[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Influenta lemnului in acvariu  XML
Forum Index » Apa
Author Message
RSV
Moderator
[Avatar]

Joined: 03/10/2008 20:57:13
Messages: 209
Location: Alba Iulia/Cluj
IP:
Offline

Am o nedumerire,sau o curiozitate daca as putea spune,as dorii sa aflu de l-a cei care detin ceva mai multe lemne,crengi,radacini etc prin acvariu daca au observat o scadere semnificativa a ph apei si cu ce valoarea,sa dau eu un exemplu,am radacini care reprezina aproximativ 20% din valoarea apei,la un kh de 3-4 daca opresc 1-2 zile co2 ph nu creste mai mult mai mult de 6.5 ,in aceelasi caz inainte sa am lemn in acvariu ph ajungea pe la 7.2...astfel in capul meu este tot timpul o dilmea mare,am oare destul co2..nu am???un alt experiment in acelasi acvariu cu lemne am incercat sa vad la ce valoare dau pestii/crevetii semne de intoxicatie ,tinad cont de kh3-4 am ajuns la frumoasa valoare de 5.5-5.6(m-ai jos nu mi-a permis ph-controolerul),insa parca toti inotau mai voiosi prin acvariu,deci chiar nu stiu ce sa mai cred...in ultima vreeme citind pe unele siteuri de specialitate din afara am observat ca strainii cam respecta tabelel kh/ph cu sfintenie unui dintre ei,astfel chiar daca nu au concentratii de co2 de ordinul zecilor sau chiar sutelor(cam am vazut ca tot mai multi inclusiv eu practica pe la noi) detin acvarii minunate cu plante crescute fara carente(DECI dupa gandirea mea chiar daca se zice ca,concentratiea de co2 indiferent cat ar fii de mare nu afecteaza cresterea plantelor incep sa am dubii)in schimb parca m-as duce si eu pe mana tabelului ph/kh doar nu de prostii l-au conceput aia .Deci as fii mai mult recunoscator daca m-ati lumina in privinta un ph optim

This message was edited 1 time. Last update was at 26/09/2009 00:19:23

Radu.U
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 27/01/2009 11:25:45
Messages: 1771
Location: Iasi
IP:
Offline

tare curios ph/ul tau. Ai incercat un test separat de ph?/co2/
poate sonda ta e dusa?
RSV
Moderator
[Avatar]

Joined: 03/10/2008 20:57:13
Messages: 209
Location: Alba Iulia/Cluj
IP:
Offline

Test de ph/co2 nu am incercat.Sonda nu cred ca e dusa,are cam 6 luni de folosire,la calibrare se comporta binisor zic eu,folosesc solutii dupla ph4,ph7.pe care le citeste perfect,deci nu cred ca sonda ar fii problema.
O alta intrebare tot in cadrul acestui topic pentru ce-i care folosesc tabelul kh/ph in administrarea co2,daca au incercat o cantitate mult mai mare de co2,in comparatie cu tabelul,au observat o schimbare in bine fata de momentul in care se orientau dupa tabel?DEja devin obsedat de chestiile astea

This message was edited 1 time. Last update was at 26/09/2009 00:26:27

Nilsen
Member
[Avatar]

Joined: 14/09/2009 15:03:14
Messages: 223
Location: Bucuresti-Ion Mihalache
IP:
Offline

