[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Setup-ul primului acvariu  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
MrVladB
Junior member

Joined: 11/05/2023 09:12:45
Messages: 11
IP:
Offline

Salutare,

Apelez si eu la comunitatea faina de aici, asemenea politistului care trage si abia apoi pune intrebarile
Am achizitionat un acvariu nano (25l, 40x25x25), setul de la Diversa - Startup40, pornind de la dorinta pustiului meu de a creste un betta.
Am luat nisip de la Hornbach, 2-4mm (dat in cel putin 20 de ape pana s-a curatat), o roca canion si una care se numea "piatra sansibar" (calcaroasa), plus cateva pietre de rau. As vrea sa cumpar si niste plante naturale (atat cat imi permite dimensiunea redusa a acvariului).
Sunt acum in etapa in care urmeaza sa decorez acvariul pentru a-l lasa apoi la ciclat si as aprecia daca as obtine parerea voastra la urmatoarele intrebari:

1. Despre piatra calcaroasa am citit ca nu este recomandata in acvariile de apa dulce deoarece creste PH-ul si duritatea apei. Alte articole spuneau ca ar fi ok sau chiar indicata. In setup-ul de fata, credeti ca ar trebui sa renunt la ea pt betta?
2. Roca "canion" (seamana cu piatra naturala) am clatit-o si am si lasat-o la fiert insa mi se pare ca a "prins" o bacterie, a aparut o usoara pelicula verzuie pe suprafata ei. E normal?
3. Pentru cele cateva plante, credeti ca ar fi nevoie de substrat fertil? Am citit de cel de la JBL Aquabasis. Daca nu, ce sugestii de plante ati avea, unele mici pe care sa le prind la baza acvariului dar si plante mai inalte care sa populeze partea de sus a acvariului?
4. Tot legat de plante, ce pot face pentru a ma asigura ca cele luate din comert nu vor umple acvariul de melcisori?
5. Pana recent stiam despre Betta ca sunt pesti solitari dar aparent au nevoie de elemente care sa ii stimuleze si sa ii mentina activi, am citit despre recomandari de a-i creste in acvariu impreuna cu un grup mic de pesti nano ori creveti. Credeti ca dimensiunea acvariului mi-ar permite sa adaug un cory sau cativa rasbora? Daca nu, sa incerc cu creveti red cherry sau sa pun un melc?


Multumesc si promit sa revin cu poze dupa ce pun in practica sfaturile primite aici.

Zi faina,
Vlad
Gege
Senior member

Joined: 10/12/2014 18:25:21
Messages: 563
Location: Constanta
IP:
Offline

E simplu, in principiu cand vrei un peste, te interesezi mai intai de habitatul lui, de aceea ne bucuram ca exista google.
Cea calcaroasa nu este recomandata in anumite situatii, in cazul tau, nu e ok, daca bagi ciclide, acolo se schimba treaba.
2. Baga linistit roca, nu inteleg pt ce ai fiert-o, dar filmul tau.
3. Nu este nevoie, pt plante easy nu ai nevoie de nimic, isi iau nutrientii din apa. Nu ai treaba cu melcii, chiar iti sunt utili mai ales ca o sa ai un beta, care nu o sa manance tot, asa ca or sa fie bucurosi melcii, te mai scapa si de alge.
4. ai raspuns la 3.
5. Cand ai pus intrebarea asta, te-ai interesat sa vezi cati litrii iti trebuie minim pt un cory, rasbora etc? Niste galaxy ti-ar prinde bine. Pestii mentionati de tine sunt pesti de card, asa ca iti trebuie minim 3, sa ai in vedere asta. Spor

Niciodata nu e indeajuns in acvaristica
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/48013.page
alinutz80
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 05/12/2017 16:46:23
Messages: 2253
Location: Cluj-Napoca
IP:
Offline

Dupa cum a raspuns colegul mai sus, gasesti mai jos raspunsurile mele:

1. Nu folosi piatra calcaroasa. nu detaliez, dar pt ce vrei tu nu e ok deloc.
2. E ok piatra canion, o poti pune linistit. Chiar poate ai nevoie de 2-3 buc mai mici, adecvate acvariului tau mic.
3. Nu ai nevoie de substrat fertil pentru plante easy, ia ceva substrat cuart de la hornbach de 1-2mm. acum si cel de 2-4mm e ok, dar e cam mare granulatia si vor fi probleme pe termen lung.
4. Stai linistit cu melcii, nu toate plantele au melci, si daca o sa ai discutam dupa.
5. Pe langa betta, mai poti sa pui si inca ceva rasbora sau neoni. Poti sa pui si ceva cory mai mici, gen panda sau pygmeus (maxim 3 cory cu toate ca e ideal 4-6 buc). Si rasbora ideal minin 4...dar in cazul tau maxim 4 pt ca e mic acvariul.
Plante poti alege asa: anubias (se leaga sau lipeste pe piatra sau lemn), bucephalandra, microsorum pteropus, cabomba etc. sunt multe easy.
https://tropica.com/en/plants/search/?mode=search&sew=&dif=Easy&pgr=&ori=&use=
Poti sa adaugi si ceva melci la inceput, vezi ce iti place, gen neritina.

Nu ai spus ce tip de filtrare ai? Ce model filtru?

Vietatile le adaugi doar dupa 3-4 saptamani. ar fi indicat sa folosesti si bacterii de ciclare.

Acvariu 450L scalari manacapuru+rio nanay, keyhole chiclids, electric blue acara: https://www.youtube.com/watch?v=-MA1TMbu9ks

Acvariu 100L: https://www.youtube.com/shorts/A5UxprvhBMY

Acvariu 54L, Creveti crystal red: https://www.youtube.com/watch?v=TymTMhB75ms
Acvariu 54L, Creveti Blue dream: https://www.youtube.com/watch?v=G2XfmX2GJVo
Acvariu 54L, Land of trees: https://www.youtube.com/watch?v=6dfXKjSEi74

https://www.flickr.com/photos/190306661@N08/albums
ugarit5
Senior member
[Avatar]

Joined: 20/04/2020 17:30:39
Messages: 1187
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Tot ce au zis colegii este la subiect,nu am nimic de adaugat.
In timpul ciclarii iti recomand sa adaugi niste bacterii si niste mancare de pesti pentru a grabi formarea bacteriilor.
Ce conditioner de apa folosesti?
Ca pesti,pe langa betta mai merg bine pesti de fund,corydoras este o alegere buna,tiparul kuhli este interesant,dar necesita decoruri adecvate lui,daca vrei ceva deosebit sewellia lineolata
[WWW]
MrVladB
Junior member

Joined: 11/05/2023 09:12:45
Messages: 11
IP:
Offline

Salutare,

Va multumesc pentru raspunsuri, le-am citit pe fiecare cu atentie.

Filtrul este unul intern, Claro 300. M-am gandit initial ca face fata unui acvariu asa mic insa l-am pus in functiune si e cam zgomotos, i-am pus gand rau deja si daca voi adauga si alti pesti pe langa betta voi lua in calcul sa îl schimb cu ceva mai bun. M-as fi orientat catre unul tip cascada dar nu-mi permite capacul montarea lui.

Am pus in apa sera aquatan si nitridac, il las sa isi faca ciclarea si testez apa in 2-3 saptamani si vad daca e ok sa aduc pestii.

Am renuntat la piatra calcaroasa. Imi pare rau de ea fiindca gasisem una faina, cu un tunel natural pentru pesti, dar ce am citit aici mi-a confirmat ca nu e potrivita. Am inlocuit-o cu populara nuca de cocos

Am luat si câteva plante azi, eleocharis cred ca se numeste, pentru a-i da timp sa se dezvolte un pic pana aduc pestii, plus anubius (eram curios cum se lipeste si cum arata in acvariu, am sa mai adaug cateva) si inca una a carei denumire imi scapa acum dar probabil membrii cu experienta o vor recunoaste din poza.
In urmatoarele zile, saptamani, intentionez sa aduc mai multe plante, am lasat un pic de loc pentru ceva mai stufos in spatele rocii. As vrea sa acopar si nuca de cocos cu vegetatie.

Inca nu sunt hotarat ce sa aduc pe langa Betta, care sa fie potrivit pentru dimensiunile acvariului. Nerite arata foarte interesant si am citit acum ca este si practic sa il ai in acvariu. Pustiului i-ar placea neonii clar dar aveam impresia ca au nevoie de volum mai mare. Ma voi documenta si in privinta celorlalte optiuni.

