[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: viulian
Forum Index » Profile for viulian » Messages posted by viulian
Am inteles - tie iti plac pestii - mie imi plac plantele si dpdv al plantelor ai foarte putine si o sa ai mereu probleme cu algele daca le tii atat de putine (altfel trebuie sa schimbi multa apa saptamanal sa zicem ca sa reduci algele).

In rest - citeste tot ce se poate si vezi pe parcus - nu face schimbari pana nu esti convins ca intelegi ce se intampla
Merita tot pana acum

As merge pe 2 surse separate insa ca sa ai mai mult control - dar nu stiu exact cum sunt legate - in principiu, sa poti scoate un neon fara sa se opreasca si celelalte.
Despre facut tu ... mai bine nu pentru ca ... nu stiu. Eu nu as face dar multi si-au facut ei. Probabil ca n-as fi multumit de rezultat daca as face singur, si daca vrei aquascaping - macar sa fie frumos din toate punctele de vedere.

Si daca abia la toamna de apuci .... mai bine ia ceva mai repede, ca daca le ai in casa in loc de linkuri in bookmarks - parca alt spor ai.
Salut

Nu am vazut pana acum topicul tau. Acvariul arata bine, ca o jungla asa

Cateva observatii:
a) sper sa ai valva antiretur la CO2 vad ca sticla este sub nivelul apei, si nu stii niciodata cand ai surprize.
b) mie nu-mi plac decorurile / fundalurile artificiale - adica ori nu pui deloc (dar o sa te apostrofeze unii colegi ca trebuie ceva negru) ori pui un autocolant negru.
c) cred ca o sa ai probleme cu algele in viitor caci ai putine plante si fertilizezi (dar nu ai suficienta lumina) adica 45W la 90L ... Dar cum lumina e ok pentru plante nesolicitante, si nici CO2 cu presiune nu ai ca sa zici ca poti 'calca acceleratia' - daca e sa fie probleme, mai reduci din fertilizanti un pic.

In rest, felicitari pentru lucrul manual ai o poza cu capacul pe interior si cum arata ?
Pai student la piscicultura si iti dai cu stangu-n dreptul ? Mi-e teama nu cumva sa ne urechezi tu pe noi care na, suntem 'acordeonisti' fara diploma.

Sunt curios ce accident stupid s-a imtaplat mai dedemult ?
A. Si vrem poze
Cat timp le tii in apa - chiar fara oxigen si chiar daca termina de mancat amoniacul de acolo bacteriile isi revin foarte repede. E aici o lucrare: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1574-6941.2006.00170.x/pdf in care spune ca dupa 1-2 saptamani fara amoniac, o bacterie incepe sa prelucreze aproape instantaneu amoniacul insa dupa 4 saptamani fara amoniac - le ia cateva ore pana se 'activeaza'.

Deci nu-ti fa probleme singura chestie este sa nu le lasi sa se usuce.

Despre alga e greu de spus - se rupe usor ? Pare a fi un hair algae.
Aham, diagnosticul meu: MTS in faza necontrolabila si singura aspirina care mai calmeaza din durerile saptamanale de schimbat apa e un Eheim AEH1000310.

Arata foarte bine man, HC-ul acela o sa fie dureros de tuns - acvariul de 8L il tund mereu ultimul ca ma ia durerea de spate.
Ai pus shrimpii ? Ca nu vad nici unul la pozat.
Ce bun e un film ....

+1 lui stefanp - are dreptate cu curentii, chiar se poate si mai mult. Nu am realizat ca e atat de mic curentul.
Nu sunt foarte activi oricum, si nu pare bolnav.
Daca stii engleza -> http://www.aquariumfish.net/catalog_pages/misc_critters/frog_african_dwarf.htm

In principiu, exista varietati 'albe' ale ambelor tipuri - Africa Dwarf Frog cat si African Clawed Frog .. diferenta e pozitia ochilor si numarul de 'degete'. Cate degete / gheare are ?
Am dat tarziu o privire aici.
Ai curent prea mare in acvariu, e clar.
Betta sta de obicei sus - prefera sub nivelul apei; daca e stressat, se ascunde; daca e obosit, sta pe plante samd (ma rog, sta pe plante si din cand in cand);
Dar daca sta doar pe plante / nisip si pare ca se chinuie ca sa ajunga pana sus la nivelul apei sa respire - atunci ai curent prea mare in acvariu. Incearca sa reduci curentul si mai mult caci altfel ti-l imbolnavesti.
Ca sa dau o tenta umoristica un pic si sa speram ca se termina aici schimbul de mai sus

Mai baietilor voi habar n-aveti de fapt ce inseamna sa ai alge verzi cu adevarat (ps pentru cei ce nu stiu, am un nano invadat de alge)
Asa, ma bucur ca am avut dreptate - mai e un membru mihai2002 si nu intelegeam ce legatura au posturile lui putine cu ce stiam eu

Apoi .. cand ai zis ca ai schimbat 2L de apa la 3 zile, trebuia spus ca ai facut niste schimburi majore de apa

Foarte fain man. Moss-ul si la mine putrezeste inainte sa-si revina, si plictisit odata de el, l-am dat la o parte numai ca sa gasesc mult mai tarziu fire sanatoase si lipite bine pe langa radacini la umbra. Cred ca nu-i place lumina prea puternica - zic si eu - ca de moss chiar n-am stat sa mai citesc.

Arata foarte bine

Algele sunt greu de stapanit la unul asa mic, am fost niste green-spot de vreo 3-4 sapt la acvariul de 8L (ma rog, 5 de apa) iar dupa o minivacanta de o saptamana aproape (in care am pus S7 in loc de A1) m-am trezit cu niste diatoame. Am facut un schimb major de apa si in weekend acum curat si filtru si mai fac un schimb.

Mi-ar place si o poza de ansamblu, chiar daca se vede masa sau suportul samd, ca asa parca ma simt cu nasul bagat intre plante :d - poti sa faci te rog o poza si mai dedeparte ?
Mai sigur cu ceva de genul asta http://www.jbl.de/en/aquatics-freshwater-products/detail/4919/jbl-test-set-co2-permanent
Mda, imi pare rau ...

Despre ce a avut nu pot sa stiu, dar ce am sesizat in timp este ca daca un animal e grav bolnav si incepi un tratament in forta, e posibil ca organismul lui sa nu mai faca fata si toxinelor suplimentare rezultate toate bacteriile care mor in masa.
Nu stiu cat de corect e ce am zis dar am avut mai dedemult o problema cu o pisica - aparent era super ok - dar a doua zi dupa ce am gasit-o i-am dat un deparazitar la indicatia veterinarului - si intr-o saptamana a murit din cauza - era infestata rau cu viermi si foarte repede s-a deteriorat (ca septicemie asa). Am ramas convins ca doza normala a omorat foarte multi viermi si cum organismul ei era deja super slabit, n-a mai putut face fata ...

Ok am mai studiat. Initial raspunsul meu era ceva de genul ... inteleg ideea cu intunericul, peroxid, ca trebuie curatate, dar nu vad de ce as incerca sa scap imediat de alge ? Stiam ca e normal ca ele sa apara, si sa consume ce e acolo si ca eventual vor muri, ceea ce se si intampla, deci de unde urgenta celor de mai sus ca eu sa scap de ele ?

Insa, ce nu mi-a fost spus si am aflat doar citind despre Chaeto (macro algae) - este notiunea de 'nutrient export'. O explic aici ca poate si altcineva citeste si sa inteleaga - nu voiam sa fac schimbari fara sa inteleg de ce.

Acesle macro-algae absorb nutrienti gen PO4 samd ... la concurenta cu celelalte alge neplacute, avantajul lor fiind ca nu adera la suprafata si le poti scoate oricand vrei / tunde / samd. INSA trebuie sa le tunzi mereu si sa arunci bucatile respective - pentru ca daca algele respective mor in acvariu - toti nutrientii absorbiti sunt eliberati inapoi in acvariu - ducand la cresterea altor alge. Prin urmare e ca un burete pe care il 'storci' aruncand o parte din el si lasand sa creasca parti noi absorbind noi nutrienti.

Apoi am facut legatura - si ca de fapt toate algele care incep sa moara - elibereaza inapoi acei nutrienti, iar in felul acesta o sa fiu nevoit sa astept dupa multe generatii de alge care se hranesc pe baza nutrientilor reeliberati in acvariu de generatiile vechi.

Asa ca voi curata diseara si maine - opresc pompe, racai cu lama, adun tot ce pot - si o sa caut acest Chaeto sa le tin undeva intr-o cutie transparenta cam cat o sapuniera, suspendata in acvariu.. Cum nu am corali o sa le dau in bot si cu niste peroxid. Totul urmat de schimbari de apa

Ieri am pus doar o singura granula de mancare (pentru un melc, dar care nu a iesit inca din substrat sa o manance, granula sta si se descompune - e cat un varf de chibrit). Azi de dimineata am sesizat ca incepe sa creasca generatia noua de alge. Nu cred ca doar o granula poate produce atat de multi nutrienti, asa ca presupun ca e doar o coincidenta si ca algele noi se hranesc cu ce lasa in urma cele care mor deja de vreo saptamana..
O sa caut teste Salifert si incerc si saruri mai bune - cu toate ca Dennerle pare mai scumpa decat Instant Ocean (nu stiu daca si mai buna) dar apa se limpezeste in 5 minute si daca si amestec, in vreo 10 minute apa e clara si necolorata. Mai spun ca pot adauga imediat.

