[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: dj_ando_83
Forum Index » Profile for dj_ando_83 » Messages posted by dj_ando_83
Message
teoretic ar trebui schimbat tot ansamblul de aprindere. balast pentru 70W si igniter pentru 70W.
preturi igniter - 20-30 lei,
perturi balast - 40-60 lei in functie de unde il cumperi.
igniterul pentru cele de 150W are o tensiune mult mai mare de aprindere, undeva la 5kv fata de 2.5kv pentru cele de 70W, ceea ce ar putea duce la distrugerea becului. balastul oricum trebuie schimbat.
as fi interesat de ei. da add la dj_ando_83 si stabilim acolo daca se pot lua sau nu.
mie unul nu mi se pare chiar as scumpa. deocamdata sunt prins cu alte treburi asa ca abia in aprilie voi putea spune sigur daca pot lua una sau nu. decat o placa arduino si surse pentru fiecare led mai bine arduino + shield.
ps- o iluminare treptata (rasarit / apus), se poate realiza si cu alte componente. deocamdata am 2 lampi cu cate 8 led-uri de 1W (care vor fi folosite pentru iluminarea acvariului in care am oscarul) cu care ma pot juca. deocamdata sunt in reglaje aceste lampi, dar in week-end-ul asta le termin. probabil chiar in seara asta daca nu apar alte treburi .
nu am citit totul despre "minunea" aia de zeolit lichid, dar mie nu mi se pare ca ar fi super-mega-ultra-si cum mai vreti voi-bun. frectie la picior de lemn, cum ar spune un fost coleg de munca. un material filtrat biologic sau mecanic e facut in principiu sa ofere loc pentru colonizarea cu bacterii sau sa opreasca mizeria ceea ce zeolitul lichid imbogatit cu nu stiu ce substante miraculoase nu prea vad ca ar face. de pret nu mai vorbesc. cu banii aia iau un extern, mai pun ceva si il umplu cu cel mai bun material filtrant biologic existent pe piata.
radiatorul ala care l-am folosit are 80/63/40. cat am facut testarea led-urilor, nu am pornit ventilatorul. led-urile erau alimentate cam la 80% din cat duceau (erau alimentate cu vreo 270mA fata de 350 cat duc ele). daca zici ca nu se incalzesc, e bine. mie mi s-a parut cam mic radiatorul pentru cele 4 led-uri de 10W. nu e neaparat nevoie sa schimbi ventilatorul. o simpla curatare de praf e suficienta. eu unul am renuntat la led-urile mele pentru ca nu am reusit sa fac o sursa de curent constant pentru ele, dar vad eu cum le voi alimenta.
ps- pentru dimensiunea acvariului nu ai nevoie de lentile. eu am pus 2 led-uri de 1W la un acvariu de 50/50/35 si lumina e aproape uniforma.
eu as fi pus led-urile alea pe un radiator mut mai mare. am incercat sa fac si eu o mica lampa cu 18 led-uri de 1W pe un radiator de procesor. fara ventilator, in 3-4 minute nu puteam tine mana pe radiator. problema e ca vor degaja destula caldura in fata si s-ar putea ca pe viitor sa afecteze plexiglas-ul ala. daca s-ar putea schimba cu geam ar fi super.
vad ca tot mai multi se apuca de saratele! ori dau oscarul ori mai fac loc prin casa de inca un acvariu. si solutia care o sa o aleg e cea in care mai scot ceva de prin casa pentru ca nemernicul ala mic de peste juma de kil a inceput sa imi placa . mult succes cu acvariul!!!
parerea mea e ca e un avantaj folosirea bobinajului de la balast pentru antrenarea rotorului. economie de energie electrica. gandeste-te ca pentru alimentarea unui tub de 13W , 3W sunt consumati doar de droser, rezultand un consum de 16W. aia 3 W decat sa se piarda aiurea, mai bine se folosesc pentru alimentarea unei pompe, chiar daca e una cu debit mic. umbland putin la materialele din care este confectionat rotorul (ma refer la aliajul ala magnetic) se pot obtine debite destul de mari la un consum extrem de mic.
ps- chiar daca se incalzeste ai inca un avantaj. asta doar daca acesta va fi in apa complet. caldura degajata de pompa incalzeste acvariul si astfel incalzitorul va functiona mult mai putin. cand aveam acvariul de 375L foloseam un jager de 250W si ca pompe de recirculare aveam una de centrala si un resun sp2500 (inseriate). aia de centrala se cam incalzea, dar acvariul era tot timpul la temperatura care o vroiam si incalzitorul abia daca il vedeam pornit. a trebuit sa fac niste modificari, acvariul e de 585L si nu mai folosesc pompa aia de centrala. chiar daca in el am avut vreo 2-3 luni doar 350-400L apa incalzitorul mergea aproape non stop.
e diferenta intre tubul de quartz si tubul care emite uv. primul are rolul de a proteja becul de apa. asta cel putin la cele externe. cu cele interne nu am avut de a face pana acum, asa ca nu stiu ce au in ele.
kill wrote:
faci pariu ca un acvariu cu lunginea de 150 ,latimera de 10 si inaltinea de 10 nu il poti construi din geam mai subtire de 12mm
cel mai important rol in calcul il are latura cea mai lunga (indiferent daca este inaltime lungime ) , indicele de elasticitate al geamului . si suprafata de contact la imbinari

aici ma opresc sa nu fie considerat flame


interesant ceea ce spui.....teoretic toate acvariile care le avem ar fi trebui sa crape pana acum din cauza geamului care este mult prea subtire. daca tu spui ca la un acvariu de 150/10/10 iti trebuie sticla de minim 12mm nici nu vreau sa ma gandesc la sticla de care am avea nevoie pentru un acvariu de 150/50/50. daca toata lumea iti spune ca inaltimea este cea care conteaza cel mai mult si tu continui sa crezi ca lungimea este cea importanta in alegerea sticlei nu mai fac nici un comentariu. probabil stii mai multe decat noi.
rezista fara probleme aia de 10. eu am avut unul de 125/47/70 din sticla de 10 si a cedat dupa vreo 6 ani o lipitura. l-am modificat si acum are 125/67/70 si e tot din sticla de 10 dar are intariturile necesare.
ps- lipitura aia a cedat din cauza meseriasului care a lipit acvariul. el zice ca a folosit bison la lipirea lui. la lipirea lui sa fi atent la curatarea geamurilor si sa nu lasi silicon in exces. probabil lipitura aia tocmai din aceste cauze a cedat.
un filtru intern e destul de bun. si eu vreau sa mai adaug un intern pe langa cele 2 eheim 2075 la acvariul de 585L, dar pana acum nu am gasit ce as vrea. la oscar i-am "aruncat" un burete de 10/10/25 si o pompa resun sp2500 pe langa tetratec-ul 1200 si apa e destul de curata de cand am bagat buretele. tot timpul existau particule prin apa din cauza micutului de peste juma de kil care tulbura apa la orice miscare.
daca nu gasesti un sertar pentru el va trebui sa lipesti cumva sertarul facut tandari de un alt sertar, asta daca iti mai permite cel rupt. daca nu, incerci sa pui ceva plexiglass la aceeasi dimensiuni ca si cum ar fi un alt sertar. sper ca ai inteles ce vreau sa spun. sunt dupa o zi de munca si stau cam prost la capitolul explicatii la ora asta.
de curand am luat si eu 20 de led-uri de 1W. belea mare cu ele. mai bine ma apucam sa sudez fara masca decat sa fac probe pentru testarea lor cu diferite surse. cei care au mai sudat stiu ce se intampla in primele 20-30 de secunde dupa ce ai luat electrodul. celelalte 18 care le mai am o sa le pun la acvariul oscarului, dar nu acum pentru ca nu mai am lm317 . acvariul de 585 va fi iluminat exclusiv cu led-uri de mare putere. ori cu led-uri de 10W ori cu led-uri de 100W. oricum la plante am cam renuntat si nu ma intereseaza spectrul si alte detalii. ideea e ca led-urile sa aiba 5500-7000K sa nu distorsioneze prea mult culorile.
o parte din ei au plecat. cealalta parte a ramas la mine din cauza ca cei care i-au vrut nu au mai dat nici un semn ca i-ar vrea. macar i-am scos din acvariul cel mare si pot pleca mult mai repede acum.
consumul generatorului care il am e de 0.5L/kw/h si rezervorul este de 15L. cu alte cuvinte pentru un kw scos din el mananca 0.5L benzina intr-o ora. chiar daca in carte scrie 0.36L/h. eu unul alimentez cu el si bucataria unde am 2 frigidere. asa ceva e bun si pentru situatiile in care energia electrica lipseste mai mult de cateva ore. il pot folosi maxim 13 ore din ce recomanda producatorul, dar mai mult de 9 ore nu l-am folosit. nu cred ca un acumulator poate tine mai mult de 4-5 ore.
sunt multe modele care pot fi folosite. eu unul am atras atentia asupra formei semnalului. chiar daca pot functiona si cu semnal dreptunghiular, in timp se pot arde echipamentele. solutiile cu surse electronice (ups, invertoare) sunt bune unde nu ai loc si nu iti permite folosirea unui generator. eu unul am generator, asa ca nu imi mai bat capul cu gasirea unei solutii.
pentru alimentarea echipamentelor acvaristice recomand DOAR folosirea surselor care au semnal sinusoidal sau cel putin sinusoidal modificat. marea majoritate a invertoarelor, UPS-urilor si a altor minunatii au alt tip de semnal (semnal dreptunghiular parca) ceea ce poate duce la arderea echipamentelor si chiar a "sursei".
intrebare capcana : cum circula apa prin filtrele alea?
ps- ar fi trebui sa montezi si niste robineti. te-ar fi scutit de o munca in plus.
anunt inca valabil. pe langa cei de mai sus, au mai aparut inca vreo 20-25 de pui. anuntul este valabil doar in arges. daca nu vor apare doritori, pestii vor ajunge in pet-shop.
ps- am primit pm-uri sa ii trimit in tara. NU TRIMIT!!! sa nu va mirati daca nu primiti raspuns la pm.
 
Forum Index » Profile for dj_ando_83 » Messages posted by dj_ando_83
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com