Atasez o poza cu acvariul asa cum l-am pus la punct astazi. Cum spuneam, as vrea sa aduc vegetatie mai bogata in partea din dreapta, unde este acum filtrul de aer, plus anubius pe roca.
As încerca apoi si cu o bucata de lemn asezata in fata nucii de cocos.

Orice sfaturi, critici constructive, sunt binevenite. Imi e mai usor sa repar ceva acum decat dupa ce il populez.

Seara faina tuturor!
[Thumb - IMG_2424.jpeg]

This message was edited 2 times. Last update was at 11/05/2023 23:48:17

Gege
Senior member

Joined: 10/12/2014 18:25:21
Messages: 563
Location: Constanta
IP:
Offline

Scoate filtrul de aer, nu ai ce face cu el, indreapta out-ul filtrului intern sa valureasca apa(din ce vad e ok acum), sa te axezi pe viitor la un filtru extern sau ceva mai mare intern. Scoate niste burete din filtrul ala si adauga niste ceramica, siporax se numeste, sunt la niste pungute mici si arata ca niste pastile. Eu as ascunde incalzitorul in spatele filtrului, as trage filtru mai in fata putin cat sa intre incalzitorul, sa il mai aerisesti putin, as pune folie neagra pe spate sau transparent mat. Momentan fa-ti mana cu el si mai vedem. Spor

Niciodata nu e indeajuns in acvaristica
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/48013.page
MrVladB
Junior member

Joined: 11/05/2023 09:12:45
Messages: 11
IP:
Offline

Gege wrote:Scoate filtrul de aer, nu ai ce face cu el, indreapta out-ul filtrului intern sa valureasca apa(din ce vad e ok acum), sa te axezi pe viitor la un filtru extern sau ceva mai mare intern. Scoate niste burete din filtrul ala si adauga niste ceramica, siporax se numeste, sunt la niste pungute mici si arata ca niste pastile. Eu as ascunde incalzitorul in spatele filtrului, as trage filtru mai in fata putin cat sa intre incalzitorul, sa il mai aerisesti putin, as pune folie neagra pe spate sau transparent mat. Momentan fa-ti mana cu el si mai vedem. Spor


Nu sunt sigur ca am inteles cum trebuie sa scot filtrul de aer.. este vorba de acel spray bar? Daca da, sugestia este sa las doar o singura teava sa bata in sus si sa valureasca apa?
Multumesc de sfatul cu siporax, am tot citit despre el dar nu stiam daca se poate modifica prin taierea buretelui. O sa il adaptez.
Voi face o proba si cu incalzitorul mutat pe peretele cu filtrul.

Pentru ciclare, daca am pus deja cele doua solutii, credeti ca ar fi nevoie sa mai adaug si putina mancare de pesti?

Zi cu spor!

This message was edited 1 time. Last update was at 12/05/2023 11:03:34

ugarit5
Senior member
[Avatar]

Joined: 20/04/2020 17:30:39
Messages: 1187
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Adauga si putina mancare de pesti pentru a da hrana bacteriilor,sera aquatan este ok,trebuie adaugat conform indicatiilor de pe ambalaj in apa de schimb pt eliminarea clorului si metalelor grele. Ca filtru cel mai bun este un filtru extern sau cascada,dar daca nu ai spatiu si ai nevoie de un filtru intern,iti recomand cu incredere filtrul sera fil 60,este extrem de silentios si vine la pachet cu siporax

This message was edited 2 times. Last update was at 12/05/2023 15:42:08

[WWW]
Bayek
Senior member

Joined: 08/04/2021 16:29:51
Messages: 759
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Esti din Bucuresti? Pot sa-ti dau niste plante stem, ca mai tot tund in acvariu. Bucephalandra biblis, hygrophila, proserpinaca, hydrocotyle, astea cresc cel mai repede.

Dar asteapta 2-3 saptamani sa se cicleze acvariul. Ar fi bine sa te gandesti si la un lemn, de mici dimensiuni (10-15 cm la baza acvariului) sa nu agöomerezi. Mopan de preferinta, stau bine plantele epiphite pe el.
alinutz80
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 05/12/2017 16:46:23
Messages: 2253
Location: Cluj-Napoca
IP:
Offline

Hai ca nu e rau, as zice la fel ca si colegii mei de mai sus:

- Ai nevoie de un filtru intern mai bun. Eu as mege pe Dennerle Corner: https://www.nevertebrate.ro/filtru-acvariu-intern-nano-de-colt-dennerle-10-40l-14760
Astuia ii mai poti adauga un modul in care sa pui sera siporax mini.

