[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Testerul vizual pentru CO2  XML
Forum Index » Plante de acvariu
Author Message
Val
Magister Ludi
[Avatar]

Joined: 13/11/2002 12:14:10
Messages: 1279
Location: Papenburg
IP:
Offline

M-am documentat de curand despre acest subiect, am realizat practic pentru mine si m-am gandit sa scriu si pentru voi cateva randuri. Sunt convins ca multi stiti deja cam tot ce scrie mai jos dar ma gandesc ca pentru cei care nu stiu poate fi o lectura instructiva. In plus, ca intotdeauna, m-am orientat spre partea practica a subiectului.

Testerul de CO2.
Cu totii stim, de ceva ani buni, testerele “permanente” de CO2 produse de diverse firme, unelte destul de arhaice de masurare, lasate in urma de mai noile controllere de ph si cine stie ce alte chestii electronice mai evoluate. Atunci de ce revin asupra acestui subiect? Pentru ca, poate uimitor, testerul ce CO2, folosit corect, poate arata cel mai adesea o valoare a concentratiei de CO2 in acvariu, mai exacta decat o face un controller de pH impreuna cu tabelul pH-kh-CO2.
Expresia cheie in afirmatia de mai sus este “folosit corect” pentru ca, majoritatea producatorilor recomanda folosirea apei din acvariu in tester impreuna cu reactivul de colorare. Acest lucru este incorect in general si ne duce la aceeasi spirala de erori ca si aceea din cazul pH-controller-ului folosit impreuna cu tabelul.

Cum functioneaza?
Principiul de functionare este foarte simplu. Foarte pe scurt si pe romaneste, orice gaz dizolvat in apa din acvariu inclusiv CO2-ul va difuza in aerul inconjurator, asa cum gazele din aer se vor dizolva intr-o masura mai mare sau mai mica in apa din acvariu. Acest schimb de gaze se intampla in permanenta pana cand cele doua faze ajung la un echilibru (like forever in viata reala). Revenind la oile noastre, schimbul de gaze dintre apa din acvariu si aerul din tester, se va face pana cand concentratiile de CO2 din cele doua vor deveni egale. Continuand fix pe acelasi principiu, in cele din urma, solutia din tester, va avea aceeasi concentratie de CO2 ca apa din acvariu.

Cum se poate folosi corect?
Testerul de CO2 este de fapt un tester de pH iar reactivul folosit este cel mai adesea albastrul de bromtimol. O intrebuitare corecta a lui, presupune NU folosirea apei din acvariu, asa cum recomanda producatorii, ci a unei solutii de apa distilata sau apa de osmoza inversa, adusa la un KH cunoscut, standard fiind kh=4, prin dizolvarea in ea a unei cantitati de carbonat sau bicarbonat. De exemplu, cel mai usor, se poate obtine o solutie de kh 4 folosind apa distilata si NaHCO3 (bicarbonat de sodiu, baking soda).

Acum avem urmatoarele doua afirmatii corecte:
1. Suntem siguri ca Kh-ul solutiei din interiorul testerului este dat doar de carbonati si nu de altceva.
2. Aciditatea va fi data doar de CO2-ul care difuzeaza prin stratul separator de aer si se dizolva in solutia din tester.
Asta inseamna ca acum ne putem intoarce linistiti si siguri pe noi la tabelul pH-kh-CO2 si determina destul de exact cantitatea de CO2 dizolvata in solutia din tester care va fi egala cu cantitatea de CO2 din acvariu. Micile inadvertente mai pot aparea de la erorile de kh ale solutiei folosite de noi (de exemplu poate nu e chiar 4 ci 3,8 sau 4,2) si de ochii nostri care dau interpretarea colorarii testului si o compara cu scala pusa la dispozitie de producator. Cu toate astea, este cea mai de incredere metoda pentru determinarea cat de cat precisa a CO2-ului, pe care, eu cel putin, mi-o pot permite.

