[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Bridges
Forum Index » Profile for Bridges » Messages posted by Bridges
Message
Salutare,
Am sa incerc sa iti impartasesc cate ceva din experientele mele.

synergy wrote:Mai am o intrebare: cineva mi-a recomandat sa pun un singur peste in acvariu, care va ajuta la ciclarea acvariului. Unul rezistent, gen zebra... Ce parere aveti? Eu nu vad cum ar ajuta dar nici nu gasesc argumente contra.


Da, nu e rau sa pui niste vietati din regnul animal (in cantitati foarte mici).
Din ce am citit nu ai reusit sa intelegi ciclarea/ciclul azotului. Acest ciclu nu este neaparat specific filtrelor din acvarii. Este specific naturii in general. Daca il intelegi, vei putea folosi cunostintele ca sa cresti legume, de exemplu.
O sa incerc si eu o varianta.

Ciclul azotului incepe cu amoniacul (sau amoniul, functie de particularitatile apei). Ca sa ai amoniac in apa, o materie organica trebuie sa intre in descompunere. Tu in acvariu ai ceva plante care vor produce o mica cantitate de amoniu prin descompunerea partilor din ele care mor. Alti producatori de materie organica sunt pestii (fecale, resturi organice), melcii, hrana.
Daca nu vei avea suficient material organic care sa intre in descompunere, coloniile de bacterii ce se vor forma pentru a transforma amoniacul in nitriti vor fi mici ca si dimensiuni. Iar coloniile care se vor forma ca sa transforme nitritii in nitrati vor fi de asemenea foarte mici.

Astfel, vei avea un microecosistem in care ciclul azotului este dimensionat pentru a transforma o cantitatea infima de azot in nitrati. In momentul in care vei popula acel microsistem cu vietuitoare va incepe o noua ciclare, respectiv adaptarea dimensiunilor coloniilor de bacterii la o cantitate mult mai mare de azot rezultat in urma descompunerii rasturilor de mancare, a fecalelor si restului de materii organice desprinse din pesti.

O ciclare poate fi considerata ca "finala" doar atunci cand microsistemul tau nu va mai suferi modificari majore. Altfel, de fiecare data cand mai adaugi sau scoti ceva o noua ciclare incepe.

Astfel, daca pui un filtru sa mearga intr-o galeata cu apa chioara (sau distilata ca sa fie exemplul mai dur) nu prea vad ce mari colonii de bacterii se vor forma, pentru ca nu vor avea suficeint azot ca "mancare" ca sa se poata dezvolta. Avantajul ar fi ca exista o minima cantitate de bacterii care sa inceapa sa se inmulteasca in momentul in care dau de azot din belsug, dar va dura ceva pana cand vor creste coloniile de nitrobacter care fac transformarea finala a nitritilor in nitrati.

In concluzie, existenta unor vietati rezistente ajuta prin producerea de materii organice care sa se descompuna in amoniac, iar coloniile de bacterii sa aiba "mancare" din care sa se dezvolte.
Poti baga doi guppy sau niste ember tetra acolo.
De altfel, din experienta mea, chiar daca nu face exact asa cum scrie in prospect, poti incepe un acvariu de apa dulce cu ceva vietati si adaos de Denitrol. Ciclarea nu are loc chiar in 12 ore cum spun cei de la JBL, dar in vreo 3 zile lucrurile se stabilizeaza.


synergy wrote: Eu nu inteleg de ce exista acvarii nano, pentru ca practic sunt inutile.


Nano urile sunt pentru cei cu nervii tari . Si suficient timp de alocat lor. Practic, trebuie urmarite zilnic ca sa poti preintampina din fasa eventualele probleme ce apar.
Dar au si ele farmecul lor
Punctul meu de vedere este ca inceputul ar trebui sa fie facut cu acvarii de dimensiuni mari, iar abia mai apoi trecut la nano uri.
Dl-Epurica wrote:
Salut.
Stiu, locul scalarilor nu este in acel acvariu.Sunt primiti de la tatal prietenii mele si momentan nu am cum sa ii dau,s-ar supara ea pe mine.O sa inteleaga,sper, ca sunt prea mari si nu se simt ok in acel acvariu.
Da,il tin in bucatarie dar lumina soarelui nu bate direct pe el, ma refer la razele solare daca la asta te-ai referit.Nu am cum sa il mut momentan,poate doar sa il acopar cu ceva ziua.
Lumina in acvariu porneste in jur de 4-5 ziua pana seara la 10-11, deci nu sta foarte mult aprinsa.
Un filtru suficient ce ar insemna, ma poti ajuta cu cateva exemple?
Multumesc de raspuns.


