Ce am facut eu cu acvariul, nu pot spune ca este solutia profesionista, dar este o varianta, o varianta mai neutilizata, mai ieftina si buna pentru cine nu are prea mult timp disponibil, tocmai de aceea este bine sa vedem pana la final ce o sa se intample cu acvariul.
Cat timp o sa se pastreze echilibrul ecosistemului? Vom vedea ....
Nu stiu experienta fiecaruia, dar din experienta mea,
Si pentru mine acvariul este o reusita, comparativ cu experienta anterioara, pentru ca in trecut am avut un acvariu plantat cu:
- aditie de co2, deci sistem ph scump la cumparare, apoi intretinerea cu reumplerea periodica a buteliei co2, bani iar pe substantele de calibrarea ale sondei ph....dar si timpul necesar efectuarii acestor operatiuni
- aditie lichida de fertilizanti - deci iar extra bani si timp
- iluminare - eu am avut neoane si trebuiau schimbate, la un timp.
Acum am ales iluminarea folosind un led. Nu stiu daca este necesar sa il inlocuiesc in timp.
Dar se poate folosi un bec simplu PFL cred ca se cheama. Este ieftin si poate fi gasit si in supermarkiet. Insa si acesta isi pierde eficacitatea si trebuie inlocuit in timp cu unul nou
- substrat de la o firma sau alta - scump comparativ cu pretul pamantului bio de flori
Acestea sunt elementele PRO Walstad.
Lucrurile negative, completati-ma voi
Eu pot incepe cu limitarea la alegerea plantelor, pestilor, surprizele gasite prin pamantul de flori ...
Dar pentru ca am reusit sa il termin mai devreme, in semn de recunostinta pentru voi, aveti posibilitatea sa il urmariti chiar acum accesand linkul de mai jos.
Bayek wrote:Frumos, si eu sunt curios cum evolueaza.
Algele alea poti sa le mai aduni cu o periuta de dinti, dar sunt bune intr-o oarecare masura pentru creveti, iti recomand amano.
De planaria scapi cu pastile no-planaria, dar o sa moara si melcii. Si ai niste physa marmorata foarte frumosi, ar fi pacat. Daca pui o pereche de molly black lira cred ca scapi de planaria. Si se impaca bine si cu crevetii amano.
Cu plantele nu te speria, e normal sa mai moara pana se cicleaza acvariul, o sa mai bagi bani in plante. Dupa ce se stabilizeaza, daca totul e ok, o sa tunzi in veselie, la ce lampa misto ai.
Totusi ai pus si plante rosii, acolo iti trebuie fertilizant. Dar te calibrezi pe parcurs, vezi ce plante merg mai bine.
Bafta!
Creveti o sa fie !
Nu vreau pastile in acvariu. Nu stiu ce efecte secundare au.
Plantele sunt filtrul acestui acvariu. Cand imi moare o specie ma intreb: este prima specie care moare sau nu are tot ce trebuie in setup ul asta?
Multe de spus de plante, mi ar fi placut daca aveam timp, in fiecare episod sa vorbesc de fiecare planta si sa i spun evolutia
Plantele rosii necesita fertilizant? Si am o gramada de plante rosii ... oricum aleg sa pierd plantele rosii decat sa pun fertilizant !
Algele sunt cumva normale in perioada de ciclare a acvariului, asa ca vor trece....eventual mai redu perioada de iluminare si mai redu din intensitatea luminii daca poti.
Planaria o sa ii pape si pestii care vor urma in acvariu, acuma depinde si ce pesti vei adauga...dar si capcana de planaria e ok.
Oricum, planaria ataca crevetii....dar inca nu ai creveti si poate pana o sa ai scapi de planaria cu pesti
Mentine schimb de apa regulat si mergi inainte.
Bafta in continuare!
DA, nu ma ingrijoreaza algele. Adica daca raman fara alge, ceva rau se va intampla ! Gresesc?
Tot incerc sa gasesc raportul intensitate/timp de iluminare, dar in aceasta perioada sunt multe schimbari si e greu cu asta ...
Planaria este noutatea pentru mine (una dintre noutati, ca' tot au urmat, nu spun mai mult )
Schimbul de apa, ma gandeam sa il fac mai rar. Sau deloc, doar completez cand se mai evapora. Crezi ca e posibil? Stii ce parametri ai apei ar trebui sa urmaresc ?
De ce spun asta, unii acvaristi au dirty tanks si nu au schimbat apa niciodata. Inca nu sunt bine informat, dar iau in calcul aceasta posibilitate in viitor
flo77 wrote:Imi place cum ai realizat clipurile si precum au spus si ceilalti colegiapreciez in mod deosebit rabdarea si migala de care dai dovada( esti sigur nu ai vreun stramos indepartat chinez sau japonez?).
Mi-ar fi placut sa vad in video(sau aici) detaliile tehnice cu compusii anorganici din substratul folosit(Miracle grow si/sau Worm Casting daca le ai).
Ai spus ca testele de apa sunt normale, poti sa ne spui ce ai masurat?
Biofilmul poate fi cauzat de dizolvarea in apa a substantelor organice din substratul folosit.
Ce as fi facut eu diferit(asta nu inseamna ca ar fi iesit mai bine): nu as fi mers cu substratul activ pana in margine(as fi lasat o banda de pietris de jur imprejur) si nu as fi intrat in plina forta(plante si lumina) inca de la inceput.
Bafta si rabdare in continuare.
Multumesc pentru aprecieri
Ce compusi organici? era pamant-pamant ! ca era bio sau worm casting (mranita cum spunem noi...) astea cred ca sunt denumiri comerciale. Eu am bagat mana in pamant si am simtit ce era acolo (chiar daca nu vedeam ce e prin el) cand l am curatat de ce plutea la suprafata si ce era mai greu la fundul apei, nu se vede tot in primul episod, ca trebuia sa fac un episod doar cu asta. Nici nu stii cate bucati de lemn tocat, tulpini de plante si bulgari de pamant, etc am scos de acolo ...
Deci, cu parere de rau nu stiu ce contine pamantul dpdv chimic.
Dar, iti spun eu care este cea mai importanta intrebare: CAT TIMP O SA FURNIZEZE SUBSTRATUL NUTRIENTI? Asta ma ingrijoreaza !
La apa am testat:NO2, NO3, GH, KH, PH dar nu am tinut un jurnal la fiecare testare cu valorile si acum imi pare rau.
Adica ceva gen: in ziua x N03 a mai scazut, presupun ca de la y, am mai modificat in acvariu z ...
Biofilmul cred ca are si el rolul lui. Pana la un punct. Sa nu uitam ca apa aia nu se misca acolo. Uneori miros acvariul cand vad cum totul e static in acvariu... apa miroase bine, doar ochiul imi transmite informatie falsa.
Cu lumina puternica de la inceput inteleg, m am gandit si eu la asta. Dar nu inteleg de ce sa nu pun substrat acvtiv pana in margini, este doar de estetic?
narcis wrote:Hai ca nu e chiar rau, algele alea sunt cam dezvoltate. Nu mai stiu ce ai facut cu pompa, dar poti lua in considerare si un resun sp-400lv, alimentata la 12v de 2w. Are maxim 200l/h, cred ca e ok pentru ce vrei tu.
PS. Referitor la incalzitorul recomandat de liliac, e unul foarte mic, indestructibil si extrem de usor de utilizat. Are si functia de termometru, extrem de precis.
Nu mi am propus niciodata sa elimin total algele, cred ca au si ele rolul lor in acvariul meu, important e sa se stabilizeze acvariul
De ce? la unele schimburi de apa, chiar dupa 30 de zile, apa capata o culoare albicioasa. Teste la apa destul de normale si nu oscileaza, DECI pana la aspect inca imi fac griji de stabilitatea acvariului si incerc sa mi dau seama de ce ....
EverSad wrote:Episodul 2! (Frumos, cum ai aranjat startul.)
Hai! si video cu vietuitoare nedorite, cum au evoluat plantele...
Ce setari sunt la lampa? 9K - 10K (temperatura de culoare?)
cred ca full spectrum daca nu ma insel, asa tin minte ca scria undeva
spoiler alert: vietuitoare nedorite sau nebanuite le descoper chiar dupa 40 de zile de la startul acvariului (nu stiu ce are pamantul ala in el si cat e perioada de eclozare de la ce o fi acolo....)
ai sa vezi in urmatoarele episoade
plantele sunt bine acum , dar sunt ingrijorat de alte circumstante ce ar putea duce la un final rapid al acvariului
flo77 wrote:Esti multumit de lampa Hygger? Este destul de puternica? Ai ceva valori PAR in functie de distanta?
Am cumparat lampa pe baza recenziilor altora, raportat pret calitate. Nu am stiut ce cumpar. Nu am nicio valoare PAR.
DAR.... lampa are modul rasarit/apus, ceea ce imi place foarte mult. (creste si descreste gradat intensitatea luminoasa, iar culoarile sunt exceptionale)
Un nou DECI, nu e chai domeniul meu acest fel de detalii.
Am doar o pasiune spre acvaristica, chiar daca nu imi permite timpul.
M am reapucat de aceasta pasiune doar pentru fiul meu (are 3 ani) si in circumstantele potrivite (m am trezit cu un acvariu gol in casa) mi am spus ca este ceva frumos si trebuie si el sa vada in fiecare zi ce inseamna un acvariu ...
Tocmai am terminat de editat urmatorul episod. Imi ia 8-10 ore sa editez un episod. Sunt la inceput, nu prea le stiu eu dar imi dau silinta sa fac treaba buna
Astept parerile voastre
Un subscribe si un like la pagina de youtube m ar incuraja in tot ceea ce fac
In weekend o sa am mai mult timp sa va raspund daca aveti nelamuriri sau chiar sugestii, stiu ca am scapari
Lampa este foarte puternica si sunt multumit de ea. Nu am alte amanunte de ea. Nu sunt sigur dar ar trebui sa fie sub video pe yt un link cu lampa in care apare si cartea ei tehnica. Sunt in criza de timp si fac totul cu repeziciune….
Mranita este cumparata, dar din zona mea (nu era obligatoriu sa pun si mranita dar pamantul de flori mi s a parut putin si am spus sa mai completez cu ceva )
... zona mea ... acvariul nu este in Romania ...
Pamantul :
- sa nu fie cu chimicale ( bio cica se zice comercial )
- si sa nu fie infestat (nu ai de unde sa stii 100 %, dar e bine sa te informezi un pic
Mai toate plantele s au adaptat ( aici intru in multe detalii si ar trebui sa vorbesc foarte mult doar despre acest subiect, poate o sa o fac separat cand imi permite timpul ). O specie am pierdut o, dar nici pe aia nu am pierdut o....
Am alge, dar consider ca fac parte din ecosistem, au si ele rolul lor si sunt acceptabile
Am sa incerc sa fac saptamanal un update cu acvariul