Cum se face practic:
Se dizolva 6g bicarbonat de sodiu in 1 litru de apa de osmoza inversa sau apa distilata. Din solutia rezultata se iau 10ml si se amesteca, cu 490ml apa de RO sau apa distilata. Ar trebui sa rezulte 500ml solutie de kh=4 in care kh-ul este dat doar de bicarbonatul de sodiu si nimic altceva. Practic, intrucat habar nu am ce puritate are bicarbonatul de sodiu care se gaseste la alimentara, propun o solutie alternativa. In 500ml de apa de RO se pune bicarbonat de sodiu, cam cat se pune putina sare la o mancare care e deja un pic sarata. Adica putin, cat se prinde intre doua degete. Dupa dizolvare, cu un test de kh, se masoara kh-ul solutiei rezultate. Cel mai probabil va fi mai mare de 4. Se mai varsa putin din solutie, se pune deasupra apa distilata si se masoara din nou kh-ul. Se face asta pana se ajunge la kh=4. Suna destul de laborios, dar eu din 2 teste am nimerit-o. Eventual ultima data se face un test de kh de finete pentru a fi siguri ca sunteti cat mai aproape de kh=4.
In cotinuare se pregateste testerul de CO2 conform instructiunilor producatorului cu exceptia faptului ca nu se foloseste apa din acvariu ci solutia kh=4.

Cum si in ce conditii se poate corela cu pH controller-ul?
Daca aveti un pH-controller si aveti norocul si de un substrat inert, astfel incat kh-ul sa fie constant in acvariu, intre schimburile de apa, atunci, folosind citirea testerului permanent puteti regla controller-ul sa mentina pH-ul constant la valoarea la care testerul colorimetric indica o concentratie optima de CO2. Kh-ul fiind constant, controllerul va tine astfel in acvariu o concentratie constanta de CO2.

Spor!

This message was edited 1 time. Last update was at 23/01/2010 15:46:39

Porcu
Faraonu'
[Avatar]

Joined: 01/03/2002 09:35:00
Messages: 11163
Location: Egiptu' Antic
IP:
Offline

Val wrote:habar nu am ce puritate are bicarbonatul de sodiu care se gaseste la alimentara

Ce zici de folosirea in loc de bicarbonat a unor produse ca AquaDur de la JBL sau Mineral Salt de la Sera? Pe ele scrie exact cite grame sa pui ca sa cresti KH cu x grade la y litri de apa.

Imi pun problema asta si din cauza puritatii indoielnice a bicarbonatului alimentar si din cauza definitiei din dictionar a KH-ului: carbonati de Ca si Mg, nu zice nimic de Na .

Poze: smilie ... Poze cu plante
cibserg
Senior member
[Avatar]

Joined: 22/02/2009 17:54:34
Messages: 500
Location: Iasi
IP:
Offline

Val wrote:
.... adusa la un KH cunoscut, standard fiind kh=4[/b], prin dizolvarea in ea a unei cantitati de carbonat sau bicarbonat. .


Este bine venit articolul tau. Excelent ! Multumim.

O intrebare am si eu?
De ce KH=4 pentru apa din tester si nu alta valoare.?

^Made in Iasi^ sau ^Buturuga si fluturi^ sau ^Terra fructuarius^ sau ^Pe urmele primaverii^ sau ^Hai la munte!^ sau ^Cycle of life!^
[WWW] [Yahoo!]
Val
Magister Ludi
[Avatar]

Joined: 13/11/2002 12:14:10
Messages: 1279
Location: Papenburg
IP:
Offline

Porcu wrote:Ce zici de folosirea in loc de bicarbonat a unor produse ca AquaDur de la JBL sau Mineral Salt de la Sera


Orice produse sunt bune atata timp cat dau apei un kh real. Adica au in componenta DOAR carbonati si/sau bicarbonati. Eu am zis de bicarbonatul de sodiu alimentar pentru ca, fara indoiala e cel mai ieftin si usor de gasit.

Porcu wrote:definitiei din dictionar a KH-ului: carbonati de Ca si Mg, nu zice nimic de Na


Nu stiu in care dictionar ai vazut... Kh-ul nu se refera doar la carbonatii de Ca si Mg ci la ionii CO3 si HCO3 (nu mai pun sarcinile ca arata urat). Nu conteaza de ce metal sunt legati. Confuzia poate aparea din cauza conventiei de masurare kh-ului. De orice carbonat ar fi dat, kh-ul se masoara in echivalent de CaCO3.

cibserg wrote:De ce KH=4 pentru apa din tester si nu alta valoare.?


Ca teorie nu e neaparat sa fie 4. Trebuie sa fie un kh cunoscut si sa fie dat doar de carbonati si/sau bicarbonati si de nimic altceva.
Valoarea 4 a fost aleasa pentru ca in jurul valorii aleia apa va contine cam 30ppm CO2 la o valoare a pH-ului de 6,6. Valoare la care albastrul de bromtimol (reactivul din tester) are o culoare verde, frumoasa si greu de confundat. Si nu e o gluma. Probabil ca e izvorata din practica.

Nu stiu cum vin alte testere, dar, de exemplu JBL vine cu o scara colorimetrica pentru mai multe valori ale kh-ului, drept pentru care se poate prepara o solutie de alt kh (5 sau 6) astfel incat la verde sa ai mai mult CO2 (40ppm, 45ppm)
m_3
Senior member
[Avatar]

Joined: 31/01/2008 02:52:17
Messages: 631
Location: Zalau
IP:
Offline

Am si eu o intrebare, poate mai prosteasca . Sa nu radeti ca nu prea le-am avut eu cu chimia niciodata. Solutia astfel preparata cat timp poate fi pastrata? Intreb asta pentru ca daca prepar 500 ml din solutia respectiva ajunge mult si bine pentru a pregati testerul avand in vedere ca la JBL se pune 1,5 ml de solutie. Ei recomanda schimbarea solutiei la fiecare schimb de apa.

Sau e mai bine sa prepar solutia cu kh-ul cunoscut de fiecare data cand o schimb si din tester?

Na ca sunt doua intrebari...
tropikana
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 10/08/2008 20:58:16
Messages: 314
Location: Bucuresti - Giurgiului
IP:
Offline

Nu ca le mai am cu chimia, dar JBL recomanda schimbarea solutiei din testerul permanent tocmai ca apa din acvariu cu cea din tester sa aiba aceeasi duritate si sa indice corect valoarea pH-ului.
In legatura cu pastrarea solutiei: atat timp cat sticla e inchisa etans si nu se evapora apa, valoarea duritatii ramane aceeasi. Ca o paralela, apa minerala isi pierde proprietatile in timp? Poate da, dar tot are valabilitate destul de mare. Si eu cred ca isi pierde valabilitatea din cauza microbiologiei (care cica e zero).

DIY addicted
Valea Plangerii
Val
Magister Ludi
[Avatar]

Joined: 13/11/2002 12:14:10
Messages: 1279
Location: Papenburg
IP:
Offline

@m_3 - Nu stiu cat timp poate fi pastrata solutia, dar nu vad de ce si-ar schimba proprietatile atata timp cat e pastrata intr-o sticla inchisa. Pentru siguranta eu ii masor kh-ul de fiecare data cand schimb solutia din tester. Inca e constant kh=4 exact asa cum am preparat-o.

@tropikana - Repet, inca nu inteleg de ce producatorii se incapataneaza sa recomande folosirea apei din acvariu. Chiar in prospectul JBL zice in partea de intrebuintare ca "senzor" de pH:

"However this only appliles if there are no other substances dissolved in the water which influence pH other than CO2 and carbonate hardness[...]"

Pai fix acelasi lucru e valabil si pentru kh. In majoritatea acvariilor sunt o gramada de alte substante cre influenteaza atat kh-ul cat si pH-ul in afara de carbonati/bicarbonati si CO2. Doar ca exemplu, Ferropol-ul are nu pH de 3 si ceva. Solutiile de fertilizare cu macroelemente au si ele un pH tot in jur de 3-4. Si am indoieli ca e din cauza CO2-ului dizolvat in ele .

