[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: zaietz74
Forum Index » Profile for zaietz74 » Messages posted by zaietz74
Message
cnaedot wrote:baieti...multumesc de sfaturi...cred ca pt linistea mea o sa pun o intaritura longitudinala fata-sus si una transversala mijloc-sus...cam asta e ce as mai putea face acum..
ajuta sau e prea putin ca sa conteze ?


Eu cred ca pentru linistea ta, priveste acvariul ca si cum nu are o fata si un spate, acestea sunt doar niste raportari ale noastre la vasul respectiv, ne uitam la el din "fata" si trecem toate furtunele si cablurile prin "spate". Asa ca, tensiunile aparute sunt, teoretic, identice in fata si in spate. Geamurile laterale sufera mai putin pentru ca nu sunt la fel de late. Asa ca, parerea mea, decat sa pui acea transversala sus, la mijloc, mult mai bine ar fi sa fiu doua longitudinale pe fetele mari, una pe fata si una pe spate, si daca pastrezi si transversala si mai bine.
dan.pavelescu wrote:
Te intrebam unde stai in speranta ca esti aproape de zona mea, te invitam sa vezi ce si cum am automatizat.


Am inteles ca pentru asta era intrebarea!
Dar tot am de dat o bere! Sau un vin, ca la Focsani nu se face bere!
Dai pe youtube diy ato


Pai am facut asta si are dreptate Dan Pavelescu! Acum am inteles! Cei 12 volti care alimenteaza electrovalva trec prin senzor, cand acesta cade (partea mobila care pluteste in apa), acolo este de fapt un switch care trece in off - adica taie curentul! Pai si tocmai ce m-a scapat "Batman" de o cheltuiala de 145 RON pentru releu. Si pentru asta m-a intrebat unde stau in Bucuresti, ca trebuie sa-i dau o bere!
dan.pavelescu wrote:Priveste senzorii ca pe un intrerupator. Cand nivelul apei a ajuns la senzori, tac, s-a luat lumina.

Unde stai in Bucuresti?


Acum vin in Bucuresti doar in vizita. Sunt un bucurestean plecat de vreo 3 ani la Focsani

Toata magia e facuta de relee, senzori doar dau comanda


Pai eu din cauza asta nu mai inteleg. Colegul "Batman" zice sa privesc senzorii ca un intrerupator, dar nu le trebuie si un releu? Cred ca toata explicatia de mai sus este absolut corecta daca era introdus si un releu. In acest caz e bun cel gasit de mine? Functioneaza cu senzorii propusi?
De fapt, din cauza asta spun ca pretul celor de la tunze este incorect. Acolo sunt trei senzori, exact ca cei propusi de D-nul Pavelescu, atasati la un releu care comanda (taie curentul) o priza shuko, la naiba doar pentru ca are si trei leduri pe o carcasa ajunge 170 de euro?
dan.pavelescu wrote:Pentru eliminare apa:
Cand acvariul e plin, chiar daca timerul inca merge, senzorii intrerup curentul.


Pai si senzorii intrerup curentul cum? Prin intermediul cui, ca nu inteleg? (sau sunt eu foarte praf )
skija wrote:Pe langa faptul ca schimbi apa in acvariu mai trebuie facut si curatenie , sa nu crezi ca daca o sa schimbi apa "automatizat" o sa ai un acvariu curat tot timpul


