[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
O mazga pe luciul apei - aveti idee ? (poze incluse)  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
viulian
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 03/10/2007 22:03:37
Messages: 3646
Location: Buc./Brx.
IP:
Offline

Saluti,

De ceva vreme, ma lupt cu o mazga de care nu scap. E ca o pata uleioasa la suprafata apei, compacta. Insa daca o atingi cu degetul, se 'fisureaza' asa si se face bucatele mai mici:

image

sau:

image

Acvariul are 20L si vreo 6 luni. 2 filtre Aquale Mini.
Vietuitoare:
4 rasbora heteromorpha, 2 corydoras albastri, 1 ancistrus obraznic (mutat aici drept pedeapsa ca se bate cu alti pesti in acvariul celalalt), 1 pomacea, mai multi melci rotuzi mici - si tin populatia sub control prin lucru manual ce da dureri de spate.
Lumina: 2x8W 'din piata'.

Boon, am stat in seara asta o ora si am facut masuratori:

gH: 10
kH: 7 (il tin sus cu bicarbonat, caci daca uit sa pun bicarbonat, se duce spre 0 in timp)
pH: ~6.3 (spre 6.5)
Ca: 60mg/l (mai pun, rar, putin calciu marin pentru pomacea)
Fe: 1.0mg/l
No2: < 0.3
CO2: 84mg/l (42 de picaturi ca sa fac solutia roz! si sa semene cu monstra A - testul Tetra)
PO4: 2mg/l
NH3/4: 0mg/l

Bag CO2 cu drojdie de 2L. Din pacate mazga aceea impiedica bulele de CO2 sa se sparga la suprafata apei si parca adera la ea plutind pe dedesubtul ei.

image

De asemenea, ciudat mi se pare si aceast strat maroniu care a aparut in pietris. Aveti idee ce e cu el ? Am si in celalalt acvariu, dar nu e atat de pronuntat.

image

Ce am incercat:
a) am stins un neon, deci 8W. nimic.
b) am lasat sa se faca jungla in acvariu, nimic. Am tuns toate plantele de a ramas chel (cum il vedeti acum), tot nimic.
c) am tot hranit cu una alta (gandindu-ma ca o fi de la uleiuri ceva de prin mancare), nimic. In celalalt acvariu, nema mazga chiar daca hranesc cu aceiasi mancare.
d) am curatat la el mai des, am curatat mai rar. In timp insa, se tot aduna, si nu pricep de ce. Inclusiv cu hartie igienica pusa asa deasupra luciului si smulsa. Se curata, dar apare iar.

Ma gandesc ca oare e prea mult substrat pus (2cm substrat Tetra, 2cm substrat pietris 2-3mm) ? Pietrisul nu l-am fiert cand l-am pus, doar l-am dat prin cateva ture de apa. Dar au trecut 6 luni de-atunci...

Voi aveti idee ? Nu de alta, dar am sentimentul ca nu se oxigeneaza bine apa + bulele acelea de CO2 pe care le-as vrea repede iesind afara (e putina apa totusi) iar ele stau de nebunele pe sub mazga asta.
[WWW]
Andariel
Junior member
[Avatar]

Joined: 21/07/2008 05:55:04
Messages: 40
Location: Bucuresti & Constanta
IP:
Offline

Sal !

Ceea ce apare la suprafata apei este o pojghita datorita Co2-ului de la bomba si nu vei scapa de ea decat cu ajutorul unui skimmer de suprafata sau intreruperea aditiei de Co2, ceea ce nu prea cred ca vrei.

Cel mai bun "surface skimmer" este de departe cel de la Eheim:

image

si il gasesti la Zoomania in Cora - Pantelimon la 82 Ron. Skimmer-ul se monteaza la turul filtrului extern (daca ai asa ceva) in locul tevii originale de aductiune a apei din acvariu si se potriveste la orice tip de furtun de la orice filtru extern.

Pentru moderatori: Imi cer scuze daca am gresit postand numele firmei, dar aceasta este singura pe care o stiu ca vinde acest produs.

-----

-----
[WWW]
mirciulik
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 16/04/2008 14:33:19
Messages: 450
Location: Bucharest - crangasi
IP:
Offline

@viulian am si eu aceeasi problema pe care pe care o ai tu. doar ca la mine se manifesta in acvariul de 126l. aceeasi pojghitza la suprafata. eu nu i-am dat mare atentie si nici nu ma deranjeaza(pt ca nu o vad).
probabil ca un surface skimmer te-ar ajuta, dar la un acvariu de 20l...nu vad rostul.
cat despre 'dunga' maronie de la substrat ... oare nu or fi dejectii de la pesti? curata mecanic si aspira (sfatul meu) si apoi vezi ce se mai intampla
viulian
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 03/10/2007 22:03:37
Messages: 3646
Location: Buc./Brx.
IP:
Offline

Multumesc de raspunsuri.