Sa aiba apa din acvariu aceeasi duritate cu cea din tester (presupun ca despre kh vorbeai, nu de Gh) ar avea o logica daca ai avea numai carbonati in apa din acvariu, ceea ce nu e adevarat.

Ca dovada, masurand pH-ul cu testerul vizual (deci numai pH-ul dat de CO2-ul din apa din acvariu) am pH=6,4. In timp ce pH-controller-ul direct in apa din acvariu, masurand pH-ul dat de CO2, plus pH-ul dat de ce-o mai fi prin apa aia, imi zice 5,8. Diferenta poate nu pare mare, dar sa nu uitam ca pH-ul este logaritmic.
Daca transformam in ppm de CO2, luandu-ma dupa testerul JBL am in jur de 48ppm, valoare foarte apropiata de adevar pentru ca stiu sigur ca nu am acolo decat CO2, apa distilata si un bicarbonat, in timp ce, daca ma iau dupa citirea controller-ului si aplicand direct tabelul ajung la concluzia falsa ca am 143ppm (in acvariu am kh=3). Foarte departe cele doua valori.

Asta apropos si de o discutie mai veche de aici in care nu stiu cati au fost de acord cu mine, ca sa ma exprim frumos.
calin_gherman
Ultra High Member
[Avatar]

Joined: 01/10/2007 21:59:26
Messages: 1802
Location: Cluj Napoca
IP:
Offline


Din...lene, eu am achizitionat acest tester dublu http://www.aquasabi.de/Glass-Ware/CO2-Drop-Checkers/Cal-Aqua-Labs-Double-Check::305.html
Pe el scrie: cand culoarea solutiei indicator este identica cu cea a solutiei de referinta introduci cantitatea optima de CO2 in bazin. La mine, ambele solutii au acel verde frumos, de iarba grasa, identic in ambele globuri, asa cum arata prin tabele... PH controllerul imi arata 5,95.
Si acum intrebarea....Despotica ...asta inseamna ca eu introduc cantitatea optima de CO2 in functie de kh-ul apei???...care habar nu am cat este, ca nu am masurat-o never. Si in sens mai larg....culorile identice a celor doua solutii pot suplini un pH controller?

http://www.acvariu.ro/coppermine/index.php?cat=12817
[Email]
clauss
Senior member
[Avatar]

Joined: 10/01/2008 08:53:52
Messages: 500
Location: italia
IP:
Offline

ma gindeam acum de ce totusi producatorul spune sa folosim apa din acvariu , si mi-a cazut fisa!!pai cu toti incepatoti care suntem pe aici cine stie ce ne trazneste prin cap sa punem :yeee: , apa minerala, apa plata, apa fiarta si racita sau mai stiu eu ce, asa ca au zis ...mai bine din acvariu

ACVARIUL MEU : http://s586.photobucket.com/albums/ss308/clauss77/?action=view&current=P1020632.jpg
[Email] [Yahoo!]
Val
Magister Ludi
[Avatar]

Joined: 13/11/2002 12:14:10
Messages: 1279
Location: Papenburg
IP:
Offline

minnardy wrote:
Din...lene, eu am achizitionat acest tester dublu http://www.aquasabi.de/Glass-Ware/CO2-Drop-Checkers/Cal-Aqua-Labs-Double-Check::305.html
Pe el scrie: cand culoarea solutiei indicator este identica cu cea a solutiei de referinta introduci cantitatea optima de CO2 in bazin. La mine, ambele solutii au acel verde frumos, de iarba grasa, identic in ambele globuri, asa cum arata prin tabele... PH controllerul imi arata 5,95.
Si acum intrebarea....Despotica ...asta inseamna ca eu introduc cantitatea optima de CO2 in functie de kh-ul apei???...care habar nu am cat este, ca nu am masurat-o never. Si in sens mai larg....culorile identice a celor doua solutii pot suplini un pH controller?


Foarte bun testerul ala dublu. Intotdeauna mi s-a parut greu sa compar prea exact o culoare tiparita pe hartie (scara colorimetrica) cu o culoare transparenta (solutia din tester). Asa cum e testerul ala elimini mult din eroarea de citire. Foarte tare. Imi place rau de tot (Vreau si eeeeuuuu... )

Dar.... da, introduci o cantitate de CO2 despre care testerul tau "crede" ca e optima, pentru ca e in functie de kh-ul din acvariu care nu stii cat e, in plus, nici nu stii de ce alte substante este dat in afara de carbonati. Deci nici daca ai stii cat e nu te-ar ajuta prea mult. Adica nu ar fi relevant.

Poate ca in acvariul tau nu sunt decat carbonati, poate kh-ul citit direct in acvariu nu e unul fals. Da'... poti sa te bazezi pe asta?
m_3
Senior member
[Avatar]

Joined: 31/01/2008 02:52:17
Messages: 631
Location: Zalau
IP:
Offline

Alte cateva intrebari ( de indata ce imi soseste testul de kH, ma apuc de treaba) :

Producatorul recomanda schimbarea solutiei din tester odata cu schimbarea apei din acvariu, tocmai pentru ca apa din tester sa aiba exact aceleasi proprietati chimice cu cea din acvariu. Folosind in tester solutia cu kH = 4, mai este nevoie sa se inlocuiasca solutia din tester ? Sau poate fi pastrata pana isi pierde culoarea ?(citisem ceva legat de acerst aspect in brosura de la JBL daca nu ma lasa memoria... )

Si inca o intrebare: momentan folosesc testerul permanent pe post de pH - metru. Daca o sa folosesc solutia cu kH = 4, mai este valabila scala colorimetrica cu pH-ul?

PS: scuzati ca tot intreb ca la scoala, dar mi se pare un subiect destul de important, mai ales ca (inca) nu am achizitionat un pH - controller si ma bazez numai pe acest test permanent pentru a avea o idee ce se intampla in bazin.
Val
Magister Ludi
[Avatar]

Joined: 13/11/2002 12:14:10
Messages: 1279
Location: Papenburg
IP:
Offline

Eu nu ii inlocuiesc solutia la fiecare schimb de apa. Asta ar insemna odata pe saptamana si mi se pare cam repede. Cu toate astea solutia din tester mai trebuie schimbata din cand in cand pentru ca reactivul e o substanta organica. Ca mai tot ce e organic, proprietatile lui se degradeaza cu timpul. Doar ca exemplu, eu inlocuiesc solutia odata pe luna, sau hai, la 3 saptamani daca ma apuca vrednicia .

Referitor la scara colorimetrica ce indica pH-ul, chiar daca folosesti apa din acvariu, tot e valabil ce zice JBL in prospect, adica exact citatul pe care l-am dat si eu mai sus din prospect. Nu indica un pH corect, ci doar pH-ul dat de CO2. Ar indica o valoare corecta presupunand ca nu mai pui nimic in acvariu de cand prepari testul (cu apa din acvariu) si pana ii schimbi solutia. Adica daca apa folosita la prepararea testerului va avea tot timpul aceleasi substante dizolvate ca apa din acvariu. Situatie atat de putin probabila incat nici cei de la JBL nu s-au mai obosit sa o mentioneze in prospect.

Daca folosesti solutia de kh=4 in tester el, va indica doar pH-ul dat de CO2-ul din acvariu, punct. (Asta este si ideea). Deci nu vei citi un pH real al apei din acvariu, in nici un moment, de cand prepari testul pana il schiimbi. Repet, asta era si ideea: sa nu imi indice un pH general ci doar pH-ul dat de CO2-ul din apa.


PS: scuzati ca tot intreb ca la scoala


Nu scuz pe nimeni deloc. Pentru ca nu e nimic de scuzat. Daca imi placea sa vorbesc singur postam informatia si inchideam thread-ul. Deci orice intrebari, observatii sau discutii sunt in continuare binevenite.
Oricum thread-ul va continua si cu alte informatii din partea mea.

P.S. Din experienta mea din viata de toate zilele stiu ca nu intotdeauna ma exprim foarte clar (si rareori im dau seama de asta). Asa ca daca e vreo fraza atat de prost formulata incat nu se intelege mai nimic, va rog sa imi spuneti.
calin_gherman
Ultra High Member
[Avatar]

Joined: 01/10/2007 21:59:26
Messages: 1802
Location: Cluj Napoca
IP:
Offline

Adevarat, se citesc foarte usor cele doua valori, fiind practic una langa cealalta.
(Vreau si eeeeuuuu...

La urmatoarea comanda de pe Aquasabi pun eu unu din oficiu ptr tine...daca intre timp nu te dai pe ebay.

http://www.acvariu.ro/coppermine/index.php?cat=12817
[Email]
Val
Magister Ludi
[Avatar]

Joined: 13/11/2002 12:14:10
Messages: 1279
Location: Papenburg
IP:
Offline

La sugestia unui coforumist voi incerca sa dezvolt un pic subiectul, venind cu alte informatii, care desi raman la nivel teoretic, se apropie intr-un fel de aria DIY.

Alte modele de testere vizuale
Se poate face un tester vizual, fix pe principiul celor prezentate mai sus, (cele clasice) inlocuind "buzunarul" de aer care face legatura intre apa din acvariu si solutia din tester cu o folie impermeabila la lichide dar permebila pentru gaze. Presupun ca exista deja pe piata acest model constructiv, dar pentru ca nu am vazut niciodata personal asa ceva, nu dau ca sigura informatia. Oricum, cu siguranta este posibil.

Cum?
Pai majoritatea foliilor de plastic (alea carora parintii nostri le ziceau generic "celofan") prezinta calitatea de a fi impermeabile pentru apa dar permeabile pentru gaze.

Avantaje
Inlocuind buzunarul de aer cu folia permeabila gazelor, se micsoreaza timpul de raspuns al testerului inlaturand astfel unul dintre marile lui dezavantaje: acela ca trebuie sa astepti cateva ore bune pana sa obtii un rezultat concludent. Gazul (CO2-ul in cazul nostru) nu mai trebuie sa treaca in spatiul liber dintre lichide, pentru a se dizolva apoi din nou in solutia din tester. El trece prin porii foliei permeabile, intr-un mod asemanator cu osmoza lichidelor, daca vreti, si se dizolva direct in solutia din tester. Cu cat suprafata foliei este mai mare si cantitatea de solutie de kh=4 din tester mai mica (logic), cu atat mai repede va indica testerul o valoare corecta a CO2-ului.

Posibile extinderi

Nu va inchipuiti ca urmatoarele randuri le-am scos din capul meu, pentru ca nu sunt (re)inventatorul rotii.
Pornind de la modelul cu membrana in loc de "buzunarul" cu aer se poate construi o scula electronica, pornind de la un controller de pH, care sa indice exact cantitatea de CO2 dizolvata in apa, oarecum independent de pH-ul apei din acvariu. S-ar putea "inveli" sonda de pH cu o folie permeabila la gaze, iar spatiul care ramane intre folie si sticla sondei se umple cu solutie standard kh=4 (sau orice kh cunoscut). Daca ne gandim la testerele vizuale pe care le stim cu totii, se inlocuieste buzunarul de aer cu membrana permeabila si reactivul din tester cu sonda de pH. Astfel ansamblul sonda+pH controller se transforma intr-un indicator/controller de CO2 mult mai exact decat solutia din tester la care trebuia sa judecam noi, ochiometric, culoarea.
Marele dezavantaj al acestui dispozitiv ramane insa viteza lui de reactie. O sonda de pH iti va indica aproape instantaneu pH-ul apei, in timp ce dispozitivul pentru CO2 va avea nevoie de timp pentru a indica o concentratie corecta, din cauza vitezei, totusi relativ mici, cu care gazul trece prin membrana si se dizolva in solutia din jurul sondei de pH.
La fel ca si in cazul testerelor cu folie in loc de aer, cu cat membrana are o suprafata mai mare si cu cat cantitatea de solutie KH=4 este mai mica, cu atat viteza de reactie a dispozitivului va fi mai mare.