- Autocolant negru sau transparent mat pe spate, neaparat. Gasesti chiar si la dedeman negru.

- Plante mai poti adauga, vezi din cele de care zice colegul mai sus. Neaparat si ceva plante de suprafata, lui Betta o sa ii placa maxim si te si ajuta sa eviti algele.

- Nuca de cocos e prea mare pt acvariul tau si ia din spatiul pestilor si plantelor, eu as taia o in doua...sa pui doar 1 jumatate din ea. Va arata f bine si asa. Pe nuca poti sa lipesti cu super glue gel ceva moss (christmass moss, java moss etc.)

In rest, seara aquatan doar cand schimbi apa, saptamanal adaugi pt apa de schimb. Nitridac adaugi cand speli filtrul mai intens, cand adaugi pesti sau cand faci modificari mari in acvariu.

Bafta mare si mergi inainte, si daca asculti sfaturile de aici va fi totul ok.

Acvariu 450L scalari manacapuru+rio nanay, keyhole chiclids, electric blue acara: https://www.youtube.com/watch?v=-MA1TMbu9ks

Acvariu 100L: https://www.youtube.com/shorts/A5UxprvhBMY

Acvariu 54L, Creveti crystal red: https://www.youtube.com/watch?v=TymTMhB75ms
Acvariu 54L, Creveti Blue dream: https://www.youtube.com/watch?v=G2XfmX2GJVo
Acvariu 54L, Land of trees: https://www.youtube.com/watch?v=6dfXKjSEi74

https://www.flickr.com/photos/190306661@N08/albums
MrVladB
Junior member

Joined: 11/05/2023 09:12:45
Messages: 11
IP:
Offline

A trecut o saptamana de cand am pus acvariul in functiune si cred ca am facut prima greseala deja, si anume am lasat led-ul aprins prea mult, de dimineata pana seara, fiindca am observat ca substratul s-a umplut de ceva ce banuiesc a fi cyanobacterie… las o poza mai jos.
Credeti ca e prea puternic led-ul de 6W pentru un acvariu asa mic?

Intrebarea de 1000 de puncte e daca sa incep de la zero cu acvariul sau sa incerc sa il tratez cu eritromicina? Daca as pierde ciclul facut pana acum, neavand pesti in el as prefera sa pornesc de la zero in speranta ca reduc din sansele de a ma confrunta din nou cu asta.

Pana acum n-am umblat la acvariu de teama sa nu intervin peste ciclare, dar as fi vrut sa fac niste modificari ale filtrului si incalzitorului, asa cum mi-a fost sugerat si aici. Are sens sa intervin acum sau sa rezolv cu bacteria mai intai?

Ce recomandari aveti pentru testele de apa?

@Bayek - sunt din Bucuresti, da, pe langa Lacul Morii


[Thumb - IMG_2464.jpeg]

MrVladB
Junior member

Joined: 11/05/2023 09:12:45
Messages: 11
IP:
Offline

Update aici, m-am uitat pe spatele acvariului si pare sa fie GSA, a inceput deja sa se extinda pe pereti

E normal sa apara atat de repede un dezechilibru in nivelul de fosfat?

Sa caut sa schimb substratul sau credeti ca e de ajuns sa il aspir?
Trebuie intervenit candva si pentru a curata filtrul?
[Thumb - IMG_2473.jpeg]

This message was edited 1 time. Last update was at 17/05/2023 11:25:44

alinutz80
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 05/12/2017 16:46:23
Messages: 2253
Location: Cluj-Napoca
IP:
Offline

Clar nu este cyanobacterie, pare GSA.
Citeste aici: https://www.aquasabi.com/aquascaping-wiki_algae_gsa-green-spot-algae

As recomanda sa adaugi 2 clithon si 2 neritine, o sa te scape de alge in timp.

Eu nu as da reset acum, as merge inainte. Oricum, acel substrat care il ai are o granulatie prea mare, se recomanda ceva pe la 1-2mm granulatie.
Se aspira substratul la fiecare schimb de apa (25-30%) si curata cu un card de plastic (sau card bancar expirat) algele de pe geam.

Redu lumina la 5 ore pe zi acum, si apoi cresti saptamnal treptat cu cate 30 min pana ajungi la maxim 8 ore. Vezi tu si cum se va comporta acvariul si plantele.
Ai nevoie de o priza programabila, daca nu ai deja.

Mai adauga si plante easy, e ok sa le adaugi oricand.
Poti sa muti linistit incalzitorul in spatele filtrului si sa tai acea nuca de cocos in 2 si sa pui doar 1 din jumatati.

Filtrul intern il cureti numai in apa din acvariu cand vezi ca ii scade debitul f tare. Adica speli acel burete putin in apa din acvariu.

Teste de apa iti recomand la picatura individuale pentru fiecare parametru. Branduri ok sunt Tetra, JBL, Sera.
Pentru inceput as testa asa: NO2, NO3, Ph, Gh si Kh. Apoi mai incolo daca vrei poti sa mai testezi si alte treburi.

Cel mai important aspect este filtrarea, care la tine este deficitara, trebuie aici investit.

Acvariu 450L scalari manacapuru+rio nanay, keyhole chiclids, electric blue acara: https://www.youtube.com/watch?v=-MA1TMbu9ks

Acvariu 100L: https://www.youtube.com/shorts/A5UxprvhBMY

Acvariu 54L, Creveti crystal red: https://www.youtube.com/watch?v=TymTMhB75ms
Acvariu 54L, Creveti Blue dream: https://www.youtube.com/watch?v=G2XfmX2GJVo
Acvariu 54L, Land of trees: https://www.youtube.com/watch?v=6dfXKjSEi74

https://www.flickr.com/photos/190306661@N08/albums
MrVladB
Junior member

Joined: 11/05/2023 09:12:45
Messages: 11
IP:
Offline

Salut,

Am ajuns si la pasul cu masurarea indicatorilor apei, ceva ce n-as fi crezut initial ca am sa inteleg/corelez dar usor-usor, si cu ajutorul sfaturilor de aici, incep sa prind.
Asadar, dupa 8 zile de cand a fost pus in functiune acvariul, fara pesti, am ajuns momentan la:

NO2 - 0
NO3 - bate inspre 10 dar nu am ajuns inca acolo
GH - 70-125
KH - 6
Ph - 7

Urmeaza acum sa testez si NH3 fiindca m-as fi asteptat ca dupa nitridac sa vad valori ale nitritilor (am folosit in prima si a 7a zi).

O sa incep sa adaug si putina mancare.

La Eleocharis au putrezit firele, îns? baza arata destul de verde. Credeti ca ar trebui scos cu totul sau l-ar ajuta daca as taia firele de la baza si sa las radacina?
Azi am pus si 0.5ml de easycarbo.

Am cumparat siporax mini, inteleg ca nu se pune neaparat impreuna cu saculetul cu care vine insa nu stiu cat ar trebui sa tai din burete pentru a-i face loc? Sa las 2/3 burete si restul siporax?

Am descoperit si un intrus ??

[Thumb - IMG_2475.jpeg]

EverSad
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 17/02/2020 06:41:26
Messages: 2081
Location: Cernavoda
IP:
Offline

Salut!

Bine ai venit in minunata lume a detinatorilor de pesti. (ne'detinator de pesti in cazul tau)

Citat 1: NO3 - bate inspre 10 dar nu am ajuns inca acolo... (cu ce test/marca ai rezultatul respectiv? )

NO3 de 10: este de la apa din sursa cu care' ai umplut bazinul.

Citat 2: La Eleocharis au putrezit firele, îns? baza arata destul de verde... (plantele au nevoie de NO3 si alte alea.... unele se adapteaza neconform la noul bazin)

Siporax mini, il ingramadesti cum poti (scos din saculet) in spatiul disponibil. (oricum: trebuie alt filtru)

Melcusorul: este bine venit.
__________________________________________________

In principiu, un garafic al ciclarii ar fi asta:
image

De aici se deduce ca: NO2, trebuia deja sa ai.

This message was edited 2 times. Last update was at 18/05/2023 20:34:37

MrVladB
Junior member

Joined: 11/05/2023 09:12:45
Messages: 11
IP:
Offline

Pentru NO3 am luat un test cu picatura de la Sera. Celelalte teste au fost facute cu benzi de la JBL ProAquaTest 7in1. Pentru ca ieri am umblat destul de mult cu mana in acvariu am mai facut un test de dimineata si NO3 sunt clar la 10 acum, NO2 tot 0, a crescut Ph-ul la 7.6. Nu am ajuns sa iau testul de amoniac.

Ieri am modificat filtrul, am taiat mai putin de 1/3 din burete in partea superioara si l-am indesat cu siporax. Am mutat incalzitorul in spatele filtrului, e usor valurit de apa acum si am pus termometrul undeva pe mijloc, sa nu citeasca temperatura la extreme. Am adaugat si colant transparent pe spate. Momentan cu foaaaarte multe bule dar cand o sa fac primul schimb de apa ma gandesc sa il dau jos si sa imi incerc mana din nou. Am scos Eleocharis-ul de tot, n-a fost momentul lui, probabil m-am grabit cu aducerea lui.
Am gasit o bucata de lemn mica, foarte faina, si vreau sa mai iau niste plante care sa creasca pe ea si ceva mic plutitor, asa cum mi-a mai fost sugerat. O sa continui cu EasyCarbo, am luat si ProFito (sper ca e bun si nu doar Pro-Fita de incepatori ca mine ). Mi s-a recomandat si Tetra SafeStart, care sa ajute filtrul cu colonizarea bacteriilor dar cum nu ma grabesc cu ciclarea, as lua in calcul sa il folosesc doar daca ar crea un mediu mai Ok pentru plante, momentan.

Pe principiul "Cand doi iti spun ca esti beat te duci si te culci", voi schimba si filtrul, momentan cautand sa fac o investitie sub 150RON pt el. Problema la cel de acum care ar fi, materialul filtrant mic? Intreb ca sa stiu la ce sa fiu atent cand il caut pe urmatorul - desi am primit deja doua recomandari bune de la voi, incerc sa inteleg ce face un filtru intern mai bun ca altul. Filtru cascada spuneam ca nu pot pune, bazinul este oricum mic (25cm inaltime), Betta am inteles ca mai sar si daca aduc si Nerite nu as vrea sa renunt la capac Extern, care sa fie si bun, si silentios, sa se incadreze in banii astia, nu cred ca gasesc.
Ar trebui sa astept sa se cicleze acvariul inainte de a aduce alt filtru?

Planul pentru saptamana urmatoare este sa urmaresc parametrii apei. Daca evolueaza pozitiv as vrea sa aduc doi Nerite (care sa ma ajute si cu GSA - apropo, de cand am dozat lumina, cum mi-a recomandat alinutz80 nu s-a mai intins). Daca ei sunt Ok, dupa o alta saptamana as aduce 4 rasbora sau neoni. Asteptat inca o saptamana si, in final, betta-ul pentru care a pornit toata aceasta aventura

Necunoscuta, in situatia asta, e cand sa fac primul schimb de apa? Cand vad ca au crescut NO3? Inainte de pesti, dupa pesti?

Weekend fain!

This message was edited 1 time. Last update was at 19/05/2023 08:39:50

Bayek
Senior member

Joined: 08/04/2021 16:29:51
Messages: 759
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Mie personal mi se pare ca acvariul e prea mic pentru un filtru extern. Daca nu poti sa bagi filtru cascada, incearca un filtru intern bun, in care sa intre material filtrant mai mult.

Magazinul Coralis e in zona ta si au preturi bune la Eheim. Eu un filtru Eheim as baga acolo.

Melcul nu este intrus, aia este casa lui. E physa marmorata, un melc comunitar foarte interesant si care nu devine invaziv. Pastreaza-l ca aduce noroc.
Bayek
Senior member

Joined: 08/04/2021 16:29:51
Messages: 759
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Sau, daca stiu colegii un filtru extern care sa nu agite apa ca in masina de spalat rufe, dat fiind volumul acvariului, atunci e super ok. M-ar interesa si pe mine, pentru bazinul de 35 litri.
aerosv
Senior member
[Avatar]

Joined: 22/01/2013 12:03:53
Messages: 844
Location: Suceava
IP:
Offline

Te complici cam mult, la dimensiunea acvariului, filtrul este perfect, ai nevoie de mai multe plante care sa concureze cu algele.
Lumina maxim 6 ore pe zi deocamdata si bafta.
narcis
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 04/11/2011 22:32:48
Messages: 2471
Location: pitesti
IP:
Offline

Sunt si filtre externe mici, se pot agata pe sticla acvariului. Au cei de la ia oase(filtosmart 60), eden,boyu. Au un volum destul de maricel pentru material filtrant biologic.
[ICQ]
 
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com