[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: claudiugeacar
Forum Index » Profile for claudiugeacar » Messages posted by claudiugeacar
Message
Frumos bazinul si frumos efectul... Bafta multa cu scape-ul!
Hai sa o luam cu inceputul...
1. E bine ca ai renuntat sa speli buretii in apa (si mai ales cu clor ). Asta iti decicla acvariul de fiecare data (adica omora bacteriile care asigura ciclul azotului).
2. Este posibil ca acele impuritati sa vina tocmai de la deciclarea partiala a acvariului; in acest caz, apa o sa isi revina in perioada urmatoare.
3. Pompa de aer cu piatra este inutila intr-un acvariu cu aditie de CO2. Ideea e ca tu introduci pe de o parte dioxid de carbon si, pe de alta parte, folosesti un sistem care il elimina din apa. Adica, bomba cu CO2 e degeaba in conditiile astea, deoarece aerul introdus de pompa elimina dioxidul de carbon pe care il introduce bomba. Daca vrei sa mentii aditia de CO2, pune iesirea filtrului astfel incat sa valureasca usor suprafata apei. E suficient pentru schimbul de gaze, iar plantele iti vor genera oxigen suplimentar.

Toate cele bune,
Claudiu
Claudiu1978 wrote:
Pompa de aer nu o mai am din momentul in care m-am hotarat sa bag plante in acvariu.
O sa mai incerc sa pozitionez si iesirea filtrelor astfel incat valurirea sa fie mai moderata.( nu stiu daca moderat are grad de comparatie) .


Renuntarea la pompa de aer a fost o idee foarte buna.
Stai linistit, e forum de acvaristica, nu de lingvistica
Ideea e ca la tine nu e cazul unei probleme de biofilm (pelicula aia cetoasa de care spuneam mai devreme), dar poate degenera intr-o astfel de problema destul de usor.
In cazul unui acvariu suprapopulat, dezechilibrele sunt mult mai probabile, indiferent de filtrarea din acvariu. Tocmai de aceea trebuie sa ai grija la cantitatea (si tipul de hrana) si in general la curatenia din acvariu (schimb de apa, aspirare substrat, indepartare orice parti de plante moarte etc.), astfel incat incarcatura biologica indirecta (adica orice altceva in afara de pestii propriu-zisi) sa fie minima.

O seara buna,
Claudiu
Dupa cum a zis si colegul HaoSs, nu ai de ce sa iti faci griji. Din ce ai scris, inteleg ca te deranjeaza mai ales aspectul estetic.
Bulele alea sunt oarecum normale in cazul tau (dar si in cazul meu) din mai multe motive:
- acvariu suprapopulat -> cantitate (mai) mare de hrana -> grasimi si proteine din hrana care se ridica la suprafata apei
- acvariu suprapopulat -> cantitate (mai) mare de materie organica (provenita de la pesti - a se citi dejectii), din care o parte se ridica la suprafata apei
- suprafiltrare -> curenti mai mari la suprafata apei (aici se poate umbla la pozitionarea iesirilor filtrelor) -> agitare mai mare a suprafetei apei -> schimb puternic de gaze la suprafata
- substante organice (de la hrana+dejectii) + tensiunea superficiala (specifica fiecarui lichid, deci si apei) + aerare puternica a apei -> bule

Apropo, ziceai ceva de o pompa de aer. O mai ai in acvariu?

Parerea mea e ca nu ai de ce sa iti faci probleme pentru bulele alea. Cred ca se pot rezolva experimentand cu pozitionarea iesirilor filtrelor. Oricum, dupa cum zicea si HaoSs, apa e curata si, din ce spui, pestii sunt ok.
Daca ai de gand sa treci la un acvariu mai mare, pastrand fauna si echipamentele actuale, cred ca nu vei mai avea astfel de probleme.