Dezavantaje

Viteza de reactie a dispozitivului va fi mult mai mica decat a unei sonde de pH "in pielea goala", desi mult mai mare decat a testerului colorimetric. Daca viteza de reactie este prea mica, ai mari sanse ca ansambulu sonda-controller-electrovalva sa reactioneze intarziat la modificarile concentratiei de CO2, astfel incat va rata intotdeauna atat momentul cand ar trebui sa porneasca, cat si momentul cand ar trebui sa opreasca CO2-ul. Daca aceasta viteza nu se poate aduce in parametri rezonabili, toata teoria de mai sus devine inutila.
Un alt dezavantaj este ca membrana permeabila la gaze se poate colmata din cauza biofilmului de bacterii care se depune vrand-nevrand pe cam tot ce e in acvariu. Membrana va deveni in scurt timp complet impermeabila compromitand astfel buna functionare a sondei. O solutie ar putea fi curatarea periodica am membranei...

Pe principiul, orice idee buna ti-ar veni, cel mai probabil i-a venit altuia cu mult timp inaintea ta, evident ca s-au gandit la asta si niste oameni intreprinzatori si cu posibilitati. A iesit asa ceva.

Sper sa foloseasca aceste informatii cuiva.
Toate cele bune.
tropikana
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 10/08/2008 20:58:16
Messages: 314
Location: Bucuresti - Giurgiului
IP:
Offline

Nu se poate face sticky articolul, ca l-am cautat multa vreme pana am dat de el?

DIY addicted
Valea Plangerii
alber
Moderator
[Avatar]

Joined: 26/09/2008 12:20:22
Messages: 4859
Location: bucuresti - berceni
IP:
Offline

tropikana wrote:Nu se poate face sticky articolul, ca l-am cautat multa vreme pana am dat de el?

Subscriu. Eu acum il gasesc si cu ochii inchisi, dar poate mai cauta si altii.

"e usor a scrie versuri, cand nimic nu ai a spune" - Mihai Eminescu
[Email] [Yahoo!]
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

Joined: 01/03/2002 09:35:00
Messages: 11163
Location: Egiptu' Antic
IP:
Offline

Faca-se voia voastra .

Poze: smilie ... Poze cu plante
BogdanC
Junior member

Joined: 09/01/2010 12:28:01
Messages: 33
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Topicul este foarte instructiv. Ma bag si eu ca musca in lapte doar pe partea strict de chimie: bicarbonatul de sodiu (NaHCO3) din comert este destul de pur, fiind destinat utilizarii alimentare. Daca este nevoie, din el se poate obtine foarte usor carbonat de sodiu anhidru - prin simpla incalzire a unei cantitati de bicarbonat de sodiu intr-o lingura la aragaz. Dintr-o pulbere de cristale alb-translucida substanta devine un praf alb opac (= carbonatul de sodiu Na2CO3), cu eliminare de vapori de apa.

Detritus, detritus, detritus...ad infinitum
danc
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 08/02/2010 16:08:10
Messages: 322
Location: Cluj-Napoca
IP:
Offline