Ma surprinde sa aflu ca ar fi de la CO2. Nu de alta, dar si in celalalt acvariu bag CO2 drojdie si acolo nu vad nici o mazga ? Si sticlele le fac mereu la fel ca mi-e mai usor...
Sa fie si alti factori care sa se adauge la CO2 - intreb si eu, ca nu inteleg ?
[WWW]
viulian
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 03/10/2007 22:03:37
Messages: 3646
Location: Buc./Brx.
IP:
Offline

[Si scuzati de postul dublu, dar am uitat sa raspund legat de stratul maroniu]

Nu cred ca e mizerie de la pesti - si stiu ca din poza nu se vede foarte bine, dar mizeria (sau ce-o fi) nu este la contactul dintre pietre si apa, ci la contactul dintre pietre si geam undeva la 5-6mm mai jos de fundul apei.

Am incercat sa fac o poza si sa delimitez cu albastru unde se termina apa si incepe pietrisul - ca sa va faceti o idee de adancimea unde apare stratul asta:

image
[WWW]
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

Joined: 01/03/2002 09:35:00
Messages: 11163
Location: Egiptu' Antic
IP:
Offline

Io n-am acordat niciodata atentie pojghitei de la suprafata apei, nu m-am interesat nici de cauze, nici despre metode de exterminare .......de fiecare data a disparut fara vreo interventie.

Chestia din nisip e bine s-o cureti. Fie cu un bat fie cu buretele, cu atentie sa nu deranjezi solu' fertil. Daca ies bule de gaz, e bine sa incerci tot substratu' cu batu', daca ies bule de peste tot, da cu batu' prin ele pine se termina, evident tot fara sa deranjezi solu' fertil.

Poze: smilie ... Poze cu plante
Lofty
De-al casei
[Avatar]
Joined: 08/12/2005 12:32:30
Messages: 1242
Location: Bucuresti
IP:
Offline

viulian wrote:E ca o pata uleioasa la suprafata apei, compacta. Insa daca o atingi cu degetul, se 'fisureaza' asa si se face bucatele mai mici...
ma surprinde sa aflu ca ar fi de la CO2....

Dupa parerea mea n-are nici o treaba cu faptul ca bagi CO2-ul, ci cu proasta circulatie a apei la suprafata.
1. Eu am intr-un acvariu de 120 litri o maternitate de 10 litri (DIY din plasa de tantari si PVC). Suprafata apei din acvariu e cristal, la suprafata maternitatii se formeaza pelicula asta care "se sparge". Suprafata apei din acvariu e foarte agitata, suprafata apei din maternitate e ca a unei balti statute. Evident ca fiind acvariu de ciclide, n-am CO2, dar am totusi saracia asta in maternitate.
2. In acvariul mare de 360 de litri am avut si 180 ppm CO2 (pentru o luna) si nici urma de asa ceva. Este CO2-ul de la "bomba" ceva mai special?
UNII zic ce e vorba de "Iron bacteria" si ca imbunatatirea circulatiei apei ajuta la prevenirea ei (articolul Surface Scum, ultima fraza). N-am cum sa verific asta, dar pe baza exemplelor din experienta mea imi scapa legatura cu CO2-ul. Ar fi util de vazut ce se intampla daca imbunatatesti circulatia la suprafata si bagi CO2 suplimentar fata de cat bagi acum (ca sa mai ramana si plantelor ceva), dar mai intai sa-ti intrebi locatarii daca sunt de acord

Dupla & Dennerle - 360 l si Malawi - 550 l
viulian
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 03/10/2007 22:03:37
Messages: 3646
Location: Buc./Brx.
IP:
Offline

Hehe, now we're onto something!

Din link-ul dat de Lofty:

"There is another type of surface film caused by the Eisenbacteria (Iron bacteria). This film appears to be whitish, much thinner and breaks easily. Improving surface agitation will help in combating this kind of film."

Intr-adevar, e albicios (si nu greeny cum zice de celalalt surface scum), si se fisureaza foarte usor, pana si un fulg din ala de mancare o rupe (din nou, fata de celalalt care zic ei, nu se rupe nici cand pui degetul pe ea).

Thanks,
[WWW]
Andariel
Junior member
[Avatar]

Joined: 21/07/2008 05:55:04
Messages: 40
Location: Bucuresti & Constanta
IP:
Offline

Eu iti repet ca e de la Co2 de la bomba. Intrerupe aditia de Co2 si ai sa observi cum dispare pelicula. In plus daca vei agita suprafata apei se va pierde Co2-ul din apa mult mai usor si nu cred ca ai vrea asta. Pelicula de la Iron Bacteria este total diferita fata de ceea ce ai tu acolo.

-----

-----
[WWW]
viulian
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 03/10/2007 22:03:37
Messages: 3646
Location: Buc./Brx.
IP:
Offline

E o variatie in consistenta peliculei, dar am sesizat ca devine mai intensa dupa ce scade brusc populatia de melcuti din aia mici si maro (rotunzi).

La CO2, nu am avut mereu grija sa am bomba fresh, si cred ca a stat si 2 saptamani fera asta. Dar n-am fost atent, cu toate ca daca ar fi disparut cred ca sesizam asta.
N-o sa mai pun bomba o vreme (mai mult de 2 sapt. insa nu ma lasa sufletul de plante) sa vedem cum se comporta

Dar si eu repet: Aceiasi bomba, aceiasi compozitie, am si la acvariu de 54L, dar acolo nema mazga din asta.Si de aceea eram cumva sceptic.

De Iron Bacteria vad ca toti zic ca e rosiatica. Uf.
[WWW]
Fir3Splitter
Member

Joined: 15/10/2007 13:41:29
Messages: 140
Location: Timisoara
IP:
Offline

Nu stiu cat te ajuta dar iti pun ca si eu am pelicula dinasta deasupra apei, dar in maternitate unde nu am nimic decat un bec. Asa ca eu nu as crede ca are legatura cu CO2. Am avut si in acvariul principal dar a disparut dupa ce am pus filtrul sa imi agite suprafata apei.

P.s. daca chiar ii deranjanta poti lua o foaie de hartie, o pui pe apa si apoi o scoti. "Agata" orice ii la suprafata.

Legat de dunga maronie. Nu stiu daca ii identic cum am si eu, dar dunga nu va disparea daca nu cureti sticla la fel cum cureti si algele. La mine este pe sticla...nu in pietris. O data am mutat din fata pietrisul si am oservat ca SAE se tot agita pe acolo, cred ca si ancistrus dar nu stunt sigur, apoi nu am mai vazut dunga. In schimb a aparut mai jos o data cu pietrisul.
LUPmic
Senior member

Joined: 26/05/2008 09:28:07
Messages: 1182
Location: Bucuresti, Berceni
IP:
Offline

Andariel wrote:Eu iti repet ca e de la Co2 de la bomba. Intrerupe aditia de Co2 si ai sa observi cum dispare pelicula.



Am si eu acasta pelicula. Am avut bomba cu CO2 si tot asa am crezut ca de la bomba este. Acum nu mai am bomba de ceva vreme, insa pelicula tot mai este. M-am chinuit sa o scot de cateva ori insa apare iar, prin urmare am renuntat .
[Email] [Yahoo!]
Val
Magister Ludi
[Avatar]

Joined: 13/11/2002 12:14:10
Messages: 1279
Location: Papenburg
IP:
Offline

Andariel wrote:Eu iti repet ca e de la Co2 de la bomba. Intrerupe aditia de Co2 si ai sa observi cum dispare pelicula. In plus daca vei agita suprafata apei se va pierde Co2-ul din apa mult mai usor si nu cred ca ai vrea asta. Pelicula de la Iron Bacteria este total diferita fata de ceea ce ai tu acolo.


Iti spun eu ca nu e de la CO2-ul din bomba.
Stiu ca pe multe forumuri, inclusiv pe acesta umbla candva zvonul asta, cum ca bomba cu drojdie (si nu CO2-ul in sine) ar cauza pojghita de deasupra apei. Unul din motivele pentru care, la vremea respectiva, am schimbat bomba si "senzorul" ochiometric pe butelie-reductor-electrovalva-reactor-pH Controller etc.

Pojghita e tot acolo, in aceeasti perioada a anului si anume vara cand las acvariul semi-descoperit si cu un ventilator de sursa de PC indreptat spre suprafata apei.

Cei mai multi zic acum ca pojghita respectiva se formeaza din cauza unei supraincarcari cu proteine a apei, dar eu zic ca are o stransa legatura si eu praful inerent care cade pe suprafata apei din acvariile descoperite.

In oricare dintre cazuri un spumator este solutia. In lipsa, poate fi incercata o mentinere mai stricta a curateniei bazinului, schimburi mai dese de apa si mancare mai putina.

Toate cele bune.
calin_gherman
Ultra High Member
[Avatar]

Joined: 01/10/2007 21:59:26
Messages: 1802
Location: Cluj Napoca
IP:
Offline

Eu am constatat ca mi se face aceasta pojghita in perioadele in care dau pestilor hrana congelata. Probabil contine ceva grasime care se raspandeste la surafata apei. Daca incetez alimentatia acestora cu hrana respectiva dispare in cateva zile.
[Email]
Anubias
Senior member
[Avatar]

Joined: 17/08/2004 00:35:02
Messages: 839
Location: Finlanda
IP:
Offline

O am si eu in acvariu, si am avut-o aproape intotdeauna. Si pe vremea cand nu introduceam CO2 deloc, si acum cand am CO2 presurizat. Asa ca legatura cu CO2 n-as zice ce exista.

Eu cred ca e o combinatie intre grasimile lasate de mancare, acea bacterie de fier de care pomenesti si poate (un poate foarte mic) anumite mizerii (ex. praf, frunze moarte care s-au facut ca pasta in procesul de descompunere, etc).

Acel skimmer Eheim pare super, si am sa imi iau si eu unul cand am sa imi fac noua schimbare in acvariu. Ceea ce te sfatuiesc sa faci si tu, si vei scapa de necaz.

Sa aveti apa cristal in acvariu!
Galeria mea
Anubias
Senior member
[Avatar]

Joined: 17/08/2004 00:35:02
Messages: 839
Location: Finlanda
IP:
Offline

Scuze, uitasem de treaba maronie . Incearca un experiment micut: daca sapi putin pana la aceeasi inaltime (inainte sa deranjezi stratul fertil) dar undeva mai in mijloc, departe de sticla, mai ai acelasi strat maroniu? Sau nu cumva creste doar in apropierea sticlei? Daca creste doar langa sticla, n-ar putea fi o alga care isi gaseste nutrienti in pietris, si lumina prin sticla?

In orice caz, eu as incerca in situatia ta sa aspir stratul mai des: ca se pare ca ai prea multa mizerie. Ori chesita maronie e mizeria propriu-zisa, or este alga care se hraneste din mizerie.

Sa aveti apa cristal in acvariu!
Galeria mea
viulian
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 03/10/2007 22:03:37
Messages: 3646
Location: Buc./Brx.
IP:
Offline

Da, si eu cred la fel, n-are treaba cu CO2.
Aparea si in acvariu mare cand dadeam hrana congelata.

Ca diferenta intre cele doua acvarii (imi place sa tin 2 ca sa pot sa compar):

In cel fara pojghita aceasta:
a) am un mopan
b) anubias + echinodorus.
c) alt substrat (Sera) fata de Tetra din acvariul cu pojghita.
d) o planta din aceea care face frunze luuuuungi si subtiri (elo

In cel cu pojghita am insa
a) cryptocorine.
b) melci mici rotunzi (nu lunguieti).

In ambele am cabomba.

O fi ceva de la astea. Caci aceiasi mancare o dau, si acelasi CO2, si cam la fel de des fac curat, etc.
[WWW]
Fir3Splitter
Member

Joined: 15/10/2007 13:41:29
Messages: 140
Location: Timisoara
IP:
Offline

Curiozitatee strada vedeam urme de melci. Oare nu au si astia (de acvariu) ceva...mucus...de ramane pe acolo??
Anubias
Senior member
[Avatar]

Joined: 17/08/2004 00:35:02
Messages: 839
Location: Finlanda
IP:
Offline

N-as crede. Melcii de pe uscat au nevoie de acel mucus ca sa se poata deplasa, dar sub apa n-ar fi nevoie (sau poate intr-o masura mult mai mica) pentru ca oricum apa mai ajuta putin la lubricare.

Sa aveti apa cristal in acvariu!
Galeria mea
takawachinchila
Member
[Avatar]

Joined: 28/12/2008 23:52:04
Messages: 252
Location: Magurele, IF
IP:
Offline

Salut,
Voi "invia" topicul, am si eu problema cu dunga maronie de la baza acvariului (zona dintre pietris si geam). Intrebarea mea este: daca in loc de filtrul pasiv, cu burete si bulbuci, o sa folosesc un filtru intern, curentii de apa vor face bacteria asta maronie sa nu se mai dezvolte pe sticla?

cand vrei plantele pe care le doneaza cineva, tu esti cel ce trebuie sa isi miste c***'!
 
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com