Va salut ! De curand am achizitionat un cub Dennerle 30 si mi-am propus de data aceasta un plantat usor de intretinut cu plante easy si mentenanta minima.
Am studiat putin acvariile tip ecosystem, cu filtrare minimala si am zis sa incerc ceva asemanator. Stiu ca se poate, asa ca filtrarea va fi asigurata mai mult de substrat, decor... si bineinteles plante.
Am optat pe un substrat inert, plante stem si voi mai adauga cateva plutitioare cu crestere rapida pentru a limita dezvoltarea algelor cat mai mult.
Revin cu foto si noutati dupa ce se mai stabilizeaza.
Acvariu Dennerle 30 L
Substrat inert Dennerle Crystal Quartz gri, 5Kg
Decor: LavaRock black, r?d?cina
Filtru intern: Fluval 1 Plus (mai mult pentru agitarea apei)
Lumina: 2 x Aquael Leddy Smart 2 Plant 6W
CO2: fara
Plante: Microsorum Pteropus, Microsorum Trident, Bucephalandra Wavy Leaf, Moss, Salvinia Auriculata
Fertilizare: Dennerle V30 Complete
Joined: 16/02/2009 19:59:52
Messages: 1022
Location: Fish Room
IP:
Offline
Bafta cu acest proiect, inceputul pare promitator!
As avea si eu o rugaminte: ne poti tine la curent cu evolutia acvariului, mai ales in perioada de ciclare si stabilizare? Pe mine m-ar interesa in mod deosebit cum se dezvolta buce si daca vor fi probleme cu algele.
Multtumesc si bafta!
Tocmai am observat ca Betta al meu ii plac la nebunie crevetii
Momentan i-am separat si probabil voi face un acvariu dedicat pentru ei cel putin o perioada pana ce voi mai adauga plante si vor creste sa aibe unde sa se ascunda. Chiar si asa, bettanul e foarte curios si activ, cauta peste tot... are personalitate.
A tinut careva creveti cu betta in 30 L ? Sau mai bine sa-mi iau gandu !
aerosv wrote:Tocmai am observat ca Betta al meu ii plac la nebunie crevetii
Momentan i-am separat si probabil voi face un acvariu dedicat pentru ei cel putin o perioada pana ce voi mai adauga plante si vor creste sa aibe unde sa se ascunda. Chiar si asa, bettanul e foarte curios si activ, cauta peste tot... are personalitate.
A tinut careva creveti cu betta in 30 L ? Sau mai bine sa-mi iau gandu !
Eu tin betta cu red cherry dar in 54l brut, cam 45L de apa, dar oricum crevetii sunt hartuiti si atacati...deci nu prea recomand betta cu creveti, adica nu recomand deloc
Avand deja un filtru HOB pe care l-am retras de la vazare, am zis sa-l folosesc din nou la acest nano, asadar prima schimbare a fost umplerea lui cu matrix si a luat locul celui intern.
In rest totul ok, se pare ca Stability isi face treaba si nu am avut pierderi pana acum.
Intre timp am scos betta in alt acvariu de care are grija fiimea de el si am lasat doar 8 neon tetra mici si creveti (yellow caridina si red sakura neocaridina).
Intrebare pentru pasionatii de creveti, este ok daca la schimburile de apa amestec 50-50 osmoza si apa de la retea? Nu as vrea sa ma complic cu saruri si alte suplimente.
Alta problema o observ la Christmass Moss, nu vad semne de crestere dupa o saptamana, probabil pentru ca se adapteaza fiind luat in vitro, deci mai asteptam.
La osmoza las pe altii, dar din experienta de om batran pot sa zic ca nu prea merge cu curu-n doua luntrii. La barbatii hetero cel putin
Referitor la moss, nici la mine nu a mers grozav Christmas in acvariul de creveti, se umplea de alge verzi. Acum l-am mutat la pesti, unde am co2 si rupe, il tund mereu altfel ia toata lumina.
In schimb, la creveti am pus creeping moss si imi place maxim. Se duce in sus, ca freza trollilor din desene animate. Si se dezvolta foarte bine, merge plasat la baza acvariului tocmai datorita modului de crestere.
Red sakura: http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/29403.page Nume stiintific..........Neocaridina davidi var. Red
Nume comun...............Red Cherry shrimp, Cherry shrimp
Origine..................Taiwan
Dimensiune adult.........2-2.54 cm
Parametri acceptati :
-PH......................6,0-8,0 (recomandat 6,5-7,5)
-KH......................4-10
-GH......................4-14
-TDS.....................80-400
-Temperatura.............20-28
Comportament.............Non agresiv
Dificultate..............Mica
Durata medie de viata....1-2 ani
Inmultire................Foarte usor de inmultit, rata mare de natalitate
De aceea trebuie parametrii diferiti.
Cu apa de osmoza nu stiu ce sa zic ca nu folosesc, doar apa de la robinet am si la caridine (crystal red) si la neocaridina (blue dream si red cherry) dar in schimb folosesc minerale dedicate pentru fiecare specie.
Apa de la robinet e ok in Cluj, dar nu stiu la tine cum e apa si ce parametrii are.
Bayek
"Referitor la moss, nici la mine nu a mers grozav Christmas in acvariul de creveti, se umplea de alge verzi. Acum l-am mutat la pesti, unde am co2 si rupe, il tund mereu altfel ia toata lumina."
Din pacate asa e si la mine, alge sau mizerie nu stiu, cert este ca vad lastari noi cum se formeaza, sa speram ca va fi ok... lumina am suficienta, mai dozez si Easycarbo...
alinutz80
"Acum, referitor la creveti, eu din ce vad ai si caridina si neocaridina. Esti sigur ca asa e ?"