De cateva zile m-am pus serios pe cautat informatii privind acest aspect, am citit un articol chiar pe site(acvariu.ro), unde in final a fost pus un link care m-a adus aici. Citind si toate de aici, am ajuns la concluzia ca sunt cu adevarat debusolat. Am inteles atat din ce s-a postat aici cat si dincolo ca testele permanente de Co2, ph, kh nu sunt cele mai bune...si spun asta nu doar dupa ceea ce am citit acum aici, ci si din experienta proprie. Am achizitionat un astfel de test permanent JBL(cel de care se vorbea) pe care l-am pus "in functiune" dupa indicatiile producatorului...am citit si partea in care producatorii spun: "However this only appliles if there are no other substances dissolved in the water which influence pH other than CO2 and carbonate hardness[...]" dar n-am luat-o prea tare in considerare, ar fi fost prea mult sa-mi bat capul si cu asta, am zis, multi il folosesc, multi il recomanda (daca nu iti permiti un ph controler) si astfel dupa 2 zile am vazut o schimbare majora a culorii din tester. Din albastrul deschis care indica un ph neutru, a ajuns la o combinatie de culori intre galben si verde, deci un ph sub 7, aproape spre 6...mentionez faptul ca mai am un test de ph de la tetra, am testat apa si cu acela, si ce sa vezi, surpriza: imi indica un ph de 7 chiar peste 7 (solutia albastru deschis).
Am facut astazi curatenia saptamanala prin acvariu, schimb de apa de ~40% iar solutia din tester este la fel, nu si-a schimbat deloc culoarea (nu am schimbat solutia din tester deoarece l-am cumparat acum 2 zile si am considerat ca nu ar fi nevoie).

Acum nedumerirea mea este, referitoare la testul permanent de Co2, care indica cantitatea de dioxid de carbon dizolvat in apa (care teoretic influenteaza ph'ul si imi arata o valoare cu aproximatie, in functie de culoarea din tester) si celelalte teste, cum este cel de la tetra de PH care imi indica ph'ul din apa. Am inteles bine ? Daca da, atunci eu dupa care test ar trebui sa ma ghidez cand introduc dioxid de carbon in acvariu din butelie ? Pe langa aditia de Co2, folosesc si fertilizanti lichizi micro si macronutrienti (ferropol, pps-pro, supliment de co2 easy carbo) zilnic doza recomandata de producatori. Fertilizantii mentionati influenteaza ph'ul si/sau duritatea apei ?
Stiu ca sunt cateva intrebari si poate suna aiurea pentru multi ce am insirat aici, dar cum am spus la inceput, sunt debusolat si am nevoie de putin ajutor sa merg pe drumul cel bun.

Multumesc celor care vor avea rabdare sa citeasc si imi cer scuze pentru greselile de exprimare si/sau eventualele greseli gramaticale.

Si ca o ultima intrebare, cea mai simpla si eficienta varianta ar fi, achizitionarea unui ph controller ? Pentru ca varianta cu solutia de kh 4, mie personal mi se pare o bataie de cap in plus.

This message was edited 1 time. Last update was at 15/02/2010 04:55:22

[Email] [WWW]
abcdesign
Junior member
[Avatar]

Joined: 31/08/2010 16:03:43
Messages: 97
Location: Bailesti(dolj)
IP:
Offline

Am citit articolul tau si m-am decis sa incerc dar nu am facut 500ml ci doar 300ml am pus mai putin bicarbonat(l-am nimerit din prima kh 4). Acum eu in acvariu acum 15kh si un ph de 7. Cand foloseam in testarul permanent cu apa din acvariu trebuia sa bag co2 la greu ca sa se inverzeasca - depasind clar cei 30ppm de Co2 - intr-o ocazie am omorat toti crevetii intoxicandui cu co2 in dorinta disperata de al vedea verde. Acum am osmoza si de cu rabdare astept s a scada kh la 4-5.
Uite ce s-a intmplat aseara cand am pus solutia cu Kh 4 - in cateva minute s-a facut de un verde deschis(culoare pe care nu am avuto pana acum decat atunci cand am omorat apoape tot in acvariu). Acum nu am modificat deloc aditia de co2 1bula la 1-2sec.
Ce sa inteleg ca stau foarte bine cu aditia de co2 ? sau ... NU stiu voi ce ziceti?

This message was edited 1 time. Last update was at 31/10/2010 12:27:08


Inceputurile curajoase, hranite cu pasiune aduc rezultatele visate!
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/12776.page
[Email] [Yahoo!]
 
Forum Index » Plante de acvariu
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com