Daca nu poti face modificari majore pentru moment, trebuie sa te impaci cu gandul ca e posibil ca din cand in cand sa mai ai cate o mica explozie de alge.
Algele exista in orice fel de acvariu. Difera modul si stadiul dezvoltarii lor. In cazul tau, este posibil sa devina dezagrabile ca si prezenta.
Tu aveai alge pe echinodoras inca din poza postata pe 14 ianuarie.

Daca nu poti elimina din factorii ce le ajuta sa creasca foarte mult (cantitate mare de pesti si implicit hrana/dejectii, lumina naturala pe una sau mai multe geamuri ale acvariului) parerea mea este ca ai putea:
1. sa mai reduci din timpul de expunere la lumina artificiala. Mai scade 1 ora din cat iluminezi acum acvariul si observa ce schimbari se produc in timp
2. Eu nu am observat nimic in acvariul tau care sa consume algele ce se inmultesc in exces. Avand scalari, va fi greu sa tii niste creveti in acvariu, dar te poti ajuta de melci. Din proprie experienta ramshornii uneori fac chiar minuni. La 50L poti incerca sa bagi 8-10 ramshorni si 4 neritine sa vezi cam cat pot curata. In cazul in care observi o ameliorare, dar nu completa, poti suplimenta numarul lor.

Asta este ce as incerca eu... important este sa ai rabdare si sa nu crezi ca totul e pierdut. Pana la urma, cu rabdare, cumva sunt convins ca vei reusi sa echilibrezi micul tau ecosistem.
Eu ma gandeam sa adun polen de la partea masculina acum si sa il pastrez pentru urmatoarea inflorire cand as incerca efectiv polenizarea. Sub conditia ca si urmatoarea inflorire sa fie tot emersa ca si aceasta. O sa vad diseara daca mai exista ceva viabil la varful florii.
Ideea ar fi de experimentare... nu de obtinere de productie la scara industriala
Banuiesc ca ar dura cateva luni de zile cresterea si coacerea fructului (daca s-ar intampla) si inca 1-2 ani pana sa ai rizomi cat de cat viabili.
Rabdare as avea... numai ca nu tine doar de asta...

Pe mine ma impresioneaza capacitatea genetica a acestei plante.
Am facut un mic experiment cu un rest de rizom de 1mm (da, un milimetru) de care era atarnat un mic fir de radacina. O ramasita dintr-o ajustare a unui rizom pentru o bucata de lemn.
L-am pus acum 3 luni intr-un borcan cu apa, cateva ore de lumina de afara pe zi si atat. Acum, dupa 3 luni are doua frunzulite mici... o sa fac o poza zilele astea.
Pentru prima data am si eu anubias cu flori. De inflorit, a inflorit emers, nu submers. E drept ca cele mai "de sus" frunze sunt foarte aproape de suprafata apei.
Nu pot sa spun daca au existat factori speciali care sa fi contribuit la inflorire... pur si simplu s-a intamplat.
Pe 31 decembrie am observat bobocul...
image

A inflorit peste 3-4 zile, iar astazi arata cam asa...
image

Din pacate, cred ca am ratat momentul in care as fi putut strnge ceva polen pentru o viitoare inflorire...
Poate cu o alta ocazir, daca va mai inflori emers.
Stiu ca este deja foarte tarziu pentru tine, dar informativ, pentru altii...
Am patit-o si eu, tot fix cu aceeasi "instalatie" de CO2.
Dupa ce am mutat bila verde nu mai scotea niciun fel de bule. Asteptat 48 de ore... nimic.
Renuntat la ce scrie in instructiunile care vin in cutie, urcat vasul de plastic deasupra nivelului apei din acvariu pe un suport. (da, devine periculos, caci nu mai este lipit de un suport solid, dar nah... cealalta varianta era aruncat totul la cos). Dupa vreo 24 de ore a inceput sa scoata din nou bule.