Sa presupunem ca ai nevoie de o apa mai acida, cum poti face aceasta crestere a aciditati fara sa bulversezi acvariul. Ai doua variante poti introduce CO2 in apa cu ajutorl unei instalatii de fertilizare din comert sau poti introduce o buturuga ce va elibera in timp acizi humici in apa, necesar plantelor si pestilor.Prin introducerea de CO2 si in urma unor reactii chimice, nu intru in detalii, se va forma acid carbonic astfel va creste aciditatea apei din acvariu, insa dupa cum spuneam si mai sus, atentie mare metoda cu CO2 atrage dupa sine scaderea Kh-ului. Eu personal nu folosesc CO2, prefer metodele naturiste sunt mai de moda veche sunt asa de multe reactii intr-un acvariu incat nu are rost sa intervin crezind ca voi corecta de fapt dereglez in alta parte , asa ca nu fac decat sa adaug substantele lipsa si atunci cu ff mare atentie, intai masori si apoi adaug, ca la un croitor: masori de 10 ori si tai o data,oricand poti provoca un dezechilibru. De exemplu acizii humici, cat si cei taninici nu apar in acvarii de la sine si trebuiesc adaugate, daca ai buturuga, intai masori cat acid humic ai si abia atunci decizi cat mai trebuie, aceste substante pot fi beneficie pestilor si plantelor, insa pot avea si actiuni distructive asupra lor.
Intr-un acariu, valoarea pH-ului nu ramane constanta ci se modifica tot timpul, in functie de procesele biologice care au loc in acvariu,pH-ul indica prezenta inonilor de hidrogen (H+) in apa, nu insemna ca trebuie sa il masuram zilnic, totusi, daca se modifica trebuie sa fim atenti la mici indicii cum sunt: agitatia pestilor,palirea culorilor, ingalbenirea plantelor si la schimbarea culorii apei.
Cei trei parametri Gh, pH si Kh sunt indetedependenti nu incerca sa faci experimente pe seama lor daca nu ai experienta.Daca se modifica unul automat il modifici mai mult sau mai putin si pe celalalt. Ca o concluzie; in acvaristica se lucreaza cu valori cuprinse intre 5 si 9, iar Ph se masoara dimineata si seara daca vrei sa ai o valoare cat de cat reala. Oricum tu decizi ce vei face mai departe, succes!

This message was edited 6 times. Last update was at 26/09/2009 02:28:45


Viata are ORICUM dreptate!
[Yahoo!]
RSV
Moderator
[Avatar]

Joined: 03/10/2008 20:57:13
Messages: 209
Location: Alba Iulia/Cluj
IP:
Offline

Mersi de clarificare Nilsen,totusi eu cred ca am lectia invatata pe partea teoretica,insa eu sunt curios dupa cum am zis de valorile pe care le au altii acvaristi prin acvariile cu mai multe lemne
Nilsen
Member
[Avatar]

Joined: 14/09/2009 15:03:14
Messages: 223
Location: Bucuresti-Ion Mihalache
IP:
Offline

Ma bucur ca teoretic stii, ce nu inteleg este de ce "esti curios sa afli valorile pe care le au alti acvaristi"?Ce vreau eu sa-ti explic este ca difera acesti parametri de la acvariu la acvariu si sunt o multime de parametri care se i-au in consideratie, incepand cu bazinul, nr de plante,pesti,sol,sursa de apa,iluminare...etc. De exemplu eu am 3 radacini de mangrove, nu am de loc CO2, am iluminare cu un singur neon T8 /10 ore pe zi, substrat Mando, plante:Hemianthus Callitrichoides,Riccia fluitans, Vesicularia dubyana,Echinodorus tenellus,Blyxa japonica,Anubias barteri var. nana, Egeria densa,Microsorum pteropus Winderlov,Java Fern,Cryptocoryne undulata frunze largi iar valorile azi dimineata erau: NO3=10 MG/L, NO2=0, GH=8*d, KH=5*d, PH=7.3 si sunt foarte multumit,nu am probleme cu algele,nu am pretentia sa creasca plantele foarte mari, dupa cum ti-am zis pentru mine plantele sunt un decor pentru pesti si nu invers.

This message was edited 3 times. Last update was at 26/09/2009 13:14:12


Viata are ORICUM dreptate!
[Yahoo!]
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

Joined: 01/03/2002 09:35:00
Messages: 11163
Location: Egiptu' Antic
IP:
Offline

RSV wrote:parca m-as duce si eu pe mana tabelului ph/kh doar nu de prostii l-au conceput aia .

100% nu l-au conceput de prosti. E vorba de chimie = o stiinta cit se poate de exacta. Da' tot chimia ne spune ca daca ai in apa alte chestii (in afara de CO2) care scad pH, tabelu' nu mai poate fi valabil. N-am idee exact cit sint capabile lemnele tale sa contribuie la scaderea pH-ului, da' cu siguranta au o influenta, influenta care scade in timp, nu pot elimina ceva in apa la infintit.
Daca la pH=5,5 toate merg bine in acvariu tau', lasa-l asa . Am avut onoarea sa ma intilnesc in acvarii si cu pH de 4,5 sau 5 sau 4 ....... chiar sub 4 ....... 5,5 al tau nu-i de speriat.

Poze: smilie ... Poze cu plante
 
Forum Index » Apa
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com