[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Dan
Forum Index » Profile for Dan » Messages posted by Dan
Message
viulian wrote:Recunosc, am fost curios sa vad daca altii au mai facut ceva asemanator - si am gasit acest filmulet: http://www.youtube.com/watch?v=Ctdd9jUGd6Y care arata ca merge


Am gasit si eu foarte multe Edge-uri marinate si toate aratau frumusel Ce ma deranjeaza la varianta originala este volumul, de asta m-am gandit sa-i dau putin steroizi sa creasca ceva mai mare

viulian wrote:Va trebui sa te mai gandesti si la o modalitate de a preveni evaporarea apei - acum depinde de tine daca stai acasa sau nu, dar cateodata poate esti plecat o saptamana si atunci e necesar. Capac de sticla ar fi o idee - doar ca multi folosesc ceva electronic (ATO - auto top off) si trebuie sa te gandesti daca iti lasi loc pe undeva si pentru el.


Se rezolva usor : niveuamat sau aquaniveau si o pompa. Oricum nivelul va fi "citit" in filtru deci sus in acvariu nu schimba cu nimic. Rezervorul de apa osmozata va trebui sa-si gaseasca si el loc in dulap, iar pentru perioade mult mai lungi de timp pot sa aduc langa un butoi cinstit ( intre 20 si 120 litri)

koala wrote:varianta de 105 litri imi pare mai "proportionata"... mai "clasica", mai "cuminte".

- varianta "inalta" este totusi mai spectaculoasa, vizualizez cu ochii mintii un perete de stanca pe care urca, spre lumina, soiuri diverse de corali.

- peretele din spate il "vad" acoperit cu background... si nu, nu ma gandesc la un simplu autocolant! . Pietre lipite direct pe geamul vertical si, intre ele, turnata spuma poliuretanica (acoperita cu nisip).

- nu inteleg partea cu overflowu' si cu returul... e "bean" sau e "clasic"?

- capacul trebuie facut mai "larg" decat gura de vizitare , iar in jurul acesteiea se pot monta ledurile...

- este de studiat aspectul legat de distanta mica dintre apa si leduri: ma gandesc la caldura degajata... ma gandesc la "explozia de alge" din zona aceea.

- este remarcabila intentia de a nu avea in bazin niciun "acaret tehnic"!... imi pun intrebarea fireasca: "Cum 'reaku scapam si de pompe? Cum facem sa nu se vada" ... e clar ca 2 pompe mari, ale caror cabluri de alimentare urca spre suprafata apei, arata aiurea intr-un bazin "aparent fara tehnica".


Si mie mi se pare varianta inalta ceva mai obraznica, ma gandeam sa mai fac niste simulari si cu niste dimensiuni intermediare. Cel mic are farmecul lui, dar totusi mi se pare cam scund.

Intr-adevar mult mai bine asa decat cu colant lipit. Colantul lipit pe spatele acvariului oricum avea un mare incovenient: ar fi fost mai complicat cu lipirea cutiei de overflow de spatele acvariuluim as prefera sa fac lipitura sticla pe sticla si nu sticla pe autocolant. Deci ramane un perete in relief.
Peretele in relief ar trebui sa nu fie mai lat de 2-3-4 cm si ma gandesc la varianta cu un perete monolitic care sa poata fi asezat pe pozitie si scos usor in caz de dorinta de schimbare. Nu ma incanta ideea de a-l lipi definitiv in spatiul acela relativ ingust. Eventual i-as pune 2 puncte de silicon asa de siguranta

Overflowul : as incerca un "bean" ar trebui sa mearga si pe diametre mai mici gen 1/2" sau 3/4". Returul l-am pus asa da kiki in poza ca sa se vada ca vor fi si tevi. Iau un calcul si posibilitatea de a face cutia care ascunde overflowul putin mai lata astfel incat sa ascunda in spatele overflowului si returul, care poate fi teava sau furtun.

Capacul si iluminarea : ma gandesc ca cea mai mare parte a luminii ar trebui sa vina de deasupra apei ca sa nu fie obstructionata de capacul de sticla, poate in jurul gurii de vizitare ar merge pus un siret de leduri asa mai mult de design sau de moonlight.

Pompele de curenti: aici se incurca treaba din pacate. In momentul acesta vad 2-3 solutii :
1) pe peretele dindreptul overflowului facut o cosntructie de ceva care sa acopere complet pompa
2) 1-2 grote pe undeva prin acvariu care sa adaposteasca pompele, iar firele lor sa mearga tiptil prin substrat pana la peretele din fata overflowului si de acoli sa urge prin spatele lui pana sus de unde nu se mai vad
3) http://ecotechmarine.com/products/vortech/vortech-mp10/, nu e chiar super stealth dar oricum e mai curata solutia
4) Conectarea overflowului la acvariu cu mai multe gauri si in partea de jos sau realizatea unui cutii intre overflow si acvariu in care sa pun pompele de curenti si iar ele sa fie pozitionate in spatele unei gauri de 4-5-6 cm diametru si gura pompei astfel pozitionata incat sa dea curentul inapoi in acvariu ... ca un fel de sniper ... destul de complicat dar nu imposibil.

Adrian_ wrote:Dane, chillerul nu are ce cauta in cabinet/suport/dulap, in special intr-unul inchis pe toate partile. Asta daca nu vrei sa-i reduci semnificativ durata de viata, desigur.

Solutia cu chillerul inside e usor extrema intr-adevar dar in cazul in acesta , in dreptul compartimentului lui nu as mai pune fund dulapului, usile din fata ar putea fi mai scurte pentru ca sa vina aerul pe dedesubt, lateralele ar putea fi dotate cu niste ventilatoare care sa traga aer de afara inauntru. Chillerul la care ma gandesc, un Titan 150 are 35 cm, deci i-ar ramane loc inca 15 cm stanga dreapta.

ionutlatcan wrote:Eu as merge pe cel mai mic. Ai proportii mai ok, coloana de apa este potrivita, schimb de gaze bun. Ca sa faci un perete cu corali trebuie sa ai o inclinatie care te-ar aduce pana la geamul din fata si nu cred ca e ok. Niste Cree-uri iti vor veni de minune acolo.....

P.S. nu as lasa bazinul fara sustinere pe margine. Iti recomand sticla ultraclara de 8 mm minim.


intr-adevar inaltimea pare cam mare in cazul acvariului mai inalt.

Va multumesc tuturor pentru observartii si sfaturi. Nu va opriti
Iau in calcul si solutia cu fund suspendat + fund de 10 mm , eventual un fund dublu de 2x10, restul ar merge foarte bine din sticla de 8, desi in modelul am socotit peste tot sticla de 10mm.

inertia bat-o vina !
Am facut primele schite.
Am incercat sa pastrez raportul laturilor ca la modelul Fluval si la lungime de 70 cm mi-au rezultat dimensiunile : 70 x 42 x 36(h) cm si un volum de aproximativ 105 litri. Am incercat si o varianta mai inanlta cu 50% decat prima : si anume 70 x 42 x 54 (h) cm.

Aceastea 2 sunt variantele. Am pus si un suport de 70 cm inaltime , in el ar trebui sa incapa filtrul si chillerul. In cazul in care nu incap amandoua ma gandesc sa mut chillerul afara din cutie sau sa-i fac un "etaj" si sa pun chillerul jos si filtrul deasupra.
Acvariul mai inalt are 150 litri net iar cel maimic 105 litri net.
image

O vedere din lateral spate cand nu are capacul pus. Capacul o sa fie doar bucata de sus, acum e lipit de partea care va piti overflow-ul pentru ca nu am ami apucat sa le separ :

image

Si un zoom la overflow + o incercare de teava de retur.

image

Spatiul liber de sub acvariu are 7 cm de a lungul lateralor si fetei. Partea vizibila de deasupra are cca 18 cm (tot dealungul lateralelor si fetei, iar gaura din capacul de sticla are cca 31 x 28 mm si o diagonala de 380 mm.

Mai sunt cateva aspecte pe care nu le-am surpins in schita:
1) In dreptul overflowului trebuie pus un background sau ceva care sa mascheze "panarama" din spate.
2) Lumina o sa fie cu niste leduri, ramane de vazut cate si cum le voi atarna de capac. Tot de lumina depinde intr-o oarecare masura si inaltima finala.
3) Filtrul o sa fie un sump. Ma incanta ideea ca pot pune toate acareturile acolo si ca in acvariu n-o sa se vada mai nimic , cu exceptia pompei de curenti.