Later edit: probleme ar fi fost in cazul in care proteinele, grasimile si celelalte materii organice ar fi format o pelicula vizibila (asemanatoare cetii) la suprafata apei, ceea ce nu e cazul la tine. Asta ar fi afectat schimbul de gaze (CO2-O2) si ar fi dus la alte probleme in acvariu. Dar problema asta e mult mai evidenta si bulele ar fi aratat cu totul altfel.


Toate cele bune,

(Un alt) Claudiu
Eu as recomanda sa incerci o varianta de substrat proaspat (un strat de substrat fertil + un strat de substrat inert), mai ales daca vrei sa ai (mai multe) plante in acvariu.
Dar...

Daca esti hotarat sa pastrezi substratul actual, citisem pe undeva pe forum (nu mai stiu exact unde si sper sa ma corecteze colegii daca spun vreo prostie) urmatoarele etape:
- Scoti substratul din acvariu (pietris, nisip) si il speli sub jet de apa (de la dus cred ca ar fi mai comod) intr-o galeata sau ceva asemanator, pana ramane apa curata;
- Pui substratul intr-o tava si il bagi la cuptor (la o temperatura de peste 100 grade) pana se usuca - asta ar trebui in teorie sa omoare orice ar mai fi pe acolo - alge sau orice alte vietati;
- Alegi (filtrezi printr-o sita de dimensiuni corespunzatoare) substratul uscat.

Ideea este ca toate materiile organice din substrat se vor usca si transforma intr-un praf (de aceea ai nevoie de sita; probabil va trebui sa il mai speli de cateva ori dupa etapa cuptorului).

Si eu vreau sa fac un restart asemanator unui acvariu, dar la mine mai dureaza cateva saptamani (momentan sunt prins pana peste urechi cu altele). Asa ca ne tinem la curent cu varianta asta, daca vrei.

Toate cele bune!
Claudiu
In Constanta nu stiu. Eu am luat in Bucuresti din Hornbach (cel din Militari, dar cred ca au si in celelalte).
Am mai vazut si la Coralis in Drumul Taberei.
Tinand cont de faptul ca am primit un acvariu de dimensiuni 60x40x40 fara capac (de fapt are unul, dar nu l-as pune nici daca e gol acvariul), caut un capac pe dimensiunile astea, sau un sistem de iluminat dimensionat corespunzator (ca dimensiuni si putere a neoanelor).
Daca aveti asa ceva ca surplus, sau sunteti un constructor DIY de astfel de lucruri, astept mesaje PM, e-mail pe claudiugeacar@gmail.com sau telefon/SMS la 0741.043.945.
Multumesc anticipat!


Claudiu
Cred ca e vorba de adaptarea la noul mediu. Ar trebui ca reactia sa se reduca in timp, pe masura ce se obisnuiesc cu bazinul, isi stabilesc "teritoriile" si se obisnuiesc si cu oamenii. Cred ca au aceeasi reactie si la aprinderea luminii. Dureaza cateva zile pana se obisnuiesc.
Dragos, ai dreptate. Am incurcat tipul de bacterii gandindu-ma la efecte (pe care le-am incurcat la randul lor... deh, ora tarzie si oboseala deja acumulata...).
Asta am vrut sa subliniez si eu, faptul ca filtrele externe sunt foarte bune pentru filtrarea biologica, doar ca ar fi bine sa fie suplimentate cu un filtru intern (oricat de mic) care sa se ocupe exclusiv de filtrarea mecanica, pentru a ajuta la reducerea particulelor in suspensie. Asta am observat din utilizarea unui Eheim eccopro 130 la un acvariu de 96 l brut. Dupa ce am mai adaugat un filtru intern pickup 45, apa a devenit mult mai limpede si nu a mai trebuit sa umblu la filtrul extern atat de des (se colmata filtrul de perlon in cateva zile). Stiu, trebuie sa renunt la perlon si o sa o fac in zilele urmatoare.
Din punct de vedere al chimiei apei (si deci al bunastarii fiintelor din acvariu) filtrele externe sunt cele mai bune. Dar si un filtru intern poate fi un ajutor (suplimentar) binevenit.

