| Message |
|
|
Piatra e frumoasa  ,acum chiar daca nu prea mai conteaza(pari hotarat  ), cand am zis acvariu rudimentar ma gandeam la ceva eco- pe scurt -nisip (de preferat DSB) piatra vie si multe macroalge(suport pentru microvietuitoare),fara corali, ,filtru mare de burete(de preferat 30ppi ,sa te fereasca de amoniac ,cu pompa de aer pentru a avea suficient oxigen pentru faza aeroba si sa ramana si pentru pesti) ,lumina fullspectrum, fara alt filtru,fara pompa de valuri(nu mi-ar fi trecut prin cap sa pun pompa de valuri in acvariu cu alevini) si fara skimmer.Acvariile gandite pentru LPS sunt minunate dar au in ele asa zisa apa sterila(cu ghilimelele de rigoare-nu le am pe tastatura  ) suprafiltrarea si skimmingul nu incurajeaza si nu intretin formele de viata microscopice-hrana pentru alevini,organisme filtrante etc.In principal lumina fullspectrum si nutrientii din apa vor duce (cu putin noroc)la dezvoltarea hranei pentru alevini(macar de prima instanta).Este ieftin usor de intretinut si nu risti nimic,e drept ca s-ar putea sa nu fie prea aratos dar posibil util.
|
 |
|
|
Mie mi se pare ca e dragalas,pacat ca e singurel(cel putin asa am inteles).Daca tot faci inca un acvariu(chiar sunt curios sa-l vad pe cel nou -inclusiv piatra vie  mult dorita)poti sa-l lasi pe cel vechi( mai rudimentar)pentru reproducere.Am inteles ca daca au liniste se pot reproduce liber in acvariu(cu conditia sa nu ai pradatori-alti pesti).La fiecare depunere vor supravietui un numar(probabil mai mic) de pui cu hrana din acvariu.E de preferat sa ai niste macroalge si lumina mai alba pentru microfito-zooplancton.
|
 |
|
|
Promitator, sa nu uiti sa dai mancare la bacterii .Piatra vie poti sa o adaugi treptat ,cumperi o bucata mica(eventual o mai spargi ca sa nu-ti strici scape-ul).Eu am inceput cu o piatra de 1,5 kg. atunci costa sub 100 lei ,acum ar fi cam 150 lei.Rabdare cu ciclarea  .
|
 |
|
|
Stiu  ,pentru cei cu cont bancar(eventual mai dolofan  ),eu ma refer la cazul meu(am doar talon de calatorii CFR si alea la clasa a doua  ).Avand in vedere ca se pot obtine pana la 1000 de baby clownfihs la o depunere ,eu ma inscriu deja pe lista viitorilor cumparatori(sper la un pret care sa sfideze concurenta  )
|
 |
|
|
Sper sa fie o poveste de succes,din tutoriale reiese ca nu e prea greu de reprodus mai ales daca ai deja o pereche formata.Am si eu impresia ca cei doi clownfish ai mei ar fi femela si mascul dar nu dau semne ca ar depune  .Am cumparat xenia in ideea ca poate o adopta ca si gazda si poate se simt mai in siguranta si le vin ganduri mai bune  .Sincer cel mai greu mi se pare faza cu hranitul puietului.
|
 |
|
|
Latipinna nu-i tot una cu velifera,dar nu asta ar fi problema,tot ce-am vazut vandut ca velifera nu-i velifera nativ,sunt hibrizi ,iar unii aproape ca nu au nimic de a face cu velifera. Pozele sunt puse ca sa fie ,iar din pacate multi care vand pesti nu sunt prea documentati.Cum zicea bunicu -seamana dar nu rasare  .
|
 |
|
|
Poza este de la un muzeu de stiinte ale naturii din SUA -pot exista mici variatii ,dar in linii mari asta este pestele fermecat  .Daca cineva da peste el ,sunt interesat.
|
 |
|
|
|
In SUA se tin la scara mai larga in acvarii marine-sunt un fel de low buget pentru incepatori , pentru cei mai saracuti, sau pentru marine plantate(la noi din pacate acvaristica marina se reduce la ce ofera comerciantii-adica putin si scump).Eu chiar as fi interesat( daca cineva stie ceva despre subiect) de niste molly salbatici.