Cand o fi mai rau macar asa sa ne fie... 2 comenzi in mai putin de 2 saptamani.
Buna treaba ai facut cu ranforsarile alea ! Felicitari.
Acum cred ca cel mai sigur loc din casa e sub acvariu... in caz ca ai vreodata de un panicroom.
kirucd wrote:Trimiterea coletului s-a amanat pentru luni sau marti si astept astazi un mail de la Claude ca sa vedem ce putem pune in completare in pachet. I-am cerut sa includa ceea ce a comandat Dan si Roni, ramane
sa vedem ce raspuns primesc. Si pentru Adrian am vorbit pentru inca un crevete (eventual in loc de niste melci)




LE: am remarcat ulterior ca s-a mutat discutia de la topicul lui Dragos, aici
Daca mai e loc as vrea :
2 Lysmata amboinensis (http://www.extremecorals.de/tiere/niedere-tiere/garnelen/lysmata-amboinensis/a-1135/ )
2 Calcinus elegans ( http://www.extremecorals.de/tiere/niedere-tiere/krabben-krebse/calcinus-elegans/a-1143/ )
2 Sabellastarte indica ( http://www.extremecorals.de/tiere/niedere-tiere/roehrenwuermer/sabellastarte-indica/a-1153/ )

exact in ordinea asta de mai sus in cazul in care nu e loc pentru toti.

Merci mult!
Dragos unde ai facut comanda ?
@Adrian: Eu ma gandeam la 60-80 de inceput, insa in timp, pana la finalizare, tare am impresia ca o sa creasca pana la sugestia ta.

Fara sump nu as porni la drum, ma incanta ideea de a putea face acvariul, si pe urma in functie de ce se intampla sa stiu ca am posibilitatea de a modifica/imbunatati nelimitat. Iar cu racirea nu-mi fac probleme, am auzit ca se raceste din nou spre weekend incolo. Si daca o veni in cele din urma vara cu atat mai bine, punem chiller la acvariu si mergem la mare
Ma tot roade de ceva vreme un nano ( asa cum a patit si Marele Alb) insa nu chiar nano si ceva mai sarat.
Am luat in calcul niste variante gata facute, dar la fiecare am gasit cateva dezavantaje. La un moment dat am renuntat la dimensiune si am luat in calcul si retehnoligizarea unui marin mai vechi de aproape plin de pietre de vreo 400 litri pe care il folosesc in general pentru stocat pesti si alte oratanii pentru perioade mai scurte, asa ca am scos mare parte din pietrele urate din acvariu, l-am aerisit putin si cand sa ma apuc de planuti si socoteli am vazut ceva de genul asta :

image

Un acvariu Fluval Edge adaptat la viata de marin.


Dezavantajele/minusurile pe care le vad sunt urmatoarele:
1) e mic rau ... 20 si putin litri
2) trebuie bricolata lumina
3) sistemul de filtrare hang on mi se pare cam prostut, nu am fost niciodata un admirator al vampirilor astora atarnati de acvariu.

Ce imi place:
1) faptul ca nu are nevoie de capac , nu sar pesti
2) se poate observa si de sus
2) cum arata, cum se rupe de tiparul "monolit-monovolum" standard de masa cu aceleasi dimensiuni cu acvariul.

Ce am de cand sa fac :
1) pastrand proportiile as face un acvariu mai mare pe la vreo 60-80 litri, cu un overflow in partea din spate care sa se duca intr-un sump
2) l-as pune pe o masa in care as in pune sumpul : cu filtrare, spumator, eventual as gasi pe undeva pe langa el loc si de un chiller
3) lumina: clar pe leduri. In functie de dimensiunile finale ale acvariului si necesitatea de lumina voi hoatara dimensiunile gaurii din capacul de sticla astfel incat sa acopera cat mai bine suprafata din interior.

Sper sa pot materializa cat de curand schitele pe care momentan la compilez mental
Andrei Panainte wrote:Nu toate eheimurile , cel pe care il am eu doar cu un singur compartiment de mancare , da maxim 4 mese pe zi, mai sunt si cele de la sera care dau maxim 6 mese pe zi.
Asta este modelul care il am eu si da 4 mese
http://www.happypets.ro/eheim-hranitor-automat-pesti-p-299.html

Andrei eu m-am referit la faptul ca la fiecare din cele 4 mese poti sa alegi ca recipientul cu mancare sa se invarta o data sau de doua ori ( cam asa am inteles eu conceptul de
"setari de dozare"). Numarul de mese ( " dozari" ) este intr-adevar maxim 4 .

Hranitorul Sera Feed A plus (http://www.pepika.ro/21-Acvaristica/368~Hrana-pentru-pestii-de-acvariu/402~Hranitoare-automate/2824-Hranitor-automat-Sera-Feed-A-plus.html ) vine cu 6 pini care pot declansa din 30 in 30 minute rotirea recipientului cu mancare, astfel daca ai 48 de pini poti hrani de 48 ori pe zi, insa cantitatea de mancare distribuita la fiecare hranirea este aceeasi.
Sunteti foarte pesimisti. Stiti vorba aia cu " atrage ce gandeste" ?
Ca si proba a onestitatii lui se poate verifica cu "unicatul" lui mosu, daca vine sau nu vine, sau daca specifica ceva de el.
Hranitoarele Eheimse pot seta de cate ori sa se invarta la fiecare hranire.
Daca nu se face offtopic mare, pe mine m-ar interesa ceva detalii
desigur ...eu doar turnam putina sare pe rana
koala wrote:- Hmm, o sa incerc metoda cu capacul de sticla... problema este ca bucata aia de sticla (capacul) este mai mica cu vreo 3-4 cm decat deschizatura acvariului, asa ca nu prea e "etansa".
- De treaba cu balastul electronic nu stiu ce sa zic, habar nu am (si nici nu ma pricep)... o sa intreb.




se poate sigila cu silicon si nu mai iese nimic

Adrian_ wrote: Ma rog, balast electronic era un barbarism in cazul de fata (la leduri se cheama driver ). Dar cam asta e ideea, daca driverul nu este dimmabil, faptul ca ii pui un potentiometru nu face decat sa-l termine foarte repede.

Referitor la capac, figura nu tine daca nu este etans. Dar nu vad de ce n-ai putea taia o bucata de PVC la dimensiunea potrivita. Nu ai nevoie de lumina de la lampa pe durata ciclarii.


Eu unul, ma gandesc ca mai mult ca sigur or fi compatibile piesele intre ele
eu zic ca mai bine ca acum nu le aclimatizai niciodata, ele fiind deja obisnuite cu intunericu' din cutie
Cristi mi se pare senzational faptul ca l-ai lipit singur .
Restul sunt detalii !

Cateva observatii :
1) si eu iti recomand la fel ca Dragos sa incerci sa simulezi un fund dublu cu niste intaritoare jos si sa iei in considerare o intaritoare sus pe latura lunga macar.
2) de ce ai lasat 4 mm grosimea lipiturii ?
am crezut initial ca 20 kg erau din 2 cutii de 10 kg, era tarziu aseara si eram obosit alta explicatie nu gasesc acum. Revin putin mai tarziu cu o lista pentru 3-4 kg cat sa putem comanda o cutie de 20 kg , poate mai vine cineva intretimp si o umplem pe cea de 20 kg
Acum unde a trecut atata vreme, mai lasa o zi doua si fa-ti geamurile cum ai planuit initial. E pacat sa renunti la sump si sunt sanse mari sa regreti ulterior.
Am eu un unchi care spunea ca "nici Portile de Fier nu s-au facut in 2 zile ..."

In alta ordine de idei lucrurile stau diferit depinzand de partea din care le vezi, pentru tine 3 gauri inseamna o amanare de cateva zile care ar si putut evitata prina locarea catorva zeci de minute, pentru ei e posibil ca gaurirea sticlei tale sa faca parte dintr-un proces mai complicat, poate alte programari, poate asteapta sa gauresca cu masina aia mai multe geamuri, e la fel de posibil sa fie pur si simplu incompetenti. Daca s-ar fi intamplat aici asa ceva ai fi zis ca e din cauza ca suntem in Romania


malawi_crys wrote:@Dane, ma bucur ca cunosti "starea"asta..se numeste , in cazul nostru, al africanistilor, "Mal d' Africa" in cazul vostrul al"plantatorilor", se poate numi "Mal d'Amazonia, di Sumatra etc." dar virusii au aceleasi radacini

toate mal-urile se strang generic in categoria mama Mal à la tête
 
Forum Index » Profile for Dan » Messages posted by Dan
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com