut oricum.
1. Lipiturile acelea nu sunt o problema, dar eu iti recomand sa tai inca o foaie de geam (la cotele interioare) si sa "dublezi" fundul. La inaltimea de 60 cm, eu as dormi mult mai linistit daca acvariul ar avea fundul dublat.
2. Daca dulapul de PAL are cotele 150x50, atunci e in regula.
koala wrote:Salutare,
eu iti recomand sa tai inca o foaie de geam (la cotele interioare) si sa "dublezi" fundul. La inaltimea de 60 cm, eu as dormi mult mai linistit daca acvariul ar avea fundul dublat.
Mersi! El are fundul facut sandwich intre laterale. Ca sa ma lamuresc, tu imi recomanzi varianta 1? N-ar fi mai solid sa pun o foaie ca la 2?
Daca pun ca la 2, trebuie pus silicon pe "fundul" lateralelor si in rest buline, nu?
This message was edited 1 time. Last update was at 11/04/2023 16:54:31
In cazul asta (cu fundul incastrat intre laterale) poti folosi varianta #2.
DA, pui cordon de silicon pe toate marginile si doar "buline" de silicon pe partea de mijloc a geamului.
Mecanica, dar si bio, ca fac treaba buna bacteriile alea. Ma bate gandul sa incerc si o planta ceva, vedem.
La dimensiunile actuale are nevoie de vreo 200L. Cand se face mai mare planuiesc sa ii fac basking spot deasupra acvariului si sa fie plin cu totul. Acum insa ma grabesc, ca e intr-un acvariu mult prea mic.
Canistra FX6.
Acu' vaz ca e vorba de o broasca testoasa... numa' schimburile de apa te ajuta. Nu ai nevoie de filtrare (pentru ca nu s-a inventat filtru' ala care sa neutralizeze roabele de cacat facute de broasca), dar te rezolvi din schimburi masive/regulate de apa. Parerea mea.
Joined: 06/07/2013 01:33:53
Messages: 3442
Location: Prin tara
IP:
Offline
Consider ca ar fi nevoie de filtrare bio chiar si in acvariile cu testoase, am vazut multe broaste cu probleme la ochi din cauza amoniacului din apa neschimbata. Totusi, presupun ca la fluval ala ai si ceva colonie de bacterii bune cat de cat. Ape limpezi
This message was edited 1 time. Last update was at 12/04/2023 01:07:08
Nu ii pun nisip, ca il mananca. Intr-o zi a decis sa manance pietrisul din acvariu, l-am scos pe tot, dar s-a cacat pietris cu saptamanile, bine ca n-a facut ocluzie.
Daca e apa jegoasa, absolut face infectie la ochi. Am patit-o cu broscuta, ca a neglijat-o consoarta(nu neaparat vina ei).
Practicile petshop-urilor sunt mizerabile: iti pun un lighean in brate cu o broscuta cat o moneda si iti zic ce usor e, ii dai 2 boabe si gata. Nu iti zice nimeni ca ai nevoie de filtrare calumea, apa curata, bec de incalzire si separat bec uvb ca sa metabolizeze calciul.
In plus de asta, nicio informatie ca poate creste pana la 30cm daca e femela(sunt mai mari). Asta pe care o am eu, e femela vanduta drept mascul.
Am dat comanda azi de sticla ca sa dublez fundul. Ma apuc maine sa proiectez dulapul si basking spot. Vreau sa trag si apa curenta/scurgere pana la acvariu, nu mai car galeti, nu insir furtune prin casa.
Mai am cel putin o luna de munca pana e tot gata, dar cand termin promit sa pun poze pe forum.
paradoxx wrote:Consider ca ar fi nevoie de filtrare bio chiar si in acvariile cu testoase, am vazut multe broaste cu probleme la ochi din cauza amoniacului din apa neschimbata. Totusi, presupun ca la fluval ala ai si ceva colonie de bacterii bune cat de cat. Ape limpezi
La cum caca poarcele astea de testoase se colmateaza mediul filtrant in maxim o saptamana. Schimburi de apa dese.
@vimann, am un prieten care salveaza testoase parasite de proprietarii deziluzionati, care mai intai au cumparat si abia apoi au inceput sa citeasca ce presupune cresterea unei reptile de genul asteia:
This message was edited 1 time. Last update was at 13/04/2023 08:43:20
opincarul wrote:
@vimann, am un prieten care salveaza testoase parasite de proprietarii deziluzionati, care mai intai au cumparat si abia apoi au inceput sa citeasca ce presupune cresterea unei reptile de genul asteia
Mi-ai facut ziua mai frumoasa, pe cuvantul meu.
Inca 2 intrebari:
1. Cand adaug fundul dublu, cum ar fi cel mai bine sa procedez? Eu ma gandeam sa intorc acvariul cu fundul in sus, aplic silicon pe acvariu, adaug foaia si il las sa se usuce. Sau dupa lipitura sa il intorc la loc si sa preseze propria lui greutate?
2. E prea greu un capac de pal peste acvariu? Ar sta sprijinit numai pe grosimea geamului... Tre sa fac ceva solid ca avem si pisici si motanul isi da silinta sa intre la broasca.
Pentru fundul ala dublu, cel mai bine ar fi sa lucrezi cu bazinul pus pe covor... cu gura in jos. Te apuci si dai cu silicon peste tot perimetrul, avand grija sa ai cordon neintrerupt. Apoi ii pui niste puncte de silicon pe mijlocul geamului, din 15 cm in 15 cm... 2 randuri de astfel de "puncte" (decalate intre ele) sunt suficiente. Dupa aia pui geamul de fund peste toata treaba si il apesi usurel + constant pe toate partile... daca e nevoie, il "joci" un pic stanga-dreapta ca sa uniformizezi stratul de silicon.
Multam. Am citit deja postarea ta. Eu n-am intariturile alea pe margine asa. Are ceva daca sta un capac greu pe muchia geamului? Sau ma gandeam sa ii fac un fel de rama de plastic din coltar peste care sa pun capacul...
Fa o rama din lemn imprejurul acvariului - jos si urci cu 4 "stalpi". Capacul il imbraci peste sticla, sa se rezeme cu greutatea in "stalpi". Sau, fa capacul si il suspenzi de tavan, el sa nu apese deloc pe acvariu.
Uite cum am avut eu, 2 tipuri de prindere. Poti face la fel, dar mai aproape de bazin. In poza 2, intre perete si carcasa de lemn sunt 2 balamale. Mai tarziu am inlocuit sarma aia otelita cu lant, era mai usor si de ridicat/fixat pe deschis pentru mentenanta
This message was edited 3 times. Last update was at 13/04/2023 16:54:59
opincarul wrote:La cum caca poarcele astea de testoase se colmateaza mediul filtrant in maxim o saptamana. Schimburi de apa
Confirm, am avut testoase 22 de ani: am inceput cu una in 1991 care s-a dovedit a fi mascul cand a crescut, la putin timp sora mea s-a debarasat(la mine) de a ei pentru ca s-a facut cat China=era femela, ei si astia doi in timp s-au impuiat au facut cateva serii de oua si cred ca din a doua am reusit improvizand un incubator sa scot pui si din urmatoarea tura. Era fain de urmarit cum isi sapa cuibul in pamant , depunea si apoi le acoperea cu grija, dura multe ore. Ideea e ca orice filtru am incercat intr-o saptamana era varza si trebuia sa reiau schimburile asa ca fii pregatit