O sa dau comanda de un refractometru, nu ma impac cu densimetrul care se agita in sus si in jos (mai ales daca merge si filtrul care agita apa) si mai trebuie si ignorata apa care se 'suie' pe motul densimetrului si trebuie sa ma gandesc mereu cam pe unde e nivelul apei si sa 'integrez' cam pe unde e densitatea.

Acum las cam o ora in galeata - cu incalzitor si cu filtru intern pus acolo sa amestece sarea si sa uniformizeze. Adaug cand se aproape de 25 de grade (asta ia mai multa vreme, cam vreo 3 ore sa incalzesc apa RO).
Inca n-am calculat exact cum sa ridic concentratia de sare de la 1022 (probabil ca mi-ar trebui 10L de apa de 1026 samd - o sa fac niste trei simple diseara).

Parerea mea e ca WB nu e setat cum trebuie la luminozitate si camera a ales un Daylight (soare - galben) care face ca pozele sa arate foarte albastru.
Majoritatea camerelor nu merg mai mult de 10K (si asta in mod manual) deci singura solutie este RAW mode si apoi ajustat in Photoshop / Gimp...

Am si eu o curiozitate, daca se poate face un film ca sa-mi fac o impresie cum se aud aparaturile bolborosind ?
@kirucd - ups, nu stiam ca un kH mic nu e recomandat (n-am dat de asta pe unde am mai citit, si cum nu pun CO2 nu m-am alertat) asa ca multumesc.

Am masurat iar dupa schimbul de apa, si a ajuns la 5 kH-ul cu testul Tetra (daca inainte se ingalbenise aproape de la 3-4 acum s-a ingalbenit la a 5-ea doar). Am masurat si cu un stick 5+1 doar sa ma asigur, acela indica 3 spre 4 kH. Cum pun doar RO si cu sare Dennerle (adica nu ma adaug si bicarbonat samd ..) presupun ca e de la nisipul inert cu care a venit acvariul si sper ca in timp sa creasca usor usor - sarea asta spune ca e tot ce e nevoie ca sa fac apa sarata.

Oricum, nu voi pune nimic in acvariu [in afara de poate alti melci / crustacei] pana cand nu scap de alge - e satisfacator ca le vad zilnic din ce in ce mai slabe in sensul devin transparente si unele verzi incep sa aiba varfurile albe. In weekend ma pun pe racait.
Exact. Acum cativa ani era un topic aici pe forum despre iluminat cu led-uri - si intrasem in hora pe partea de controller:

http://www.youtube.com/watch?v=G8JFltGy4Z8

Asa ca am experienta cu Atmel (mai am ceva proiectele) si cu LED-uri, si chestii de putere (la orga de lumini pe site-ul personal) si am ajuns la concluzia ca arduino este mult prea scump fata de ceea ce ofera. Adica doar mufe si chestii deja lipite + un programator. Cu mult mai putini bani se gasesc pe piata Atmel-uri mai puternice decat ce pun ei acolo (ca viteza, functionalitati, memorie samd), lucrezi pe un breadboard - si la final cablajul se face si el ca nu e atat de complicat.
Pe Arduino dai niste bani ca te scuteste sa-ti faci singur programatorul (cred ca unele pot fi programate pe USB) si lipiturile la quart samd. Partea asta m-ar interesa si pe mine - sa-mi comand singur LED-urile, caci un controller nu e greu de facut sa controlezi un tranzistor in PWM.

Cel mai greu o sa fie de calculat cat trebuie sa fie suprafata radiatorului in functie de puterea LED-urilor (pentru a disipa repede caldura).

Dar pe de alta parte ... tot mai bine dai un ban si nu mai pierzi saptamani de munca

PS: scuze pentru confuzia cu protectia la apa - nu stiu de ce am avut sentimentul ca LED-urile se monteaza direct pe placa respectiva.
Dap, super dragut aranjat - ai avut mare bafta cu buturuga

Tii acvariul langa geam ? Nu e cam alge-periculos daca bate soarele pe el ?
@Adrian: http://www.brusselsaquariums.be/ - cam 12 euro cred (am luat si o planta de apa dulce si in total au fost vreo 15).

Forum Index » Profile for viulian » Messages posted by viulian
Go to: