[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Setare CO2 - Legatura intre KH/PH/CO2  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
alexnbv
Membru de baza

IP:

Salutare,
Saptamana asta doresc sa pun in functiune instalatia de CO2. Ca la orice lucru nou, nu stiu cum sa incep .
Am citit pe forum despre faptul ca exista o legatura intre KH-PH si CO2 ilustrata intr-un tabel, pe care eu nu l-am gasit....am inteles ca ar fi pe site-ul celor de la Dennerle, dar eu nu am dat de el pe acolo.

Rog pe cei mai experimentati sa imi spuna ce pasi ar trebui sa urmez pentru setarea corecta a instalatiei de CO2, si ce ar trebui sa urmaresc in timp(ma refer aici la ce parametrii sa fiu atent pentru a fi sigur ca lucrurile sunt ok).

Bazinul este de 126 litri iar instalatia de CO2 cuprinde Aquamedic Reactor M, Ph Controller, Buble-Counter, Valva magnetica si butelie cu reductor de presiune Aquamedic.

Multumesc.

Acvariu 126
[Yahoo!]
jax
Junior member
[Avatar]

IP:

tabelul amintit e prezent pe foarte multe site-uri, cauta pe google "ph kh" si o sa gasesti multe explicatii despre relatia dintre cele doua valori. Mai exista si varianta de brosura pdf de la jbl.de

POZE
Radu.U
Ultrahigh member
[Avatar]

IP:

eu vreau sa-ti spun ceva, legat de acel tabel, pentru mine este o tampenie...
cel mai bine detectezi raportul de co2 dizolvat in bazin , cu ajutorul plantelor si a pestilor. (cand planta face perling si pestii nu sufera atunci e OK)
La mine acest raport Kh-Ph imi indica 110 ppm si este cel mai optim pentru mine
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

alexnbv wrote:Am citit pe forum despre faptul ca exista o legatura intre KH-PH si CO2 ilustrata intr-un tabel, pe care eu nu l-am gasit....

E chiar aici pe acvariu.ro: articol despre instalatie de CO2 .

Poze: smilie ... Poze cu plante
Val
Magister Ludi
[Avatar]

IP:

ketamina are dreptate. Legat fix de acelasi lucru, eu, acum, am daca ma iau dupa tabel, peste 180ppm CO2.
Poate ca ar fi bine sa citesti si acest topic.

Daca totusi vrei tabelul, ca pana la urma e bun daca ai pH controller, ca sa retii valoarea optima pentru acvariul tau si sa poti regla controller-ul, vezi ca undeva acolo, spre sfarsitul discutiei, am dat si o formula pentru Excel si poti avea propriul tau tabel cu ce intervale si valori vrei tu. Daca nu iti iese, sau nu merge ceva la formula aia, da-mi un semn.
calin_gherman
Ultra High Member
[Avatar]

IP:

Tabelul acela il gasesti aici http://www.dennerle.com/hg07ug07.htm si nu este deloc o tampenie. Nivelul de CO2 care trebuie sa-l introduci in bazin depinde de kH-ul apei pe care o ai.
Adevarat ca multi nu folosesc controllere si alte ghidusii, si au acvarii superbe, dar pe aia ii cheama Amano, Knott si...ketamina ...dar daca-i seamana acvariile cu ale celor doi enuntati mai sus, toata stima

http://www.acvariu.ro/coppermine/index.php?cat=12817
[Email]
alexnbv
Membru de baza

IP:

M-am gandit la acest tabel, deoarece trebuie sa am un reper pentru a crea un echilibru in acvariu.

Pana la urma daca:
minnardy wrote:Nivelul de CO2 care trebuie sa-l introduci in bazin depinde de kH-ul apei pe care o ai.

Care mai este rolul PH-controllerului?

Credeam ca PH-controllerul va sti exact cat CO2 sa introduca in acvariu.

Cel mai simplu pentru mine ar fi sa setez controllerul la valoarea PH-ului optima pentru pestii mei(paracheidon innesi - neoni), undeva sub 7 si sa las lucrurile asa.

Nu imi dau seama cum sa incep - care sunt primii pasi?

Acvariu 126
[Yahoo!]
alexnbv
Membru de baza

IP:

Val wrote:Daca totusi vrei tabelul, ca pana la urma e bun daca ai pH controller, ca sa retii valoarea optima pentru acvariul tau si sa poti regla controller-ul, vezi ca undeva acolo, spre sfarsitul discutiei, am dat si o formula pentru Excel si poti avea propriul tau tabel cu ce intervale si valori vrei tu.

Interesant acel topic....din cate am dedus de acolo, pot afla concentratia de CO2 din apa in fct de PH si KH.
PH-ul practic este variabil in functie de cantitatea de CO2 introdusa.
....dar tot nu imi dau seama cum sa incep....