O zi buna tuturor!
Claudiu1978 wrote:Salut!
Bine ai venit!
Nu vreau sa te sperii, dar cred ca jbl e401 s-ar putea sa fie insuficient in momentul in care vei baga si pestii in acvariu. Acvariul tau este de 120 litri brut, probabil ca net o sa ai cam cu vreo 10 -15 litri mai putin.
Asa am patit eu cu acvariu de 45 brut, filtru eheim pickup 45-de maxim 45 litri.
Ideea este ca nu facea fata la incarcatura biologica din acvariu: 4 guppy, 6 neoni, 3 sanitari ( 1 hoplo, 2 cory panda). A teebuit sa cumpar, chiaf azi un eheim eccopro 130, pt acvarii intre 60-130 litri. In momentul de fata merg cu ele in paralel pana se cicleaza filtrul extern, dupa renunt la cel intern.

Nu stiu, poate cei mai experimenta?i pot sa te sfatuiasca in acest sens.
Pe moment, cred ca ar merge si asa, dar cu timpul vei dori mai multi pesti in acvariu si s-ar putea ca jbl e401 sa nu mai fie suficient.

In rest, iti doresc mult succes si ape limpezi!

Sper sa nu fi suparat pe nimeni.
Si eu sunt nou!


Claudiu, iti dau un sfat. Si e valabil si pentru Carmen. Nu renuntati la filtrul intern. Filtrul extern e foarte bun pentru filtrarea biologica si mentinerea parametrilor chimici ai apei, prin prisma asigurarii unei cantitati cat mai mari a mediului de dezvoltare a bacteriilor denitrificatoare. Cu toate astea, din experienta personala va pot spune ca, pentru filtrarea mecanica (a particulelor din apa), filtrul intern nu are rival.
Va dau un exemplu scurt. Am primit unacvariu de 96 litri brut (60x40x40), in care am pus filtrul extern Eheim eccopro 130 de la un alt acvariu (pentru ca era deja ciclat). Dupa cateva saptamani, apa din acvariu era muradar de-a dreptul, plina de tot felulde particule. Asa ca am achizitionat un filtru Eheim pickup 45 (cum ai tu, Claudiu, desi e mic pentru acvariul meu). Ei bine, dupa doar doua zile, apa este limpede si nu mai am nicio problema cu particulele, nici macar la hranirea pestilor (am foarte multi corydoras care tulburau apa tot scormonind prin substrat).
In concluzie, puneti un filtru extern, va ajuta la mentinerea parametrilor chimici ai apei, dar nu renuntati la filtrul intern. Ajuta atat la filtrarea mecanica, cat si la asigurarea unui curent constant al apei in acvariu.

Toate cele bune!
Si eu am vazut diferente mult mai mari, care nu au avut nicio problema, asa ca ar trebui sa fie ok. Dar, asa cum au zis si colegii, poti sa pui o placa de PAL pe dimensiunile acvariului tau si sa o pui intre acvariu si masa. Poti intercala si o placa de polistiren extrudat (ala tare) intre ele, ca sa mai preia din eventualele deformari.
stefanp wrote:Dupa cum ti-am spus si la "Despre noi", imi place cum arata bazinul, e un inceput foarte bun
Imi place ca ti-ai facut temele, imi place ca folosesti produse bune.

Felicitari!