Este posibil sa fie ceea ce intuiesti si tu. Sa nu mai aiba putere sa "invinga" presiunea apei.
Salutari si bine v-am gasit!
Numele meu este Robert si sunt din Bucuresti.
Urmaresc de ceva timp forumul. Mi se pare un spatiu extrem de util. Pacat ca trendul actual duce la migratia catre social-networking.

Acum vreo 3 luni am revenit pentru a 3-a oara la pasiunea acvaristicii cu 2 nano uri. De obicei, de la un acvariu ajung la mult prea multe si abandonez. Sunt curios daca de data asta ma voi limita la cele doua.

Sper sa imi fac ceva timp ca sa imi prezint acvariile la rubrica dedicata.

PS: ca si Silviu, am o pasiune pentru Anubias. Pentru prima data, am si eu o floare de anubias . Numai ca inflorita emers. O sa urc niste poze in topicul lui dedicat.
Salut!
Imi cer scuze ca primul meu post va fi unul de sfaturi. Urmaresc de ceva vreme forumul, dar acum mi-am facut timp si curaj sa si postez.
Am tot zis sa postez vazand aceeasi greseala repetata, in sensul in care se considera ca cel mai bun inceput in acvaristica este un acvariu mic "ca sa vad daca ma descurc", in conditiile in care acvariile mici tocmai ca presupun multa experienta, timp si atentie acordate acvariului, etc. Poate voi incepe un topic dedicat acestei prostii promovate inclusiv de catre vanzatorii din magazinele specializate care de multe ori conduc la pierderea unui potential pasionat de domeniu.

Revenind la postul tau.
1. Banuiesc ca nu este de fapt startul, ci restartul unui acvariu de 15 litri, deci nu este chiar prima experienta.

2. privind iluminatul, pot sa iti spun ca am trei solutii, toate luate de la animax de la foarte ieftine la medium.
- ledurile de la Jeneca nu le mai au
- mai au in schimb lampa Zen Artist: https://animax.ro/lampa-zen-artist-13w-negru.html . Nu este chiar ieftina, dar este o solutie buna. La un acvariu de 15L, cu program de 11 ore pe zi nu sunt probleme cu algele. Modul in care "pica" lumina este deosebit. Pentru nano, chiar as recomanda-o. Plus ca fata de solutiile de pe emag, toate variantele astea au un mecanism/suport de prindere.
- in momentul asta, la animaxul de la Vulcan Shopping Center au niste lampi pe leduri (China, evident) de la 20 la 40 cm, pretul fiind de 34 lei cea de 20 sm pana la 39 cea de 40cm. Lungimea este cea minima (lungimea efectiva a suportului cu leduri). Lampile au suport pe sina, si mai pot fi lungite cu 10 cm. Soltutiile sunt foarte ieftine, daca ai drum prin Bucuresti... Eu am luat de curiozitate una de 30 cm. Nu stiu daca se preteaza la gazon.
Daca mai am cutia acestuia din urma o sa ma uit la specificatii si o sa revin cu poze. Problema este ca pe site nu apar lampile astea 3 pe care le-am mentionat mai sus.

Referitor la pesti, daca te coafeaza iti pot dona 3 perechi de endleri black-bar. Sau 6 masculi, daca nu vrei sa ai probleme cu suprapopularea. Impreuna cu cateva fire de sagitaria subulata (daca vrei sa renunti la monte carlo) - desi e considerata un pic dificila, eu o cresc low-tech si pare ca ii merge bine - in cazul in care vrei sa renunti la butelia de CO2. De asemenea, as putea sa te mai ajut cu 2-3 rizomi de un soi de anubias-nana cu frunze foarte mici (0,7cm lungime - 0,3cm latime). Dar asta in vreo luna, sa mai creasca un pic rizomii sa ii pot taia.

Altfel, din experienta la un acvariu de 15L chiar se preteaza un filtru cascada. Orice solutie interna, chiar daca o modifici sa poti baga macar 30-40 de pastilute de mini-siporax, mananca foarte mult dintr-un spatiu si asa extrem de mic.
 
Forum Index » Profile for Bridges » Messages posted by Bridges
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com