Acvariu 126
[Yahoo!]
Radu.U
Ultrahigh member
[Avatar]

IP:

rolul ph-controlului este sa-ti mentinta constant o setare care tu o alegi (ex: 6,6) fara el, risti sa faci dezechilibru de ph si dai in alte belele
alexnbv
Membru de baza

IP:

ketamina wrote:rolul ph-controlului este sa-ti mentinta constant o setare care tu o alegi (ex: 6,6)

Dupa ce criterii aleg aceasta valoare?

Acvariu 126
[Yahoo!]
fipilica
Senior member
[Avatar]

IP:

alexnbv wrote:
Dupa ce criterii aleg aceasta valoare?

Pe baza informatiilor despre pestii,plantele,nevertebratelor etc care doresti sa le tii in acvariul respectiv. Fiecare prefera un anumit ph, gh, kh ,etc .

In principiu majoritatea plantelor o duc foarte bine la un ph de 6.5, cu mentiunea ca trebuie sa le asiguri o lumina si fertilizare corespunzatoare.

...
[Yahoo!] [MSN]
alexnbv
Membru de baza

IP:

fipilica wrote:In principiu majoritatea plantelor o duc foarte bine la un ph de 6.5, cu mentiunea ca trebuie sa le asiguri o lumina si fertilizare corespunzatoare

La volumul brut de 126 litri al bazinului, iluminarea o pot aduce pana la 0.7W/litru, momentan fiind la 0.5W/litru. Cat despre fertilizare as vrea sa folosesc o schema completa, dar nu stiu exact ce produse trebuie sa cumpar. Poate ma ajutati cu un exemplu de schema completa(eu folosesc momentan JBL Ferropol si JBL Ferrotabs).

Acvariu 126
[Yahoo!]
Radu.U
Ultrahigh member
[Avatar]

IP:

depinde si cat esti dispus sa scoti din buzunar pentru o schema completa
alexnbv
Membru de baza

IP:

Daca as avea 2 sau 3 exemple...m-as putea orienta...dar asa habar nu am!

M-am gandit la JBL, care ar fi produsele ce formeaza schema completa de fertilizare?

Acvariu 126
[Yahoo!]
Val
Magister Ludi
[Avatar]

IP:

Referitor la cum sa incepi setarile controller-ului eu iti propun sa faci asa:

Masori kh-ul. In functie de tabel, reglezi pH-ul cu ajutorul controller-ului astfel incat sa ai in jur de 30ppm CO2. Evident, daca pH-ul initial e mult mai are, ai grija sa nu il scazi prea brusc. Un 0,5 unitati de pH pe zi se zice ca este safe pentru animale.

Dupa asta incepi sa scazi pH-ul, incet si cu multa rabdare, pana cand vezi ca plantele merg foarte bine. Dar nu pana cand pestii devin stresati. Atentie sa nu confunzi stresul datorat CO2-ului cu un mic soc de pH.

Toate sfaturile de mai sus, se refera evident la cazul in care ai o fertilizare completa si coerenta.

Despre fertilizarea pe care o recomand eu, am vorbit aici, si, eventual, alte discutii in acest topic.

Nu ezita sa pui intrebari referitoare la fertilizare, pentru ca o greseala in acest sens poate duce la mari dezamagiri. In plus sunt aici multi oameni care stiu ce fac si ce spun (si evident nu ma refer la mine )

Toate cele bune
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

Val wrote:In plus sunt aici multi oameni care stiu ce fac si ce spun (si evident nu ma refer la mine )

Am mai zis io ca modestia e o caracteristica a oamenilor mari si foarte mari . Stiu ca ma vei uri dupa ce vei citi postu' asta :p ......

alexnbv
Membru de baza

IP:

Revin cu o intrebare legata de PH-controller.

Ieri am pus in functiune instalatia de CO2, dar nu am prea inteles cum setez valorile intre care vreau sa ramana PH-ul.

Imi poate explica cineva cum sa fac setarile pentru butoanele Hi-A si LO-A. pentru PH-controllerul din imagine:
image

Acvariu 126
[Yahoo!]
alexnbv
Membru de baza

IP:

Ma puteti sfatui cum sa-l fac sa functioneze corect?

Acvariu 126
[Yahoo!]
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

Ma tem ca nu-ti poate spune nimeni, doar tu ai instructiunile de folosire.
Daca n-ai norocu' sa fie careva p-aici care sa aiba exact acest model ........ nu vad cum ai putea primi ajutor.

alexnbv
Membru de baza

IP:

Daca are cineva acest model sunt foarte curios sa vad niste pareri legate de functionalitatea lui. ;)

Acvariu 126
[Yahoo!]

Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to: