[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
despre fotografierea acvariilor  XML
Forum Index » General info
Author Message
viulian
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 03/10/2007 22:03:37
Messages: 3646
Location: Buc./Brx.
IP:
Offline

In loc sa creez un topic nou, am sa prezint aici un truc despre stabilizarea filmelor - algoritmul Youtube introduce unele dungi ciudate care se deplaseaza incet, dau senzatia de gelatina care sta peste film. Trucul acesta se poate aplica in orice context, chiar si la stabilizarea videoclipurilor facute cu GoPro Hero Black 3 (nu are stabilizare built in) - sau cand inregistrezi un film al acvariului si misti camera producand mici oscilatii / vibratii.

Am sa exemplific cu filmul de mai jos - in stanga este filmul stabilizat, in dreapta este inregistrarea initiala. Camera era fixata pe un trepied, dar cum voiam sa folosesc focus in timp ce inregistram, au aparut multe vibratii si te lua ameteala privind apoi filmul.



Cu toate ca exista solutii profesionale (gen ProDad Mercalli) am preferat Deshaker cu VirtualDub (gratis). Pluginul Deshaker analizeaza cadru cu cadru si deplaseaza ulterior fiecare cadru cate putin incat imaginea sa fie cat mai putin miscata. Cum cadrele sunt miscate stanga / dreapta sus jos sau rotite putin, efectul secundar este ca apare un border negru in zona care nu mai este acoperita de imagine. Nu am aflat cum sa-l fac sa faca stretch un pic, dar pe de alta parte, acest stretching da acel sentiment de "jelly" al algoritmului de pe Youtube - filmul apare corect fara border negru la ajustare, dar inregistrarea pare "elastica".

Singura problema este ca VirtualDub nu stie sa citeasca noile formate de filme asa ca trebuie folosit ffmpeg pentru a converti cam orice format intr-un "raw avi", procesat de VirtualDUB + DShaker, salvat apoi in "raw avi" si recomprimat cu ffmpeg folosind x264 codec. O alternativa pentru ffmpeg si conversie cred ca este si Handbrake ..

Virtual Dub: http://www.virtualdub.org/
Deshaker Plugin: http://www.guthspot.se/video/deshaker.htm (plus urmarit Guide-urile de acolo)
ffmpeg pentru Windows: https://www.ffmpeg.org/download.html
Handbrake: http://handbrake.fr/

In caz ca se foloseste ffmpeg - comanda pentru conversie din formatul camerei in raw avi este:

ffmpeg -i fisier_original.mov -vcodec rawvideo -qscale 0 -ab 128k c:\rezultat.avi


Exista parametri care permit taierea filmului, etc ... dar se poate incepe cu un filmulet mic si vazut care sunt rezultatele

Spor!

Acv. 30L, Acv. 10L, Acv. 16L, Reef 30L, Acv. 0.09L; In trecut: Acv. 25L, Acv. 8L
Pt. imbunatatit navigarea pe forum (My Stats, Big Images resize, Timezone fix)
[WWW]
 
Forum Index » General info
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com