Da, asta nu se discuta. Dar, faptul ca fac curatenie in acvariu, nu inseamna ca nu mai trebuie sa fac si schimb de apa (deh, cica schimburi multe la discusi si locatarii ar trebui sa ajunga in bazin intr-o saptamana )
Va spun de la inceput ca nu vreau schimb la picatura. Nici macar nu trebuie sa fie initiat dupa nu stiu care parametri schimbul de apa. Pur si simplu nu mai vreau sa ma plimb cu bidoane prin casa!
Asa ca pot aduce (cu greu, dar daca Koala a trecut prin nu stiu cati pereti si camere, asa cum am vazut prin topicuri vechi, inseamna ca se poate ) un furtun de la sursa de apa care sa alimenteze direct acvariul. Pot sa pun si o pompa in interiorul acvariului care, pornita de mine, intrerupator simplu, sa dea apa intr-o scurgere. Singura automatizare necesara, si aceasta pentru ca apa trece printr-un Sistem ultrafiltrare apa Trio/ Matrikx+ 0,02microni (tot de aici furata ideea! ), ceea ce face ca debitul de alimentare sa fie mult mai mic decat evacuarea, ar fi ca alimentarea cu apa sa porneasca singura cand nivelul minim este atins si sa se opreasca singura la atingerea nivelului maxim. O treaba foarte buna ar face "jucaria" asta: http://www.echipamenteacvarii.ro/senzor-nivel/tunze-7607-2, dar pretul mi se pare exagerat. Aveti idee de o varianta mai "soft" ca si pret? Eu am gasit releul asta http://wts-online.ro/accesorii-filtre-apa/relee-nivel-anti-inundare/releu-electronic-de-nivel-min-max-pentru-umplere-rezervor dar nu are senzori de nivel si pe astia nu stiu unde sa-i caut.
Daniel1402 wrote:
rxget21 wrote:La mine e mai zgomotos doar cand e aer prin inauntru dar dupa cateva ore iese, incearca sa scuturi un pic filtru.

Am incercat si varianta cu scuturatul, am filtrul de 2 ani (sh) nu stiu exact cati ani mai are in spate...nu mi-a facut zgomotul asta niciodata.
Axul l-am schimbat cand l-am achizitionat, nu sunt singurul care rupe un ax ceramic
Axul nu pare tocit, dar nu cred ca se vede cu ochiul liber, voi incerca sa vad daca este fisurat rotorul.
Daca le inlocuiesc sigur se va rezolva?


Axul nu cumva are si o bucsa pe post de lagar? Poate in momentul in care l-ai curatat ti-a cazut si nu ai observat-o?
Faye wrote:Sau mai bine il tii pe cel de 54 pe post de acvariu spital/carantina si revii la visul de 300+. Oricum mai devreme sau mai tarziu tot acolo ajungi.


Si eu zic sa insisti pe langa "jumatate" si sa-ti urmezi visul iar acesta sa-l tii pe post de carantina. Eu la un acvariu de 350 litri pana la urma am cumparat unul de 54 litri pentru "diverse"
Dar asta era ieri. Astazi deja este prima zi cu noul setup. Acvariul il pregatesc pentru discusi... Da, stiu de la colegii de forum, asa ca discusii vor avea minim 10 cm
Pana una alta, astept critici si sfaturi pentru partea de design. Nu este chiar un amazon , dar sper ca este un landscape in care discusii sa fie pusi in valoare

image

image
Iata aici transformarea estetica a filtrului intern in prefiltru pentru filtre externe.

image
Ca sa nu ramana lucrurile "in aer" privitor la acest subiect, va pot spune ca lucrurile au functionat fara probleme. Am mutat toti pestii in acvariul mic acum trei zile si am pus aici si filtrul extern si l-am dat pe debit minim. Ce sa vezi, in aceeasi zi au venit si cateva plante comandate, asa ca si ele au ajuns tot aici. Cu toate ca este o inghesuiala totala, mai ales din cauza plantelor care isi asteapta si ele locul in noul setup, apa este in continuare clara, pestii nu dau semne ca nu s-ar simti bine etc. Deci, in concluzie, un filtru extern suficient de mare in comparatie cu volumul acvariului, care este biologic functional (a functionat intr-un acvariu ciclat) poate scurta considerabil perioada ciclarii. V-as pune si o poza dar mi-e ca ma certati ca e inghesuiala, asa ca... mai bine, nu.
Nu stiu cum e la vita de vie dar si eu am patit la fel cu o cioata de mangrove. Parerea mea este ca acea suprafata care sta in afara apei este "zona" de evaporare si nu se va incarca cu apa niciodata sau foarte greu. Cred ca ai mai multe sanse daca, cu ajutorul unei greutati, tii scufundata total cioata.
In ceea ce priveste directia jetului de apa trimis de filtrul intern, eu unul nu iti recomand sa-l indrepti spre geamul frontal al acvariului. Pe langa efectul vizual neplacut al curentului de apa care vine din spate si se loveste de geam (mai ales daca acesta este incarcat cu "bule" de aer), locul in care acesta loveste geamul va fi si locul in care e posibil ca algele sa prolifereze mai mult si atunci sa vezi imagine!
Salutare! Ce lampa cu leduri este aia?
koala wrote:Bah, eu n-am inteles nimic din postarea initiala. Zau!

- avem un bazin mare, care a fost populat?... acel bazin are un filtru extern (Eheim 3e 700) functional?
- se doreste restartarea acestui bazin, dar cu alti pesti?
- ce rol are acvariul ala mic, in toata povestea asta?... apa veche, apa noua, ce e asta?


Koala, daca nici tu nu m-ai inteles, atunci nu mai am nici o speranta Glumesc desigur
In ordine:
- da, bazinul mare a fost si este populat cu un card de neoni si red nose tetrazona care se vor reintoarce aici dupa restartare (alaturi de noile achizitii, pentru a le da un pic de curaj acestora din urma si a le explica cam cum sta treaba prin bazinul asta ). Acel bazin are filtrul respectiv care este perfect functional, cu medii biologice, nu a fost si nu va fi spalat deoarece a fost pus in fuctiune cu medii noi acum aprox 2 luni, in urma unei deciclari accidentale
- da, restartare cu discusi dar dupa adaugare background, schimbat substrat, modificare filtrare (filtrul extern va mai fi ajutat de inca unul si amandoua vor trage dintr-un filtru intern care acum il mesteresc pentru a deveni prefiltru)
- acvariul mic are rolul de bazin temporar pentru pestii care acum il populeaza pe cel mare pe perioada reamenajarii (deh timpul, poate sa dureze si o saptamana si nu vreau sa-i tin atata in galeata ), dupa care ramane fara folosinta dar functional pentru o eventuala carantina si apoi mai vedem.

Humbert, din titlu sau nu, ai cam inteles ce vreau eu, multumesc mult de sfat, o sa fac aclimatizarea ca la carte. Intrebarea mea era daca acest nou acvariu temporar care acum nu are nici un peste, in momentul in care incarcarea biologica va fi maxima (toti pestii de dincolo adusi aici) va putea functiona ca si unul ciclat cu ajutorul filtrului extern care va fi adus si el de dincolo aici, chiar daca are doar o saptamana de la startare si filtrele interne din el nu au apucat sa dezvolte cine stie ce bacterii.

Hai ca pana la urma poate ma fac inteles
Probabil ca din titlu nu ati inteles mare lucru, asa ca sa va explic. Acvariul curent vreau sa-l rearanjez cu totul inainte de a-l popula cu mult visatii discusi . Pentru a muta ciortanii care acum il populeaza pe perioada amenajarii, am cumparat un acvariu de 54 litri care ulterior, pentru o perioada, va functiona ca si eventuala carantina in cazul in care apar neplaceri cu discusii (sper sa nu fie nevoie niciodata!). Daca lucrurile vor merge bine pentru cateva luni ma bate gandul sa fac din el un plantat.
Dar pana atunci... am pus in el filtrul intern cu care a venit si un altul care a functionat in acvariul mare dar pe care l-am spalat si am schimbat in el toate mediile (un modul cu burete nou si doua module cu substrat pro nou). Am pus aprox 30 litri apa noua si aprox 25 litri apa din acvariul mare. Problema este ca acum acvariul mare este filtrat de un extern (Eheim 3e 700) plin cu mech pro si substrat pro, pe care, pentru a nu pune in pericol bacteriile din el trebuie sa-l tin functional, asa ca il voi muta sa filtreze apa din cel mic.
Deci, in principiu, debitul lui depasind cu mult capacitatea acvariului si tinand cont ca filtrarea biologica va fi destul de mare chiar din momentul montarii, pot oare sa mut acum pestii si filtrul in noua casa? Acesta mic e pornit de o saptamana, are valori de NH4 de aprox 0,1 si NO2 intre 0,1-0,2 (ma gandesc ca apa si filtrul vechi chiar si spalat au adus un aport de bacterii), nu am adaugat suplimente de bacterii, nu s-a tulburat deloc si arata cam asa...
image
Din cate stiu eu, aceste incalzitoare de substrat tocmai de aceea nu au din fabrica un termostat, pentru ca nu au putere suficienta sa incalzeasca apa acvariului, ele doar incalzesc usor substratul si in felul acesta asigura o usoara miscare a apei la acest nivel. Daca nu ai un incalzitor in apa, aceasta nu va depasi niciodata 24 de grade, sau chiar se va raci. In plus, daca ai incalzitor in acvariu, in momentul in care apa atinge temperatura setata,termostatul tau va opri incalzitorul de substrat (si nu incalzitorul acvariului), ceea ce nu cred ca este de dorit (apa nu va mai avea circulatie la nivelul substratului si ai pierdut tocmai esenta acestui incalzitor). Parerea mea!
Radu_B wrote:Tinand cont de locul pe care il ocupa in acvariu eu nu m-as complica si mi-as face un prefiltru extern DIY.