|
 |
|
|
Caribsea e OK,numai ca am impresia ca ajunge mai scump raportat la pret per kg.Am folosit si eu -vezi ca in punga ar trebui sa fie un pliculet mic cu un agent de limpezire a apei-vei avea doua-trei zile de de asteptat.Acum sincer ma gandeam daca tot ai privilegiul(cel putin din punct de vedere acvaristic)sa locuiesti in Bucuresti de ce nu apelezi la piatra vie(poti sa o vezi si sa alegi).Sunt vreo trei magazine in zona plus cred ceva acvaristi mai seriosi-eu am cumparat din Crevedia de pe OLX  .
|
 |
|
|
|
Incearca nisipul Aquaforest bio sand-nu-i prea scump si-ti mai scurteaza chinul(ciclarea).Sa ai spor !
|
 |
|
|
Multumesc !Ma straduiesc dar din pacate realitatea imi cam sta in cale  .
|
 |
|
|
Mariner molly
|
 |
|
|
Si la urma o poza de ansamblu sa se vada ca am facut curat  (pestii s-au ascuns de frica mea)
|
 |
|
|
|
A mai crescut tot pe piatra cumparata si o varietate de coralina mai simpatica si care pare mai consistenta(ramane de vazut in timp)
|
 |
|
|
|
Cireasa de pe tort(piatra) este ceea ce eu zic ca este o anemona-rog opinii daca exista-
|
 |
|
|
Am fost harnic si am umblat pe la acvariu si cu ocazia asta am descoperit lucruri si fiinte noi(provenite de pe piatra vie cumparata in septembrie.Im primul rand mi-au atras atentia niste spongieri albi,inca micuti, pe cel mai grasut l-am pozat sa-l vada toata lumea
|
 |
|
|
|
Cred ca salinitatea nu este principala problema- am citit ca pot suporta pana la 1,035 si asta datorita dezvoltarii unui soi de organit neuronal capabil sa regleze in timp real homeostazia(altfel nu se explica faptul ca in cateva zeci de minute pot trece de la apa dulce sau salmastra la salinitate peste media oceanului)Practic este singurul peste cunoscut(cel putin din ce stiu eu)capabil de asa performanta, calitate care evident se transmite genetic descendentilor.Cred ca este vina mea in sensul ca alevinii nu au nici o protectie in acvariul marin.Speram sa mearga figura din bazinul de apa dulce in care nu intervin deloc ,iar pestii isi vad de viata lor(doar ca in bazinul de apa dulce sunt mai protejati de densitatea vegetatiei si nu exista curent de apa puternic) .Personal cred ca molly este un peste fantastic care ar merita mai multa atentie ,dar din pacate eu nu mai am puterea fizica si financiara sa dezvolt ideea unor bazine dedicate pentru cresterea si selectia de molly -marin-,asa ca din motive preponderent financiare voi continua cu adaptarea pestilor din bazinul cu apa dulce la cel marin pentru a avea totusi niste locuitori in acvariu.
|
 |
|
|
Ceva nu merge cu molly  ,toate seriile de pui supravietuiesc cateva zile dupa care dispar,cel mai mult au supravietuit cam trei-patru luni (vreo patru-cinci pui).Poate stie cineva daca este o solutie.Adultii care au supravietuit adaptarii par in regula (nu au semne de boala)si se reproduc-practic au acelasi comportament cu cei pe care ii am in bazinul cu apa dulce.Personal nu am gasit o sursa de informatie referitor la aceasta problema.
|
 |
|
|
Daca e functional ,ma tenteaza ,acum depinde de cost(momentan e cam trist),dar dupa Anul Nou se poate negocia  .
|
 |
|
|
Strop cu strop se aduna al marii potop  .Pentru cine nu vrea piatra vie in acvariu o varianta fezabila ar fi piatra sintetica CaribSea care este insamantata cu spori (arata si destul de bine) si se gaseste si la noi.Problema e ca este cam la acelasi pret cu piatra vie naturala.Namolul de la Aquaforest este intradevar util-cum spunea un acvarist strain -nu stiu ce face exact,dar face bine  ,dar tot vei avea nevoie de cateva luni pentru ciclare.
|
 |
|
|