Subscriu si eu la ceea ce a spus stefan. Arata foarte bine bazinul tau.
Am si eu o intrebare, dat fiind faptul ca vreau si eu sa fac aditie de CO2 dintr-o bomba. Ce tip de piatra folosesti mai exact? Am vazut tot felul de variante pentru difuzia CO2. Cum merge cu piatra asta?
Multumesc anticipat.
Anca, ar fi o varianta sa faci usile mai inalte (cei 7 cm de care vorbeai) si astfel usile sa iti imbrace acvariul. Din ce ai spus nu imi dau seama cum ar veni usile fata de acvariu si nici cum vine PAL-ul pentru a imbraca bazinul. Cum e pozitionarea acvariului fata de stand? Suportul este de jur imprejur sau e delimitat de alte obiecte?
Da-mi mai multe detalii (si eu am in plan un stand pentru acvariul meu, dar este delimitat de un perete si o coloana in casa, asa ca usile pot imbraca partea din fata a acvariului fara probleme).
Tonelson wrote:acvriul are 14l are substrat,melci si am sa pun si niste plante


Filtrare? Marca, model, specificatii?
Despre cati pesti vorbim? Atentie la vivipari, se inmultesc foarte repede si acvariul tau de 14 litri va deveni insuficient intr-o luna.
Depinde de acvariu...
Mai da niste date: volum, fauna, plante, substrat, filtrare etc.
Daca ai doar un acvariu (a se citi un recipient din sticla de un volum oarecare), atunci putin probabil.
Pune si niste poze, asa putem sa ne facem o idee mai buna asupra problemei.
Exact la varianta acvariului spart ma gandisem si eu.
Iar partea cu tensiunea de alimentare e mai mult pentru cei plecati in concediu sau pentru acvariile de la munca. Ideea ar fi sa primesti un mesaj de alerta in cazul in care a picat curentul si inca unul la restabilirea alimentarii, astfel incat sa poti sa intervii daca remedierea intarzie. Iar pentru cei cu backup prin UPS se pot pune doi senzori: unul pentru alimentarea de la retea si inca unul pentru iesirea din UPS, cand lucrurile pot deveni de-a dreptul urgente.
Interesant... Cred ca aplicatii pot fi destul de multe. Poti monitoriza nivelul apei, defectiuni ale filtrului/filtrelor, tensiunea in reteaua de CA... astea mi-au trecut prin minte la prima lectura.
Sa ne tii la curent cu eventualele update-uri.


Foarte tare!
Din ce vad in poze, pare a fi BBA (Black Bearded Algae). E una dintre cele mai dificile si periculoase alge (pentru plante). De obicei apare pe fondul unui exces de nutrienti (mancare prea multa, lipsa de curatenie in acvariu) si exces de iluminare.
Din ce am mai citit pe forum (rog colegii sa ma corecteze daca gresesc), trebuie sa reduci iluminarea, sa faci curatenie in acvariu (asta implica si sa scapi de cat mai multe alge de pe plante, chiar si taind frunzele afectate)+substrat si sa reduci din dozele de mancare.
De asemenea, cred ca ar prinde bine si o aditie de CO2 (fie printr-un sistem DIY - gasesti informatii pe forum despre cum se face, fie printr-un sistem cu butelie sau macar aditie de EasyCarbo).
Alga asta nu e consumata de pesti sau melci, iar algicidele disponibile in comert nu prea fac fata (iar un supradozaj, desi ar putea sa afecteze alga, va afecta si mai tare plantele si pestii).
Stefan, sa stii ca nu am apucat. Au venit cu acvariul, asa ca le-am lasat acolo, cel putin pentru moment. Plus ca servesc de locuinta pentru Kuhli.
Singura care imi scapase e o cochilie (din cele care se gasesc la mare, dar am rezolvat-o). O sa le testez si, in caz ca nu sunt bune, gasesc o alternativa si pentru "serpisori".

PS: Una dintre femelele de xipho era gestanta, asa ca am mutat perechea intr-un nano care era gol (au fost 2 femele de nana in el, dar le-am adus in bazinul asta). Azi cand am venit de la munca era plin de pui . Asa ca am scos adultii si acum e un party in toata regula acolo.

Am apucat sa fac cateva poze, dar din lipsa de timp o sa le uploadez abia maine.

O seara buna tuturor!

Claudiu
 
Forum Index » Profile for claudiugeacar » Messages posted by claudiugeacar
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com