Pai de aici a plecat toata tarasenia. As vrea sa-l "maschez" cumva intr-un fel de background astfel incat sa fie cat mai putine acareturi care se vad in acvariu. De exemplu, in momentul de fata, turul filtrului extern care se poate vedea in imaginea de mai jos ma enerveaza la maxim! In plus, am deja cutia, nu este buna pentru exterior, asa ca sa facem un prefiltru intern, zic.

Merci pentru sfaturile de curatare!

image
lukitza wrote:Daca scopul e prefiltrarea celor 2 canistre externe nu vad rostul pornirii pompei filtrului intern.


Nici eu nu sunt hotarat daca mai trebuie pornita si pompa proprie. Ma gandeam ca daca absorbtia pentru filtrele externe o pun intre cele doua seturi, setul de jos devine inutil si as putea sa trec totusi apa prin el cu pompa interna (mai alest ca acolo ar putea sta niste BioNitratEx etc) si pentru asta orificiul dintre cele doua seturi al pompei proprii va fi obturat, aceasta trebuind sa traga doar de jos. Daca filtrele externe trag de sub gratarul de jos, intr-adevar nu mai are rost pompa proprie, eventual doar pentru o filtrare MAXIMA!

Legat de debit, nu se pune problema ca buretii nu "duc" 3000l/h. Pe masura ce se vor colmata va scadea debitul filtrelor externe.
Per ansamblu, ideea nu e rea si eu zic ca va functiona fara probleme. Interventiile in filtrele externe cu siguranta se vor rari substantial.


Multumesc de raspuns! Asta vroiam sa aud! Ma pun pe treaba cu modificarile si va voi anunta aici despre evolutie.
adrian09 wrote:... dupa logica mea... ar trebui ca debitul prefiltrului sa fie putin mai mare decit cel al filtrului... asa nu ai cum sa scazi eficienta filtrului mare. si nu stiu daca conteaza unde amplasezi orificiile la cutia prefiltrului atita timp cit apa nu are o alta posibilitate decit sa treaca prin tot stratul de filtrare...
asta e parerea mea ..daca gresesc .. accept sa fiu impuscat de colegii cu experienta...


Pana o sa ne impuste colegii cu experienta pe amandoi... Acest prefiltru este pasiv, este practic o cutie cu medii de filtrare din care eu trag apa cu filtrele externe (deci nu are debit propriu). Daca as folosi inclusiv pompa actuala a filtrului (adica sa las si functionalitatea de filtru intern) ar trebui sa treaca prin el maxim 3000l/h (pompa lui are 1000 iar cele doua canistre un maxim de 1200 fiecare). Pentru a aduce suficienta apa pot sa "completez" gratarul actual cu altele situate pe ceilalti pereti (sper sa pricepeti din foto atasat). Problema este ca nu stiu daca pot trece in timp util acesti 3000 de litri prin seturile de bureti, acestia au fiecare latura patratului de aprox 10 cm si sunt grosi de aprox 5cm.

image
 
Forum Index » Profile for zaietz74 » Messages posted by zaietz74
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com