Pai nici asta nu prea stiu, am luat aceste doua specii unde scrie ca ar caridine cei galbeni:
Stiu ca necesita conditii diferite, dar ce sa faci cand vrei un lowtech si nu am teste ? Doar TDS (250 la retea).
Am sa iau si saruri daca nu am incotro...
Pai sunt caridina orange, da. nu yellow.
Ti-am dat mai sus toate informatiile.
TDS 250pppm e mare pentru caridine, ei convietuiesc bine la 12 130ppm.
Nici nu stiu ce saruri sa iti spun sa iei, pt neocaridine sau pt caridine......trebuie sa renunti la 1 din specii si apoi vedem. Eu as renunta la caridina orange, pt ca nu ai conditii pt ei si ramai cu sakura doar.
Cu apa de osmoza mai scazi acel TDS de 250ppm.....dar poate sakura nu se adapteaza la TDS mai mic, poti incerca apa osmoza jumate si robine jumate si vezi ce TDS iese in acvariu si urmaresti crevetii....
Nu vreau sa-mi iau bice pe spinare, doar imi exprim o parere personala.
Cred ca (in general), chestia cu valorile TDS se aplica fie la crescatorii de performanta, fie la ceva valori ideale (gen: mediu natural)
Eu am red sakura, o duc al naibii de bine, nu i-am hranit niciodata, s-au impuiat ca la balamuc si sunt rosii ca focul iadului. Am masurat adineauri cu tds-ul, am 707.
Repet, nu ma contrazic cu nimeni si nici nu vreau sa supar pe cineva, e doar o opinie pur personala.
Merci de sugestii, daca e tot lowtech, lowtech sa fie, asa ca voi folosi apa de la retea pentru schimburile de apa.
Nefericitii de caridina vor trebui sa se adapteze va fi sau selectie naturala
Studiind si alte acvarii gen, marea majoritate merg pe substrat fertil sub nisip/pietris, sol sau chiar pe metoda walstad cu namol... in cazul de fata nu am mai pus nimic, doar inert.
Afecteaza cumva? Ajuta un substrat fertil la filtrare? chimia apei ? Pentru plante nu cred pentru ca sunt tip rizom si fertilizez in coloana de apa pana se mai stabilizeaza.
Revin cu o foto recenta, la 2 saptamani de la start.
Moss-ul si-a revenit si creste, algele verzi si diatomele isi fac prezenta si cred ca voi scurta programul de lumina de la 7 ore/zi la 5.
Am mai adaugat o radacina de mopan in spate pe care am fixat planta mea preferata, hygrophyla pinnatifida care spre surprinderea mea fara co2 se dezvolta si isi pastreaza culoarea caramizie.
Bucephalandra se topeste dar incep sa creasca frunzulite noi, probabil este o adaptare de la mediul vitro la apa.
Nu fac niciun fel de teste, las ciclarea sa se formeze de la sine, asistata de o dozare de seachem stability la 2-3 zile.
Legat de filtrare, dupa cum am zis mai sus, am inlocuit filtrul cu Tidal 35 umplut cu matrix iar la incalzitor am renuntat pe perioada verii... probabil nici iarna nu e nevoie de el, in camera e o temperatura constanta.
This message was edited 2 times. Last update was at 30/05/2023 07:08:54
Am mai adaugat o radacina de mopan in spate pe care am fixat planta mea preferata, hygrophyla pinnatifida care spre surprinderea mea fara co2 se dezvolta si isi pastreaza culoarea caramizie.
Sa ai grija cu preferata ta, nu-ti fie mila sa o tii din foarfeca. Hygrophila pinnatifida e invaziva, chiar si dupa ce o jumulesti se reface dintr-un rest.
Asa e, la vechiul setup mi-a crescut ca nebuna si se reface rapid dar acolo avea co2 din belsug. Combinatia de feriga cu moss este perfecta... asa ca le voi tine sub control pe ambele.
aerosv wrote:Merci de sugestii, daca e tot lowtech, lowtech sa fie, asa ca voi folosi apa de la retea pentru schimburile de apa.
Nefericitii de caridina vor trebui sa se adapteze va fi sau selectie naturala
Studiind si alte acvarii gen, marea majoritate merg pe substrat fertil sub nisip/pietris, sol sau chiar pe metoda walstad cu namol... in cazul de fata nu am mai pus nimic, doar inert.
Afecteaza cumva? Ajuta un substrat fertil la filtrare? chimia apei ? Pentru plante nu cred pentru ca sunt tip rizom si fertilizez in coloana de apa pana se mai stabilizeaza.
Low tech-urile de pe youtube cu substrat fertil au foarte multe plante easy cu crestere rapida (cica minim 75% din suprafata plantata). Cei cu pamant de flori folosesc un substrat gros (cam 2.5 cm pamant + minim 5 cm nisip/pietris).
Se limiteaza la nr de pesti pe care ecosistemul il permite (incepand de la 1 bucata betta). Mai multi pesti = filtru mai mare, schimbari mai dese de apa.
This message was edited 1 time. Last update was at 31/05/2023 05:35:43
Youtube ul e plin de clipuri cu titlul NO WATER CHANGE, NO, NO...NO AQUARIUM. Ptr vizualizari.
Low tech ul cu pamant are valoare experimentala.
Parerea mea e ca un acvariu echilibrat arata ca in clipul de mai jos (putin aquascape, substrat de acvariu, ceva filtrare, ceva lumina, pesti, creveti, melci).
Si cred ca optim inseamna echilibrat in acvaristica.